Wednesday, September 27, 2017

Φοβούνται στα Σκόπια: «Ο Τσίπρας θα ζητήσει από τον Τραμπ στήριξη στο θέμα του ονόματος»

Φοβούνται στα Σκόπια: «Ο Τσίπρας θα ζητήσει από τον Τραμπ στήριξη στο θέμα του ονόματος»
27 Σεπτεμβρίου 2017,

Tribune

 Η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του προέδρου των ΗΠΑ, θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Ο Τσίπρας θα απαιτήσει «να μειωθεί η πίεση στην επίλυση του ζητήματος του ονόματος των Σκοπίων», σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέντας:

«Η Ελλάδα επέστρεψε στις παλιές της απόψεις, καθώς για την Αθήνα δεν είναι πρόβλημα μόνο το όνομα και η χρήση του, αλλά και η γλώσσα, η υπηκοότητα και οι συντομογραφίες (π.Χ. mk). Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο οποίος τόνισε ότι η πΓΔΜ πρέπει να κάνει παραχωρήσεις για να επιλυθεί η διαφωνία του ονόματος».

Στις κινήσεις της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων, αντέδρασε ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, που τόνισε ότι «δεν χτίζεται η εμπιστοσύνη γειτονίας, αλλά μόνο προετοιμάζεται η αλλαγή του ονόματος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η νέα κυβέρνηση, υιοθετήθηκε μόνο για επιλύσει τη διαφωνία του ονόματος μετά την ελληνική εμμονή. Ολόκληρη η Ευρώπη γνωρίζει ότι αυτό θα συμβεί μετά τις επόμενες δημοτικές εκλογές, όταν αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις».

Από το κυβερνών κόμμα ανακοινώνεται ότι προς το παρόν ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, προς το παρόν χτίζει μόνο φιλικές σχέσεις με το νότιο γείτονα και δεν πρόκειται να συζητήσει ζήτημα ταυτότητας του λαού.

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις έχουν μέλλον, αφού στα μέσα του 2018 αναμένεται ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, να υποβάλλει νέα σχέδια ψηφισμάτων προκειμένου η πΓΔΜ να είναι η χώρα με την οποία θα αρχίσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ.

No comments: