Tuesday, November 22, 2016

Σκόπια: Προεκλογική περίοδος με τον φόβο της ‘διάλυσης του κράτους’

 
Η προεκλογική περίοδος  άρχισε στα Σκόπια  με  κύρια αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων του Νίκολα Γκρούεφσκι – VMRO-DPMNE και του  Ζόραν Ζάεφ – SDSM
Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα των εφημερίδων που υποστηρίζουν τον Γκρούεφσκι , για τον τρόπο που επιτίθενται  στον αρχηγό της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης- SDSM.
Η εφημερίδα ‘Βεστ’ αναφέρεται στην υποστήριξη του Σόρος προς την αντιπολίτευση, μετά τις διαδηλώσεις της ‘έγχρωμης επανάστασης’ που υποστηρίχθηκε από τα «Σοροειδή»- υποκινητές του ιδρύματος του Τζορτζ Σόρος, όπως σημειώνει.
Η εφημερίδα ‘Βέτσερ’ δημοσιεύει ένα σενάριο διάσπασης του κράτους σε μια ομοσπονδία μεταξύ Αλβανών και Σλάβων, αλλά προχωρά ακόμη περισσότερο, στην διάλυση του κράτους και στην απορρόφησή του, ένα μέρος από την Αλβανία και τα άλλα σε γειτονικές  χώρες.
Αφορμή για αυτό σενάριο είναι ο όρος που τέθηκε από τον Ζόραν Ζάεφ, για ‘επαναπροσδιορισμό’ του κράτους. Που σημαίνει τι; Ρωτάει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.
Διάλυση του κράτους σε τρεις φάσεις
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης (γράφει το δημοσίευμα) για μεγάλο χρονικό διάστημα εργάζεται σε μια μη αναστρέψιμη διαδικασία της ομοσπονδοποίησης  του κράτους και επίσημα το έχει παρουσιάσει ο Ζάεφ ως ‘επαναπροσδιορισμό’ του κράτους,  που μάλιστα έχει διατυπώσει και τις απόψεις τους, όπως είναι η επικράτηση της διγλωσσίας στη χώρα, ο διαχωρισμός της  σε τμήματα και τελικά η συγχώνευσή της με τις γειτονικές χώρες, σημειώνει η ‘Βέτσερ’.
Πρώτη φάση
Αυτή καλύπτει την εισαγωγή της πλήρους διγλωσσίας σε όλη την επικράτεια. Δηλαδή την χρήση της αλβανικής ως επίσημης γλώσσας, κυρίως στα ιδρύματα του τομέα της ασφάλειας, της αστυνομίας και του στρατού.
Δεύτερη φάση
Αυτή περιλαμβάνει τη διαίρεση του κράτους σε ομόσπονδες μονάδες, καντόνια ή δήμους για την «ανάπτυξη ενός προηγμένου συστήματος αυτοδιαχείρισης». Στη φάση αυτή θα γίνει διοικητική σύνδεση μεταξύ των ομοσπονδιακών μονάδων.
Ο Ζάεφ σε ομιλία του αναφέρθηκε στη Συμφωνία Πλαίσιο της Οχρίδας  και δήλωσε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί γιατί δεν είναι επαρκής και θα πρέπει να ενισχυθεί με την πλήρη ισότητα του αλβανικού στοιχείου.
Στο πλαίσιο αυτό θα καθοριστεί και το νέο όνομα του κράτους.
Τρίτη φάση
Το τρίτο στάδιο είναι η κατάρρευση και η απόσχιση των τμημάτων της πολιτείας μέσω τοπικών δημοψηφισμάτων των έξι καντονιών με ένωσή τους με γειτονικά κράτη. 
Η πρόθεση του Ζάεφ δεν είναι νέα, προετοιμάζει το έδαφος για αυτό το σενάριο, γράφει η ‘Βέτσερ’, παίζοντας, σαφώς, με τον φόβο της διάλυσης του κράτους στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

No comments: