Sunday, March 6, 2016

Προχωράει το σχέδιο της Αλβανικής κυβέρνησης για την αρπαγή περιουσιών στην Χιμάρα

Στις 2 Μαρτίου η Κυβέρνηση της Αλβανίας ενέκρινε την απόφαση "Για τους κανονισμούς, την διαδικασία και τον τρόπο παραχώρησης της κρατικής ακίνητης περιουσίας στις τουριστικές περιοχές με προτεραιότητα για την ανάπτυξη του τουρισμού."
 
Η απόφαση αποτελεί συνέχεια του νόμου "Περί ανάπτυξης του τουρισμού" που προβλέπει την παραχώρηση κρατικής, δημοτικής και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας σε ιδιώτες για επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού. Η συγκεκριμένη απόφαση περιγράφει και καθορίζει την διαδικασία παραχώρησης κρατικής περιουσίας δωρεάν για 99 χρόνια στους υποψήφιους επενδυτές.
Η απόφαση ρυθμίζει την παραχώρηση κρατικής και δημοτικής περιουσίας δωρεάν για 99 χρόνια στους υποψήφιους επενδυτές, με μια περίπλοκη αλλά σύντομη διαδικασία που συμπεριλαμβάνει και την παραχώρησης της περιουσίας που δεν έχει καταγράφει ως ιδιωτική, οπότε με βάση τον αλβανικό νόμο είναι κρατική, όπως η περίπτωση της Χιμάρας.

Στην Χιμάρα, εξαιτίας της μη καταγραφής στο κτηματολόγιο Αυλώνας της ακίνητης περιουσίας που ανήκει στο Δήμο, στους ιδιώτες και στην εκκλησία, προκύπτουν πολλές τεράστιες "ελεύθερες εκτάσεις" οι οποίες κινδυνεύουν να παραχωρηθούν δωρεάν σε επενδυτές πριν προλάβουν να καταγράφουν απ' τους νόμιμους δικαιούχους.

Στην σχετική απόφαση υπάρχει πρόβλεψη που μόνο επενδυτές που είναι πρόθυμη να επενδύσουν 5 εκατομμύρια ευρώ και άνω μπορούν να επωφεληθούν από το νόμο αυτό αποκλείοντας έτσι τα μέλη της τοπικής κοινότητας να επωφεληθούν από το νόμο αυτό, ανοίγοντας το δρόμο στους ολιγάρχες της Αλβανίας να αρπάξουν τεράστιες εκτάσεις ακίνητης περιουσίας στην Χιμάρα.

Πρόκειται για την πρόταση ανάπτυξης τουρισμού στην Χιμάρα που παρουσίασε και ο Δήμαρχος της περιοχής, Γιώργο Γκόρο, κατά την διάρκεια των εκλογών τον Ιούνιο 2015: "Τα δημοτικά κτήματα της Χιμάρας θα τα παραχωρήσουμε στους επενδυτές με 1 ευρώ."

Δεν είναι τυχαίο που το οικονομικό περιοδικό MONITOR, όταν παρουσίασε την είδηση της απόφασης είχε ως ενδεικτική φωτογραφία τον κόλπο του Πάνορμου στην Χιμάρα.



No comments: