Thursday, September 17, 2009


Η ''Αναγέννηση'' για τις βουλευτικές εκλογές
στην Αλβανία
Τετάρτη, Σεπτέμβριος 16, 2009,

by PERDIKIS

Στις 28 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία. Παρά τις όποιες ελπίδες πως επιτέλους η χώρα αυτή θα μπορέσει να πραγματοποιήσει σωστές και τίμιες εκλογές, η εκλογική διαδικασία ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Αυτό εξάλλου επισημαίνουν στις εκθέσεις τους και οι διεθνείς παρατηρητές που την παρακολούθησαν.

Η Αλβανία λοιπόν απέτυχε για μια ακόμα φορά. Απέτυχε όμως και ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός να συσπειρώσει τις δυνάμεις του και να αναδειχθεί σαν μια σημαντική πολιτική δύναμη στο αλβανικό κοινοβούλιο.Πρώτο ανεδείχθη το Δημοκρατικό κόμμα του Σαλί Μπερίσα που σχηματίζει κυβέρνηση σε συνεργασία με μερικά μικρότερα κόμματα. Το Σοσιαλιστικό κόμμα του Έντι Ράμα ήλθε δεύτερο με πολύ μικρή διαφορά από το πρώτο. Όλα τα άλλα κόμματα πήραν πολύ μικρά ποσοστά. Το Κ.Ε.Α.Δ. - Ομόνοια έλαβε μόλις 1.19% (είχε λάβει το 4.13% το 2005) και εκλέγει έναν βουλευτή. Το Κ.Α.Δ.Ε. του Κορυτσαίου Γρηγόρη Καραμέλου έλαβε το 0.19%. Άλλα κόμματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα: Το κόμμα των Τσάμηδων (PDI) με 0.95%, θα εκπροσωπηθεί στο κοινοβούλιο με δύο βουλευτές.

Τέλος το Σλαβομακεδονικό κόμμα (ΑΜΙΕ) έλαβε μόλις 0.07%.Η αποτυχία της «Ομόνοιας»- ΚΕΑΔ να συσπειρώσει τον ΒΗπειρωτικό Ελληνισμό, παρότι αυτός ήταν ο στόχος, θα πρέπει κυρίως να αποδοθεί σε μία σειρά από γεγονότα που προηγήθηκαν των εκλογών. Ο νέος εκλογικός νόμος που έφερε η αλβανική κυβέρνηση εξασφάλιζε την σίγουρη επικράτηση των δυο μεγάλων κομμάτων.

Τα μικρά κόμματα είχαν ελάχιστες πιθανότητες να εισέλθουν στο κοινοβούλιο, εκτός εάν συνέπρατταν σε μία εκλογική συνεργασία με τα μεγάλα κόμματα. Το ΚΕΑΔ απεχώρησε από την συνεργασία με το Δημοκρατικό κόμμα, όταν αυτό περιέλαβε στον συνασπισμό του το κόμμα των Τσάμηδων. Όπως είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρός του Βαγγέλης Ντούλες «Δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε με ένα κόμμα που έχει αλυτρωτικές θέσεις απέναντι στην Ελλάδα».

No comments: