Wednesday, May 27, 2009

The visit of VF/Minister Kassimis in Himara

Επίσκεψη Θ. Κασίμη στην Χιμάρα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας βρέθηκε στα μειονοτικά χωριά της Β. Ηπείρου.

Με τις καμπάνες να ηχούν γιορτινά στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου και τους κατοίκους του χωριού να υποδέχονται θερμά - με επικεφαλής τον έπαρχο της περιοχής Ηλία Θανάση - τον υφυπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Κασίμη και την ελληνική αντιπροσωπεία, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ασφαλτοστρωμένης πλατείας στην Τσούκα, το τελευταίο από τα μικρά έργα ύποδομής που εγκαινίασε ο υφυπουργός κατά την διήμερη επίσκεψή του στην Αλβανία.

Η Τσούκα είναι ένα μειονοτικό χωριό έξω από τους Αγίους Σαράντα με 3.000 κατοίκους, που χρόνια τώρα έφερε ως «αγκάθι» την έλλειψη της πλατείας στην οποία τελικά «χάρισε» το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ένα έργο που κόστισε 15.000 ευρώ.«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την απήχηση που διαπίστωσα ότι έχουν όλα αυτά τα μικρά έργα που χρηματοδότησε η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο υφυπουργός πριν αναχωρήσει για την Χειμάρρα (τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του πριν επιστρέψει το βράδυ στην Αθήνα)για να συναντηθεί με το δήμαρχο και πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονοτικής Οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ Βασίλη Μπολάνο.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Μπολάνος ενημέρωσε τον κ. Κασίμη για τις προοπτικές της περιοχής, για το πολεοδομικό θέμα, για τα σχέδια που έχει ώστε να αξιοποιηθεί και να ομορφύνει η περιοχή, αλλά και για τα δύο μικρά έργα που είναι υπό κατασκευή με χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης και τα οποία θα βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων.«Μετά από ενάμιση χρόνο που έχω να έρθω εδώ βλέπω ότι η Χειμάρρα πραγματικά αναπτύσσεται και έχει καλές προοπτικές»,δήλωσε ο υφυπουργός.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους των αλβανικών ΜΜΕ για το αν υπάρχουν προβλήματα στη μειονότητα ο κ. Κασίμης απάντησε:«Οσο προχωρά ο εκδημοκρατισμός της Αλβανίας και η προστασία των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων, όσο εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία αλλά και η νοοτροπία, τόσο προστατεύονται και οι μειονότητες. Η ελληνική μειονοτητα διεκδικεί πάντα τα δικαιώματά της τα οποία απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις και θέλω να πω ότι έχουμε μια πολύ θετική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι αλλά κινούνται προς μία θετική κατεύθυνση».

«Εδώ στη Χειμάρρα υπάρχει ένα ισχυρό κομμάτι μειονότητας - πρόσθεσε ο ίδιος- αλλά και όλοι οι μειονοτικοί της Αλβανίας είναι εκείνοι που δουλεύουν και μοχθούν για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα αλλά και οι μειονοτικοί της Αλβανίας θα είμαστε πάντα δίπλα στη μεγάλη αυτή προσπάθεια».Ερωτηθείς σχετικά με τις εκλογές στη γειτονική χώρα ο κ. Κασίμης είπε: «Οι εκλογές είναι εσωτερικό θέμα της Αλβανίας. Ο αλβανικός λαός θα επιλέξει όπως όλοι οι λαοί ό,τι είναι καλύτερο για την προοπτική της χώρας του. Η Ελλάδα θα είναι δίπλα στην κυβέρνηση της Αλβανίας, όποια και αν είναι αυτή».

No comments: