Monday, May 25, 2009


Στη Βόρειο Ήπειρο ο Θ. Κασσίμης

Συνάντηση με τον Δημήτριο και παράγοντες της Ομογένειας , οχι όμως με τους ''πρωταγωνιστές'' Ντούλε - ΜπολάνοΈργα υποδομής θα εγκαινιάσει στην Βόρειο Ήπειρο ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, ο οποίος σήμερα και αύριο θα βρίσκεται εκεί. Ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να σβήσει την «φωτιά» που έχει ανάψει στους κόλπους της Ελληνικής Μειονότητας, χωρίς όμως να έχει συνάντηση με τους πρωταγωνιστές.

Ο κ. Κασσίμης αρχικά θα συνομιλήσει στα Βρυσερά με τους επάρχους της Δρόπολης και στην συνέχεια θα εγκαινιάσει το υδραγωγείο του Βοδίνου. Έργα επίσης, απαραίτητα για τους κατοίκους της Φραστιανής και της Γορίτσας, θα εγκαινιάσει στα χωριά αυτά.Τα έργα έχουν κατασκευαστεί με χρήματα του Ελληνικού κράτους, σε μια προσπάθεια να στηριχθούν οι Μειονοτικοί, ώστε να παραμείνουν στα χωριά τους. Επιπλέον αποδεικνύουν το ενδιαφέρον της Ελληνικής κυβέρνησης για τον χώρο της Βορείου Ηπείρου.

Το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο, ο οποίος θα τον ενημερώσει για τις δραστηριότητες της Μητρόπολης στον εκκλησιαστικό, στον εκπαιδευτικό και στον κοινωνικό τομέα. Οι δραστηριότητες αυτές ενισχύονται από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, καθώς η Μητρόπολη Αργυροκάστρου δεν έχει οικονομική αυτοτέλεια.

Το βράδυ ο κ. Κασσίμης θα έχει επαφή στους Αγίους Σαράντα με τους επάρχους της περιοχής. Η επικοινωνία του κ. Κασσίμη με τους επάρχους, τόσο της Δρόπολης όσο και των Αγίων Σαράντα, που είναι αιρετοί εκπρόσωποι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, έχει διττό σκοπό. Πρώτον να καταγραφούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές τους και να σχεδιαστεί η υποστήριξή τους ή η επίλυσή τους, όπου είναι δυνατόν, από την Ελλάδα.

Και δεύτερον να εμπεδωθεί η αντίληψη ότι η Ελληνική πλευρά, χωρίς να αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Μειονότητας, αποδίδει μεγάλη σημασία στην δυναμική και ενωτική παρουσία του Ελληνικού στοιχείου στη Νότια Αλβανία. Άλλωστε είναι γνωστό ότι πολλές φορές ο κ. Κασσίμης έχει σημειώσει ότι «μόνο ενωμένοι οι Βορειοηπειρώτες μπορούν να διεκδικήσουν τα δίκαια και τα δικαιώματά τους»

Κυριακή, 24 Μάϊος 2009

ΟΜΟΝΟΙΑ Δελτίο Τύπου - Απολύσεις Ελλήνων ως πολιτικά αντίποινα

Άγιοι Σαράντα 22/5/2009ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Δημοκρατική Εθνική Ελληνική Μειονότητα «ΟΜΟΝΟΙΑ», καταγγέλλει τις αναίτιες απολύσεις των συμπατριωτών μας, που έγιναν τις τελευταίες μέρες από δημόσιες θέσεις. Απολύσεις που συντελέστηκαν με κομματικά κριτήρια, αμέσως μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας του ΚΕΑΔ με την σημερινή αντιπολίτευση. Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν συνάδουν με την εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, ούτε με τους στόχους που έχει η χώρα. Είναι συμπεριφορές από πρόσωπα ανεύθυνα και έξω από το κλίμα της εποχής, από πρόσωπα που διακατέχονται από αισθήματα εκδικητικότητας και αντιδημοκρατισμού.

Το θέμα αυτό μας απασχολεί σοβαρά, όπως και κάθε περίπτωση που θεωρούμε ότι αποτελεί διάκριση απέναντι στην εθνική ελληνική μειονότητα. Στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος και οι διεθνείς συμβάσεις και πιστοί στον πολιτικό δρόμο για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας κινούμαστε ενημερώνοντας παράλληλα και τον διεθνή παράγοντα.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλα αυτά δεν ξεκινούν από «ψηλά», αλλά από τοπικούς πολιτικάντηδες, που χρησιμοποιούν ξεπερασμένα όπλα σε έναν ανήθικο πόλεμο για εξουσία. Γι’ αυτό καλούμε τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Σαλί Μπερίσα να αναλάβει τις ευθύνες του.

No comments: