Wednesday, May 11, 2022

Αλβανικός Τύπος: Η Αθήνα απαιτεί στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα

SManalysis






 Σταύρη Μάρκο
Δημοσιογράφος

Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, με την αμερικανική παρέμβαση, βρίσκονται στο επίκεντρο των ΜΜΕ στην Αλβανία, που συχνά ερμηνεύουν την κατάσταση ως «παρατηρητές» των αλβανικών εθνικών συμφερόντων, καθώς αναλύουν κάθε λεπτομέρεια και σύγκρουση που μπορεί να ξεσπάσει στα Βαλκάνια. μια καλή ευκαιρία , να ενωθούν οι Αλβανοί και να δημιουργήσουμε μια «Μεγάλη Αλβανία».

Ενώ η Αλβανία έχει εμπλακεί σε αντιαμερικανικά πολιτικά κινήματα λόγω της νέας ηγεσίας της αντιπολίτευσης από τον πρώην πρόεδρο Σαλί Μπερίσα, φαίνεται ότι η κυβέρνηση Ράμα συνεχίζει να προσεγγίζει το Κοσσυφοπέδιο, να θέσει το εθνικό ζήτημα των Αλβανών, προς την ενότητα. διπλωματική και στρατιωτική έννοια, αλλά εν τω μεταξύ δεν υστερεί στο ενδιαφέρον της για τις στρατιωτικές κινήσεις του νότιου γείτονά της, της Ελλάδας.


Artur Zhei

Τα Τίρανα συνεχίζουν να αποκαλούν την Ελλάδα «φιλική» χώρα, χάρη στα συμφέροντά της για ένταξη στην ΕΕ, αλλά σε περίπτωση δυτικής λύσης στις αλλαγές των συνόρων ή χειρότερα στη σύγκρουση των Βαλκανίων, φοβούνται ότι η Ελλάδα μπορεί να προσαρτήσει τον Νότο. Αυτό εκφράζεται ανοιχτά από τα ΜΜΕ στα Τίρανα. Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Artur Zhei, λίγα μόλις μέτρα από τα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, το φαινόμενο Domino θα περιλάμβανε τη νότια Αλβανία και γι' αυτό τα Τίρανα πρέπει να είναι προετοιμασμένα.



Ωστόσο, οι κατηγορίες της αλβανικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Μπερίσα, για διαφθορά και κατάχρηση "κρατικής περιουσίας" που τα Τίρανα, θεωρούν έδαφος των Ελλήνων της Χιμάρας, έχουν πυροδοτήσει κύμα ανταγωνισμού, για να ληστέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες περιουσίες και να επιδείξουν πατριωτισμό, καθώς η Αθήνα έχει αρκετά χρόνια σιωπής.


Η ομιλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, στη Βουλή των Ελλήνων, έχει γίνει στα Τίρανα, ως «προσεκτική προσοχή», ενώ έχει χρησιμοποιήσει τον όρο «Βόρεια Σύνορα της Ελλάδας» που σημαίνει και Αλβανία, ακολουθούν όσα γράφουν τα αλβανικά ΜΜΕ.

Η Αθήνα επιδιώκει στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα -και ειδικότερα στο βόρειο τμήμα της χώρας- επειδή εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στους βουλευτές την Τρίτη.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, ο Δένδιας είπε ότι η επέκταση της συμφωνίας από ένα έτος σε πέντε συμφωνήθηκε με πρωτοβουλία της Αθήνας, ενώ ανακάλυψε ότι η ελληνική πλευρά είχε σκεφτεί ένα ακόμη μεγαλύτερο επέκταση.


«Δεν κάναμε καμία χάρη στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε. Είμαστε γενναιόδωροι στα συμφέροντα της χώρας. Ζητήσαμε πέντε χρόνια και δεν κρύβει ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο άλλα 10. Θέλουμε στρατιωτική παρουσία.

Δεν παριστάναμε εμείς αυτοί που θέλαμε να εξαφανιστούν οι βάσεις. «Θέλαμε και θέλουμε αμερικανική παρουσία στη Θράκη... Θέλουμε αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη», είπε, περιγράφοντας τη χρήση του βόρειου ελληνικού λιμανιού από τον αμερικανικό στρατό ως «ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας». γράφουν τα ΜΜΕ στην Αλβανία.

No comments: