Thursday, March 31, 2022

Δημοσκόπηση-”βόμβα” – Τουρκικό ”αντίο” σε Δύση: ”Δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ” Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

SManalysis



Αναρτήθηκε από
30 Μαρτίου, 2022


Περισσότεροι Τούρκοι ρίχνουν την ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ παρά στη Ρωσία, σύμφωνα με τοπική δημοσκόπηση.

Περίπου το 48 τοις εκατό του Τούρκου λαού θεωρεί υπεύθυνη την Ουάσιγκτον και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τηλεφωνική έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο από την ερευνητική εταιρεία Metropoll. Ένα επιπλέον 7,5 τοις εκατό κατηγόρησε την Ουκρανία και το 33,7 τοις εκατό είπε ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη.

Η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο μόνιμο στρατό στο ΝΑΤΟ, αλλά έχει δημιουργήσει στενές σχέσεις με τη Ρωσία υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ορισμένοι σχολιαστές σε τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ανήκει σε επιχειρηματία κοντά στον Ερντογάν, τείνουν να εμπλέκονται σε αντιδυτική ρητορική και θεωρίες συνωμοσίας. Ο ίδιος ο Ερντογάν επικρίνει συχνά τη Δύση και απαιτεί μια θέση στο τραπέζι των παγκόσμιων ηγετών.

Ενώ αντιτίθεται στην εισβολή της Ρωσίας επικαλούμενη την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η κυβέρνηση του Ερντογάν προσπάθησε να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ουδέτερη κατά τη διάρκεια του πολέμου και να λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ των δύο πλευρών. Η Τουρκία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή ή σε ολιγάρχες κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Σαββατοκύριακο, ανέφερε ότι οι ολιγάρχες ήταν ευπρόσδεκτοι στη χώρα για τουριστικούς και επενδυτικούς σκοπούς.

Πολλοί Τούρκοι που κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για τον πόλεμο ήταν υποστηρικτές των δεξιών εθνικιστικών κομμάτων, έδειξε η έρευνα Metropoll. Περίπου το 68 τοις εκατό των ψηφοφόρων του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το οποίο ανήκει στην κυβερνώσα συμμαχία του Ερντογάν, και το 67 τοις εκατό των υποστηρικτών του αντίπαλου Καλού Κόμματος (IP), δήλωσαν ότι ήταν υπεύθυνοι. Λιγότερο από το ένα τέταρτο των Τούρκων υποστηρίζει αυτά τα δύο κόμματα.

Περίπου το 49 τοις εκατό των υποστηρικτών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν με ισλαμιστική τάση και το 48,2 τοις εκατό όσων ψήφισαν υπέρ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπαν ότι η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ ευθύνονται, ανέφερε η Metropoll.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κατέταξαν την Τουρκία στην 153η θέση μεταξύ 180 χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2021. Ήταν ο μεγαλύτερος παραβιαστής της ελευθερίας της έκφρασης μεταξύ των 46 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ). Η Ρωσία, η οποία αποχώρησε από το CoE νωρίτερα τον Μάρτιο, κατέλαβε την 150η θέση.

No comments: