Wednesday, October 27, 2021

Τα τεταμένα Βαλκάνια, οι Βορειοηπειρώτες, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως θέμα εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας

SManalysis


Οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι, μέσω του προέδρου τους Ιζετμπεϊγκότσιτς, ζητούν «να ετοιμαστούν» είτε να πεθάνουν είτε να ζήσουν, εάν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη διαιρεθεί. Πριν από λίγο καιρό και συστηματικά, ο Μίλοραντ Ντόντικ των Σερβοβόσνιων, απείλησε να αποσχιστεί από τον Μποσνίε, και να ενταχθεί στη Σερβία, σε περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο. Έτσι, γίνεται μια Μεγάλη Σερβία ή μια πραγματικότητα όπου οι λαοί επιδιώκουν να ενωθούν σε μια εθνική θρησκεία.

Από τα Τίρανα ο Έντι Ράμα εκφράζει την «επιθυμία» του για ένωση Αλβανίας - Κοσσυφοπεδίου, αυτό καταδεικνύεται έντονα στο Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στο Μαυροβούνιο, όπου οι Αλβανοί ονειρεύονται μια ένωση όχι με το όνομα Μεγάλη Αλβανία, αλλά Φυσική Αλβανία. .

Η Ελλάδα, ως μέρος του παιχνιδιού της αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια, de jure, θεωρεί ένα τέτοιο γεγονός ως δυσπιστία, ενισχύοντας τους δεσμούς με ισχυρές χώρες Γαλλία και ΗΠΑ για τη σύγκρουση από την Τουρκία, αλλά αγνοεί τις εκκλήσεις των Βορειοηπειρωτών για πολιτική, οικονομική βοήθεια και κυρίως η εγγύηση της ιστορικής επικράτειας των Ελλήνων στη Βόρεια Ήπειρο. Αυτή η περιφρόνηση, σχεδόν με τη μορφή εθνικής προδοσίας, που επιτρέπει σε ένα κράτος όπως η Αλβανία, με μουσουλμανική κυριαρχία, να προβεί σε «ήπια» εθνοκάθαρση, με νόμιμες μορφές στα εδάφη που κατοικούν οι Βορειοηπειρώτες, έχει ένα τέλος, το οποίο σαφώς μιλά, για λάθος προτεραιότητες σε αυτή την περίπτωση, όλο το ελληνικό πολιτικό φάσμα, και όχι μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρόσφατα, μεταξύ Βορειοηπειρωτών και Κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της και για αυτήν την κωμωδία, οι Αλβανοί κατηγορούμενοι για παραβίαση ελευθεριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιστρέφουν νικητές σε μια σφαιρική γεωπολιτική μάχη, θέλοντας να γίνουν παράγοντες, ακόμη και να κατηγορήσει την Ελλάδα, για την Τσαμερία. Και αυτό αποδεικνύεται. Τα ΜΜΕ στα Τίρανα κάνουν λόγο για επανεμφάνιση του συνδρόμου «Δημοκρατία της Τσαμέριας», με εθνόσημα, σημαία και ύμνο, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση, ενώ οι Βορειοηπειρώτες διαδηλώνουν για τις συντάξεις στην Αθήνα.

Κι όμως, δεν φαίνεται να κινείται τίποτα, τα Τίρανα μέρα με τη μέρα βγάζουν νόμους και FEK για να αρπάξουν όσο το δυνατόν περισσότερη γη στη Χιμάρα, στον Αυλώνα ή στους Αγ. Σαράντα, για να φέρουν μουσουλμάνους Αλβανούς στο έδαφος των Βορειοηπειρωτών. Υπάρχει όμως μια ποιοτική διαφορά. Ο ελληνικός στρατός δεν αναγνωρίζει τα σύνορα με την Αλβανία και αυτό είναι γεγονός που έχει δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, η Εθνική Ασφάλεια της Ελλάδας, που εκπροσωπείται από το υπέρβαρό της, τον Εθνικό Στρατό, έχει στη δομή της δικής της εθνικής στρατηγικής, την ιστορική επικράτεια τους Βορειοηπειρώτες, για την οποία καταγγέλλει η Αλβανία από το 1912.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αντιμετώπιση του όρου Εθνική Ασφάλεια της Ελλάδας είναι το μοναδικό ζήτημα, εκτός συνόρων, αλλά με βάση το Σύνταγμα της χώρας, ο σκονισμένος φάκελος της Βορείου Ηπείρου, τον οποίο έχει απελευθερώσει τρεις φορές μέσα σε μισό αιώνα. Ακόμη και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, 28 Οκτωβρίου 1940, ως αποτέλεσμα της κατοχής από την Αλβανία, με τα Ιταλοαλβανικά τμήματα, η Ελλάδα κήρυξε το Διάταγμα για τον πόλεμο με την Αλβανία. Αυτός είναι ο λόγος που ο Ελληνικός Στρατός δεν αναγνωρίζει τα σύνορα με την Αλβανία, η οποία αναγνωρίζει αυτή τη θέση, προς το συμφέρον της Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας. 

No comments: