Friday, March 26, 2021

Εθνικιστική έκρηξη του Έντι Ράμα: Η Αλβανία υποστηρίζει πρωτοβουλίες δημοψηφίσματος για ενοποίηση με το Κοσσυφοπέδιο

SManalysis



Ο Έντι Ράμα, μετά από μια ξαφνική επίσκεψη στη Γαλλία με τον Μακρόν, αποκάλυψε την ιδέα να υποστηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την ενοποίηση των Αλβανών, υποστηρίζοντας τις πρωτοβουλίες του Άλμπιν Κούρτι για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για ενοποίηση με το Κοσσυφοπέδιο. Όμως όχι μόνο αυτό, σήμερα ο Ράμα, εθνικιστής κάλεσε τους Αλβανούς πολίτες στη Βόρεια Μακεδονία, να συμμετάσχουν στην απογραφή σε αυτήν τη χώρα, ως «επιτακτικό καθήκον» για να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση της αποστολής των Αλβανών για ενοποίηση.

Το ερώτημα που θέτουμε είναι, εάν "οι Αλβανοί του Έντι Ραμς ή του Άλμπιν Κούρτι, θα προβούν σε δημοψήφισμα για ενοποίηση, υπό αυτές τις συνθήκες πώς θα ενεργούσε η Ελλάδα, για τους συμπατριώτες της στη Βόρεια Ήπειρο, ενώ οι Αλβανοί, ίσως να είναι" τρελοί " , ανακινήστε τα Βαλκάνια με συγκεκριμένες δράσεις για ενοποίηση? 




Στα Τίρανα, εκτός από την προεκλογική εκστρατεία για τις πολιτικές εκλογές στις 25 Απριλίου, ξέσπασε μια πρωτοβουλία του Έντι Ραμς, ο οποίος εξακολουθεί να κοιτάζει από τη Δύση, ως «προβλεπόμενος» πρωθυπουργός, ο οποίος πρέπει να αναλάβει, ένα γεωπολιτικό κίνημα, δημιουργώντας προϋποθέσεις ενότητας μεταξύ Αλβανών, Κοσσυφοπεδίου και Βόρειας Μακεδονίας. Εάν ο εμπνευστής αυτού του κινήματος ήταν ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι ο «μόνος τρελός» που μπορεί να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, αλλά αυτή τη φορά, ο κύριος ρόλος φαίνεται ότι θα το πάρει, Έντι Ράμα.



Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Μακρόν, ο Έντι Ράμα, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν θα ήταν το σωστό άτομο για να ηγηθεί μιας προσπάθειας διαμεσολάβησης μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, απάντησε ότι "θα προτιμούσε να είναι με την αλβανική πλευρά " υπονοώντας ότι παίζει για το, ακόμη μεγαλύτερα, τα συμφέροντα της Ευρύτερης Αλβανίας. Ωστόσο, αυτό επιβεβαιώθηκε, όταν ο Έντι Ράμα συγχαίρει τον νέο πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Αλβανικό Κούρι, σε δημόσια επιστολή, προτείνοντάς του, ισχυρή υποστήριξη για όλες τις «τολμηρές» πρωτοβουλίες του, που υπονοούν το δημοψήφισμα για την Ενοποίηση με την Αλβανία, την οποία ο Άλμπιν Κούρτι , αποκαλύφθηκε ως προτεραιότητα, στο σχέδιο της κυβέρνησης. . 



Αλλά ο Έντι Ράμα δεν σταμάτησε εκεί. Σήμερα, κάλεσε όλους τους Αλβανούς στη βόρεια Μακεδονία να εντείνουν τις προσπάθειές τους για συμμετοχή στη διαδικασία απογραφής, υπενθυμίζοντάς τους τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες τους. Ο Ράμα συνέχισε, μίλησε ως μεγάλος ηγέτης, ο οποίος ηγείται ολόκληρης της Αλβανικής κοινότητας στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ελλάδα, κατώτερη από τις αλβανικές εξελίξεις ή ένα βήμα πίσω για τη Βόρεια Ήπειρο?


Είναι ζήτημα που πολλοί γεωπολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την ελληνική διπλωματία ως προσεκτική όταν πρόκειται για επεκτατισμό, καθώς η Αθήνα δεν θέλει αλλαγή στο status quo στα Βαλκάνια. Ωστόσο, αναφερόμενος σε δήλωση της κας Μπαγκκογιάννη στα Τίρανα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι "Το ζήτημα της Βόρειας Ηπείρου είναι ένας ελαφρύς βήχας εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά η Ελλάδα βλέπει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ ως προτεραιότητα" . Φυσικά, η προτεραιότητα της Ελλάδας, για τα Τίρανα, είναι η προϋπόθεση του δικαστηρίου της Χάγης, για τα θαλάσσια ύδατα, αλλά προφανώς, η αλβανική πλευρά, δεν ενδιαφέρεται πολύ για αυτό το αίτημα και έχει περάσει στη γεωπολιτική επίθεση πρόκλησης αλλαγών στα σύνορα στο Βαλκανία.

Η Ελλάδα κλήθηκε από τις δυτικές δυνάμεις, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, να επιλύσουν τα προβλήματα με την Τουρκία με συναίνεση, αλλά και να συμβάλουν σε μια λύση αποδεκτή από τα κόμματα στην Κύπρο. αλλά συνεχίζει να παραμένει κατηγορηματικά σιωπηλός σχετικά με τις συνθήκες επιβίωσης της ελληνικής κοινότητας της Βόρειας Ηπείρου, στην επικράτεια των οποίων οι Έλληνες ζουν στην πλειοψηφία, ειδικά στην περιοχή Αυλώνα - Χιμάρα - Σαράντα, αλλά οι περιουσίες τους δέχθηκαν επίθεση από την αλβανική μαφία.

Φυσικά, πρόσφατες δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν από αναγνωρισμένα ιδρύματα, το Eliamep της Αθήνας και την «Open Society» των Τιράνων, σχετικά με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, βλέπουν ένα υψηλό ποσοστό Αλβανών περίπου το 63% που είναι ερωτευμένοι ή έχουν δουλειά ή ζουν στην Ελλάδα. Αυτή η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα τη χρήση της ελληνικής γλώσσας, ως επίσημης δεύτερης γλώσσας στην Αλβανία, σύμφωνα με την Έκθεση της CIA, αλλά και του ελληνικού πολιτισμού ως συστατικού των σχέσεων μεταξύ Αλβανών και Ελλήνων.

Αλλά ο κύριος λόγος για την ανάλυσή μας έχει να κάνει με τις πρόσφατες εξελίξεις που σίγουρα θα ακολουθήσουν με εκπλήξεις στο μέλλον. Το ερώτημα που θέτουμε είναι, εάν "οι Αλβανοί του Έντι Ραμς ή του Άλμπιν Κούρτι, θα προβούν σε δημοψήφισμα για ενοποίηση, υπό αυτές τις συνθήκες πώς θα ενεργούσε η Ελλάδα, για τους συμπατριώτες της στη Βόρεια Ήπειρο, ενώ οι Αλβανοί, ίσως να είναι" τρελοί " , ανακινήστε τα Βαλκάνια με συγκεκριμένες δράσεις για ενοποίηση? 

No comments: