Tuesday, December 29, 2020

Έντονο πολιτικό κλίμα στα Τίρανα, ο Έντι Ράμα τιμά δύο σημαντικούς υπουργούς, αλλά κατηγορείται ότι υποστηρίζεται από τους Έλληνες των ΗΠΑ, όχι μόνο από την Αθήνα.

SManalysis



Ο Πρωθυπουργός Ράμα αντικατέστησε δύο υπουργούς, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Άμυνας, τιμήνοντας την πολιτική ισορροπία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η απάντηση του Ράμα στα 12 ναυτικά μίλια, ως δικαίωμα της Ελλάδας, έχει ερμηνευτεί στα Τίρανα, ως υπηρεσία που κάνει ο Ράμα στην Ελλάδα και όχι στη χώρα του. Ο Ράμα, από την άλλη πλευρά, αντιπροσωπεύει την ασφάλεια στο γεωστρατηγικό κλίμα μας.

Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι ακόμη και στην Αλβανική πολιτική, τέσσερις μήνες πριν από τις πολιτικές εκλογές, ο Έντι Ράμα παίζει σκληρά. Τα τελευταία χρόνια, μετά τις κατηγορίες ότι ο Ράμα ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με το ελληνικό λόμπι, για το οποίο ο Άλεξ Καρλότσος είπε ότι «ο Έντι Ράμα πρέπει να βοηθηθεί σε αυτήν την πανδημία», όχι μόνο η Τουρκία αλλά και η Γερμανία ύποπτοι από αυτήν τη συνάντηση στις ΗΠΑ και ζήτησαν εξηγήσεις.


Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα στρέφονται στη σωστή στιγμή και στιγμή Μετά από σχεδόν 8 χρόνια στην κυβέρνηση, ο Έντι Ράμα, ο οποίος έχει υποστηρίξει τον Ερντογάν σε όλες τις πτυχές προς την Αλβανία, υποστήριξε επίσης το καθολικό λόμπι στην Αλβανία, αλλά φαίνεται να έχει ένα δύσκολο ταξίδι στην Άγκυρα, στις αρχές Ιανουαρίου 2021, αφού εμφανίστηκε μια μη αναστρέψιμη στροφή προς τον Ερντογάν. Κατηγορείται ότι υποστηρίζει την Ελλάδα σε αντιφατικές πολιτικές Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ η συνάντηση στην Ουάσινγκτον με στοιχεία του ελληνικού λόμπι φαίνεται να αποτελεί σημείο καμπής, εάν πιστεύεται ότι ο Ράμα κερδίζει τις εκλογές του 2021.







EDI RAMA, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Δεν υπάρχει τρόπος να συμβεί διαφορετικά. Όποτε επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα, ο Ερντογάν καλεί τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, στις 6 Ιανουαρίου, να επισκεφθεί την Τουρκία.

Τι συμβαίνει? Δεν υπάρχει πλέον ευθύνη για τα 12 ναυτικά μίλια με την Ελλάδα, ή για την ακύρωση του διαγωνισμού του Αεροδρομίου Αυλώνα, αλλά και μια παλιά οργή του Ερντογάν για τη συνάντηση του Ράμα με τον Άλεξ Καρλότσου στις ΗΠΑ.

Για να είμαστε δίκαιοι, οι πρόσφατες ενέργειες του Έντι Ράμα σχετικά με τα συμφέροντα Ελλάδας-Τουρκίας προκάλεσαν υποψίες στον φίλο του Ερντογάν, αλλά και συνέπειες της στρατηγικής της Τουρκίας για την Αλβανία.

No comments: