Wednesday, March 13, 2019

Η Σερβική Εκκλησία δεν αναγνωρίζει την «Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας»

SManalysis



Μάρτιος 13, 2019. Echedoros


Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζει την νέο-ανακηρυγμένη «Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας» του Κιέβου τις αποφάσεις της οποίας θεωρεί μη κανονικές και μη δεσμευτικές καθώς έχει «σχισματική ιεραρχία και κλήρο».


Σε έγγραφο που απέστειλε η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (ΣΟΕ) σε όλες τις τοπικές  Ορθόδοξες Εκκλησίες, αναφέρει ότι θεωρεί μη κανονική την εμπλοκή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην επικράτεια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας καθώς και όλες τις αποφάσεις που ακολούθησαν σχετικά με την Ουκρανία.


Η ΣΟΕ χαρακτηρίζει μη κανονική την σύνοδο για την επιλογή του νέου επικεφαλής της ουκρανικής εκκλησίας κατά την οποία δόθηκε ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας στις 6 Ιανουαρίου.


Στην επιστολή εξηγείται ότι η μητρόπολη του Κιέβου, ακόμη και στην παραμικρή πτυχή της δεν μπορεί να ταυτίζεται με τη σημερινή Ουκρανία και ότι η Εκκλησία της Ουκρανίας βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Μόσχας από το 1686, όπως αποδεικνύεται από πολλά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και μια προσωπική δήλωση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου μέχρι τον Απρίλιο του 2018.


Για την ΣΟΕ υπάρχει μόνο μία εκκλησία: η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ονούφριο που βρίσκεται υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου της Μόσχας.


Τέλος, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας,  θα συνιστούσε σε μητροπολίτες και κληρικούς να απέχουν από τη λειτουργική και κανονική κοινωνία, όχι μόνο με τον «κύριο Επιφάνειο»,  ο οποίος έχει επιλεγεί ως επικεφαλής αυτής της νέας εκκλησίας, αλλά και με όλους εκείνους που τον υπηρετούν και οι οποίοι είναι σε κοινωνία μαζί του, γράφει η σερβική εφημερίδα ‘Politika’.

No comments: