Thursday, November 22, 2018

Το Κοσσυφοπέδιο δεν καταργεί την αύξηση των φόρων στις εισαγωγές από Σερβία

SManalysis



Νοέμβριος 22, 2018. Echedoros


Παρά τις αντιδράσεις της ΕΕ για την επιβολή φόρου 100 τοις εκατό  στα προϊόντα που εισάγονται από τη Σερβία, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, δήλωσε ότι η δασμολογική αυτή επιλογή δεν θα αποσυρθεί μέχρις ότου η Σερβία αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.


Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Χαραντινάι κατά τη σύνοδο της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου, όπου συζητείται η εξωτερική πολιτική της χώρας.


«Πιστεύω ότι τα μέτρα που έχουμε θέσει για τα προϊόντα που προέρχονται από τη Σερβία θα πρέπει να είναι μόνιμα μέχρι την αναγνώριση μας, γιατί η Σερβία δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, δεν θα τα αποσύρουμε», δήλωσε ο Χαραντινάι.


Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει γράψει ο ίδιος μια επιστολή προς τους πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωση και του εκπροσώπου της στη Πρίστινα, όπου αναφέρεται  στους λόγους που τον οδήγησαν στην επιβολή του φόρου.


Η δήλωση του Χαραντινάι έγινε μια ημέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να αυξήσει τους δασμούς για τη Σερβία  και τα προϊόντα της Βοσνίας από το 10%  στο 100%.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε την άρση αυτού του φόρου σύντομα, αφού αποτελεί παράβαση της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, η οποία είναι γνωστή ως CEFTA, σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.


--

No comments: