Wednesday, August 8, 2018

Αμερικανός ειδικός: Τα νέα σύνορα στο Κοσσυφοπέδιο θα φέρουν αστάθεια στα Σκόπια

SManalysis


Αύγουστος 8, 2018. echedoros

«Αν υπάρξει αλλαγή στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και σε άλλες χώρες, δήλωσε ο καθηγητής Ντάνιελ Σέρβερ του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς  για την περιφερειακή τηλεόραση H1 του Βελιγραδίου.


«Η αλλαγή των συνόρων θα οδηγούσε σε αστάθεια στα Σκόπια καθώς και τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου, για παράδειγμα στην Ουκρανία και τη Γεωργία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν μια καλή στάση απέναντι στο θέμα  της αλλαγής των συνόρων: οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την ολότητα των κρατών και όχι την αλλαγή των συνόρων», είπε ο Σέρβερ.


Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο επιθυμούν να είναι δημοκρατικά κράτη και μέλη της ΕΕ, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ‘οι μειονοτικές κοινότητες να μην παραμείνουν εκεί που βρίσκονται- στα υπάρχοντα σύνορα.


Όσον αφορά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ότι η νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον άλλαξε τη στάση της απέναντι στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, ο Σέρβερ σημείωσε ότι δεν υπάρχει αλλαγή θέσης των ΗΠΑ και

No comments: