Friday, August 24, 2018

«Φωτιά» στα Βαλκάνια – Για «εδαφικές προσαρμογές» στο Κοσσυφοπέδιο μιλούν οι ΗΠΑ – Κίνδυνος στα Βόρεια ελληνικά σύνορα;

SManalysis


Δημοσίευση: 24 Αυγούστου 2018, Pentapostagma


Ραγδαίες  εξελίξεις αναμένονται στα Βαλκάνια με τις  ΗΠΑ να ετοιμάζουν εδώ και μήνες, κάτω από άκρα μυστικότητα, στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Κοσσυφοπέδιο και τώρα να μιλούν μέσω του γραμματέα ασφαλείας  για…«εδαφικές προσαρμογές», με μια  γλώσσα που σπάει κόκαλα προκαλώντας αντιδράσεις  στην Μόσχα για τις πραγματικές προθέσεις τους, παρά την σερβική συγκατάβαση.



Ο περιβόητος γραμματέας  Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ και γνωστό «γεράκι» Τζον Μπόλτον δήλωσε πριν λίγο  ότι η Ουάσινγκτον δεν αντιτίθεται στην αμφιλεγόμενη ιδέα ανταλλαγής εδαφών μεταξύ της Σερβίας και της πρώην σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, μιλώντας  όμως για «εδαφικές προσαρμογές» αποστέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην ΕΕ.

Όμως η δήλωση του ίδιου εκτιμάται από Έλληνες αμυντικούς αναλυτές ως de facto αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια και νέο πόλεμο, καθώς  η νέα στάση της Ουάσιγκτον στο θέμα αυτό μπορεί να προκαλέσει πλήθος προβλημάτων ακόμα και την ένοπλη σύρραξη, λόγω της μεγάλης ρωσικής επιρροής στην Σερβία και του μεγάλου αλβανικού εθνικισμού που οραματίζεται την Μεγάλη Αλβανία και δεν …κρατιέται με τίποτα.

«Η αμερικανική πολιτική θέλει  τα δύο μέρη μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους, και να καταλήξουν σε συμφωνία, δεν αποκλείουμε τις εδαφικές προσαρμογές», δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο Μπόλτον από το Κίεβο.

«Δεν θα σταθούμε στο δρόμο (μιας συμφωνίας) και δεν νομίζω ότι κανείς στην Ευρώπη θα αποτελούσε εμπόδιο, αν τα δύο μέρη της διαμάχης κατέληγαν σε μια ικανοποιητική διευθέτηση», διεμήνυσε ο Μπόλτον , μόνο που δεν λέει ότι οι ΗΠΑ ευρίσκονται από σχέδιο ανωμαλίας στην Βαλκανική χερσόνησο διότι αποκλείεται να συμφωνήσουν Σέρβοι και Αλβανοί λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων  .




Το Βελιγράδι φέρεται  και αυτό να προωθεί την ιδέα της ανταλλαγή εδαφών Σερβίας – Κοσόβου ως τρόπο επίλυσης της διαμάχης με τους Αλβανούς και την είσοδο  στην ΕΕ.

Αλλά δεν βλέπει την μεγάλη παγίδα διότι περί αυτού πρόκειται  , πολύ απλά διότι, για άλλο πράγμα ομιλεί η σερβική πλευρά και άλλο οι ΗΠΑ.

Η Σερβία κάνει λόγο για περιοχές με αμιγή σερβικό πληθυσμό όπως το  Βόρειο Κοσσυφοπέδιο και την σερβική δημοκρατία της Βοσνίας δίνοντας ως ανταλλαγή το Πρέσεβο , και άλλο θέλουν οι ΗΠΑ-Αλβανοί που οραματίζονται την μεγάλη Αλβανία  με πλήθος  χαρτών να περιλαμβάνουν μάλιστα  και ελληνικά εδάφη.

Εφόσον ανοίξει τέτοιου είδους συζήτηση , η όλη υπόθεση μπορεί να πάει αλλού ταχύτατα,  λόγω του ότι υπάρχουν άλυτα  εθνικά θέματα που «σιγοκαίνε” από την εποχή του πολέμου της Βοσνίας  1995  και του πολέμου του Κοσόβου το 1999.

Τα προβλήματα αυτά είναι ικανά να βάλουν «φωτιά» στην ΕΕ, κάτι που δεν θέλει η Γερμανία  η οποία όμως  είχε βάλει το « χεράκι της» το 1991 στην διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα και πολλές χώρες της περιοχής συμπεριλαμβανομένων της ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου κά , μόνο να χάσουν θα είχαν δίνοντας λόγο στον αλβανικό εθνικισμό και στα σχέδια των ΗΠΑ για πόλεμο στην αποκαλούμενη πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας οφείλει και θα είναι σε ετοιμότητα δια παν ενδεχόμενο.

Υπενθυμίζουμε για την ιστορία επίσης,  ένα από τα πραγματικά πολλά άρθρα μας με τίτλο (Eρχονται αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια – Το «προφητικό» δημοσίευμα Αλβανικής εφημερίδας – Το ύποπτο παιχνίδι Χαν με Τίρανα και «Τσάμηδες»), στο οποίο είχαμε αναφέρει την άκρως ύποπτη δήλωση στην οποία είχε προβεί  ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν.

Μια δήλωση-προοίμιο νέου ξεπουλήματος του Ελληνισμού, σε μια πιθανή συμφωνία με την Αλβανία, αμέσως μετά από την συμφωνία των Πρεσπών, που ουσιαστικά εκχωρεί Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα στην ΠΓΔΜ.

Μιλώντας για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια, με αφορμή και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Χαν έκανε λόγο για «αναδιάρθρωση των συνόρων Ελλάδας- Αλβανίας»…γιατί τι ήξερε ο συγκεκριμένος ;

Ας γίνει κατανοητό από όλους  λοιπόν ότι, κάθε …αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια σημαίνει …έναν άγριο και μεγάλο πόλεμο που απειλεί ευθέως όλες τις χώρες της περιοχής.



No comments: