Tuesday, April 24, 2018

ΥΠΕΞ Αλβανίας στη Φωνή της Αμερικής για τις σχέσεις με την Ελλάδα



SManalysis

Απρίλιος 24, 2018. Echedoros


Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη Φωνή της Αμερικής, αναφέρθηκε στην πρόοδο των συζητήσεων με την Ελλάδα.



«Υπήρξαν καθυστερήσεις, λόγω της εσωτερικής κατάστασης, αλλά και λόγω της ανάγκης για καλύτερο συντονισμό από την πλευρά μας. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για τον προσδιορισμό της συνοριακής γραμμής», δήλωσε ο Μπουσάτι, επισημαίνοντας τα ανοικτά ζητήματα με την Ελλάδα αλλά και ότι « υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να μας ενώνουν».


 Όσον αφορά το ζήτημα των τσάμηδων, ο Μπουσάτι σημείωσε ότι η κυβέρνηση το έχει εντάξει στο πολιτικό της πρόγραμμα από το 2013, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα δύο κράτη το αντιλαμβάνονται είναι διαφορετικός.


«Το θέμα των τσάμηδων περιλαμβάνεται στο πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης από το 2013. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται αυτό το ζήτημα είναι διαφορετικός».


«Πρόκειται για θέμα θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την ατομική ευθύνη των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει να κάνει με το δικαίωμα της μνήμης για ό, τι συνέβη. Δεν πρέπει να είμαστε όμηροι της ιστορίας, αλλά να βρούμε τρόπους να μετριάσουμε τις πληγές του παρελθόντος», δήλωσε ο Μπουσάτι.

No comments: