Saturday, December 23, 2017

Ζόραν Ζάεφ: Τα Σκόπια δεν είναι μοναδικός διάδοχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου





Δεκέμβριος  23, 2017Echedoros

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί από τους ισχυρισμούς ότι η χώρα του έχει το μοναδικό ‘δικαίωμα στην κληρονομιά του Μεγάλου


Αλεξάνδρου’, για να βοηθήσει στην επίλυση της 26χρονης διαμάχης με τη γειτονική Ελλάδα σχετικά με το θέμα της ονομασίας της χώρας, σημειώνει η ιστοσελίδα της σερβικής ραδιοτηλεόρασης.


«Υποχωρώ (στους ισχυρισμούς) ότι η πΓΔΜ είναι η μοναδική διάδοχος του Αλεξάνδρου. Η ιστορία δεν ανήκει μόνο σε εμάς, αλλά και στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες», ανέφερε ο Ζάεφ σε τηλεοπτική συνέντευξη την Παρασκευή το απόγευμα.


Από τη στιγμή που απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία το 1991, γράφει το δημοσίευμα, η πΓΔΜ ισχυρίζονταν ότι είναι τουλάχιστον μέρος της κληρονομιάς του πιο διάσημου βασιλιά της αρχαίας Μακεδονίας,  μια στάση η οποία προκάλεσε τους Έλληνες καθώς  έβλεπαν ότι στο όνομα της ‘Μακεδονίας’ υπήρχαν κρυμμένες προσδοκίες για την περιοχή της Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα.


Ως απάντηση, η Ελλάδα, άσκησε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.


Μάλιστα, σήμερα ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μπράιν Χόιτ Γι, δήλωσε ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν τις καλύτερες ευκαιρίες να επιλύσουν το ζήτημα της ονομασίας μέσα στο 2018.


(Στοιχεία από rts.rs)

No comments: