Thursday, October 5, 2017

Ο Κοτζιάς μάζεψε Αλβανία, Βουλγαρία και Σκόπια στη Θεσσαλονίκη με θέμα τη διασυνοριακή συνεργασία

Ο Κοτζιάς μάζεψε Αλβανία, Βουλγαρία και Σκόπια στη Θεσσαλονίκη με θέμα τη διασυνοριακή συνεργασία
5 October 2017, Tribune


Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Βουλγαρία, Θεσσαλονίκη, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,
«Η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ είναι ωφέλιμη για όλους μας γιατί συζητάμε με μεγάλη ειλικρίνεια το τι σκεφτόμαστε για το μέλλον, αλλά και ποια ζητήματα έχουμε να λύσουμε, να διευθετήσουμε και είναι ένα στοιχείο της γενικότερης πολιτικής της Ελλάδας για οικοδόμηση σημαντικών συνεργασιών σε όλη την περιοχή», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη διάρκεια της Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, Σκοπίων που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.



Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι στο χθεσινοβραδινό δείπνο οι υπουργοί από τις τέσσερις βαλκανικές χώρες είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την κατάσταση στην περιοχή και το μέλλον, τόσο σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική (η Αλβανία και τα Σκόπια δεν είναι μέλη της ΕΕ), όσο και τη μεταξύ τους συνεργασία, όπως και για τα θέματα που θα συζητηθούν στην επόμενη, την τρίτη κατά σειρά, Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, Σκοπίων.

Σε αυτή τη συνάντηση τίθενται ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πολιτών και τη διασυνοριακή συνεργασία, τη συνεργασία σε θέματα πυρασφάλειας, όπως εκδηλώθηκε με την κατάσβεση πυρκαγιών το καλοκαίρι, καθώς και με τον τομέα της ενέργειας.

Ειδικά για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είναι μεγάλης σπουδαιότητας επειδή η περιοχή μας είναι δρόμος για νέους αγωγούς φυσικού αερίου.

Στη Συνάντηση μετέχουν από την Αλβανία οι υπουργοί Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, Εσωτερικών Ροβένα Βόντα, Ενέργειας Κόλι Μπέλε, από τη Βουλγαρία οι υπουργοί Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, Εσωτερικών Βαλεντίν Ράντεφ, Ενέργειας Ρόσεν Σιμίτσιεφ, από τα Σκόπια οι υπουργοί Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι, Ενέργειας Κρέσνικ Μπέκτεσι και από την Ελλάδα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο γενικός γραμματείας Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Σημειώνεται, ότι, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους ομολόγους του από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια στη Διάσκεψη για την προστασία θρησκευτικών και πολιτισμικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή, που είναι τα μεγάλα θύματα των πολέμων που διεξάγονται εκεί, η οποία θα γίνει στις 29 και 30 Οκτωβρίου, καθώς και στην 3η Συνάντηση της Ρόδου τον Ιούνιο του 2018.

Εναρκτήρια ομιλία Υπουργού Εξωτερικών

Καλημέρα. Συνεχίζουμε με την 2η συνεδρίαση της συνάντησης των 4 Κρατών, του Νότου όπως λέω, της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Χθες είχαμε μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών και άλλους Υπουργούς για την κατάσταση στην περιοχή.

Για το μέλλον της περιοχής τόσο όσον αφορά την Ευρωπαϊκή προοπτική της, όσο και όσον αφορά τη μεταξύ μας συνεργασία.

Κουβεντιάσαμε για την προετοιμασία της επόμενης συνεδρίασης.

Ανταλλάξαμε γνώμες για τη θεματολογία που θα καταλήξουμε στο μεσημεριανό γεύμα.

Σήμερα, έχουμε δύο συνεδριάσεις το πρωί.

Η πρώτη είναι η συνεδρίαση που αφορά στην ασφάλεια, στη συνεργασία, στην ασφάλεια του πολίτη, στη διασυνοριακή μας συνεργασία, αλλά και σε καινούρια θέματα, όπως είναι η πυρασφάλεια, διότι το καλοκαίρι είχαμε την εμπειρία, ότι χρειάστηκε η καλή συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας για την κατάσβεση μεγάλων πυρκαγιών και, όπως ξέρετε, οι πυρκαγιές δεν γνωρίζουν σύνορα. Είναι από τα παγκοσμιοποιημένα φαινόμενα.

Υπερβαίνει χωρίς άδεια τα σύνορα και απαιτούνται συνεργασίες για την καταπολέμησή τους.

Και μετά, στην 3η συνεδρίαση, θα συζητήσουμε θέματα ενέργειας.

Τα θέματα ενέργειας, είναι θέματα μεγάλης σπουδαιότητας για όλους μας.

Η περιοχή μας είναι ένας σημαντικός δρόμος και για τους μελλοντικούς αγωγούς ενέργειας.

Γενικά, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Υπουργούς και από τις 4 χώρες που ήρθαν.

Αυτό το είδος συνεργασίας και αυτή η διάσκεψη, έχουμε καταλήξει ότι είναι ωφέλιμη για όλους μας.

Είναι συναντήσεις που συζητάμε με μεγάλη ειλικρίνεια το τι σκεφτόμαστε για το μέλλον, αλλά και τι ζητήματα έχουμε να λύσουμε, να διευκρινίσουμε, να ξεκαθαρίσουμε.

Και είναι ένα στοιχείο της γενικότερης πολιτικής μας, οικοδόμησης μεγάλων και σημαντικών συνεργασιών σε όλη την περιοχή για την Ελλάδα, τόσο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επ’ ευκαιρία, να σας θυμίσω ότι έχουμε στις 29, το βράδυ, αλλά κύρια στις 30 του Οκτώβρη, τη 2η μεγάλη διεθνή μας διάσκεψη για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτισμικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής, που είναι από τα μεγάλα θύματα των πολέμων που διεξάγονται εκεί.

Και οι συνάδελφοί μου και από τις τρεις άλλες χώρες είναι ευπρόσδεκτοι και έχουν ανοιχτή πρόσκληση και επίσης έχουν προσκληθεί για την 3η Συνάντηση της Ρόδου, την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου του 2018.

Η συνεργασία μας δηλαδή δεν είναι μόνο σε διμερές επίπεδο. Δεν είναι μόνο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά είναι πολύπλευρη και σε πάρα πολλές διαφορετικές μορφές πολυμερούς διπλωματίας.

Για άλλη μία φορά, καλώς ήρθατε. Ευχαριστώ για τη συμβολή και τη βοήθεια όλων των συναδέλφων μου και των αντιπροσωπειών συνολικά και καλημέρα στους δημοσιογράφους

No comments: