Saturday, September 2, 2017

Αυστηρό μήνυμα Αθήνας μετά την ένταση στη Χειμάρρα

01s11ypex11
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

KATHIMERINI

Σαφή προειδοποίηση ότι η συνεχιζόμενη καταπάτηση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα, θα έχει επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, απηύθυνε χθες η Αθήνα.

«Οι αλβανικές αρχές φαίνεται ότι θεωρούν την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας σημαντικότερη από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Γεννηματάς, έπειτα από την ένταση που επικράτησε στη Χειμάρρα, λόγω της επιμονής των Αλβανών να κατεδαφίσουν κατοικίες Ελλήνων της πόλης, στο πλαίσιο «οικιστικής ανάπλασης» της περιοχής. Ενδεικτικό του στοχευμένου σχεδιασμού των αλβανικών αρχών είναι ότι έχουν σημαδευτεί προς κατεδάφιση οικίες του 19ου αιώνα που ανήκουν σε Ελληνες, ενώ μένουν ανέπαφες αμφίβολης αισθητικής πολυκατοικίες-«κουτιά» της δεκαετίας του ’80 που κατοικούνται από Αλβανούς.

Σκληρή ήταν και η αντίδραση της Ν.Δ. διά του αρμόδιου τομεάρχη Γ. Κουμουτσάκου, ο οποίος κατηγόρησε τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα για αυθαιρεσία και επιθέσεις κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Επίσης, ο κ. Κουμουτσάκος και οι αναπληρωτές τομεάρχες Στ. Καλαφάτης και Σ. Κεδίκογλου κατέθεσαν ερώτηση προς τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, προκειμένου να πληροφορηθούν τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Έντυπη

No comments: