Monday, May 1, 2017

Σκόπια- Μπράιαν Γι: Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπεύθυνη για το σχηματισμό κυβέρνησης




«Χόιτ Γι: Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης»

Μάιος 1, 2017. Echedoros


Ο αναπληρωτής βοηθός Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χόιτ Μπράιαν Γι, υπεύθυνος τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο Ταλάτ Τζαφέρι, είναι ο νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου και ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει την ευθύνη τώρα να σχηματίσει νέα κυβέρνηση και τα διλήμματα να συζητηθούν με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Κοινοβούλιο.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι έχει την εντύπωση ότι όλοι οι πολιτικοί ηγέτες έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης και θα πρέπει να αναλάβουν  την ευθύνη για τη μείωση της έντασης και την  επανεγκατάσταση της συζήτησης στο νομοθετικό σώμα.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, μετά από τις χθεσινές και σημερινές επαφές  του με τους πολιτικούς των Σκοπίων, είπε ότι είχε εποικοδομητικές συνομιλίες, μετέφερε το ενδιαφέρον  των ΗΠΑ για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και εξέφρασε την ισχυρή στήριξη για ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ. Υποστήριξε ότι όλοι οι πολίτες  έχουν νόμιμα δικαιώματα για τη σταθερότητα και την ευημερία στη χώρα.

«Ελπίζω ότι οι στόχοι που μοιραστήκαμε με  όλους τους πολιτικούς ηγέτες και την κοινωνία των πολιτών να ευοδωθούν. Μας ανησυχούν τα πρόσφατα γεγονότα στο κοινοβούλιο καθώς και η ένταξη στην ΕΕ. Η πολιτική κρίση έχει διαρκέσει περισσότερο από δύο χρόνια και έξι μήνες και δυστυχώς οι πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν δείξει την ικανότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση, βάσει των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογών- οι οποίες έχουν αναγνωρισθεί.

Αυτό που συνέβη στο Κοινοβούλιο, είναι πράγματι ανησυχητικό, όταν έγινε άνανδρη επίθεση στα μέλη του κοινοβουλίου μετά την εκλογή του νέου προέδρου της βουλής. Καταδικάζουμε έντονα και ζητούμε από τις κρατικές αρχές να διερευνήσουν την υπόθεση και οι δράστες υποστούν αυτά που προβλέπει ο νόμος.

 Οι πολιτικοί ηγέτες αυτής της χώρας πρέπει να βρουν διέξοδο από την κρίση. Είναι σημαντικό αυτό, ώστε να βρουν έναν τρόπο να επιστρέψουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο να σχηματίσει κυβέρνηση και να δρομολογηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Αν υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες και ανησυχίες σχετικά με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, θα πρέπει να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο και όχι έξω από αυτό.

Για τη χώρα, τα πολιτικά κόμματα, την κοινωνία των πολιτών είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί μια νέα κυβέρνηση που θα φέρει τη χώρα πιο κοντά στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ», δήλωσε ο Μπράιαν Γι.

«Για τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το Βερολίνο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής. Στον κ. Τζαφέρι θα πρέπει να του δοθεί μια ευκαιρία για να ξεκινήσει η διαδικασία μεταρρύθμισης και αν κάποιος έχει οποιεσδήποτε επιφυλάξεις, τότε θα πρέπει αυτές να συζητηθούν στο Κοινοβούλιο. Όλοι οι ηγέτες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων μου είπαν ότι η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και εξεύρεση λύσεων δεν βρίσκονται εκτός συζήτησης. Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να δεσμευθούν σε μια ευημερούσα, σταθερή και δημοκρατική χώρα», είπε ο αναπληρωτής βοηθός Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

(mkd.mk)

No comments: