Thursday, April 20, 2017

Αλβανία: Διαμαρτυρία πολιτών της Χιμάρας στα Δικαστήρια της Αυλώνας



Απρίλιος 20, 2017. Echedoros

Οι πολίτες της Χιμάρας διαμαρτυρήθηκαν σήμερα, μπροστά από το Δικαστήριο της Αυλώνας για τις αποφάσεις του κατά  των ακίνητων περιουσιών τους στην περιοχή της Χιμάρας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η αλβανική κυβέρνηση έχει αναλάβει πολλές νομικές πρωτοβουλίες  για την αλλαγή των τίτλων ιδιοκτησίας στην περιοχή της Χιμάρας. Προς το παρόν, ένα σημαντικό κομμάτι της περιοχής έχει παραδοθεί στους Ολιγάρχες, οι οποίοι ευνοούνται από τις αποφάσεις της αλβανικής κυβέρνησης.

Εκτός από αυτές τις εχθρικές ενέργειες κατά των Χιμαριωτών, σήμερα το κύριο θέμα που διαδραματίζονταν στα δικαστήρια και την Εισαγγελία  είναι να δώσει το δικαίωμα στο κράτος να κερδίσει κάθε απαίτηση για τις περιουσίες και τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων της Χιμάρας.

Η κατάσταση αυτή διαδραματίζεται επί μήνες, μία σύγκρουση μεταξύ των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής της Χιμάρας με το αλβανικό κράτος, όπου η Ελλάδα και η ΕΕ παρενέβησαν αρκετές φορές.

Μόλις πριν από λίγους μήνες, η αλβανική κυβέρνηση προέβη σε ενέργειες για την καταστροφή εκατοντάδων σπιτιών του ιθαγενούς πληθυσμού , ισχυριζόμενη ότι θα αναπτύξει τον τουρισμό.

Τίτλοι ιδιοκτησίας σε Αλβανούς των ελληνικών περιουσιών (φωτό από το Facebook)

Ωστόσο, μετά από τη δημοσίευση των τίτλων ιδιοκτησίας από τα Γραφεία Καταχώρησης των Ακινήτων της Αλβανίας, για την περιοχή της Χιμάρας, αρκετές εκατοντάδες Αλβανοί μουσουλμάνοι συμπεριλαμβανομένων των ολιγαρχών και μελών της αλβανικής μαφίας επωφελήθηκαν από τα οικόπεδα που ανήκουν στους Χιμαριώτες.

Αυτό είναι ο λόγος για διαμαρτυρίες και εξεγέρσεις που αναμένονται τις επόμενες ημέρες στη Χιμάρα.


( Μεταφορά από την αγγλική του δημοσιεύματος: http://smarkos.blogspot.gr/2017/04/himara-albania-protest-and-tension-at.html)

No comments: