Wednesday, October 26, 2016

Ο Ομπάμα στην Ελλάδα


Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου, ανακοινώθηκε επίσημα από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 15 Νοεμβρίου για να συζητήσουν την προσφυγική κρίση και τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με τον Αλέξη Τσίπρα θα τεθεί το χρέος αλλά και  το προσφυγικό, καθώς οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως «προπύργιο σταθερότητας» σε ένα δύσκολο περιβάλλον, ενώ, όπως τονίζεται, η διαχείρισή του απειλεί την σταθερότητα όλης της Ευρώπης.

Επίσης, θα συζητηθούν η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το εύφλεκτο σκηνικό στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Μετά την Αθήνα, ο Oμπάμα θα μεταβεί στο Βερολίνο.

Οι επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Μαξίμου, η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης συνδέεται και με το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως μια στήριξη της Ελλάδας από την πλευρά των ΗΠΑ για την μείωση του χρέους μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη του Νίκου Παππά στην Ουάσιγκτον περιλάμβανε και κινήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αναλυτές εκτιμούν πως η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα ενδέχεται να αποτελέσει ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά στην προσπάθεια της Αθήνας για μείωση του ελληνικού χρέους, διότι οι ΗΠΑ είναι από τους βασικούς μετόχους του ΔΝΤ.

Μισή ώρα είχε διαρκέσει η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία, την 9η Ιουλίου 2016


Την ευκαιρία για ένα σύντομο τετ α τετ με τον Μπαράκ Ομπάμα είχε στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 ο Αλέξης Τσίπρας στο επίσημο δείπνο που δόθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο προς τιμήν των αρχηγών κρατών των 193 χωρών που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ


Πιέσεις για την επίλυση του Κυπριακού

Η επίσκεψη του Ομπάμα έχει ως στόχο και την άσκηση πιέσεων προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Ο  Αμερικανός πρόεδρος αλλά και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, του οποίου η θητεία επίσης τερματίζεται στο τέλος του έτους επιδιώκουν να συνδέσουν το όνομά τους με την επίλυση του Κυπριακού και γι’ αυτό θα πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση τόσο την Αθήνα, όσο και την Λευκωσία και την Άγκυρα.

No comments: