Wednesday, August 31, 2016

Οι αλβανικές προκλήσεις στην ελληνική μειονότητα και στο Τσάμικο «μπλοκάρουν» το θέμα της ΑΟΖ στο Ιόνιο


Ο περιβόητος οδικός χάρτης  που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο μεταξύ της Αλβανίας και  της Ελλάδος, ο οποίος  αφορούσε στην  βελτίωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών διαφαίνεται ότι ευρίσκεται  σε πλήρες αδιέξοδο.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, η οποία προειδοποίησε ότι αν οι συνομιλίες δεν ξεκινήσουν ταχύτατα, το σχέδιο θα οδηγηθεί σε ναυάγιο, οι σχέσεις των δύο χωρών δεν «βαδίζουν» σε σωστό δρόμο .
Τα κύρια ζητήματα που χωρίζουν τις δύο χώρες περιλαμβάνουν την στάση της Αλβανίας έναντι της  ελληνικής  μειονότητας , το θέμα της διευθέτησης της ΑΟΖ στο Ιόνιο πέλαγος και το επίσημο αίτημα των Τιράνων για αποζημίωση για τα μέλη της κοινότητας των Τσάμηδων , οι οποίοι εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα στο Β “Παγκόσμιο Πόλεμο, για θηριωδίες που διέπραξαν ως συνεργάτες των Γερμανών, αναφέρει ο αλβανικός τύπος.
Η χώρα μας απέρριψε, και ορθώς έπραξε,  το αίτημα των Τσάμηδων , υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι βαρύνοντα με σοβαρά εγκλήματα εθνοκάθαρσης ως συνεργάτες των Ναζί. Μάλιστα καταδικάστηκαν για το θέμα αυτό και από ελληνικό δικαστήριο.
Διπλωματικές πηγές αποδίδουν την καθυστέρηση στις συνομιλίες, στα προβλήματα στο εσωτερικό αλβανικό μέτωπο,  και  κυρίως στην άκρως  εθνικιστική ρητορική που προέρχεται  από την κυβέρνηση των Τιράνων και προσωπικά τον Έντι Ράμα, ο οποίος έχει δημιουργήσει νέες εντάσεις ειδικά  με  Ελλάδα και  Σερβία.
Διαφωνίες έχουν προκύψει και μεταξύ της Αλβανίας  και Τουρκίας σχετικά με το αίτημα της για κλείσιμο όλων των μουσουλμανικών εκπαιδευτήριων που συνδέονται με τον Τούρκο κληρικό Fethullah Gulen, ο οποίος σύμφωνα με την Άγκυρα ευρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος το οποίο απέτυχε τον Ιούλιο.
Οι πολιτικοί στην χώρα μας  ανησυχούν ότι η συνεργασία του κόμματος των Τσάμηδων με τον Έντι Ράμα θα εμποδίσει τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Αλβανία πραγματοποιεί  γενικές εκλογές το επόμενο καλοκαίρι.
Από ότι διαφαίνεται όμως το πιο επικίνδυνο κομμάτι της  αλβανικής πολιτικής είναι ο εθνικισμός και η προσπάθεια σύστασης της «Μεγάλης Αλβανίας».
Με αυτό το σκεπτικό θα αποτύχουν όσοι οδικοί χάρτες και αν αποφασισθούν , διότι τα σχέδια των Αλβανών είναι εθνικιστικά και δεν αφορούν, π.χ, την χρηματική αποζημίωση των Τσάμηδων , αλλά  ακόμη και την υφαρπαγή μέρους της Ηπείρου , Καστοριάς και Κέρκυρας.
Η αλβανική «Μεγάλη Ιδέα» διέπει πλέον την πολιτική σκηνή στην γειτονική χώρα και είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο ότι θα οδηγήσει ακόμα και σε γενικευμένη σύγκρουση σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.
Άλλωστε στην  βιβλιοθήκη του νυν πρωθυπουργού της Αλβανίας  ήταν «κρεμασμένος» ο χάρτης της «Μεγάλης Αλβανίας»,  όπως διαφάνηκε και στην τελευταία επίσκεψη του κ.Κοτζιά στα Τίρανα.

pentapostagma.gr

No comments: