Tuesday, July 19, 2016

Μητροπολίτης Κονίτσης: «Η Βόρεια Ήπειρος θα ξαναενωθεί με την Ελλάδα»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ «ΠΥΡΙΝΟΥ» ΙΕΡΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΑΤΟ ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Την ένωση της Βόρειας Ηπείρου με τον εθνικό «κορμό» της Ελλάδας προέβλεψε ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, σε δήλωσή του μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Ε.Ράμα ο οποίος με μεγάλο θράσος είπε ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι πολύ κακές με ευθύνη της Ελλάδας.
 
Ο Μητροπολίτης του υπενθύμισε ότι «όχι μόνο δεν σέβεται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, αλλά απροκάλυπτα και προκλητικά αρπάζει τις περιουσίες τους και απεργάζεται τον αφελληνισμό της Χειμάρρας»
 
Συν τοις άλλοις ο Αλβανός πρωθυπουργός προχώρησε στην ψήφιση ενός φωτογραφικού νόμου κατά των Βορειοηπειρωτών με βάση τον οποίο όσοι Αλβανοί υπήκοοι δεν μένουν μόνιμα στην Αλβανία, διαγράφονται από τους εκλογικούς καταλόγους
 
Aκολουθεί η δήλωση του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα:
 
«Εκδήλωση μισελληνισμού και αχαριστίας συνιστούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα. Οι δηλώσεις του δημοσιεύθηκαν, εν περιλήψει, στην ημερήσια αθηναϊκή Εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ», το ΣαββατοΚύριακο 16-17.7.2016 και έχουν ως εξής:
 
«Νέα επίθεση κατά της Ελλάδος εξαπέλυσε ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, χαρακτηρίζοντας τις ελληνοαλβανικές σχέσεις τις πλέον προβληματικές των Τιράνων με τις γείτονες χώρες. Μιλώντας σε πρέσβεις, ο κ. Ράμα επέρριψε στην Ελλάδα την πλήρη ευθύνη για την συσσώρευση τόσο πολλών προβλημάτων» (οι υπογραμμίσεις, δικές μας).
 
Αλλά αν οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι - κατά τον κ. Ράμα - οι πιο προβληματικές για τα Τίρανα, γι’ αυτό ο μεγάλος ένοχος είναι η Αλβανία.
 
Διότι όχι μόνο δεν σέβεται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, αλλά απροκάλυπτα και προκλητικά αρπάζει τις περιουσίες τους και απεργάζεται τον αφελληνισμό της Χειμάρρας.
 
Αρνείται με πείσμα την συγκέντρωση και ταφή των οστών των Ελλήνων ηρώων αξιωματικών και οπλιτών, όπως αρνείται, με το ίδιο επίσης πείσμα, την δημιουργία Ελληνικού Στρατιωτικού Νεκροταφείου στην Κορυτσά.
 
Προπαγανδίζει αναίσχυντα την δήθεν «Μεγάλη Αλβανία», και κυκλοφορεί χάρτες στους οποίους η Φλώρινα, η Καστοριά, τα Ιωάννινα και ολόκληρη η Ήπειρος μέχρι την Άρτα και την Πρέβεζα «υπάγονται» στην ... Αλβανία.
 
Μήπως, ακόμη, ξέχασε ο κ. Ράμα, ότι, τελευταία, η κυβέρνησή του εψήφισε τον εξωφρενικό εκείνο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο όσοι Αλβανοί υπήκοοι δεν μένουν μόνιμα στην Αλβανία, διαγράφονται από τους εκλογικούς καταλόγους ; Αλλά είναι φως - φανάρι, ότι ο πανάθλιος αυτός νόμος, στοχεύει στους Βορειοηπειρώτες.
 
Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα προβλήματα, για τα οποία επανειλημμένως έχουμε διαμαρτυρηθή. Ας κατεβάση, λοιπόν, τον τόνο της φωνής του ο λαλίστατος κ. Ράμα. Εμείς του λέμε ξεκάθαρα, ότι η πλήρης «ευθύνη για την συσσώρευση τόσο πολλών προβλημάτων» ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Αλβανία, για να μην αναφερθούμε στις τελευταίες ανθελληνικές εκδηλώσεις των «Τσάμηδων» - απογόνων των εγκληματιών εκείνων, που στα χρόνια της Κατοχής διέπραξαν ανήκουστα εγκλήματα στην Θεσπρωτία, συνεργαζόμενοι πρώτα με τους Ιταλούς και μετά με τους Ναζιστές Γερμανούς.
 
Ας αφήση, λοιπόν, στην άκρη το θράσος και την αναίδεια ο Έντι Ράμα. Γιατί είτε το θέλει, είτε δεν το θέλει, η Βόρειος Ήπειρος, αργά η γρήγορα, θα ενωθή με την Ελλάδα, της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι. Αλλά και ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδος ας αναλάβη, επί τέλους, τις ευθύνες του απέναντι στον χειμαζόμενο εισέτι Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό ».

No comments: