Tuesday, April 26, 2016

Το παρασκήνιο της σύλληψης του Νικολάκη Νεράντζη

Στις 23 Απριλίου, η Αλβανική αστυνομία προσπάθησε να συλλάβει τον πρώην βουλευτή της Χιμάρας με το LSI, Νικολάκη Νεράντζη στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης του στα Τίρανα ενώ οργάνωνε έκθεση τροφίμων, παρουσία των υπαλλήλων και καλεσμένων, ανάμεσα τους και διπλωματικοί αντιπρόσωποι στην Αλβανία.
Η προσπάθεια σύλληψης του απέτυχε λόγω της αντίστασης που προέβαλε και διότι η αστυνομία δεν είχε ένταλμα σύλληψης από εισαγγελέα ή δικαστή. Τελικά ο επιχειρηματίας από την Χιμάρα συμφώνησε να παρουσιαστεί οικειοθελώς στην αστυνομία όπου κρατήθηκε για έξι ώρες και αφέθηκε ελεύθερος αφού του ανακοινώθηκε ότι διώκεται ποινικά για αντίσταση κατά της αστυνομίας και για παρακώλυση κυκλοφορίας.
Η αλβανική αστυνομία ισχυρίζεται πως κατά την διάρκεια της έκθεσης που πραγματοποιούσε στην επιχείρησή του ο κ. Νεράντζης, τα αυτοκίνητα των καλεσμένων παρακώλυσαν την κυκλοφορία και του ζήτησαν να τα απομακρύνει από τον χώρο μπροστά από την επιχείρηση του.
Ο επιχειρηματίας αντέδρασε βίαια ζητώντας να επιτραπεί η στάθμευση των οχημάτων και να αποχωρήσει η τροχαία από το χώρο της επιχείρησής του.
Για το λόγο αυτό η αστυνομία ζήτησε την παρέμβαση των δυνάμεων της άμεσης δράσης για να συλλάβουν τον επιχειρηματία με την διαδικασία του αυτοφώρου για αντίσταση κατά της αστυνομία.
Ο ίδιος ισχυρίζεται πως τα οχήματα είχαν σταθμεύσει εντός του χώρου της επιχείρησης του και σε δημόσιο χώρο που επιτρέπετε η στάθμευση οχημάτων και πως τα αυτοκίνητα με διπλωματικές πινακίδες μπορούν να σταθμεύσουν όπου θέλουν.
Οι δεκάδες αστυνομικοί της άμεσης δράσης που όρμησαν στους χώρους της επιχείρησης του κ. Νεράντζη δεν κατάφεραν τελικά να τον συλλάβουν και απομακρύνθηκαν μετά την υπόσχεση πως θα παρουσιαστεί οικειοθελώς όπως και έκανε. Ο επιχειρηματίας αντέδρασε και ζήτησε από την ιδιωτική ασφάλεια της επιχείρησης να απομακρύνει τις αστυνομικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην επιχείρησή χωρίς ένταλμα και χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη.
Ποιο είναι όμως το παρασκήνιο αυτής της σύλληψης; Ας θυμηθούμε κάποια γεγονότα που ίσως αιτιολογούν την στοχοποίηση του.
- Τον τελευταίο καιρό ο πρώην βουλευτής με το LSI κ. Νεράντζης, ηγείται μιας ομάδας επιχειρημάτιων που αντιστέκονται σθεναρά στις προσπάθειες της Αλβανικής κυβέρνησης να επιβάλει αυστηρό οικονομικό νομοθετικό πλαίσιο ελέγχου και τιμωρίας που φτάνουν μέχρι 5 χρόνια φυλάκισης για την μη έκδοση απόδειξης πωλήσεως από επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν να ακυρωθεί o νομός αυτός στο συνταγματικό δικαστήριο μετά από προσφυγή της οργάνωσης που ο κ. Νεράντζης έχει δημιουργήσει και ηγείται.
- Πριν λίγες μέρες με αφορμή την σύλληψη ενός περιβόητου κακοποιού στην Αλβανία, ο ίδιος κατηγόρησε την αστυνομία για ανοχή στο έγκλημα αφήνοντας υπονοούμενα για την ένοπλη ληστεία που έγινε στην επιχείρησή του πριν από ένα χρόνο.
- Με βάση δημοσιεύματα ενημερωτικών ιστοσελίδων ο επιχειρηματίας έχει δεχτεί πιέσεις και έχει εκβιαστεί να "πουλήσει" την επιχείρησή του σε ανθρώπους του υποκόσμου με διασυνδέσεις με την Κυβέρνηση.
- Τους τελευταίους μήνες ο πρώην βουλευτής της Χιμάρας ήταν αρκετά ενεργός στα θέματα της Χιμάρας και συμμετείχε σε αρκετές συναντήσεις κυρίως για το περιουσιακό. Στις συναντήσεις αυτές ο κ. Νεράντζης κατηγόρησε ευθέως τις τοπικές αρχές και την κυβέρνηση Ράμα.
Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Ευάγγελος Ντούλες σχολιάζοντας το περιστατικό, δήλωσε πως «η πράξη αυτή δείχνει την αλλαζωνία του καθεστώς. Εύχομαι η σύλληψη αυτή να μην σχετίζεται με την καταγωγή του.»
Πηγή: http://www.himara.gr

No comments: