Wednesday, February 10, 2016

Γιατί… βάλλουν εναντίον του Έλληνα Πρέσβη στα Τίρανα?

Proinos-logos-logo

  .
Την προηγούμενη βδομάδα ο επικεφαλής του Διπλωματικού σώματος της Ελλάδας στην Αλβανία, Πρέσβης κ. Λεωνίδας Ροκανάς, έγινε στόχος επίθεσης μερίδας των σόσιαλ μίντια και του έντυπου Τύπου στην Ελλάδα. Όμως και ένας απλός αναγνώστης καταλαβαίνει ότι οι κατηγορίες εναντίον του δεν ευσταθούν. Τέτοιες δημοσιεύσεις απαιτούν μεγαλύτερη ευθύνη, όταν πρόκειται να επιπλήξεις τη διπλωματική υπηρεσία της χώρας σου σε μια τρίτη χώρα, ειδικά στην Αλβανία που τρέφει μονίμως την εθνική της υπόσταση με ανθελληνισμό.
Τα στοιχεία και επιχειρήματα βεβαιώνουν ότι εκείνοι που
υποκίνησαν τα δημοσιεύματα κατά του Έλληνα Πρέσβη στα Τίρανα, έχουν άλλους λόγους, οι οποίοι δυστυχώς στρέφονται κατά των κοινών εθνικών συμφερόντων.
Οι κατηγορίες κατά του πρέσβη
Όπως λοιπόν αναφέρουν, ο Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα ενοικίασε την νέα πρεσβευτική κατοικία από ιδιοκτήτη ο οποίος είναι «ο μεγαλύτερος καταπατητής ακίνητης περιουσίας που ανήκει σε ομογενείς της Χιμάρας» (!).  Πρόκειται για τον Σαϊμιρ Μάνε, ο οποίος, κατά τα δημοσιεύματα, «οικειοποίησε παράνομα 278.000 τ.μ. στην παραλία του χωριού Παλάσα, της Χιμάρας».
Η δεύτερη κατηγορία αναφέρει ότι η ενοικίαση της νέας πρεσβευτικής κατοικίας έγινε με ιδιαίτερα υψηλό μίσθωμα, γεγονός, που, κατά τους αρθρογράφους, αποτελεί πρόκληση «σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά για την Ελλάδα».
Η τρίτη κατηγορία αφορά στο γεγονός ότι η κατοικία του πρέσβη της Ελλάδας έγινε αντικείμενο ρεπορτάζ σε τηλεοπτική εκπομπή μεγάλου τηλεοπτικού καναλιού  στα Τίρανα.
Συκοφάντηση υστερόβουλων…
Ας ξεκινήσουμε από τον τρίτο ισχυρισμό - «κατηγορία». Πρόκειται για ένα πετυχημένο ημίωρο στην εκπομπή με μεγάλη ακροαματικότητα, «Δεν πρόκειται απλώς για μόδα», στο τηλεοπτικό κανάλι παναλβανικής εμβέλειας KLAN.
Ο Πρέσβης της Ελλάδας κατάφερε να μεταφέρει στο αλβανικό κοινό την ελληνική αξιοπρέπεια σε όλο της το μεγαλείο. Να διαμηνύσει ότι ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί το ισχυρό διαχρονικό όπλο του Έλληνα που υπερβαίνει κάθε είδους κρίσης. Κατάφερε να προβάλλει το μορφωτικό και διανοητικό επίπεδο του Έλληνα Διπλωμάτη, τον τρόπο σκέψης του για τον πολιτισμό, την τέχνη και τα γράμματα και το ρόλο τους στην καθημερινή ζωή ενός λαού σε μια εξελιγμένη και ευρωπαϊκή κοινωνία, διαμηνύοντας ακόμα ότι μέσα από αυτές τις συντεταγμένες βλέπει η Ελλάδα τις σχέσεις με την Αλβανία και τον αλβανικό λαό. Όλο το ρεπορτάζ αποτελούσε μέρος της κινητικότητας του Έλληνα πρέσβη στα Τίρανα για να είναι συνεχώς παρών στα δρώμενα της ζωής στην Αλβανία (διπλωματικά, πολιτικά και κοινωνικά).
Όσον αφορά στη δεύτερη κατηγορία, το υψηλό μίσθωμα στην ενοικίαση της πρεσβευτικής κατοικίας, η έρευνα αποδεικνύει ότι το ενοίκιο της νέας κατοικίας, σε σύγκριση με την προηγούμενη, είναι 50% πιο χαμηλό. Είναι αληθές ότι η νέα πρεσβευτική κατοικία, βρίσκεται στο νεότευκτο πολυτελές συγκρότημα των Τιράνων, όπου διαμένει η αφρόκρεμα της πολιτικής και οικονομικής ζωής της Αλβανίας.
Ακριβώς αυτή η πραγματικότητα όμως αναιρεί τη μιζερολογία των δημοσιευμάτων που θέλουν να ταυτίσουν την πρεσβευτική κατοικία, η οποία αφορά την αξιοπρέπεια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με μια κοινή κατοικία στην αλβανική πρωτεύουσα.
Αναφορικά με την πρώτη κατηγορία, είναι αληθές ότι ο ιδιοκτήτης των διαμερισμάτων είναι από τους ισχυρότερους ανθρώπους στη χώρα. Ως τέτοιος όμως, είναι από τους λίγους που πουλάει και ενοικιάζει κατοχυρωμένες με το νόμο κατοικίες!
Για την «κατηγορία», τέλος, ότι ο ιδιοκτήτης του συγκροτήματος Σ. Μάνε αποτελεί τον «μεγαλύτερο καταπατητή της ακίνητης περιουσίας ομογενών στη Χιμάρα», η έρευνα αποδεικνύει ότι ο κ. Μάνε αγόρασε την διαφαινόμενη έκταση των 278.000 τ.μ. από δύο ομογενείς στην Παλάσα.
Εκείνοι αναγνωρίστηκαν ως ιδιοκτήτες της έκτασης αυτής με πλαστογραφημένα έγγραφα, αφαιρώντας έτσι περιουσίες άλλων ομογενών.
Οι υπογραφές που νομιμοποιούν την πλαστογράφηση (από τρία στρέμματα σε 130 και 80 στρέμματα), ανήκουν σ’ αυτούς που στα δημοσιεύματα κατά του Πρέσβη, παρουσιάζονται ως υποστηρικτές των περιουσιών των ομογενών στη Χιμάρα.
Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης το διοικητικό και νομικό μηχανισμό, που είχαν στήσει τα ίδια πρόσωπα και από τη λειτουργία του οποίου δεκάδες ομογενείς έχασαν τις περιουσίες τους.
Οι λόγοι της επίθεσης
Ακριβώς εδώ θα πρέπει να αναζητηθούν και οι λόγοι επίθεσης κατά του Πρέσβη της Ελλάδας. Ο κ. Λεωνίδας Ροκανάς από τότε που ανέλαβε καθήκοντα στην πρεσβεία στα Τίρανα, διαπίστωσε ότι η ακίνητη περιουσία των ομογενών, κυρίως σε κοινοτικά βοσκοτόπια, δάση, οικόπεδα, αλλά και σε καλλιεργήσιμη γη κινδυνεύει από τις υφαρπαγές με πλαστά χαρτιά των Αλβανών δήθεν πρώην ιδιοκτητών. Για την αποτροπή του κινδύνου ζήτησε αποδεικτικά με τις παραβάσεις αυτές, κυρίως από τη Χιμάρα.
Όμως, αυτοί που στα δημοσιεύματα κατά του Πρέσβη παρουσιάζονται ως υπερασπιστές των περιουσιών των ομογενών, δεν κατέθεσαν ποτέ κανένα φάκελο με καταπατήσεις τέτοιου είδους.
Η έρευνα διαπιστώνει ότι το Διπλωματικό μας Σώμα στην Αλβανία βρήκε τον τρόπο να ενημερωθεί και για τους Έλληνες μειονοτικούς υπεύθυνους αυτής της εθνικής καταστροφής και αυτή η εξέλιξη ανησυχεί τώρα αυτούς που αντιδρούν.
Ο Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα έδωσε εντολή ώστε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο να παρακολουθεί όλες τις δίκες με αντικείμενο εκδίκασης τα ακίνητα που ανήκουν στις κοινότητες της εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και υφαρπάζονται από τους δήθεν Αλβανούς πρώην ιδιοκτήτες. Στις δίκες αυτές διαπιστώνεται ότι εμπλέκονται και ιθύνοντες της Μειονότητας που ανήκουν στη κατηγορία των αρθρογράφων.
Ο κ. Ροκανάς έκοψε κυριολεκτικά τα πόδια σε όλους τους ιθύνοντες της Ελληνικής Μειονότητας που πολιτογραφούσαν αλβανικές οικογένειες στις περιοχές με αμιγή ελληνικό πληθυσμό και στη συνέχεια φρόντιζαν, ασφαλώς με το αζημίωτο, να τους εξασφαλίσουν ελληνικές εθνικές βίζες για να γίνουν και Έλληνες πολίτες.
Απέκλεισε όλο εκείνο το δίκτυο Ελλήνων μειονοτικών πολιτικών που ήθελαν να εξασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση συντηρώντας ένα κλίμα τεχνητής αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Τα στοιχεία αυτά και άλλα, λοιπόν, αποκαλύπτουν πλήρως τους πραγματικούς λόγους γιατί με ύπουλο τρόπο κάποιοι Έλληνες ομογενείς στην Αλβανία πλήττουν (δημοσιογραφικά) κάτω από τη μέση τον Έλληνα πρέσβη…
Proinos-logos-logo

No comments: