Thursday, November 5, 2009

Geo-politic & Annalise

Η Βόρειος Ήπειρος και το χρέος μας

Ήταν Χριστούγεννα του 1989. Ο λαός της Ρουμανίας έκπληκτος μάθαινε για την ανατροπή του μισητού δικτάτορα Τσαουσέσκου. Δύο μήνες νωρίτερα το τείχος του Βερολίνου έπεφτε σηματοδοτώντας την κατάρρευση των ολοκληρωτικών καθεστώτων κομμουνιστικού τύπου.

Υπουργός Εξωτερικών της Οικουμενικής Κυβερνήσεως που είχαν σχηματίσει τα τρία κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, με Πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα. Με την ευκαιρία της μεγάλης γιορτής των Χριστιανών ο Σαμαράς ευχήθηκε του χρόνου οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου να κάνουν Χριστούγεννα ελεύθεροι, χωρίς την καταπίεση του καθεστώτος Αλία και χωρίς τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα που τους απέκοπταν από την Ελλάδα. Η ευχή του εκπληρώθηκε. Αρκετά πράγματα άλλαξαν από τότε για την ελληνική εθνική κοινότητα στην Αλβανία. Όμως οι Βορειοηπειρώτες περιμένουν ακόμη πολλά. Και τα δικαιούνται.

Παρά την εναλλαγή των δεξιών και των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων στα Τίρανα, υπάρχει μία καχυποψία της κεντρικής εξουσίας προς τους Βορειοηπειρώτες και γενικότερα προς τους Έλληνες. Η Αλβανία θέλει να ενταχθεί στην Ευρ. Ένωση και ζητεί να ανοίξουν οι κρουνοί των ΕΥΡΩ, όμως αρνείται να φερθεί ως ευρωπαϊκή χώρα απέναντι στους πολίτες της που δηλώνουν Έλληνες. Θυμίζω τα κυριότερα προβλήματα......................

Του Κωσταντίνου Χολέβα Πολιτικού Επιστήμωνα

see: www.nenanews.eu

No comments: