Friday, October 23, 2009

Strategy & Annalise

Ανυπαρξία διεθνοπολιτικών σχεδιασμών και Εθνικής στρατηγικής

Η επικρατούσα καθολική αντίληψη για την μη ύπαρξη βασικών οργάνων – και κυριώτατα θεσμικών – Στρατηγικού Σχεδιασμού, για τα ύψιστα Εθνικά Θέματα, δεν περιορίζεται πλέον σε καθαρά θεωρητικό χαρακτήρα, αλλά καθημερινά λαμβάνει ουσιώδεις αρνητικές πρακτικές διαστάσεις, σε διεθνές επίπεδο, καθ’ όσον αφορά την υποστήριξη της εθνικής εξωτερικής μας πολιτικής.

Αποτελεί απαράδεκτη έλλειψη στοιχειώδους πολιτικής ψυχολογίας και παραγωγής Στρατηγικών σχεδιασμών, στις διεθνείς σχέσεις μας, από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όπου οι τραγικά ολέθριες αποτελεσματικές διαπιστώσεις, κάθε φορά, καθιστά άναυδους, και τους πιο αισιόδοξους παρατηρητές, των εθνικών πραγμάτων της χώρας. Οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων, καταδεικνύουν περίτρανα τις παραπάνω επισημάνσεις.

· Θέμα Σκοπίων: Καθημερινή ανάπτυξη επικίνδυνης αβεβαιότητας, με κατεύθυνση προς την διεθνή δικαίωση των Σκοπιανών.
· Θέμα Αλβανίας: Ολοκληρωτική οπισθοχώρηση σε απαράδεκτες αξιώσεις για ελεύθερη διακίνηση και μόνιμη εγκατάσταση στη χώρας μας, Αλβανών μεταναστών.
Απόλυτη διαγραφή ΒορειοΗπειρωτικού Ζητήματος.
Κατάργηση διεθνών συμβάντων και αποφάσεων για το θέμα. Ένοχη σιγή και σιωπή.
· Κυπριακό: Άτυπη νομιμοποίηση της απαράδεκτης επικρατούσης καταστάσεως της τουρκικής κατοχής στη Βόρεια Κύπρο.

· Αιγαίο: Αδιευκρίνιστες θέσεις και απόψεις, για την γεωστρατηγική σημασία και αξία των 12 ναυτικών μιλίων, που με βάση τις Διεθνείς συνθήκες και αποφάσεις δικαιούται στην πράξη η Ελλάδα.

Για τον επιχειρησιακό χώρο του Αιγαίου, όπου η μετάγγιση των δυνάμεων περιορίζεται στις θαλάσσιες ή εναέριες δυνατότητες, εκτιμάται ότι κατ’ αρχήν πρέπει να εξασφαλισθεί η αυτάρκεια του κάθε νησιού και οπωσδήποτε να επιδιωχθεί η κυριαρχία στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο ώστε με κατάλληλα αντίστοιχα μεταφορικά μέσα να είναι δυνατή η ενίσχυση του απειλουμένου νησιού.

Η διαμερισμάτωση της Ελλάδας και το νησιωτικό σύμπλεγμα δημιουργούν την ανάγκη υπάρξεως ανεξαρτήτων δυνάμεων σε όλους τους ενδεχόμενους άξονες εισβολής ή τουλάχιστον δημιουργίας προϋποθέσεων για την ταχεία μετάγγιση δυνάμεων από την μια περιοχή στην απειλούμενη περιοχή.

No comments: