Friday, October 30, 2009

ALBANIA, THE POLITIC CRISES

Σε πολιτικό τέλμα η Αλβανία

Γιώργος Δελαστίκ

Αγνωστο παραμένει το πού θα οδηγήσει τελικά η παρατεταμένη πολιτική κρίση που σοβεί στην Αλβανία, μετά τις αμφιλεγόμενης νομιμότητας βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Ο ηγέτης της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης και δήμαρχος των Τιράνων, Εντι Ράμα, τέσσερις ολόκληρους μήνες μετά τις εκλογές εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει το αποτέλεσμά τους, βάσει του οποίου ο δεξιός Σαλί Μπερίσα σχημάτισε κυβέρνηση. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή είχε τελικά κατακυρώσει 71 έδρες του 140μελούς Κοινοβουλίου στον Μπερίσα, 65 στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα και 4 σε μια ομάδα αποστατών σοσιαλιστών, οι οποίοι μετεκλογικά συντάχθηκαν με τον... Μπερίσα! Ο Εντι Ράμα ισχυρίζεται ότι ο Μπερίσα έκανε νοθεία και ότι η επανακαταμέτρηση των ψήφων σε ορισμένες αμφιλεγόμενες περιπτώσεις θα είχε δώσει την πλειοψηφία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Το βέβαιο είναι ότι οι σοσιαλιστές μποϊκοτάρουν τις εργασίες της αλβανικής Βουλής, η οποία έτσι έχει καταστεί άνευ περιεχομένου όργανο από τον Ιούνιο και μετά. Παράλληλα ο Ράμα άρχισε να οργανώνει μαζικές κινητοποιήσεις των οπαδών του κόμματός του. Χιλιάδες σοσιαλιστές κατέκλυσαν τους δρόμους των Τιράνων προ δύο εβδομάδων, σε μια μεγάλη διαδήλωση με συνθήματα όπως «Πού είναι η ψήφος μου;» και «Ανοίχτε τις κάλπες». Το τελευταίο σύνθημα σχετίζεται με το γεγονός ότι τόσο οι εφορευτικές επιτροπές όσο και τα δικαστήρια αρνήθηκαν πεισματικά οποιοδήποτε αίτημα επανακαταμέτρησης υπέβαλαν οι σοσιαλιστές.

Μάλιστα σαν να μην έφτανε αυτό, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή άρχισε τις τελευταίες μέρες να... καίει (!) τα ψηφοδέλτια, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα κάθε αίτημα επανακαταμέτρησης θα είναι αντικειμενικά αδύνατον να ικανοποιηθεί, αφού θα έχουν καταστραφεί διά της πυράς τα αντίστοιχα ψηφοδέλτια. Ακόμη και οι τέως πρόεδροι της Αλβανίας Αλφρεντ Μοϊσίου και Ρετζέπ Μεϊντάνι τάχθηκαν με δημόσιες δηλώσεις τους υπέρ του ανοίγματος των αμφισβητούμενων καλπών και της επανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων που περιέχουν, αλλά αυτό δεν μετέπεισε φυσικά τον Σαλί Μπερίσα, αφού διακυβεύεται η εξουσία του.

Η αλήθεια είναι πως ούτε η ΕΕ ούτε φυσικά οι ΗΠΑ ασκούν κάποια πίεση στον Αλβανό πρωθυπουργό προς την κατεύθυνση αυτή, πράγμα που κάνει έξαλλο τον Εντι Ράμα, ο οποίος δημοσίως κατηγορεί την ΕΕ ότι στην Αλβανία ανέχεται κραυγαλέες παραβιάσεις δημοκρατικών στάνταρντ, που σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχόταν σε κράτη-μέλη της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έκριναν «κακές» ή «πολύ κακές» τις διαδικασίες καταμέτρησης των ψήφων στο ένα τρίτο (!) από τα 66 κέντρα καταμέτρησης που είχαν συγκροτηθεί ειδικά για τον σκοπό αυτόν.

Στην Αλβανία δεν καταμετρώνται οι ψήφοι επί τόπου στα εκλογικά τμήματα, επειδή έτσι θα γινόταν όργιο νοθείας, αλλά μεταφέρονται οι κάλπες από όλη τη χώρα σε ειδικά κέντρα καταμέτρησης, όπου υποτίθεται ότι διασφαλίζεται η ορθή καταμέτρηση. Τώρα βέβαια κατά πόσον οι κάλπες που φτάνουν στο κέντρο καταμέτρησης είναι οι ίδιες ακριβώς με αυτές που έφυγαν σφραγισμένες από τα εκλογικά τμήματα, αυτό είναι άλλου (Αλβανού!) παπά Ευαγγέλιο.

Ο Ράμα απείλησε με «ατελείωτο κύμα διαμαρτυριών» αν ο Μπερίσα δεν συναινέσει σε επανακαταμέτρηση των αμφισβητούμενων ψήφων. Οι δηλώσεις πολιτικών στην Αλβανία δεν έχουν ποτέ ιδιαίτερη σημασία, οπότε είναι άδηλο αν ο Ράμα θα κατορθώσει να επιμείνει στην πολιτική ακύρωσης της Βουλής και συντήρησης του κλίματος αλλεπάλληλων διαδηλώσεων.
Αν ναι, αυτό θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε κλιμάκωση της αναταραχής και στην πρόκληση σύγκρουσης με ενδεχομένως βίαιες πτυχές. Αν όχι, δεν αποκλείεται καθόλου να «φαγωθεί» ο... ίδιος ο Ράμα από σκληροπυρηνικά στελέχη των σοσιαλιστών, με πρόσχημα την αποτυχία του να αποτρέψει τη νοθεία σε βάρος του κόμματος από τον Μπερίσα.
Εξαγωγή της κρίσης

Μεγάλη Αλβανία και αναστάτωση

Η πολιτική αστάθεια που προκαλεί αυτή η εσωτερική σύγκρουση στην Αλβανία ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και στην Ελλάδα, καθώς ο Σαλί Μπερίσα κάνει και κινήσεις εξαγωγής της κρίσης στο εξωτερικό. Υπό το πρίσμα αυτό πρέπει να ερμηνευθεί και η πρόσφατη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού ότι «η Αλβανία, το Κόσοβο και τμήμα της Μακεδονίας όπου διαμένουν κυρίως Αλβανοί οφείλουν να ανοίξουν τα σύνορα για να ενεργοποιηθούν οι σχέσεις μεταξύ των Αλβανών», η οποία προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Η απαίτηση του Μπερίσα συμπεριλαμβάνει και την ελληνική περιοχή της «Τσαμουριάς», είχε σημειώσει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ - Νόβοστι.



No comments: