Sunday, April 5, 2009

Waiting for debate and discussion !!!

Περιμένοντας “El Greco” πότε τέτοιος γεννηθήκαμε!!!

Σταύρος Μάρκος
Τον φίλο μου Αλβανό από Τίρανα τον έλεγαν Σαμπάν, έχει περίπου 10 χρόνια στην Ελλάδα, και μου δίνη να κοιτάξω τα στοιχειά του. Είμαστε σε ένα καφενείου στα Τίρανα. Ο Αλβανός Στέφανος (Σαμπάν) μου λέγει ότι νιώθετε Έλληνας μάλλον έχει και διαβατήριο. «Πόλη από μας από Τίρανα έχουμε ελληνική ταυτότητα».

Σαν το Σαμπάν ξερό πολύ από Τίρανα Αλβανή να έχουνε πάρι την ελληνική υπηκοότητα. Ένα χρόνο πριν η εφημερίδα «Καθημερινή» έγραφε ότι περίπου 8 χειλάδες Αλβανή από Τίρανα έχουνε ανοίξει επένδυσης στην Ελλάδα. Σίγουρα ότι πολύ άπω αυτούς έχουνε πλερώσει να γίνουνε Έλληνες, και πολύ άλλους χειλάδες έχουνε πάρει την Βόρειο Ηπειρώτικο κάρτα.

Ενο και τώρα, στην Αλβανία μας κατηγορούνε «Γρεκο μασκαρά», όχι μονό εμείς οπ ου γεννηθήκαμε και ζήσαμε στην εποχή της δικτατορίας, αλά σε μια αλί εποχή αυτή της σημερινής μάλλον στην «Αλβανία στο ΝΑΤΟ». Τη συμβαίνει με τους Βόρειο Ηπειρώτες στην Αλβανία?

Το Οκτώβριο 2006 η κυβερνήσει του Κόστα Καραμανλής γνώρισε την διπλή τυπικότητα για τους Βόρειο Ηπειρώτες. Πιστεύαμε ότι μια μέρα θα μας φωνάξουνε μία φορά και κάλι στα προξενεία η στης περιοχές κοντά με την Βόρεια Ήπειρο περιοχές, να μας παραδώσουνε την ελληνική ταυτότητα, αλά για πιο λόγο έχουνε σταματήσει αυτά, ένας θεός το ξέρη. Τώρα αφτί ι διαδικασία έχει πέραση στο «μάτι του κύκλωμα» και μάλλον έχω πληροφορίες ότι όχοι μόνο Αλβανή αλλά και πολύ βόρειο Ηπειρώτες πλερώνουνε χρήματα να πάρουνε ταυτότητα δηλαδή «να γίνουνε Έλληνες».

Ο λόγος που γράφω είναι τόσο προσωπικό, αλλά κοινοτικό και εθνικό. Ως πολύ Βόρειο Ηπειρώτες πέρασα όλες τις διαδικασίες για να καταστεί η ελληνική ιθαγένεια από δύο χρόνια και περιμένουμε να κάνει την τελική ορκωμοσία για την ελληνική ταυτότητας (αν και έχω γεννηθεί Έλληνας από Δρυμάδες, Χειμάρα). Έχω έρθει μερικές φορές στα γραφεία της Νομαρχίας Αθήνας και μου είπανε ακόμα και οι σειρά μου δεν έχει έρθει.

Μετά από ένα χρόνο δεν έχω ενδιαφερθεί καθόλου για την ταυτότητα. την διαδικασία αυτή από το ελάχιστων τα τελευταία χρόνια μας έχει αρπάξει το «ίδρο μας». Μόνο μέσα σε ένα χρόνο που πέρασα να ανταποκριθεί η οικογένειά μου με κάρτες από την ελληνική αστυνομία μου έχουνε κοστίζει περίπου 7 χιλ. ευρώ, μετάξι δρόμους Αλβανία και Ελλάδα, μετάφρασες, σφραγίδες και λοιπά,, ενώ έχασα την εργασία και το σχολείο τα παιδιά που λείπανε τόσες φορές. Θα ήθελα να ξέρω, ακόμα θα συνεχίσει να μας φωνάξουνε αλλοδαπών στη Ελλάδα και στη εθνική πολιτική μας λένε Έλληνες της Βόρειο Ήπειρο???

Από αυτούς που δεν ξέρουνε τη συμβαίνει στην Αλβανία πρέπει να μάθουνε ότι στην Αλβανία κάθε Αλβανός από Κοσοβο και ΦΥΡΟΜ, που σπουδάζει ι έχει δηοτική εργασία στην Αλβανία πέρνη αλβανική ταυτότητα. Επίσης θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι οι Βούλγαροι έχουνε παραδώσει στους σε αυτούς που νιώθουνε Βούλγαροι στην Αλβανία πάνω από 200 χειλάδες διαβατήρια!!! Γιατί ώμος με την Ελλάδα ι Βόρειο Ηπειρώτες πρέπει να περιμένουνε μάλλον δίνουνε και λεφτά στα γραφεία?

Εάν και ι μητέρα μου «έγινε Ελληνίδα 70 χρονών» ι οποία και σήμερα δεν ξερή και τόσο καλά στα αλβανικά, και οι αλί από πίσω πρώτα από μένα, πρέπει να περιμένουνε να γίνουνε Έλληνες λόγο ταυτότητας περιμένοντας την σειρά, σε μια κατάσταση στα Βαλκάνια η Αλβανή και Βούλγαροι είναι τόσο δυνατή για να διαλυθούνε τα εθνικά θέματα, από την Αθήνα πρέπει να «λέμε αλίμονο». Αλά πολύ από βλάχους που περιμένανε την ελληνική ταυτότητα τώρα έχουνε Πάρη και το Βουλγαρικό διαβατήριο, Ωρεό και αυτό!!!.

Εν τω μεταξύ, δεν μπορώ να μι πω διό λόγια για τους Βορίο Ηπειρώτικες φόρουμ ι οποία έχουνε σταματήσει την διαμαρτυρία για την ελληνική τυπικότητα στους Βόρειο Ηπειρώτες, αλά έχουνε γυρίσει τα εθνικά συμφέροντα στα παιχνίδια με τους ψήφους και τα κόμματα. Το ελληνικό διαβατήριο ως διπλή υπηκοότητα χρειάζεται ος η «ΑΛΦΑ» λόγο διαμαρτυρίας όσο φορά ένας Έλληνας Βόρειο Ηπειρώτης ευρωπαϊκός πολίτης με τα μεγάλα πρόβλημα που έχει με το αλβανικό κρατο για κλεπτοκρατιας περιουσίες και οικόπεδα.

Με την διπλή υπηκοότητα κάθε Βόρειο Ηπειρώτες νουθετείται πιο περήφανος πότε ζητάνε τα δικαιώματα ως ευρωπαίος, να καλέσει την ελληνική γλώσσα της μητέρας στο πολιτικό σύστημα της Αλβανίας, και στο μετάξι να οργανωθεί αφτί ι εθνική κοινότητα.

No comments: