Monday, April 27, 2009


"ETHNOS" NEWSPAPER IN GREECE, ANOTHER COMMENT ABOUT THE TRIP OF KARAMANLIS IN TIRANA..

"A DANGEROUS GAME OF TIRANA WITH THE GREEK ETHNIC MINORITY"

Παιχνίδια» Τιράνων με τη μειονότητα...

Αναδίπλωση του Μπερίσα εν όψει της επίσκεψης Καραμανλή, αλλά και των εκλογών του Ιουνίου στη χώρα του Σε προσωρινή αναδίπλωση υποχρεώθηκε η αλβανική κυβέρνηση για την υπόθεση της καταδίκης του δημάρχου της Χειμάρρας και προέδρου της «Ομόνοιας» Βασίλη Μπολάνου, στις αρχές της εβδομάδας, από δικαστήριο του ΑυλώναΤο δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, χρηματικό πρόστιμο περίπου 4.000 ευρώ και τρία χρόνια παύση από τα καθήκοντά του δημάρχου, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας επειδή κατέβασε κάποιες πινακίδες που τοποθετήθηκαν παράνομα στα όρια του δήμου, διεκδικώντας παράλληλα να αναγράφονται, εκτός από τα Αλβανικά και τα Αγγλικά, και στα Ελληνικά.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Σαλί Μπερίσα, εν όψει και της σημερινής και αυριανής επίσκεψης στην Αλβανία του Ελληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αλλά και λόγω εκλογικών σκοπιμοτήτων, αφού η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο για τις βουλευτικές εκλογές της 28ης Ιουνίου, αντέδρασε δημόσια, αποδοκιμάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, υπονοώντας ότι πίσω από αυτήν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα και κάνοντας λόγο για παλιές μεθόδους.«Η ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει πολιτικές και αναχρονιστικές χροιές δεν ευνοούν τον σκοπό του νόμου», δήλωσε.

Να σημειωθεί ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ υποστηρίζει το Κόμμα της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση του Σ. Μπερίσα.Ο ίδιος ο Βασίλης Μπολάνος μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» επέρριψε ευθύνες για την καταδίκη του σε εθνικιστικούς κύκλους στον χώρο της δικαιοσύνης αλλά και σε κάποιους άλλους ακραίους πολιτικούς κύκλους και ιδιοκτήτες ΜΜΕ που τον έχουν στοχοποιήσει, καθώς και οικονομικά συμφέροντα, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία της δημοκρατικής Αλβανίας που καταδικάζεται ένας εν ενεργεία δήμαρχος.Ιδιαίτερα για τους κύκλους αυτούς ανέφερε πως επιχειρούν να βάλουν χέρι σε εκτάσεις φιλέτα της Χειμάρρας που είναι μία από τις πιο τουριστικές περιοχές της Αλβανίας, αλλά βρίσκουν απέναντί τους τον ίδιο και το δημοτικό συμβούλιο της Χειμάρρας.

ΣτόχοςΝα σημειωθεί ότι ο Β. Μπολάνος που είναι δήμαρχος της Χειμάρρας από το 2003 και διανύει από τον Φεβρουάριο του 2007 τη δεύτερη θητεία του, έχει γίνει επανειλημμένα στόχος διαφόρων πολιτικών κύκλων της Αλβανίας για τις θέσεις που εκφράζει, ζητώντας να αναγνωριστεί και επίσημα η περιοχή της Χειμάρρας που κατοικούνταν πάντα από ελληνικής καταγωγής, γλώσσας και συνείδησης πληθυσμό, ως περιοχή της ελληνικής μειονότητας.Πολλά αλβανικά ΜΜΕ με τη συγχορδία κάποιων πολιτικών κύκλων με κάθε δυνατή ευκαιρία εξαπολύουν επιθέσεις κατά του Β. Μπολάνου και των Ελλήνων της Χειμάρρας κατηγορώντας τους για αντιαλβανική και αντισυνταγματική συμπεριφορά.Η ευκαιρία ώστε να συρθεί στα δικαστήρια ο δήμαρχος της Χειμάρρας δόθηκε με αφορμή τις πινακίδες που τοποθετήθηκαν παράνομα στα όρια του δήμου.

Ενώ η ευθύνη αυτή ανήκει σύμφωνα με τον νόμο στην τοπική αυτοδιοίκηση, μεθοδεύτηκε ώστε την τοποθέτηση με άνωθεν εντολή και ανάθεση να πραγματοποιήσει μια ιδιωτική εταιρεία, προκειμένου να ξεπεραστεί ο δήμος.Ομως ο δήμαρχος Β. Μπολάνος και το δημοτικό συμβούλιο πήραν απόφαση να τις κατεβάσουν γιατί, όπως μας είπε ο δήμαρχος, έχουν πολλά ορθογραφικά λάθη, η τοποθέτησή τους έγινε παράνομα από ιδιωτική εταιρεία, χωρίς τη συναίνεση του δήμου και επιπλέον είναι μόνο στα Αλβανικά και στα Αγγλικά και όχι και στα Ελληνικά, όπως διεκδικεί το δημοτικό συμβούλιο.

Μετά την καταδίκη από το δικαστήριο του Αυλώνα ο κ. Μπολάνος περιμένει να καθαρογραφεί η απόφαση και να του κοινοποιηθεί επίσημα ώστε να ασκήσει έφεση.Είναι μάλιστα αποφασισμένος να προσφύγει για το θέμα, τόσο στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ώστε να δικαιωθεί.ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

No comments: