Friday, May 25, 2007


Nicholas Gage on Greek American Press.

The interviste of Nicholas Gage the President of Pan Epiriotic Federeation of the World to Greek Newspaper of New York. During his interview, he claims the goals of Greek Minority and the “Northern Epirus Question” seeing particularly from the developments in Balkan Region, the NATO perspective of Albania and the visit of President of USA George Bush in Albania. In some his declaration is clear the role of Archipeschop Anastasios, as his efforts to held Hellenism inside Greek Community, the counting population process and the number of greek population in Albania according hem there are 300 thousand Greeks that live in Albania, the vllah community as orthodox between greeks and tosk Albanian, the reunion of North Epirus and South as historically process and the visit of Bush in Tirana, in occasion to declare the rights of ethnic greeks who live in Northern Epirus.

Θεοδώρου Καλμούκου ΒΟΣΤΩΝΗ.
«Εθνικό Κήρυκα»
Από τις 13 μέχρι τις 17 του Ιουνίου συγκαλείται στην πόλη Γούστερ της Μασαχουσέτης το 35ο συνέδριο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, όπως γράψαμε λεπτομερώς στην έκδοσή μας της Τρίτης 22 Μαΐου. Από την Ηπειρο κατάγονται άνδρες επιφανείς και επιτυχημένοι σε κάθε τομέα και ειδικότητα, οι οποίοι από το δικό τους χώρο και μετερίζι δεν φείδονται κόπων και μόχθων, προκειμένου να συμβάλλουν στην παντοειδή της ανάπτυξη και προαγωγή.
Για το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου και τα ανθρώπινα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, έχουν γραφεί τόσα πολλά άρθρα και σε τόσες πολλές και σημαντικές εφημερίδες των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο κανένα άλλο πουαφορά τον Ελληνισμό, του Κυπριακού συμπεριλαμβανομένου. Ο άνθρωπος που έχει πρόσβαση στον παντοδύναμο Τύπο της Αμερικής, δεν είναι άλλος από τον γνωστό δημοσιογράφο και συγγραφέα κ. Νίκο Γκατζογιάννη ή Γκέιτζ, ο οποίος είναι βλάστημα και γόνος της Ηπείρου.
Με αφορμή τη σύγκληση του συνεδρίου στο Γούστερ, ο κ. Γκατζογιάννης μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» για πολλά θέματα, αρχίζοντας από τους στόχους του επικείμενου συνεδρίου πως ανάμεσά τους είναι «η ενδυνάμωση και η διεθνοποίηση της Οργάνωσης» και εξήγησε πως «τώρα δεν έχουμε οργανωθεί (οι Ηπειρώτες) μόνο εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά από πέρυσι έχουμε οργανωθεί και ως μία διεθνής ομάδα».
Σχετικά με τους στόχους της Πανηπειρωτικής, τόνισε ότι «βασικά είναι δύο, η προαγωγή και η ανάπτυξη της Ηπείρου και η προστασία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής Κοινότητας
Ο Νίκολας Γκέιτζ μιλά για Ηπειρο και Πανηπειρωτικήστη Βόρειο Ηπειρο».Η πόλη του Γούστερ της Μασαχουσέτης, είναι από τις πόλεις εκείνες οι οποίες δέχθηκαν με ανοικτή την καρδιά και την αγκαλιά τους πολλούς μετανάστες από αμφότερες της περιοχές της Ηπείρου, εκείνη που ανήκει στην Ελλάδα και εκείνη η οποία κατ' απόφαση των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων προσαρτίστηκε το 1913 ετσιθελικά στην Αλβανία. Ο κ. Γκατζογιάννης υπογράμμισε πως «επιστρέφουμε στο Γούστερ, διότι ήταν εδώ που ιδρύθηκε η Πανηπειρωτική πριν από 65 χρόνια και σήμερα βλέπουμε μία αναγέννηση του Οργανισμού». «Για παράδειγμα -πρόσθεσε- σας λέγω ότι το πρόγραμμα το βράδυ του επίσημου δείπνου, θα το παρουσιάσουν δύο νέες κοπέλες, η τηλεοπτική παρουσιάστρια από την πόλη Ολμπανι της Νέας Υόρκης Δήμητρα Γκανιά και η κόρη μου, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ελένη Γκέιτζ».
Στην ερώτηση πώς είναι η κατάσταση στην Αλβανία σήμερα αναφορικά με τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, ο κ. Γκατζογιάννης τόνισε ότι«λόγω της εργασίας που έχει κάνει η Πανηπειρωτική, έχει απαλειφθεί εν πολλοίς ο φόβος που υπήρχε, διότι οι Αλβανοί ηγέτες έχουν καταλάβει πως εάν κακομεταχειριστούν την ελληνική μειονότητα, αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, οπότε είναι πολύ προσεκτικοί στη συμπεριφορά τους.
Υπάρχουν ηγετικοί παράγοντες από την ελληνική μειονότητα, οι οποίοισυμμετέχουν στις κυβερνήσεις της Αλβανίας κατά τα περασμένα αρκετά χρόνια. Είχαμε μέλος της αλβανικής κυβέρνησης, τον υπουργό Εργασίας Κώστα Μπάρκα, είχαμε νομάρχη, και αναπληρωτή υπουργό».
Ο κ. Γκατζογιάννης τόνισε πως «είχαμε επιτυχία στο να κάνουμε την αμερικανική πολιτική έναντι της Αλβανίας να προσαρμόζεται από το ποια ήταν η συμπεριφορά της Αλβανίας στην ελληνική μειονότητα, όπως λόγου χάρη με το άνοιγμα σχολείων».
Και πρόσθεσε: «Ανοιξε ένα σχολείο στη Χειμάρρα πέρυσι, το οποίο δεν υπήρχε επί εβδομήντα χρόνια». Στην ερώτηση σε πόσες χιλιάδες ανέρχεται ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, ο κ. Γκατζογιάννης είπε: «Ενα πράγμα το οποίο ζητούμε συνέχεια να γίνει είναι μία καταμέτρηση. Οι Αλβανοί δίνουν μικρούς υπολογισμούς και οι ηγέτες των Βορειοηπειωτών μιλούν για ισχυρούς αριθμούς και υπολογισμούς, δεν γνωρίζουμε ακριβώς». Τόνισε δε, πως «το γεγονός ότι η ηγεσία της Αλβανίας φοβάται να προβεί σε καταμέτρηση αποδεικνύει ότι οι αριθμοί είναι υψηλοί».
Ερωτηθείς ποιος κατά τη γνώμη ας είναι ένας ρεαλιστικός αριθμός, απάντησε: «Κατ' εμένα νομίζω πως κυμαίνονται μεταξύ 250 και 300 χιλιάδες. Είναι πολύ καλός αριθμός κι αν προστεθούν και οι Βλάχοι οι οποίοι προσδιορίζουν τους εαυτούς τους ως Ελληνες και πολλοί εξ' αυτών ομιλούν Ελληνικά, τότε ο αριθμός είναι διπλάσιος κι ίσως μεγαλύτερος». Στην επισήμανση του «Ε.Κ.» ότι ο πρόεδρος Μπους θα επισκεφθεί την Αλβανία το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ο κ. Γκατζογιάννης τόνισε: «Ναι, θα σταματήσει στην Αλβανία ως μέρος του ταξιδιού του, το οποίο συμπεριλαμβάνει Βαλκανικές χώρες οι οποίες αναμένεται να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ. Οι κυβερνήσεις Κλίντον και Μπους έχουν διευκρινίσει στην αλβανική κυβέρνηση πως παρακολου-θούν από πολύ κοντά τη συμπεριφορά της έναντι της ελληνικής μειονότητας». Υπογράμμισε, πως «ο λόγος που οι αμερικανικές κυβερνήσεις επιδεικνύουν ευαισθησία στη συμπεριφορά τους έναντι των μειονοτήτων, είναι επειδή η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία συντέλεσε σ' αυτό», ενώ συμπλήρωσε πως «η Πανηπειρωτική έχει κάνει στην Ουάσιγκτον μία θαυμάσια εργασία υποστήριξης της ελληνικής μειονότητας». Επίσης, είπε ότι «η παρουσία του Μιχάλη Δουκάκη στο συνέδριο ως κεντρικού ομιλητή είναι άλλο ένα δείγμα της σπουδαίας απήχησης που έχει η Οργάνωση».
Οσον αφορά τη σχέση Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και Εκκλη-
σίας και εάν επιτρέπεται η χρήση της ελληνικής γλώσσας στη Λειτουργία και στη λατρεία γενικά ή μήπως ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος επιβάλλει ακόμα και σε καθαρώς ελληνόφωνες περιοχές τη χρήση της Αλβανικής, όπως ισχυρίζονται μερικοί, δήλωσε: «Γίνεται κάτι παρόμοιο που κάνουμε κι εμείς εδώ, δηλαδή, όπου η κοινότητα είναι ελληνόφωνη χρησιμοποιείται η ελληνική γλώσσα, όπως λόγου χάρη στους Αγίους Σαράντα. Οπου η κοινότητα είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και δεν ομιλούν Ελληνικά, τότε χρησιμοποιείται η αλβανική γλώσσα, κι όταν η κοινότητα είναι μεικτή τότε χρησιμοποιούνται και οι δύο γλώσσες Ελληνική και Αλβανική».
Σε άλλη ερώτηση ότι θα θέλαμε να διευκρινίσουμε πως ο Αναστάσιος δεν επιβάλλει τη χρήση της αλβανικής γλώσσας σε αμιγώς ελληνικές κοινότητες και ενορίες, ο κ. Γκατζογιάννης, είπε ότι «υπάρχουν μερικοί άνθρωποι οι οποίοι δεν γνωρίζουν τις δυσκολίες και τα τεράστια επιτεύγματα του Αναστασίου στην αναγέννηση της Εκκλησίας εκεί και μάλιστα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και επιδίδονται σε δηλώσεις εκ του μακρόθεν» και πρόσθεσε ότι «κι αντους ρωτήσει κάποιος πόσοι Βορειοηπειρώτες θέλουν να γίνουν ιερείς, δεν
υπάρχουν πάρα πολλοί, ωστόσο θέλουν την ελληνική γλώσσα». Στην ερώτηση «πώς αισθάνεστεπου είστε Ηπειρώτης», είπε: «Κατ' αυτόν τον τρόπον ορίζω τον εαυτό μουως άνθρωπος, είμαι Αμερικανός πολίτης, Ελληνας την καταγωγή από την περιοχή της Ηπείρου. Εχουμε μία πολύ ισχυρή πολιτιστική παράδοση καιμία μακρά ιστορία κι έχουμε πάει πολύ καλά στην Αμερική».__

No comments: