Tuesday, November 22, 2022

Τι σημαίνει επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Χειμάρρα, ενώ η Αλβανία δεν αναγνωρίζει τη Χειμάρρα ως ελληνική?

SManalysis


 

Μητσοτάκης στη Χειμάρρα, στο Φοινίκι και στη Δρόπολη, ένα κίνημα "Σάχ Ματ": προς την Αλβανία ή ενδιαφέρον για ψήφους για την επόμενη πολιτική εκστρατεία;

Σταύρη Μάρκο
Δημοσιογράφος

Το 1993, ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, απηύθυνε 6 αδιαπραγμάτευτα σημεία με τη μορφή τελεσίγραφου προς την Αλβανία, τα οποία όριζαν το γεγονός ότι: «Οποιαδήποτε μορφή αυτοδιάθεσης η Αλβανία- μιλώντας ο λαός του Κοσσυφοπεδίου απαιτεί, θα απαιτήσει και τους Έλληνες της Αλβανίας», μια δήλωση που επιδεινώνει περαιτέρω την καταστολή του αλβανικού κράτους που σκηνοθέτησε ο Σαλί Μπερίσα κατά της Πολιτικής Οργάνωσης Ομόνοια.

Όπως έχει ανακοινωθεί, ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από κορυφαίους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης και η μεταφορά τους στην Αλβανία θα γίνει με στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου «SINUK». Από αλβανικής πλευράς την ελληνική αντιπροσωπεία στη Μειονότητα θα συνοδεύει υπουργός της αλβανικής κυβέρνησης, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν θα είναι παρών και ο Έντι Ράμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, θα συμμετάσχει στα Τίρανα στις 6 Δεκεμβρίου 2022. Σύμφωνα με πηγές και εκτός απροόπτου, έχει προγραμματίσει ότι την επόμενη μέρα της συνόδου (7 Δεκεμβρίου 2022) θα επισκεφθεί τη Χιμάρα. , Φοινίκη και. Δρόπολη.

Πρόκειται για μια σημαντική επίσκεψη Έλληνα εν ενεργεία πρωθυπουργού στην ελληνική εθνική μειονότητα μετά από 31 χρόνια. Θυμίζουμε ότι η τελευταία επίσημη επίσκεψη ήταν του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις 13 Ιανουαρίου 1991 στη Δερβιτσάνη.

 Τι σημαίνει επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Χειμάρρα ενώ η Αλβανία δεν αναγνωρίζει τη Χειμάρη ως ελληνική κοινότητα?

Το 2004, ως δημοσιογράφος από τη Χιμάρα, ήμουν παρών σε διεθνή αντιπροσωπεία στην Αθήνα. Συναντηθήκαμε με τον Πρωθυπουργό Καραμανλή και τον Πρόεδρο Στεφανόπουλο. Στην ερώτησή μου γιατί αρνήθηκε τότε στον Πρόεδρο Στεφανόπουλο πρόσκληση να επισκεφθεί τη Χιμάρα, απάντησε: «Οι αλβανικές αρχές εφαρμόζουν το πρωτόκολλο του Ψυχρού Πολέμου, δεν επιτρέπουν σε κανέναν Έλληνα αξιωματούχο να επισκεφθεί τη Χιμάρα γιατί δεν τον αναγνωρίζουν ως μειονότητα. Είναι πολύ λυπηρό που η αλβανική κυβέρνηση εφαρμόζει τέτοια πρότυπα και δεν επιτρέπει την εθνοτική αυτοανακήρυξη της Χιμάρας», ήταν η απάντηση του Έλληνα προέδρου.

Οχι μόνο αυτό. Ο Πρωθυπουργός Ράμα είχε αρνηθεί μια επίσκεψη στις ΗΠΑ από τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Γκους Μπιλαράκη στη Χειμάρη το 2015. Χρειάστηκε η παρέμβαση του Αμερικανικού Τμήματος μέσω του πρέσβη στα Τίρανα, Αρβίζου, ώστε η επίσκεψη αυτή να εκτραπεί στα Τίρανα. Ο λόγος που χρησιμοποίησε ο Ράμα ήταν ότι ο βουλευτής έρχεται σε μια περίοδο που η Αλβανία εξακολουθεί να αναθεωρεί τους νόμους για αυτοδήλωση και ότι μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει το πολιτικό κλίμα στην Αλβανία.

Τονίζουμε ότι η αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον Σαλί Μπερίσα, είναι ακλόνητη για την ελληνική θέση ότι ζουν Έλληνες στη Χειμάρρα, εξαιτίας της οποίας οι σχέσεις με τις ΗΠΑ επιδεινώθηκαν το 1994, μετά τη σύλληψη των ηγετών της Ομόνοιας, αλλά ότι αποτελεί μέρος της στρατηγικής Αλβανίας που υποστηρίζει τις αποφάσεις της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, για αφομοίωση και αλλαγή της εθνοτικής ισορροπίας στη Χειμάρρα, μέσω στρατηγικών επενδύσεων. Μέχρι σήμερα, μόνο ο αρχηγός της πρώην αντιπολίτευσης, Λουλεζίμ Μπάσα, έχει μιλήσει για μαζική λεηλασία των περιουσιών των κατοίκων της Χιμάρας, από τους ολιγάρχες που υποστηρίζονται από την αλβανική κυβέρνηση, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Μπάσα, καθαρίζουν τα βρώμικα ναρκωτικά. χρήματα μέσω στρατηγικών επενδύσεων.




Λεπτή η θέση του πρωθυπουργού Ράμα για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Χειμάρη. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση προβαίνει σε εθνοκάθαρση, γράφουν τα ελληνικά ΜΜΕ, φέρνοντας τον αλβανικό πληθυσμό σε όλη την περιοχή των ακτών του Ιονίου. Εν τω μεταξύ, από την άλλη, η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί την καταγραφή και νομιμοποίηση περιουσιών στη Χειμάρρα για ολόκληρο τον πληθυσμό, αλλά η μαζική διαφθορά που έχει περιλάβει το κτηματολόγιο έχει προκαλέσει οργή στον ελληνικό πληθυσμό στη Χειμάρρα, μετά τις 20/20 20 Έχει εγκριθεί η περιουσιακή νομοθεσία και η νομιμοποίηση κτιρίων μέχρι το τέλος του 2022. Η Ομόνοια, η Πολιτική Οργάνωση της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, προειδοποίησε για ακραία μέτρα για την κατάσταση που δημιουργήθηκε κατά της αλβανικής κυβέρνησης, καθώς οι περιουσίες των Ελλήνων έχουν καταστραφεί μέσω των υπαλλήλων των γραφείων καταγραφής, χαρακτηρίζοντάς τις αλληλεπικαλύψεις και δεν μπορούν να πιστοποιηθούν. 

Μέσα λοιπόν σε αυτόν τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό, η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Χειμάρρα θα είναι μπούμερανγκ. Φυσικά, δεν αναμένεται αντίδραση από τον Μπερίσα ή τον Μέτα, καθώς η θέση τους είναι λεπτή στις σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά αν γίνει συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού στη Χειμάρρα, θα είναι το άνοιγμα μιας ιστορικής σελίδας De Jure, ενώ ο De facto, το αλβανικό κρατίδιο, δεν θα εγκαταλείψει την αφομοίωση της Χειμάρης με κάθε μορφής και πιέσεις, ενώ η Αθήνα την έχει αφήσει στα χέρια των φιλελεύθερων αξιωματούχων των Βρυξελλών να «φροντίσουν τα δικαιώματα των Ελλήνων», ενώ οι Χιμαριώτες πληρώνουν για την περιουσία των παππούδων τους.δική τους, λόγω της διαφθοράς των Αλβανών αξιωματούχων, ώστε να επιβιώσουν στα εδάφη τους με αξιοπρέπεια. .

Η Αθήνα θεωρεί θέμα ψήφου την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, αφού οι Βορειοηπειρώτες είναι δυσαρεστημένοι με τις πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας απέναντί ​​τους. Η Ελλάδα πηγαίνει σε πολιτικές εκλογές γεμάτες ένταση με την Τουρκία, ενώ οι ψήφοι των Βοριοηπειρωτών κρίνονται καθοριστικές για τη συνέχιση αυτής της κυβέρνησης, θεμελιώνοντας χρέος προς αυτούς, εθνικές συντάξεις και χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει παγιώσει τη θέση της Αλβανίας απέναντι στη Ναυτική Συμφωνία στο Δικαστήριο της Χάγης, για την οποία αναμένεται η απόφασή της στο μέλλον, αλλά αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι στο επίκεντρο βρίσκεται η Ελληνική Κοινότητα Χειμάρων και ολόκληρης της ακτής του Ιονίου. της αφομοίωσης από το αλβανικό κράτος, και για αυτή την κατάσταση, η επιστροφή στην ταυτότητα είναι μια ψευδαίσθηση, ενώ η εθνο-δήλωση, με βάση το Cencus που δεν έχει ακόμη γίνει, είναι ένα ακραίο εθνικιστικό όπλο κατά της Ελευθερίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

1 comment:

navy said...

why the long silence, in Albania not even state-guaranteed plots were valid, according to Law: 7665 Tourism Development Zones. Ilir Meta, Salih Berisha, Edi Rama belong to International isolates for robbing land on the coast and evicting the old residents