Thursday, March 2, 2017

Νέα ένταση: «Ναυμαχίες» τουρκικού και ελληνικού πλοίου στα Ίμια – Διαβουλεύσεις Ν.Κοτζιά με Ρεξ Τίλερσον για κατεπείγουσα συνάντηση και στο βάθος παρέμβαση Ν.Τραμπ




Δημοσίευση: 2 Μαρτίου 2017

Pentapostagma

«Θερμή επαφή» ελληνικού και τουρκικού πολεμικού πλοίου είχαμε πριν λίγο στα Ίμια σύμφωνα με τους Τούρκους οι οποίοι δημοσιεύουν και την παρακάτω φωτογραφία ενώ δίνουν στη δημοσιότητα και βίντεο. Σύμφωνα με τους Τούρκους τα δύο πολεμικά πλοία σχεδόν ακούμπησαν το ένα το άλλο. Ο «κατευθυνόμενος» τουρκικός τύπος προβάλει την «ηρωική» στάση της χώρας στις βραχονησίδες Ίμια με πραγματικές και φανταστικές ιστορίες. Ταυτόχρονα μια άκρως περίεργη πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στην Τουρκία γύρω από τα Ίμια.

Ταυτόχρονα, το επιτελείο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διατηρεί το τελευταίο διάστημα επαφή με το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλγό του, Ρεξ Τίλερσον.

Προφανώς οι καταστάσεις πιέζουν και η ελληνοτουρκική σύγκρουση είναι προ των πυλών.

Ταυτόχρονα υπάρχουν πληροφορίες ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ, επιλέγει μία άκρως συμβολική ημερομηνία για την πρώτη επίσημη επαφή με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προγραμματίζει να εορτάσει την επέτειο της εθνικής ανεξαρτησίας την παραμονή της 25ης Μαρτίου, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

Στην εκδήλωση θα δώσει το παρών ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπου αναμένεται να κάνει τις πρώτες δηλώσεις του για τα ελληνικά θέματα.

Πρόκειται για μια εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και ενισχύει την παρέμβαση της ελληνικής κοινότητας στα κέντρα των αποφάσεων στην Ουάσιγκτον.

Την ελληνοαμερικανική κοινότητα θα εκπροσωπήσει ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, καθώς και δεκάδες επιφανή στελέχη της ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες.


 Σήμερα αναφέρει ότι σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής από την Λέρο και την Κάλυμνο κινούμενα προς τα Ίμια εκδιώχθηκαν από  δύο τουρκικά πολεμικά πλοία, με επικεφαλής το Turgutreis ,  και δεν τους επετράπη η προσέγγιση .

Στην συνέχεια σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής πήραν ξανά θέση στην περιοχή με αποστολή την απαγόρευση προσέγγισης ελληνικών πλοίων στις Βραχονησίδες Ίμια.

Υπενθυμίζουμε ότι  ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ισχυρίστηκε ότι «ο Τούρκος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν έκανε τουρισμό στα Ίμια», ενώ κάλεσε τα στελέχη του στρατού να προχωρήσουν σε μηνύσεις σε όσους λένε κάτι τέτοιο.

Και αυτό γιατί έχει ξεσπάσει πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία σχετικά με τις κινήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.

Η κριτική είναι έντονη στον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλουσί Ακάρ ειδικά για την πρόσφατη «βόλτα» του στα Ίμια με τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης να υποστηρίζουν πως επρόκειτο για τουριστική επίσκεψη, αφού δεν τόλμησε, όπως λένε, να πατήσει το πόδι του στις βραχονησίδες.

No comments: