Saturday, January 14, 2023

Φεβρουάριος 1966: Η περιοδεία του Βασιλέως των Ελλήνων Κωνσταντίνου στην Ήπειρο

SManalysis



 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2023


Τον Φεβρουάριο του 1966 οι Βασιλείς των Ελλήνων Κωνσταντίνος και Άννα – Μαρία πραγματοποίησαν περιοδεία στην Ήπειρο, όπου οι κάτοικοι των πόλεων και των χωριών από τα οποία διήλθαν τους επεφύλαξαν αποθεωτική υποδοχή.

Εικόνες από την Ελλάδα μίας άλλης εποχής…




Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα χρόνο πριν τη συγκεκριμένη περιοδεία, στις 21 Φεβρουαρίου 1965, ημέρα των εορτασμών για την επέτειο της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, ο Βασιλεύς των Ελλήνων Κωνσταντίνος Β’ είχε επισκεφθεί και τότε το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς όπου έγραψε το σύνθημα “ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΕΔΩ”!


Επίσης σε φωτογραφία από το αρχείο του πρώην Συνταγματάρχη Σπύρου Μούλια, φαίνεται ότι στο φυλάκιο της Κακαβιάς στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ήταν γραμμένο και το σύνθημα “ΖΗΤΩ Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ”.

Economist: Μπορεί η Τουρκία να καταλάβει ένα μικρό ελληνικό νησί; - Τι γράφει για το Καστελόριζο

SManalysis



 Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2023 


Economist: Μπορεί η Τουρκία να καταλάβει ένα μικρό ελληνικό νησί; - Τι γράφει για το Καστελόριζο
«Οι ακτές της Τουρκίας βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο, ενώ το κοντινότερο ελληνικό νησί, η Ρόδος, απέχει 120 χιλιόμετρα» αναφέρει ο Economist
CNN Greece

Κινδυνεύει το Καστελόριζο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Μπορεί η Τουρκία να καταλάβει ένα μικρό ελληνικό νησί; Είναι ανάμεσα στα ερωτήματα που θέτει η βρετανική εφημερίδα Economist σε δημοσίευμα της με το συμπέρασμα να είναι ότι «...το Καστελόριζο θα μπορούσε να αποτελεί σημείο ανάφλεξης».

To δημοσίευμα περιλαμβάνει χάρτη που παρουσιάζει ως αντικρουόμενους ισχυρισμούς τις παράνομες βλέψεις της Τουρκίας προς τη διεθνή νομιμότητα και πραγματεύεται ακόμη και το ενδεχόμενο να εισβάλει η Τουρκία για να καταλάβει το νησί.

Παράλληλα, αναφέρει ότι «η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Καστελόριζο και σε ορισμένα άλλα νησιά. Τον περασμένο μήνα, ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν την Αθήνα. ''Μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά'', είχε προειδοποιήσει δύο μήνες νωρίτερα, υπονοώντας εισβολή».



Το Καστελόριζο στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής διαμάχης

Το νησί πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής διαμάχης. Η Ελλάδα, στην οποία ανήκει το νησί υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο διαθέτει μια περιοχή υφαλοκρηπίδας, ή ΑΟΖ, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στον αντίποδα, η Τουρκία λέει ότι το Καστελόριζο είναι πολύ μικρό και απέχει πολύ από την ελληνική ηπειρωτική χώρα για να δικαιούται ΑΟΖ. Επίσης, η Άγκυρα καταγγέλλει ότι οι ελληνικές αξιώσεις μπλοκάρουν την έξοδο της Τουρκίας στην Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Economist, η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Καστελόριζο αλλά και σε ορισμένα άλλα νησιά. Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρός της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες νωρίτερα ο τούρκος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», προτείνοντας εισβολή. Ας σημειωθεί ότι οι ακτές της Τουρκίας βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο ενώ το κοντινότερο ελληνικό νησί, η Ρόδος, απέχει 120χλμ.

Μια σειρά από συνθήκες συνηγορούν ενάντια στον κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Το ένα είναι το γεγονός ότι και τα δύο κράτη είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Το άλλο είναι ότι ο πόλεμος θα συνέτριβε τον τουριστικό τομέα κάθε χώρας. Αλλά ο κίνδυνος υπάρχει, επίσης επειδή η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν πολλές φορές χρησιμοποιεί βία για την επιδίωξη των συμφερόντων της, ειδικά στη Συρία.

Καταγγελίες της Τουρκίας για στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών
Η Τουρκία κατηγορεί τους Έλληνες για στρατιωτικοποίηση των νησιών, σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες. Πέρυσι, τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν εικόνες, που καταγράφηκαν από drones, που δείχνουν παραδόσεις τεθωρακισμένων οχημάτων σε ορισμένα από τα νησιά.

Η Ελλάδα δεν αρνείται την αποστολή νέων στρατευμάτων, αλλά λέει ότι το κάνει μόνο για αμυντικούς σκοπούς. Με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία φέτος, αναμένεται περισσότερη ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Tuesday, January 10, 2023

Έως πότε η Αθήνα θα ανέχεται τον εμπαιγμό των Τιράνων και του Έντι Ράμα?

SManalysis





 H Αθήνα για μία ακόμη φορά δείχνει ε­γκλωβισμένη στην αδικαιολόγητη και ανύπαρκτη, τελικά, «γοητεία» των αλβανικών ηγεσιών και, όπως κάποτε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Σημίτης επένδυαν στον Σαλί Μπερίσα ή στον Φάτος Νάνο, έτσι και σήμερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και η προηγούμενη του Αλέξη Τσίπρα, βάζει όλα τα χαρτιά της στον Έντι Ράμα. Έναν αλβανό πρωθυπουργό ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ, το αντίθετο μάλιστα, τον φιλοτουρκικό προσανατολισμό του και την προσήλωσή του σε αυτό που θεωρεί προσωπική σχέση και φιλία με τον Ταγίπ Ερντογάν. 

Το τελευταίο διάστημα η Αθήνα, θέλοντας να δείξει ότι είναι παρούσα στα Βαλκάνια, έχει πραγματοποιήσει τέσσερις τουλάχιστον επαφές υψηλότατου επιπέδου (!) με την Αλβανία και το ερώτημα είναι εάν έχουν αποφέρει το οτιδήποτε στην Ελλάδα αυτές οι συναντήσεις, τις οποίες ο κ. Ράμα χρησιμοποιεί στο εσωτερικό για να προβάλλει το διεθνές κύρος του και στο εξωτερικό ως άλλοθι για να ξεγελάει τους διεθνείς συνομιλητές του. Πήγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Τίρανα και ο αλβανός πρωθυπουργός επέλεξε συμπωματικά την επόμενη ακριβώς ημέρα να μεταβεί στην Τουρκία για να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης, προκειμένου να εκφράσει τον θαυμασμό του και την προσήλωσή του στη «στρατηγική σχέση» με την Τουρκία. Πήγε ο Νίκος Δένδιας στα Τίρανα και ο αλβανός πρωθυπουργός επέλεξε την ίδια ημέρα για να επιβλέψει την τελετή υπογραφής μιας συμφωνίας που είχε κλείσει πριν από έναν χρόνο για την αγορά τριών οπλισμένων drones τύπου Bayraktar. 

Με τον κ. Ράμα να εκδηλώνει μια πραγματικά αποκρουστική δουλοπρέπεια στον Ταγίπ Ερντογάν και να κάνει μακροσκελείς και αχρείαστες αναφορές στη στενή στρατηγική σχέση Αλβανίας – Τουρκίας και στην ακόμη πιο στενή προσωπική σχέση του με τον τούρκο ηγέτη. Όλα αυτά θα έπρεπε να χτυπούσαν «καμπανάκια κινδύνου» στην Αθήνα, πολύ περισσότερο όταν υ­πήρχαν και άλλα αρνητικά μηνύματα. Η αρχική επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βόρειο Ήπειρο είχε ακυρωθεί με πρόσχημα τις καιρικές συνθήκες (λες και τα Chinook πετάνε μόνο με καλοκαιρία και ξαστεριά…), αλλά φαίνεται ότι ο κ. Ράμα είχε εκφράσει την «επιθυμία» να μη γίνει η επίσκεψη από τον κ. Μητσοτάκη εάν δεν συνοδευόταν από τον ίδιο ή από υπουργό της κυβέρνησής του. Έτσι, η επίσκεψη ματαιώθηκε λόγω… καιρού, τις ημέρες που στο διαδίκτυο περίσσευαν οι αναρτήσεις για την καλοκαιρία που επικρατούσε σε Χειμάρρα και Δερβιτσάνη. 

Ο κ. Δένδιας, όπως προηγουμένως ο κ. Κοτζιάς και παλαιότερα άλλοι υπουργοί Εξωτερικών, πιστεύει ότι πρέπει να «παίξει» με τον αλβανικό παράγοντα στα Βαλκάνια. Και αυτή είναι μια επιλογή που θα κριθεί στην πράξη. Δεν μπορεί, όμως, αυτή η σχέση να είναι ετεροβαρής. Είναι γνωστό ότι ο κ. Ράμα, με την υποκίνηση της Τουρκίας, το 2010 προσέφυγε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας και ζήτησε και πέτυχε την ακύρωση της συμφωνίας που είχαν υπογράψει οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και της Ελλάδας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Τον ρόλο της Τουρκίας, για τον οποίο έγιναν αναφορές όχι μόνο λόγω της εξάρτησης του κ. Ράμα από την Άγκυρα, επιβεβαιώνει με μαρτυρίες του και ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, όπως έκανε πρόσφατα με τη συνέντευξή του στο δίκτυο Euractiv. Μάλιστα… συμπωματικά και αυτή η συνέντευξη δημοσιεύθηκε το πρωί της επίσκεψης του κ. Δένδια στα Τίρανα. 

Ο κ. Δένδιας, παρά τις μακρές συνομιλίες του με την αλβανίδα ομόλογό του και τις κατ’ ιδίαν και ανεπίσημες –σύμφωνα με τα δημοσιεύματα– συνομιλίες κατά τη διάρκεια γευμάτων με τον κ. Ράμα (κρατιού­νται, άραγε, πρακτικά ή θα δούμε κάποια στιγμή την… απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών από τα κρυμμένα μικρόφωνα να διοχετεύεται σε ΜΜΕ;), δεν κατόρθωσε να αποσπάσει τίποτε το συγκεκριμένο από τα Τίρανα για το μείζον θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ και της αρχικής δέσμευσης του κ. Ράμα (το 2020) για παραπομπή της διαφοράς στη Χάγη. Με τη νέα χρονιά η Ελλάδα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο και η Αλβανία όλο και κάποιο πρόσχημα θα βρει, οπότε η όλη διαδικασία για συνυποσχετικό φαίνεται να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, με τον κ. Ράμα να συνεχίζει να κοροϊδεύει την Αθήνα ότι θα είναι αυτός που δήθεν θα κλείσει συμφωνία για την ΑΟΖ, εναντίον της απόφασης του Ανωτάτου Αλβανικού Δικαστηρίου, την οποία προκάλεσε ο ίδιος ως αρχηγός της αντιπολίτευσης το 2010, με την παραίνεση και την καθοδήγηση της Άγκυρας… 

Και η Αθήνα τον πιστεύει και σπεύδει να δηλώνει αυτόκλητος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας χωρίς να έχει θέσει ως βασικό όρο και προϋπόθεση για οποιοδήποτε ευρωπαϊκό βήμα των Τιράνων την επίλυση της διαφοράς για την ΑΟΖ και την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Η αλβανική πλευρά επιχείρησε να υπονομεύσει ακόμη και την επίσκεψη που, ορθά, επαναπρογραμμάτισε ο κ. Μητσοτάκης στις μειονοτικές περιοχές της Βορείου Ηπείρου, περιλαμβάνοντας και τη Χειμάρρα στο πρόγραμμά του, την οποία επισκέφθηκε με τον Χειμαρρειώτη Πύρρο Δήμα. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι επέλεξε ξαφνικά να επισκεφθεί τις περιοχές της μειονότητας την παραμονή της άφιξης του κ. Μητσοτάκη και ενώ ο κ. Δένδιας βρισκόταν στα Τίρανα. 

Ο κ. Μπεγκάι απαίτησε να απομακρυνθεί η ελληνική σημαία από το δημαρχείο της μειονοτικής Φοινίκης και από το μνημείο των τριών παλικαριών της μειονότητας από το Αλύκο που εκτελέσθηκαν πισώπλατα από το αλβανικό καθεστώς όταν προσπάθησαν να διαφύγουν προς την Ελλάδα. Ο δήμαρχος Χρήστος Κίτσος (που εκλέγεται με το μειονοτικό «δεξιό» κόμμα MEGA) αρνήθηκε να υπακούσει στις προεδρικές εντολές, καθώς η ελληνική σημαία κυματίζει στο δημαρχείο και στο μνημείο δίπλα στην αλβανική και στη σημαία της ΕΕ βάσει του μειονοτικού νόμου και των συμβάσεων-πλαίσιο για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων. Τότε ο αλβανός Πρόεδρος, θέλοντας να προκαλέσει κρίση και να ξυπνήσει τα αντανακλαστικά των αλβανών εθνικιστών (εν όψει της επίσκεψης Μητσοτάκη), ακύρωσε την επίσκεψή του στο δημαρχείο και στην τελετή για την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο. Και ο ίδιος ο κ. Ράμα, όμως, επιχείρησε να υπονομεύσει την επίσκεψη, καθώς αρχικά είχε ζητήσει να συνοδεύει σε όλους τους σταθμούς της περιοδείας του τον κ. Μητσοτάκη. 

Στην περήφανη και αδούλωτη Χειμάρρα, όμως, ο κ. Ράμα είναι persona non grata για την ελληνική εθνική μειονότητα, καθώς είναι αυτός που προώθησε τον διασπαστικό συνδυασμό στις δημοτικές εκλογές, που έδωσαν τη νίκη στον κ. Γκόρο, του οποίου η ελληνική ιθαγένεια αφαιρέθηκε από τον πρώην ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά λόγω του ρόλου του στο σχέδιο υφαρπαγής των ελληνικών μειονοτικών περιουσιών. Ένα σχέδιο του οποίου βασικός εμπνευστής, σύμφωνα με την ΟΜΟΝΟΙΑ, είναι ο ίδιος ο κ. Ράμα και οι στενοί φίλοι του εργολάβοι και επιχειρηματίες των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Η αποφασιστική παρέμβαση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χειμάρρας ξύπνησε την Αθήνα, τουλάχιστον ως προς αυτό, και έτσι η ελληνική πλευρά συμβιβάστηκε με την παρουσία του κ. Ράμα στην επίσκεψη στη Δερβιτσάνη και στην αποστολή κάποιας υπουργού της κυβέρνησης στη Χειμάρρα προκειμένου να υπάρχει και τυπικά εκπροσώπηση της αλβανικής κυβέρνησης. 

Όλο αυτό το σκηνικό δείχνει ότι πολύ λίγα έχουν αλλάξει τα τελευταία 30 χρόνια στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Και η λανθασμένη συνταγή είναι να ακολουθείς τα ίδια μονοπάτια, που οδηγούν στα ίδια λάθη. Εάν η αλβανική ηγεσία δεν αντιλαμβάνεται από μόνη της ποιο είναι το συμφέρον της χώρας της, και αν αρκείται στα λαδώματα και στις κολακείες της Άγκυρας, ας αντιμετωπισθεί όπως πρέπει και όπως της αξίζει. Όχι με κανακέματα, γλυκόλογα και χάδια. 

Γιατί, εάν με κάποια γειτονική χώρα η Ελλάδα διαθέτει στρατηγικό πλεονέκτημα, αυτή είναι η Αλβανία. Πέραν όλων των άλλων, ας κοιτάξουν στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ πόσες άδειες παραμονής έχει προσφέρει η Ελληνική Πολιτεία και κυρίως πόσα εκατομμύρια ευρώ μεταφέρονται, νόμιμα ή παράνομα, κάθε μήνα από την Ελλάδα στην Αλβανία, ανεβάζοντας το αλβανικό ΑΕΠ εις βάρος του ελληνικού. Γι’ αυτό αλλά και για πολλά άλλα ακόμη: Ας μη γινόμαστε, τουλάχιστον, περίγελως του κ. Ράμα…

Πηγή: https://www.paron.gr/2023/01/03/eos-pote-i-athina-tha-anechetai-ton-empaigmo-ton-tiranon-kai-toy-enti-rama/

Bosnian Serbs award Putin with medal of honor

SManalysis



January 8, 2023

The highest decoration of the Republika Srpska, Order of the Republika Srpska assigned to Russian President Vladimir Putin is seen during a ceremony in the Bosnian town of Banja Luka, 240 kms northwest of Sarajevo, Sunday, Jan. 8, 2023. The Bosnian Serb separatist leader has awarded Putin with the highest medal of honor for his "patriotic concern and love" for the Serb-controlled half of Bosnia. Dodik awarded Putin on the occasion of "the day of Republika Srpska" which has been proclaimed illegal by Bosnia's constitutional court. It marks the day when Bosnian Serbs proclaimed they are splitting from Bosnia in 1992 with the aim to separate the Serb-populated regions of the Balkan state and join them with Serbia. (AP Photo/Radivoje Pavicic)

SARAJEVO, Bosnia-Herzegovina (AP) — The Bosnian Serb separatist leader on Sunday awarded Russian President Vladimir Putin with the highest medal of honor for his “patriotic concern and love” for the Serb-controlled half of Bosnia.

“Putin is responsible for developing and strengthening cooperation and political and friendly relations between RS (Republika Srpska) and Russia,” the Bosnian Serb president, Milorad Dodik, said at the awards ceremony in the Bosnian Serb stronghold of Banja Luka.

Dodik, who visited Putin in September in Moscow, has maintained close ties with the Russian president despite Russia’s war in Ukraine. The medal will be presented to Putin during the next meeting between the two, Russian Ambassador Igor Kalbukhov said.

“We believe that this award is an affirmation of the strategic determination of our relations aimed at strengthening the friendship of our brotherly people,” he said at the ceremony.

Moscow has often been accused by the West of seeking to destabilize Bosnia and the rest of the Balkans through its proxies in Serbia and Bosnia. Dodik has openly advocated tearing away the Serb-controlled half of Bosnia from a Bosniak-Croat federation to join it up with neighboring Serbia.


A U.S.-brokered peace deal in 1995 ended a war in Bosnia that left at least 100,000 people dead and millions homeless, but left the country deeply divided between its three main ethnic groups. Moscow has been exploiting the divisions by tacitly supporting Dodik’s separatist policies.

Dodik awarded Putin on the occasion of “the day of Republika Srpska,” which has been deemed illegal by Bosnia’s constitutional court. It marks the day when Bosnian Serbs proclaimed they were splitting from Bosnia in 1992 with the aim of separating the Serb-populated regions of the Balkan state and join them up with Serbia.

Tensions were running high in Bosnia as the Serbs planned to hold their main celebrations on the outskirts of Sarajevo on Monday, the town they held under siege for three years during the war. Thousands of people were killed in the relentless shelling and sniping of the Bosnian capital.

The Guardian view on problems in the western Balkans: Europe should do more Editorial

SManalysis


As tensions grow between Serbia and Kosovo, Russia must not be left to advance its divisive agenda in the region

Albania's PM Edi Rama and European Commission president Ursula von der Leyen at the EU-Western Balkans summit in Tirana, on 6 December, 2022.  

In early December, European Union officials headed to Albania to make a symbolic point. The latest EU-Western Balkans summit, held in Tirana, was the first to be actually held in a region whose populations mostly long to belong to the Brussels club, but have begun to doubt they ever will.

The gesture – along with concrete measures such as inclusion in the EU’s Erasmus programme – went down well. “Things are changing,” Albania’s prime minister, Edi Rama, observed at the summit’s conclusion, as other leaders hailed “a new mindset”. A couple of weeks later, Bosnia and Herzegovina was granted the status of candidate country to join the EU.

The new mood music is not hard to explain. As EU enlargement fatigue set in over recent years, the western Balkans – and its seemingly intractable, unresolved tensions – fell far down the Europe’s list of geopolitical concerns. But the war in Ukraine has concentrated minds in Brussels, as Russia seeks to expand its influence in the region at the expense of the EU and Nato, and leverages political instability to its own advantage.

This renewed western focus is much-needed but, given a darkening context, more than warm words is required. Last month, local disputes led to barricades being briefly erected in the northernmost part of Kosovo, which is mainly ethnic Serb. Relations between Pristina and Belgrade – which enjoys the Kremlin’s enthusiastic backing and refuses to acknowledge Kosovo’s independence – look worse than at any point during the last 20 years.

The EU’s capacity to mediate is complicated by Serbia’s dependency on Russian gas, and Belgrade’s refusal to impose sanctions on Moscow. But unless the 2013 Brussels agreement is finally implemented this year – linking political autonomy for Kosovo Serbs to a normalisation of relations between the two countries – the risk of imminent conflict is real. Were that to happen, the wider ramifications would be serious, not least in terms of a new refugee crisis.

In Bosnia and Herzegovina, the situation is also bleak. Moscow gives generous support to the secessionist agenda of the Bosnian Serb nationalist leader, Milorad Dodik. At the same, the Kremlin cultivates Bosnian Croat nationalists, who are equally determined to entrench and deepen the ethnic divisions enshrined in the country’s Dayton constitution.

The German high representative appointed to oversee that constitution, Christian Schmidt, has appeared to cooperate with this agenda, controversially changing election laws after national polls closed in October. That has been taken as a sign by many Bosnians that the west has given up on the idea of the country ever becoming a normal, unified democracy. Meanwhile, in North Macedonia, Montenegro and Albania, the relatively upbeat Tirana summit followed a period of growing disillusionment, as negotiations over joining the EU stalled.

Given the geopolitical stakes, and the growing influence of Chinese investment in the region, the EU needs to up its game. The success of anti-immigration, Islamophobic parties in countries such as France and the Netherlands means enlargement to the east is unrealistic for the forseeable future. In Serbia, popular support for accession has dipped below 50%, as Belgrade refuses to participate in European sanctions on Russia. But the EU can still exert influence as well as do the right thing by reversing the years of neglect. Short of accession, far more should be offered in terms of gamechanging economic assistance and greater EU market access. In exchange for progress on issues such as corruption, rule of law and free expression, a truly engaged approach could generate the goodwill necessary to defuse regional tensions and uphold democratic values.

The unpalatable alternative is to allow a strategically vital region to look east as much as west, empowering ethno-nationalist illiberal forces and advancing the Kremlin’s agenda in Europe’s back yard.

Monday, January 9, 2023

Πρόκληση και από την Αλβανία. Συνδέει τη συμφωνία για την ΑΟΖ με τις αποζημιώσεις των τσάμηδων

SManalysis





Μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη, θέτουν θέμα Τσάμηδων και το συνδέουν με την συμφωνία θαλάσσιων ζωνών! Καμία αντίδραση από την Αθήνα!

Οι επιλογές εξωτερικής πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύονται κάθε μέρα και πιο καταστροφικές. Η Ελλάδα παρά το ότι παραμένει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζεται πλέον ως καρπαζοεισπράκτορας ακόμα και από κρατίδια όπως η Αλβανία!

Ο Μητσοτάκης λοιπόν ανέχθηκε την τριπλή προσβολή του Ράμα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του, χωρίς όχι απλά να ζητήσει εξηγήσεις, αλλά ως ικέτης, διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει την Αλβανία στην ευρωπαΐκή προοπτική!

Νωρίτερα, ο Ράμα είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα «εστία διαφθοράς» για την Ευρώπη, είχε ανακοινώσει την αγορά των Τουρκικών Μπαϊρακτάρ δηλώνοντας μάλιστα περήφανος που βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας, ενώ είχε απαγορεύσει στον Μητσοτάκη να επισκεφθεί μόνος του την Βόρειο Ήπειρο. Γεγονός που έγινε ανεκτό από την ελληνική πλευρά με τις γελοίες δικαιολογίες περί καιρού.

Ο Μητσοτάκης όμως εξαπάτησε το πανελλήνιο, δηλώνοντας ικανοποιημένος από την επίσκεψη, την οποία χαρακτήρισε επιτυχημένη. Ενώ δεν λησμόνησε να διαβεβαιώσει τον Ράμα ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Αλβανίας για την ολοκλήρωση της ευρωπαΐκής της ένταξης!

Σήμερα λοιπόν, η Αλβανίδα υπουργός εξωτερικών το «τερμάτισε».

Εμμέσως πλην σαφώς έθεσε για άλλη μια φορά θέμα Τσάμηδων, συνδέοντας το μάλιστα με την συμφωνία θαλάσσιων ζωνών Αλβανίας – Ελλάδας!

Ούτε λίγο ούτε πολύ η Όλτα Τζάτσκα, ακολουθεί την πεπατημένη της τουρκικής διπλωματίας, όπου βάζει στο τραπέζι το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του Τσάμικου, για να πάνε οι δυο χώρες στη Χάγη.

«Δεν μιλάμε μόνο για οριοθέτηση του θαλάσσιου χώρου, αλλά και για άλλα ζητήματα που έχουμε κληρονομήσει, όπως η άρση του εμπολέμου και κατ’ επέκταση και τα έννομα αποτελέσματα που απορρέουν από αυτόν σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, αλλά και τα θέματα σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εδώ και στην άλλη πλευρά των συνόρων», είπε μεταξύ άλλων η Αλβανή ΥΠΕΞ στην πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων για το 2023.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση ούτε από το Μαξίμου ούτε από το Ελληνικό ΥΠΕΞ.

Τέτοια κατάντια πάντως για την Πατρίδα μας, δεν θα την φανταζόταν ούτε ο μεγαλύτερος εχθρός μας.

Πηγή: europost

Ο Παγκόσμιος Ολυμπιονίκης Πύρρου Δήμας, στην εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας για βουλευτή στις επερχόμενες εκλογές.

SManalysis
.



Δεν είναι γνωστό αν ο Πύρρου Δήμας  θα δεχτεί μια τέτοια πρόταση, καθώς έχει μεγάλες ευθύνες, ως Διευθυντής της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών. Όμως η φωνή του χρειάζεται ακόμα στη Βουλή των Ελλήνων για τη Χιμάρα και τη Βόρεια Ήπειρο.

Τα νέα ονόματα που ακούγονται για τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια - Τα πρόσωπα και οι εκπλήξεις


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ - ΠΗΓΗ: Realnews

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο σχεδιασμός όσον αφορά την ολοκλήρωση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων για τις εθνικές κάλπες, που πλέον από το Μέγαρο Μαξίμου προσδιορίζονται να διεξαχθούν από τον Απρίλιο και μετά. Φυσικά, την τελική έγκριση των υποψηφίων θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο ήδη ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης έχουν… φιλτράρει τους ενδιαφερομένους.


Στόχος της ηγετικής ομάδας είναι οι «γαλάζιες» λίστες να έχουν όσο γίνεται μεγαλύτερη εκπροσώπηση όλων των περιοχών των νομών ανά την Ελλάδα.

Στο ενδιάμεσο, πάντως, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να βλέπει κατ’ ιδίαν «γαλάζια» στελέχη και να ανάβει το «πράσινο φως» για τις υποψηφιότητές τους. Σε αυτό το πλαίσιο, το πρωί της Τετάρτης, μετά από συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης θα είναι υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών. Παράλληλα, όμως, πραγματοποιούνται επαφές και με «επώνυμα» πρόσωπα, που ταιριάζουν στο προφίλ του κόμματος και μπορεί να κατέβουν στις εκλογές.




Η παρουσία του Πύρρου Δήμα στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Χειμάρρα πριν από τα Χριστούγεννα, φούντωσε τις φήμες για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του με τη Ν.Δ. Να σημειωθεί ότι ο χρυσός ολυμπιονίκης ήταν βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και το τελευταίο διάστημα προπονεί την εθνική ομάδα άρσης βαρών των ΗΠΑ.

Για την Α’ Θεσσαλονίκης, συζητείται η περίπτωση του πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου, που έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση, η Πειραιώς θέλει να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο μετά και την απόσυρση της Μαρίας Σπυράκη, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεσή της.

Οσον αφορά την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, το όνομά της έχει πέσει στο τραπέζι αλλά δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος, ενώ τελευταία ακούστηκε και η περίπτωση της Ιωάννας Παλιοσπύρου, της άτυχης κοπέλας που είχε δεχθεί επίθεση με βιτριόλι.

Ακόμη, για τον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών έχουν γίνει ήδη επαφές με τον ραδιοφωνικό παραγωγό Ποσειδώνα Γιαννόπουλο.

Οσον αφορά τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα είναι υποψήφιος στη Φθιώτιδα, στην περίπτωση που επιλεγεί πρόσωπο από τον χώρο της δημοσιογραφίας έχει ακουστεί το όνομα του Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος πριν από τα Χριστούγεννα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, καθώς και εκείνο της Νίκης Λυμπεράκη. Το σενάριο όμως αυτό δεν φαίνεται να προχωρά.

Λεκανοπέδιο

Στην Α’ Αθηνών, υποψήφιος για πρώτη φορά θα είναι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, που την Τρίτη πραγματοποιεί την πρώτη μεγάλη συγκέντρωση στον «Ελληνικό Κόσμο», στην οποία θα παρέμβει και ο Π. Μαρινάκης.

Στην Α’ Αθηνών κατεβαίνει και η αντιδήμαρχος Αθηναίων Αννα Ροκοφύλλου, κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Ροκόφυλλου, σηματοδοτώντας τη διεύρυνση. Η υποψηφιότητά της «κλείδωσε» τον περασμένο Ιούλιο, έπειτα από συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην ίδια περιφέρεια, υποψήφιος θα είναι και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ Ομηρος Τσάπαλος, ο οποίος έχει καλές σχέσεις με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκη. Στην Α’ Αθηνών θα κατέβουν, επίσης για πρώτη φορά, η δικηγόρος Εβίτα Βαρέλα και η τομεάρχης της Πειραιώς για τα ΑμεΑ, Φαίδρα Τσαλαχούρη.

Στον Βόρειο Τομέα, φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» η πρώην βουλευτής Αρια Αγάτσα, που μετακομίζει από τη Βοιωτία, η αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» Φωτεινή Βρύνα, ο αντιδήμαρχος Νέου Ηρακλείου Μανώλης Κουτσογιαννάκης, ο Αυγουστίνος Γαλιάσος, ένας Ελληνας του εξωτερικού που επέστρεψε στην Ελλάδα, ενώ συζητήσεις γίνονται και με τη δικηγόρο Ολια Νικολοπούλου. Στον Νότιο Τομέα, πέρα από τους νυν βουλευτές, υποψήφιοι θα είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Τάσος Γαϊτάνης.

Στον Δυτικό Τομέα, ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα θα δώσουν τη μάχη του σταυρού. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα κατέβουν ακόμα ο ειδικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Μπάμπης Καούκης, η Νάσια Παπασπύρου και η Ουράνια Σαγιάκου.

Στην Ανατολική Αττική, εκτός από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, που κατεβαίνουν για πρώτη φορά, υποψήφια θα είναι η αντιδήμαρχος Βούλας, Ολγα Πολίτου, ενώ για τη Δυτική Αττική ακούγεται το όνομα της Ευαγγελίας Κουτσοδήμα.

Στην Α’ Πειραιώς, υποψήφιος θα είναι ο Νίκος Βλαχάκος, αδελφός του αδικοχαμένου Παναγιώτη Βλαχάκου στα Ιμια, ο οποίος το 2019 είχε διεκδικήσει τον δήμο Πειραιά με το χρίσμα της Ν.Δ.

Βόρεια Ελλάδα

Στην Α’ Θεσσαλονίκης έχει «κλειδώσει» η επιστροφή του πρώην υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργου Ορφανού, που το 2019 είχε διεκδικήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης ως «αντάρτης». Ακόμα, στην ίδια περιφέρεια θα είναι ο Διαμαντής Γκολιδάκης και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Βενιέρης, ετεροθαλής αδελφός του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου. Στη Β’ Θεσσαλονίκης, θα κατέβει εκ νέου ο πρώτος επιλαχών Φανής Παππάς.

Περιφέρεια

Στην Αχαΐα, ακούγονται τα ονόματα του πρώην βουλευτή Θεοφίλου Βασιλείου, του Νίκου Σπηλιόπουλου και της Ευσταθίας Γιαννιάς. Εσχάτως στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του προέδρου της ΝΟΔΕ Αντώνη Κουνάβη. Στην Αιτωλοακαρνανία, θα είναι υποψήφιος ο Γιώργος Σταμάτης, γιος του πρώην βουλευτή του νομού και πρώην νομάρχη Δημήτρη Σταμάτη. Με θέση στο ψηφοδέλτιο φλερτάρει και η Χριστίνα Φούντζουλα, που το 2019 είχε κατέβει με το Ποτάμι. Στην Ηλεία, επιστρέφει στα ψηφοδέλτια ο πρώην υφυπουργός Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, που την περίοδο του Κώστα Σημίτη είχε μετακινηθεί και εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ. Ακόμα, υποψήφιος για πρώτη φορά θα είναι και ο πρώην διευθυντής στο υπουργείο Εργασίας Νίκος Καλάκος, ενώ φαίνεται πως «κλειδώνει» και ο Λευτέρης Βαρουξής, που ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2019. Στη Λάρισα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χρήστος Καπετάνος και η Ρένα Καραλαριώτου, που το 2019 είχε διεκδικήσει τον δήμο Λάρισας, θα είναι στο ψηφοδέλτιο, ενώ σίγουρη θεωρείται και η Αθήνα Σιαφαρίκα.

Στη Μαγνησία, αναμένεται να κατέβει ο πρόεδρος της Ενωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, Γιώργος Ξυραδάκης, που στις ευρωεκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος με τη «γαλάζια» ευρωλίστα.

Στην Πιερία, ακούγονται τα ονόματα του Δημήτρη Μπέη και του Χρήστου Γκουγκουρέλα, γιου του πρώην βουλευτή του νόμου Ντίνου Γκουγκουρέλα, ενώ πάντα υπάρχει και η περίπτωση του πρώην προέδρου της ΝΟΔΕ Ηλία Τάπρα.

Στις Σέρρες, συζητείται έντονα το όνομα του προέδρου της ΝΟΔΕ Θόδωρου Καμπούρη.

Νησιά

Στην Κρήτη και στο Ηράκλειο κατεβαίνουν ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης και ο Γρηγόρης Πασπάτης, ενώ στα Χανιά ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, που τα προηγούμενα 24ωρα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και πήρε το «πράσινο φως».

Στη μονοεδρική της Κεφαλονιάς, για την οποία η Πειραιώς δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον, έχει «κλειδώσει» ο καθηγητής Οικονομικών Ναπολέων Μαραβέγιας, που έχει ήδη ξεκινήσει να «τρέχει» την υποψηφιότητά του.

Sunday, January 8, 2023

Στο βόρειο τμήμα της Αλβανίας, η αλβανική κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία Εγγραφής Περιουσίας, χωρίς νομική βάση και με παλιά τεκμηρίωση χωρίς Νόμο 7501

SManalysis



Ενώ στη Χιμάρα, η αλβανική κυβέρνηση συνάντησε την αντίσταση των Ελλήνων κατοίκων, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν αυτή τη διαδικασία, καθώς είναι διεφθαρμένη και κλέβει τις περιουσίες που κληρονόμησαν από τους πατέρες τους.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης δήλωσε κατά την επίσκεψή του στη Χιμάρα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευτεί να επιστρέψει τις περιουσίες των Χιμμαριώτων  όπως ήταν, και η Αλβανία πρέπει να το λάβει καλά υπόψη της, καθώς βρίσκεται μπροστά από την ένταξη στην ΕΕ.

Η Ομόνοια και όλες οι ΜΚΟ που εκπροσωπούν τη Χιμάρα είναι κατά του Νόμου 20/20 για την ιδιοκτησία, ενώ η αλβανική κυβέρνηση ανακοινώνει την εγγραφή.


Μέσω αυτής της διεφθαρμένης καταγραφής μέσω ληστρικών μεθόδων μέσω του Κτηματολογικού Νόμου 7501, η αλβανική κυβέρνηση έφερε περίπου 8 χιλιάδες Αλβανούς κατοίκους σε ολόκληρη την περιοχή της Χιμάρας, με στόχο να διαταράξει την εθνοτική ισορροπία της περιοχής.

Παρακολουθήστε τις ειδήσεις για το πώς ενεργεί η αλβανική κυβέρνηση για την καταγραφή των γαιών με τα παλιά σύνορα.


Στο Kukës ξεκινά η διαδικασία εξοπλισμού με τίτλους ιδιοκτησίας

ΤΙΡΑΝΑ, 8 Ιανουαρίου/ATSH/- Ο νόμος 7501 του 1991, εκτός από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε πολλές περιοχές της Αλβανίας, υπήρχαν και άλλες ιδιαιτερότητες στο βορρά.

Σε πολλές περιοχές του βορρά, αυτός ο νόμος δεν λειτούργησε καθόλου και οι κάτοικοι του χωριού επέστρεψαν στα παλιά τους εδάφη, χωρίς να περάσουν κανένα έγγραφο για τη γη τους.

Αυτό έχει καταστήσει αδύνατη την παροχή εγγράφου ιδιοκτησίας, κατάσταση που συνεχίζεται ακόμη. Ως τέτοιες μπορούν να αναφερθούν πολλές περιοχές σε Kukës, Dibër, Malesienia e Madhe, Has κ.λπ.

Ο νόμος 20/2020 «Περί ολοκλήρωσης μεταβατικών διαδικασιών ιδιοκτησίας» έδωσε νομικές λύσεις σε αυτές τις τυπολογίες προβλημάτων, προβλέποντας ότι, για τις περιοχές αυτές, ελλείψει κατάτμησης των ΑΜΤΠ, η γη θα χωριστεί σε χωριά, ικανοποιώντας τη συμφωνία των ίδιων των χωρικών που διαθέτουν αυτά τα οικόπεδα με τα σύνορά τους. και, στη συνέχεια με την έγκρισή τους στα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια.

Αυτός ο τρόπος δράσης πειραματίζεται από το Κτηματολόγιο σε ορισμένες από τις βόρειες περιοχές για να δει πώς λειτουργεί. Αυτή ακριβώς η διαδικασία έχει ξεκινήσει αυτό το Σαββατοκύριακο στο Kukës για να συνεχιστεί και σε άλλες περιοχές.

Ο Γενικός Διευθυντής Κτηματογράφησης, Artan Lame, μαζί με τον δήμαρχο Safet Gjici, διοργάνωσαν συνάντηση με τους κατοίκους του χωριού Gostil, κατά την οποία ξεκαθαρίστηκε η νέα νομική διαδικασία και ξεκίνησε η διανομή της τεκμηρίωσης της γης για κάθε αγροτική οικογένεια. .

Το χωριό Gostil κοντά στο Kukës, είναι ένα από τα χωριά που εδώ και 30 χρόνια περιμένουν τη λύση του εδαφικού προβλήματος για περίπου 140 οικογένειες και 600 αγροτεμάχια.

Η επίλυση αυτού του προβλήματος ανοίγει τον δρόμο για την εισαγωγή αυτού του ακινήτου στην αγορά γης, την παροχή δανείων, την αίτηση για χρηματοδότηση μέσω του Υπουργείου Γεωργίας και άλλες παροχές.