Friday, February 9, 2018

Η συνάντηση Χαραντινάι με CIA είχε προτάσεις ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία…




«Η αποτυχία με το (ειδικό) δικαστήριο αναγκάζει τους Θάτσι και Χαραντινάι να ανταλλάξουν εδάφη με τη Σερβία»

Φεβρουάριος 9, 2018. Echedoros


Οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου υπό την ηγεσία του Χασίμ Θάτσι, αφού απέτυχαν να καταργήσουν το Ειδικό Δικαστήριο, σκέφτονται να χωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο με τη Δημοκρατία της Σερβίας, με ανταλλαγή εδαφών.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ιδέα αυτή που προτάθηκε αρχικά από το Βελιγράδι έγινε αντικείμενο συζητήσεων κατά την επίσκεψη που πραγματοποιείται από τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι στις ΗΠΑ, στις συναντήσεις  του με  συμβούλους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τον διευθυντή της CIA, σύμφωνα με την εφημερίδα του Κοσόβου, Gazeta Express.




Σημειώνεται ότι η ιδέα αυτή είχε απορριφθεί από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς στη σύνοδο κορυφής της Χάρτας της Αδριατικής που πραγματοποιήθηκε στο Μαυροβούνιο.


«Είναι πολύ επικίνδυνο ως θέμα. Το Κοσσυφοπέδιο δεν θα κερδίσει τίποτε από αυτό. Κινδυνεύει να χάσει το βόρειο τμήμα της χώρας και θα μπορεί να αποκτήσει τίποτε», δήλωσε μια ξένη πηγή, σύμφωνα με την οποία το θέμα αυτό είχε θορυβήσει τους φίλους του Κοσσυφοπεδίου.


Η Σερβία ζητά μέρος του Κοσσυφοπεδίου



Για το ίδιο σενάριο είχε αναφερθεί νωρίτερα ο Αλεξάνταρ Βούλιν, υπουργός Άμυνας της Σερβίας.
Ανέφερε ότι διάλογος μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας «δεν προσφέρει αποτελέσματα οπότε θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την κατάτμηση του Κοσσυφοπεδίου».


Σύμφωνα με τον κ. Βουλίν ο διάλογος εμποδίζει μόνο τη συμμετοχή της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η συμφωνία θα λύσει τη διαμάχη μεταξύ Σέρβων και Αλβανών.

Οι διεθνείς πιστεύουν ότι  σε αυτό το παιχνίδι συμμετέχει και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, που έχει άμεσες επαφές με τον πρόεδρο της Σερβίας, Βούτσιτς.


 Ένα τέτοιο πράγμα, μια τέτοια επικοινωνία, απευθείας με τα Τίρανα ήταν πάντα μέρος της Σερβικής στρατηγικής. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της θητείας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Σερβία, υπήρξε η τάση όσο αναφορά με το Κοσσυφοπέδιο να μιλάει μόνο με την Αλβανία.


Ελληνικό ενδιαφέρον



Διεθνής πηγή, εξάλλου, δήλωσε στην Gazeta Express ότι η ελληνική πλευρά πιέζει για το θέμα αυτό, δείχνοντας ενδιαφέρον. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, μίλησε στον Λευκό Οίκο με αξιωματούχους της διοίκησης Τραμπ για μια τέτοια ιδέα.


«Οι Έλληνες θέλουν να επωφεληθούν από τα Σκόπια σε ενδεχόμενη διαίρεση, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για μια δραματική εξέλιξη στα Βαλκάνια, λαμβάνοντας υπόψη την απώλεια που είχε υποστεί στο τέλος του περασμένου αιώνα, όταν, οι Ρώσοι,  λόγω των προβλημάτων εντός του κράτους τους,  παρέμειναν  χωρίς οφέλη από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.


(Στοιχεία από albeu.com)

Thursday, February 8, 2018

Ο Παυλόπουλος απείλησε δύο φορές τα Τίρανα, ενώ ο Έντι Ράμα επισκέφθηκε ξαφνικά, Δρυμάδες της Χειμάρας

Related image

SManalysis

Αλλά η Σόφια προετοιμάζει μια βουλγαρική κοινότητα με δικαίωμα αυτοδιάθεσης στη Βορειοανατολική της Αλβανίας ....αυτό ποτέ δεν συμβαίνει, με την Ελλάδα ....

Δεν είναι μυστικό: Μέχρι τον Απρίλιο, η αλβανική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μια απόφαση, η διαδικασία για τον λόγο που, με βάση το νόμο για τις μειονότητες

Όμως, κάθε μέλος της ελληνικής κοινότητας στην Αλβανία, αυτή η διαδικασία που πρέπει να εφαρμόσει το αλβανικό κράτος φαίνεται να είναι «παράδοξο». Κανείς δεν πιστεύει ότι τα Τίρανα θα δεχθούν τις συνθήκες της Ευρώπης και θα ανεχθούν την ελληνική πλευρά, αφού μπορούν να ληφθούν αποφάσεις, αλλά δεν εφαρμόζονται ποτέ στην πράξη.

Αλλά διαφορετικά είναι η βουλγαρική πλευρά. Στο βορειοανατολικό τμήμα της Αλβανίας, το βουλγαρικό κράτος έχει διανείμει περίπου 100.000 διαβατήρια, ενώ έχει αναγκάσει τα Τίρανα να αναγνωρίσουν τη βουλγαρική μειονότητα από το νόμο. Αλλά, ενώ με την Ελλάδα, τα Τίρανα, δεν τηρεί τις υποσχέσεις στην πράξη, η βουλγαρική πλευρά έχει προχωρήσει, αλλά δημιουργεί τις συνθήκες για τους Βούλγαρους στην Αλβανία να δηλώνουν, ενώ το αλβανικό κράτος, διοργανώνει για τη βουλγαρική κοινότητα, ένα νέο Δήμο επίσημα.

Το πρόβλημα Τίρανα - Αθήνα, βρίσκεται στην αυτοδιάθεση τους Έλληνες έξω από μειονοτικές περιοχές, η πολιτική των Τιράνων, αρνείται να εφαρμόσει στην πράξη, δηλώνοντας τους Έλληνες στη Χιμάρα, Αυλώνα και Κορυτσάς.


Αλλά ενώ ο Παυλόπουλος καταγγέλλει σοβαρά την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, και επιδιώκει την ελευθερία και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού στη Χειμάρα και παντού στη βόρεια Ήπειρο., ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα επισκέφθηκε ξαφνικά τους Δρυμάδες της Χειμάρας για να δει τις "αλλαγές από τη ληστεία γης και την κατασκευή τουριστικών χωριών", στους  ιδιότητες των Ελλήνων της Χειμάρας

Πράγματι, η εθνοκάθαρση στη Χιμάρα, μέσω του καθαρισμού των βρώμικων χρημάτων και των επενδύσεων Αλβανών, ολιγαρχών και μαφίας, αντιφάσκει με το νόμο για τις μειονότητες, για τον οποίο τα Τίρανα δεν εκτελούν την πρακτική εφαρμογή αυτού του νόμου επειδή είναι φοβισμένοι στη συνέχεια, την οργάνωση του νέου δήμου της Χειμάρας με ελληνικό πληθυσμό, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει επίσης να ελέγχει το έδαφος και τις ιδιότητες. .

Ο Αλβανός πρόεδρος απαντά στον Έλληνα ομόλογό του...




«Θέμα τσάμικο/ Ο Μέτα απαντά στον πρόεδρο της Ελλάδας: Οι δηλώσεις του δεν ανταποκρίνονται στην εταιρική σχέση»

Φεβρουάριος 8, 2018. Echedoros

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα σε συνέντευξή του  στην “Albanian Daily News”, αντέδρασε στις θέσεις του Έλληνα ομολόγου του κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Ο Μέτα δήλωσε ότι  η συμπεριφορά του δεν ‘φέρνει θετική ενέργεια’.



«Ο Παυλόπουλος δεν ευθυγραμμίζεται με τους υπουργούς Μπουσάτι και Κοτζιά. Οι δηλώσεις του δεν ανταποκρίνονται στην εταιρική σχέση», ανέφερε.


«Ας κρατήσουμε την ειρήνη και τον αμοιβαίο σεβασμό», πρόσθεσε ο Μέτα.


Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δήλωσε ότι η χώρα του θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, εάν η χώρα μας συνεχίσει  να αναφέρει το θέμα «τσάμηδες», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

Wednesday, February 7, 2018

Albania looks to clear out bad apples from police force



FILE - In this Nov. 12, 2016 file photo, Albanian police prepare for a World Cup 2018 qualifying soccer match against Israel under tight security measures in Elbasan, 50 kilometers (30 miles) south of the capital, Tirana. Albania’s government is looking to clear out the bad apples among its police force and approved a draft law on Wednesday, Feb. 7, 2018, to vet Albania’s 13,000 officers and look into their professional and personal backgrounds. (Hektor Pustina, File/Associated Press)

By Associated Press February 7 at 11:16 AM

TIRANA, Albania — Albania’s government is looking to clear out the bad apples among its police force.

A draft law that the government approved Wednesday calls for the vetting of Albania’s 13,000 police officers. Deputy Interior Minister Julian Hodaj said that authorities want to look at the officers’ professional and personal backgrounds in order “to fire some individuals ... elements involved in crime, corruption or not being professional.”

Fighting organized crime and especially drug trafficking is a key challenge for Albania. The country has been a NATO member since 2009 and was granted European Union candidate status in 2014. It hopes to launch membership negotiations this year.

The same vetting process is also being done for Albania’s judges and prosecutors. Corruption has plagued post-communist Albania, and has been detrimental to its democratic institutions.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed.

THACI POINTS FINGER AT FIVE EU COUNTRIES THAT DO NOT RECOGNIZE KOSOVO

Image result for hashim thaci
Feb 7, 2018

SOURCE B92


 
Hashim Thaci has blamed five EU members that do not recognize Kosovo for the “unjust stance” taken toward in EU’s enlargement strategy for the Western Balkans.

“This unjust stance towards Kosovo is due to the non-recognition by five EU member states, that is, the inability of the EU to have a unified position on Kosovo,” the Kosovo president wrote on Facebook.

According to him, the EU strategy, presented on Tuesday, represents “an incentive for reforms in the countries of the region for EU membership.”

“I therefore welcome the producing of a strategic document that treats Kosovo as part of EU’s enlargement plans. But unfortunately, because of known political reasons, this document failed to present the perspective of comprehensive and equal accession of all countries in the region. This strategy especially failed to present a clear perspective for Kosovo’s members in the EU,” Thaci wrote.

He also stated that Kosovo must now “work on removing political barriers to EU integration.”

“We need to capitalize on the full potential of this strategy in order to improve our position on the road to membership and to finish the process of dialogue with Serbia. Kosovo should urgently overcome the state of isolation by ratifying the agreement on the border line agreement with Montenegro, that will bring the abolition of EU visas for citizens of Kosovo,” Thaci wrote.

Ίσως η εθνοκάθαρση της Χειμάρας σηματοδοτεί το τέλος των εθνίκών ελληνικών υποθέσεων στη Βόρειο Ήπειρο






Χιμάρα σε εξέγερση, 2 χρόνια

«η παράδοση της Χειμάρας εμφανίστηκε όταν ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα έφερε ειδικά στρατεύματα στη Χειμάρα και προκάλεσε τα σπίτια των σταυροφόρων, ενώ ο υπουργός Κότζιας δικαιολόγησε την επέμβαση της αλβανικής αστυνομίας στη Χειμάρα.


δήλωση

Κοτζιά: "Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί το δικαίωμα της ελληνικής κοινότητας σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας, αν όχι, τότε η Ελλάδα θα αποφασίσει, την ΒΕΤΟ για Αλβανία, στην ΕΕ".

Edi Rama: "Η ένταση στη Χιμάρα, που σχεδιάσαμε, για να αντιμετωπίσουμε τους ισχυρισμούς μας, με την Ελλάδα, είναι ισότιμη, διαφορετικά δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτές τις συνομιλίες".

Αυτή η δήλωση του Πρωθυπουργού της Αλβανίας τον θέτει υπό την κατηγορία της γενοκτονίας και της εθνοκάθαρσης, καθώς παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες στην περιοχή της Χιμάρας.

Χιμάρα σήμερα.

Πιστεύετε ότι με την Αλβανία η Ελλάδα παίζει κάτω από το τραπέζι?

Tο αντίθετο δείχνει διαφορετικά στην πράξη.

Ο τρόμος και η εθνοκάθαρση συμβαίνουν περισσότερο από ποτέ στη Χιμάρα ...


Το ερώτημα είναι: ποιος θα σταματήσει τον Ράμα με τους ολιγάρχες και τους ισλαμιστές Αλβανούς, για να σταματήσει η κατασκευή και λεηλασία του εδάφους στο Δρυμάδες - Παλάσα, που είναι το 50% της επικράτειας της Χειμάρας?

To ζήτημα της Μακεδονίας ανοίγει ένα πρόβλημα στην Ελλάδα και, από την άλλη, τελικά καθαρίζεται, ο Ελληνισμός στη Βόρεια Ήπειρο, στη Χιμάρα;

Ίσως η εθνοκάθαρση της Χειμάρας σηματοδοτεί το τέλος των εθνοτικών ελληνικών υποθέσεων στη Βόρειο Ήπειρο

Μαζί με την Μακεδονία θα «πουληθεί» για ακόμη μια φορά και η Βόρειος Ήπειρος - Διαβάστε το πακέτο συμφωνίας Ελλάδος- Αλβανίας


 Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018, Himara


Η Ελληνική Κυβέρνηση θα αποποιηθεί το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας και συνάμα την Βόρειο Ήπειρο και ότι στοιχεία έχουν απομείνει εν δυνάμει μέχρι σήμερα.

Η Ελλάδα και η Αλβανία έχουν αποφασίσει να επιλύσουν μια και καλή τις διαφορές τους. Όμως η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει ακριβώς την συμφωνία κυρίως στο θέμα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Μπορεί επίσημα να μην έχει ανακοινωθεί ακόμα το πακέτο συμφωνίας από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, στην Αλβανία ο Bushati σε τηλεοπτικές εκπομπές έχει ήδη αναφέρει τι περιλαμβάνει η συμφωνία.

Ανάμεσα σε αυτό ήταν και η υπογραφή της μη αναγνώρισης του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας το οποίο θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ οποιαδήποτε στιγμή και να δημιουργηθεί ξανά η Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου. Από ότι φαίνεται μαζί με την Μακεδονία θα «πουληθεί» και η Βόρειος Ήπειρος.

Διαβάστε παρακάτω τι περιέχει η συμφωνία συμφωνία με τις δηλώσεις Bushati:

1.Εμπόλεμη Κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Η εμπόλεμη κατάσταση είναι σε ισχύ από το 1940, που τότε τα ιταλικά στρατεύματα επιτέθηκαν μέσω της Αλβανίας στην Ελλάδα. Απ’ ό, τι φαίνεται η Ελλάδα θα καταργήσει την Εμπόλεμη Κατάσταση.

2.Οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων. Απ’ ό, τι φαίνεται η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ από τα 6 ν.μ που είναι τώρα. Είναι κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι 12.νμ Αυτό θα ανοίξει το δρόμο και για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών. Ο υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας τόνισε επανειλημμένα, ότι έχει συμφωνηθεί η συζήτηση του θέματος αλλά το τεχνικό κομμάτι θα το αναλάβουν οι εμπειρογνώμονες. Ο Bushati τόνισε ότι η νέα συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα θα διαφέρει από την συμφωνία του 2008 και ότι η Αλβανία δεν χάνει ούτε ένα εκατοστό θαλάσσιου χώρου από αυτήν την συμφωνία.

3.Αναγνώριση χερσαίων συνόρων. Λίγο είναι γνωστό ότι οι δύο χώρες έχουν και χερσαίες διαφορές. Η μια χώρα επικαλείται το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, ενώ η άλλη το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας. Σύμφωνα με τον Bushati, οι δυο πλευρές έχουν έρθει σε συμφωνία να αναγνωριστεί το Σύμφωνο της Φλωρεντίας, η οποία ουσιαστικά περιγράφει τα σημερινά χερσαία σύνορα μεταξύ των δυο χωρών.

4.Σχολικά βιβλία. Θα γίνει αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων και στις δυο χώρες, όπου δεν θα γίνει αναφορά σε διεκδικήσεις και εθνικισμό. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός, τα νέα σχολικά κείμενα θα είναι σύμφωνα με του ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

5.Στρατιωτικά νεκροταφεία Ελλήνων πεσόντων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα δημιουργηθούν δυο στρατιωτικά νεκροταφεία. Η αναζήτηση των ελλήνων στρατιωτών έχει ξεκινήσει, και η εκταφή τους γίνεται από επιτροπή.

6.Επισημείωση της Χάγης (Σφραγίδα APOSTILLE). (Vula Apostile) Η Ελλάδα συμφώνησε να αναγνωρίσει την Σφραγίδα APOSTILLE της Αλβανίας. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν την αναγνωρίζει. Όταν αυτό γίνει οι Αλβανοί Μετανάστες θα απαλλαχθούν από ένα γραφειοκρατικό και οικονομικό βάρος . Ο τζίρος των μεταφράσεων και των σφραγίδων υπολογίζεται στα 5 εκ. ευρώ ετησίως.

7.Αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης.

8.Δικαιώματα στην Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αλβανίας φαίνεται να πρότεινε να γίνει απευθείας προμήθεια με σχολικά βιβλία από την Αθήνα στα χωριά της Ελληνικής μειονότητας.

9.Περιουσία Αλβανών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον υπουργό υπάρχουν περίπου 1800 περιπτώσεις πολιτών που θα κερδίσουν από την άρση του εμπόλεμου και θα μπορούν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους στην Ελλάδα. Ο υπουργός ξεκαθάρισε και τόνισε ότι δεν πρόκειται για “τις περιουσίες των τσάμιδων” που έχουν απαλλοτριωθεί με απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων το 1945-1946 αλλά περιουσίες που έχουν απαλλοτριωθεί το 1940. Έμμεσα δηλαδή επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του έλληνα ομολόγου τους ότι θέμα τσάμικου δεν θα τεθεί.

10.Ευρωπαϊκή Προοπτική της Αλβανίας. Έμμεσα ο υπουργός παραδέχτηκε ότι έχει συζητηθεί το θέμα και ότι η Ελλάδα στηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας

Η υπογραφή των συμφωνιών θα γίνει σταδιακά και μια μια. Για κάθε επιμέρους θέμα θα δημιουργηθούν επιτροπές εμπειρογνωμόνων και από τις δυο πλευρές και εφόσον ολοκληρώσουν το έργο ,θα γίνει και η υπογραφή της ανάλογης συμφωνίας.

Πριν όμως υπογραφούν όλα αυτά ο Κοτζιάς οφείλει να ενημερώσει τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου ή να διαψεύσει τον Αλβανό ομόλογο του σε καποια απο τα θεματα που εχει φερει στο φως της δημοσιοτητας.

Tuesday, February 6, 2018

EU adopts "credible enlargement perspective" for W. Balkans

(EPA-EFE, file, illustration purposes)
The European Commission on Tuesday adopted its strategy for "a credible enlargement perspective for and enhanced EU engagement with the Western Balkans."

IZVOR: B92, BETA TUESDAY, FEBRUARY 6, 2018 | 15:39

This "confirmed the European future of the region as a geostrategic investment in a stable, strong and united Europe based on common values," the EC said in a press release.

The strategy states that by 2015, the EU "could become larger than 27 members" - but that "the dynamics of moving forward on their respective EU paths for all Western Balkans is based on their own merits and at their own speed depending on the concrete results achieved. "

Earlier on Tuesday, EC President Jean Claude Juncker said 2025 is not a date when Serbia and Montenegro must become EU members - but rather "an indicative date and an encouragement."

The strategy adopted today "explains the steps that need to be taken by Montenegro and Serbia to complete the accession process in a 2025 perspective."

"While others could catch up, Montenegro and Serbia are the only two countries with which accession talks are already under way. This perspective will ultimately depend on strong political will, the delivery of real and sustained reforms, and definitive solutions to disputes with neighbors," the EC announced.

"All Western Balkan countries have the chance to move forward on their respective European paths," the press release said, adding, "the Commission assesses all the countries in a fair and objective manner on the basis of their own merits and at the speed at which they achieve progress."

"Albania and the former Yugoslav Republic of Macedonia are making significant progress on their European path and the Commission is ready to prepare recommendations to open accession negotiations, on the basis of fulfilled conditions," it continued, and added:

"The commission will start preparing an Opinion on Bosnia and Herzegovina's membership application following receipt of comprehensive and complete answers to its Questionnaire. With sustained effort and engagement, Bosnia-Herzegovina could become a candidate for accession. Kosovo has an opportunity for sustainable progress through implementation of the Stabilization and Association Agreement and to advance on its European path once objective circumstances allow."

EU Commissioner for Neighborhood Policy and Enlargement Negotiations Johannes Hahn told TV O2 on Tuesday that 2025 is "an achievable and realistic, but also an ambitious deadline."

The full text of the strategy (a PDF file hosted on ec.europa.eu)

The text adopted today contains fewer dates and deadlines than its various drafts reported about in recent days. Thus, the document mentions that in Serbia's case "the interim benchmarks related to the normalization of relations with Kosovo (chapter 35) must be met and a comprehensive, legally-binding normalization agreement concluded urgently."

Although no deadline is attached to it, the paragraph is located directly below the year 2018 in a graphic summing up the strategy:

«Κίνημα για Ιλλυρίδα: Οι Αλβανοί θα μποϊκοτάρουν δημοψήφισμα για το όνομα»






Φεβρουάριος 6, 2018. Echedoros

Σκόπια.

Οι Αλβανοί δεν βρίσκονται σε στατική κατάσταση, ούτε σε αδράνεια,  καθώς επιδιώκουν να παρουσιασθούν στο εγχώριο και στο διεθνές κοινό, γράφει σλαβική ιστοσελίδα των Σκοπίων.


Οι Αλβανοί είναι μια πολιτική και οικονομική δύναμη, συνεχίζει το κείμενο, παρακολουθούν στενά τις πολιτικές εξελίξεις για το μέλλον της χώρας και αναλύουν επίσης τις μορφές και τους τρόπους  για τον σχεδιασμό της διοργάνωσης δημοψηφίσματος για τη μετονομασία  της χώρας μας.


Οι διοργανωτές θα πρέπει να έχουν προηγουμένως γνώση της βούλησης των Αλβανών να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, σύμφωνα με το «Κίνημα για την Ιλλυρίδα».


«Το Κίνημα για την Ιλλυρίδα θα απαιτήσει από τον αλβανικό πληθυσμό των Σκοπίων να μποϊκοτάρει κάθε δημοψήφισμα και απαιτεί από τους Αλβανούς να ενεργήσουν με σύνεση μποϊκοτάροντας το δημοψήφισμα όπως έκαναν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας και την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».


  Η Ομοσπονδία


«Οι Αλβανοί δεν χρειάζονται δημοψηφίσματα άλλων ανθρώπων, αλλά θα πρέπει να επιταχύνουν τη διαδικασία εφαρμογής του δημοψηφίσματος του 1992, στο οποίο η προσέλευση ανήλθε στο 98% από το Κουμάνοβο μέχρι την Πρέσπα. Με την πράξη τους αυτή έδωσαν την αποφασιστικότητά τους για την πραγματική επιθυμία για τη λειτουργία μιας Κοινής Πολιτείας, στην οποία η «Δημοκρατία της Ιλλυρίδας» και η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα είναι ίσες.


»Αυτή είναι η τελευταία επιλογή των Αλβανών, για οποιαδήποτε άλλοι επιλογή οι Αλβανοί της Ιλλυρίδας δεν θα συμμετάσχουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ιδρυτικό συμβούλιο του Κινήματος της Ιλλυρίδας, σημειώνει το δημοσίευμα.


(Στοιχεία από netpress.com.mk)

Sputnik: Ξαφνική επιπλοκή: Οι Αμερικανοί πιέζουν την Ελλάδα να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο…



«Ξαφνική επιπλοκή: Η Αμερική πιέζει την Ελλάδα σε μια ισχυρή κίνηση κατά της Σερβίας», έχει τίτλο το δημοσίευμα




Φεβρουάριος 6, 2018. Echedoros


«Η Αθήνα θα μπορούσε να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, εάν το ζητήσει η Ουάσιγκτον, για διάφορους λόγους.

Μεταξύ αυτών  ο μεγαλύτερος είναι η οικονομία, λόγω των πιέσεων που προέρχονται από την ΕΕ και τη Γερμανία.

Ο δεύτερος σοβαρός λόγος είναι η ασφάλεια, λόγω των φιλοδοξιών των Αλβανών, αλλά και των Τούρκων προς την ελληνική επικράτεια», σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ.


Πίσω από τις συνομιλίες του ονόματος μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων, βρέθηκε, επίσης, το ζήτημα της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου από την κυβέρνηση των Αθηνών.


Το ΝΑΤΟ μοχλός πίεσης στην περιοχή


Αυτή η πληροφόρηση προέρχεται από τον συνεργάτη  του Σπούτνικ, Ντουσάν Γιάνιτς, ο οποίος τονίζει ότι  η πολιτική της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ άλλαξε με την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προτιμά στρατιωτικές-διπλωματικές λύσεις.


 Είναι σαφές, προσθέτει, ότι οι Αμερικανοί  ενισχύουν αυτό το στρατιωτικό συγκρότημα (ΝΑΤΟ) τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, με στόχο να το χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης.


«Έτσι ο Τραμπ, μία από τις προτεραιότητες για την ενίσχυση των Αμερικανών στα Βαλκάνια και την απομάκρυνση της Ρωσίας, είναι βέβαιο ότι με το ΝΑΤΟ θα διαδραματίσει το ρόλο αυτόν.


Οι σημερινές κυβερνήσεις των Σκοπίων και της Ελλάδας θέλουν να λύσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν επειδή δεν μπορούν να είναι μέλη του ΝΑΤΟ εάν έχουν πρόβλημα με κάποιο μέλος.

Το γεγονός ότι υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση, δεν θα αλλάξει, ούτε οι ίδιες οι διαδηλώσεις που γίνονται στην Ελλάδα», πιστεύει ο Γιάνιτς, προσθέτοντας «ότι  αυτά τα γεγονότα μπορούν να αυξήσουν μόνο την τιμή που η Ελλάδα θα ζητήσει από την Αμερική για αυτό».


Για ενδεχόμενη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου σημειώνεται:


«Η Ελλάδα έχει πιεσθεί τόσο πολύ οικονομικά από την ΕΕ και τη Γερμανία, που δεν μπορεί να αναπνεύσει. Η Αθήνα επιδιώκει τώρα μια θέση στην οποία μεταξύ άλλων θα μπορούσε να διευκολύνει την οικονομική κατάσταση. Μέχρι στιγμής όλες οι πολιτικές διαδικασίες έχουν  λήξει με μια πολύ ρεαλιστική υπολογιζόμενη τιμή. Δεν υπάρχει λόγος να μην γίνει  και αυτήν τη φορά.


Το άλλο είναι η ασφάλεια της ίδιας της Ελλάδας. Εάν το ζήτημα των Σκοπίων δεν κλείσει, τότε ανοίγει το αλβανικό πρόσχημα που στοχεύει στην Ήπειρο, μέρος της Τσαμουριάς.

Οι Έλληνες δεν θέλουν να κλείσουν το ζήτημα αυτό. Το τρίτο είναι η Τουρκία, επειδή ο ελληνικός εθνικισμός είναι ο πρώτος εχθρός αυτής της χώρας. Οι Έλληνες βλέπουν τη θέση της Τουρκίας να αναταράσσεται στο ΝΑΤΟ και η συνεργασία με τους Αμερικανούς είναι πολύτιμη για την εκτόνωση της παγωμένης σύγκρουσης στην Κύπρο.

Όλα αυτά πρέπει να επιλυθούν από  τους Έλληνες με ενισχυμένη συνεργασία με τους Αμερικανούς, καθώς οι Τούρκοι και οι Έλληνες βρίσκονται στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.


Το λόμπι των Αλβανών στην Ελλάδα


Ο Γιάντιτς σημειώνει ότι δεν πρέπει να λησμονείται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μόνιμα ή προσωρινά περίπου 700 χιλιάδες Αλβανοί, ενώ περίπου  150 χιλιάδες παραμένουν στο τόξο Σκοπίων- Κοσσυφοπεδίου- Αλβανία- Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις απόψεις του, αυτή είναι μια ισχυρή διασπορά, πιο συγκεκριμένα ένα λόμπι, και το ελληνικό κοινό το έχει αποδεχθεί ως γεγονός των τελευταίων δέκα ετών. Ο Γιάντσιτς σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως κράτος  από την Ελλάδα, θα ήταν για την Αμερική μια τεράστια υπηρεσία.


Το όνομα των Σκοπίων «Γκόρνα Μακεντόνια»


Το ρωσικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι είναι σχεδόν  βέβαιο ότι το μελλοντικό όνομα των Σκοπίων είναι «Γκόρνα Μακεντόνια», που θα λέγεται στα αγγλικά ως μια λέξη και δεν θα μεταφράζεται (ως Άνω Μακεδονία- Upper Macedonia)


Από άλλη πλευρά, ο Σάσα Μπορόγεβιτς, σχολιαστής της εξωτερικής πολιτικής, πιστεύει ότι αν η ελληνική κυβέρνηση αναγκαζόταν να συμφωνήσει με το σχέδιο που αναφέραμε για το όνομα των Σκοπίων και αναγνώριζε  το Κοσσυφοπέδιο,  τώρα οι 140 χιλιάδες διαδηλωτές στην ελληνική πρωτεύουσα είναι σίγουρο ότι τράβηξαν την προσοχή της.


Θα καταλήξει:


«Η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό μοντέλο Ορθόδοξης χώρας, η οποία πάντοτε συνδέεται αδελφικά με τη Ρωσία. Είναι σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να φύγει από αυτόν τον κύκλο και να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο χάρη των χρημάτων, και πιο συγκεκριμένα, υπόσχονται ότι θα της  σβήσουν το χρέος προς την ΕΕ», είπε ο Μπορόγεβιτς.


( Στοιχεία από rs.sputniknews.com)

Sunday, February 4, 2018

Αναφερόμενος στην Αλβανία αλλά και τις «κορόνες» της που αφορούν το θέμα των Τσάμηδων που προσπαθεί να θέσει τελευταία, ανέβασε τους τόνους Παυλόπουλος



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος που επισκέφτηκε τόσο τη 1η Στρατιά όσο και το ΑΤΑ στην Λάρισα το απόγευμα της Κυριακής διαπίστωσε το υψηλό φρόνιμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Παυλόπουλος στο ΑΤΑ μιλώντας στα στελέχη και τους επιτελείς αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, την λύση στο Σκοπιανό και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, ενώ ήταν επικριτικός απέναντι στην Αλβανία η οποία προσπαθεί να θέσει θέμα Τσάμικου.

EU Reportedly Seeks to Expand Into Balkans to Counter Russian Influence

 Tourists reflected in a EU logo

© Sputnik/ Alexey Vitvitsky


The European Union reportedly intends to include six countries into its fold in a bid deal with several major issues the organization is currently facing.

Albania, Serbia, Montenegro, Macedonia, Bosnia and Herzegovina, and the self-proclaimed Kosovo republic are about to be offered EU membership, according to the Financial Times.

According to the newspaper, Brussels intends to make this move because the Balkans serve as a gateway for thousands of migrants seeking to enter Europe

Also, the newspaper claims that EU strategists "fear that Russia is expanding influence in a region where it has traditional allies" as "Moscow has started to play on growing cynicism over the EU’s membership promises by touting itself as an alternative partner."

"A significant number of citizens of the region believe they will never join the EU," Florian Bieber, a south-east Europe specialist at the university of Graz, said.

The new EU enlargement plan is expected to be adopted by the European Commission on Tuesday, February 6.

Madrid however has already declared that Kosovo should be excluded from this plan, as Spain, along with Cyprus, Greece, Romania, and Slovakia, does not recognize it as a sovereign country.

Σημαία της Αυτονομίας της Χειμάρρας, στο ράλι της Αθήνας



Δεν είναι δυνατόν να μην είναι η σημαία της Χειμάρας σε οποιαδήποτε συνάντηση στην Ελλάδα για τα εθνικά της συμφέροντα. Οι διοργανωτές πίστευαν ότι η παρουσία της σημαίας της Χιμάρας δείχνει την εθνοκάθαρση που συμβαίνει στη Χιμάρα, μια χώρα όπως η Αλβανία, την οποία έδωσε η Ελλάδα, η ένταξη στο ΝΑΤΟ και επιθυμεί να προσχωρήσει στην ΕΕ.

Λαός και Κλήρος ρίχνουν την Κυβέρνηση των εθνομηδενιστών: Εικόνες Επανάστασης στο Συλλαλητήριο – Το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας στο Σύνταγμα


Αλβανία: Ένα εκατομμύριο Έλληνες διαμαρτυρήθηκαν για το όνομα της Μακεδονίας


Δημοσίευση: 4 Φεβρουαρίου 2018, Echedoros, Pentapostagma



Ένα εκατομμύριο Έλληνες συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν για το όνομα ‘Μακεδονία’.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε γύρω στις 2 το μεσήμερι στην Πλατεία Συντάγματος με τους περισσότερους διαμαρτυρόμενους να φέρουν ελληνικές σημαίες στα χέρια τους και πανό που έγραφαν «Όχι στο όνομα Μακεδονία», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα και συνεχίζει:

Για τη διαφύλαξη της συγκέντρωσης είχαν τεθεί σε υπηρεσία 19.000 αστυνομικοί, μια διαμαρτυρία που θεωρείται η μεγαλύτερη κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Η διαμαρτυρία ήρθε καθώς η Ελλάδα και τα Σκόπια διαπραγματεύονται την επίλυση της ονομασίας, εν τω μεταξύ έχουν γίνει κάποιες προτάσεις, αλλά ακόμη δεν έχουν συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές.
Μια μεγάλη σημαία 150 τετραγωνικών μέτρων απλώθηκε από διαδηλωτές στην πλατεία Συντάγματα.

Η αλβανική ιστοσελίδα παρουσιάζει και το σχετικό βίντεο του συλλαλητηρίου.

Kurdish Forces Use NATO Weapons Against Turkey – Military Analysts

 A Kurdish fighter from the People's Protection Units (YPG) looks at a smoke after an coalition airstrike in Raqqa, Syria June 16, 2017

© REUTERS/ Goran Tomasevic

OPINION

02.02.2018

The Kurdish-led People’s Protection Units (YPG) launched a big counter-assault in the northwestern countryside of the Afrin region against the Turkish backed rebels in the Bulbul District on Thursday, but where is the YPG getting it’s weapons from? Sputnik spoke to Turkish military analysts to find the answer.

Pentagon spokesman Major Adrian Rankin-Galloway responding to a question from a Hürriyet correspondent, on whether the armed forces of Turkey and the United States will clash in Manbij, and commenting on the situation around Afrin, said, "Those armed forces now in Afrin are not groups with which we cooperate in the fight against Daesh. We do not provide them with support in the form of weapons and do not engage in their training."

Speaking to Sputnik Turkey about the possibility that the weapons in possession of the YPG can't be purchased on the black market, security expert Mete Yarar said, "Is it possible to find in the world's black market such anti-tank missile systems as Milan, TOW and AT4? Of course not. In recent days, the YPG from time to time publish images of weapons that are used in the Afrin area against Turkish tanks and military. We know that these weapons weren't previously supplied by the US to the Kurdish forces to fight against Daesh. If these weapons are in the Afrin area, then the US statements that the "Democratic Union Party (PYD) uses these weapons only in the territories east of the Euphrates ceases to be valid."

Yarar also noted that these weapons had been repeatedly used against Turkish soldiers in Turkey by the fighters of the Kurdistan Workers' Party (PKK).

"We came across these weapons not only in the Afrin area. It was used earlier in Turkey in the districts of Çukurca and Şemdinli. As a result of the attacks by guided missiles released from these weapons, a large number of our military personnel were killed and wounded. Later these weapons were seized from terrorists during clashes. At the moment, it is being determined where are these weapons coming from, through the US or coalition forces," Yarar said.



In his turn, ex-Lieutenant-General of the Turkish Armed Forces, Erdogan Karakus, stressed that many NATO countries, since 1984, have been supporting the PKK.

"The Germans, the French and the Italians since 1984 have provided the PKK with as much assistance as the US. In our military museum in Harbiye there's an exhibition dedicated to the fight against terrorism. Back then, the PKK fighters could not produce explosives on their own, so many mines and ammunition came to them from Germany, Italy, France and other NATO countries. Some of them, after detection and neutralization, we placed as exhibits in the museum," said Karakus.
According to Karakus, during the seven years of war in Syria, weapons freely moved from one region to another.

"Earlier, Afrin was in the hands of the Free Syrian Army, then it came under the control of the Democratic Union Party (PYD), which transported the weapons it possessed. While Turkey didn't begin the operation "Shield of the Euphrates," it was not possible to trace exactly who and how moved through Northern Syria, let alone the flows of weapons. In addition, from time to time the PKK/PYD cooperated with Daesh," he added.

"Summarizing, we can say that the delivery and transfer of weapons in this region isn't very difficult. Prior to Russian military presence in the region, the weapons were delivered to Kurdish formations by airplanes landing at the local airfield, without any obstruction,” Karakus concluded.

Since January 20, Turkey has been conducting a military operation in Syria's Afrin, an area is controlled by the Syrian Democratic Forces-affiliated and US-backed YPG militias, which Ankara considers to be linked with the Kurdistan Workers' Party (PKK), which has been waging an armed conflict in Turkey seeking autonomy and equal rights for the Kurds in the country.

According to Ankara, Turkish army and its allied Free Syrian Army rebels won't fight Damascus during the campaign, which in being conducted in respect of the Syrian territorial integrity. However, Damascus has firmly condemned the operation as an assault on Syria's sovereignty. Moscow, in turn, has urged all the parties to exercise restraint and called for respect for Syria's territorial integrity.
The Turkish military campaign in Afrin and nearby regions was launched after the US had announced its plans to train a 30,000-strong border force in northern Syria mostly from YPG fighters, which are considered as terrorists by Ankara. Washington's move was harshly criticized by Turkey, with President Erdogan threatening to "strangle" the forming "terrorist army." Within a week after the announcement, Ankara launched an offensive in Syria's Kurdish enclave of Afrin code-named Olive Branch and aimed at eliminating terrorists in the region.