Saturday, November 10, 2018

Εκδηλώσεις μνήμης για Ατατούρκ σε Αλβανία, Κόσοβο και Σκόπια

SManalysis


 Νοέμβριος 10, 2018. Echedoros

Στα Σκόπια, στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης με την ευκαιρία των 80 ετών από το θάνατο του ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, γράφει το δημοσίευμα.


Η τουρκική πρεσβεία στα Σκόπια διοργάνωσε εκδήλωση με την ευκαιρία της 80ης επετείου από το θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ. Μετά την εθνικό ύμνο της Τουρκίας, έγινε ενός λεπτού σιγή. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Τούρκος πρέσβης, Τουλίν Ερκάλ Καρά, εκπρόσωποι των κρατικών θεσμών της χώρας και εκπρόσωποι τουρκικών θεσμών στα Σκόπια.


Η εκδήλωση μνήμης που έγινε στα Τίρανα από τον πρέσβη Μουράτ Αχμέτ Γιορούκ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τουρκικών θεσμών στην Αλβανία, καθώς και Τούρκοι πολίτες που κατοικούν στην Αλβανία. Οι συμμετέχοντες, εν μέσω του εθνικού τουρκικού ύμνου,  απόθεσαν  λουλούδια στην προτομή του Ατατούρκ που βρίσκεται στο προαύλιο της πρεσβείας


Η τουρκική πρεσβεία στην Πρίστινα διοργάνωσε ειδικό πρόγραμμα για τον Ατατούρκ. Το πρόγραμμα της 10ης Νοεμβρίου 2018 έλαβε χώρα σε μία από τις κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης και την παρακολούθησαν  Τούρκοι βουλευτές στη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου, εκπρόσωποι από την TIKA, των KFOR, του Ινστιτούτου Γιουνούς Εμρέ και πολλοί εκπρόσωποι της τουρκικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου  καθώς και φοιτητές του τμήματος της τουρκικής γλώσσας.


Ο πρέσβης στο Κοσσυφοπέδιο, Κιβιλτσίμ Κιλίτς υπογράμμισε με την ευκαιρία του επετείου ότι ο Ατατούρκ πρέπει να τιμάται και να σέβεται το έργο του.


TRT (Shqip)

Albania, bans 52 Greeks after 'extremism' at funeral

SManalysis
Hundreds of people, many from Greece, attended the funeral of Konstantinos Katsifas, an ethnic Greek
Hundreds of people, many from Greece, attended the funeral of Konstantinos Katsifas, an ethnic Greek

10 Nov 2018


TIRANA, Albania: Tirana has banned 52 Greek nationals from entering the country over what it labelled their "extremist" behaviour at the funeral of an ethnic Greek man killed by Albanian police, an official said late Friday (Nov 9).

The 52 were banned as their "intolerable manifestation of extremism harms Albania's sovereignty, national and public security", deputy interior minister Aleksander Lleshaj told reporters.

They were among hundreds of people, many from Greece, who attended the funeral of Konstantinos Katsifas on Thursday.

The 35-year-old, who had both Greek and Albanian passports, was killed during a shootout with police in Bularat, a village in southeastern Albania, on Oct 28.

During the funeral, many mourners, carrying white-and-blue Greek flags, chanted: "Konstantinos, you are alive and leading us!"

"Bularat is Greek!" and "Blood is calling us, set Albanians on fire!"

Advertisement

Tirana described Katsifas as a Greek "extremist" who had fired a Kalashnikov in the air in the centre of the village, near a ceremony being held to commemorate Greek soldiers who fought in World War II.

A 30-minute shootout ensued after police tried to apprehend him.

Athens said the loss of life was "unacceptable" and requested a full investigation, while some Greek nationalist groups have protested against the killing, firebombing an Albanian tourism office in Athens.

"In every country ... it is very well known what happens if one stands against police," Albanian Foreign Minister Ditmir Bushati said in a statement Friday.

He said the "extremism manifested during the funeral in Bularat ... harms the friendship between the two people."

The treatment of Albania's ethnic Greeks has long strained bilateral relations.

The size of the ethnic Greek minority in Albania, concentrated in the south, is disputed. A 2011 census put it at 25,000 out of an overall population of 2.8 million.

Some 600,000 Albanians have also emigrated to Greece since the fall of communism almost 30 years ago.

The neighbours have a number of other long-running disputes, including a disagreement over their maritime border, which is believed to straddle lucrative energy resources.

They have yet to officially lift the state of war declared in 1940, although both sides have indicated an intention to do so.

Source: AFP

Ελληνική Μειονότητα Αλβανίας: Συμπεράσματα Έκτακτου Γενικού Συμβουλίου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Image result for omonia northern epirusSManalysis

Αγ. Σαράντα στις 10 Νοεμβρίου 2018

 Ανακοίνωση

Το Γενικό Συμβούλιο που συνήλθε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση στους Αγίους Σαράντα εξέτασε την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σε ότι αφορά την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, κατόπιν της δολοφονίας απ’ τις αστυνομικές δυνάμεις του συμπατριώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα και την έξαρση της επιθετικότητας εις βάρος της ΕΕΜ.


Η ΟΜΟΝΟΙΑ εξ αρχής και όπως στην πορεία επιβεβαιώνεται, κατήγγειλε την συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων, που υπερέβησαν το πλαίσιο που ισχύει στην ακινητοποίηση και σύλληψη οπλισμένου ατόμου.

 Είτε από κίνητρα εθνοτικού μίσους, είτε με άνωθεν εντολή και σε συνδυασμό με το πρώτο, οδηγήθηκαν στην άνευ λόγου εκτέλεση του μακαρίτη Κωνσταντίνου.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της χώρας και η καθοδηγούμενη αντιμετώπιση της διάχυσης στην κοινή γνώμη της υπόθεσης χαρακτηρίζονται από ανθελληνικό περιεχόμενο και αποτελούν τη συνέχεια της ρητορικής και ψυχολογικής πίεσης εις βάρος της ΕΕΜ.


Η παρατεταμένη εμμονή στο να μην παραδώσουν την σορό του συγχωρεμένου Κωνσταντίνου προς ταφή επίσης είναι απόδειξη της απάνθρωπης συμπεριφοράς θεσμών της πολιτείας και αποτελούν στίγμα στη συμπεριφορά της έναντι της ΕΕΜ.

Η παρέμβαση του Προέδρου του ΚΕΑΔ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η ευαισθησία του δεύτερου ώστε να ξεπεραστεί η αδιέξοδη και αδικαιολόγητη κατάσταση, αποτελούν πράξεις ανθρωπισμού αλλά και χειρονομία εκτόνωσης της πίεσης που είχε δημιουργηθεί στο πανελλήνιο.


Σε ότι αφορά στην τελετή της κηδείας του Κωνσταντίνου έχουμε να επισημάνουμε ότι τα μέλη της ΕΕΜ εκείνη την ημέρα έδειξαν σαφώς ότι ξεπέρασαν το φόβο που μεθοδικά καλλιεργούσαν όλες τις προηγούμενες μέρες τα ΜΜΕ χαρακτηρίζοντας τον επικίνδυνο τρομοκράτη και εξτρεμιστή. Αποδόθηκαν οι απαιτούμενες τιμές στο νεκρό με βάση το ελληνορθόδοξο εθιμικό μας και όπως η Εκκλησία επιτάσσει.


Δυστυχώς όμως με συγκεκριμένες δηλώσεις και ενέργειες συνεχίζεται να συντηρείται ατμόσφαιρα εχθρότητας που προφανώς κατά πρώτο επηρεάζει το βίο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και αποτελεί άμεση πίεση εις βάρος της. Ούτε λίγο – ούτε πολύ εμμέσως επιδιώκουν και πάλι να κτίσουν τοίχους, αυτή τη φορά νοητά συρματοπλέγματα περιορισμού και ελέγχου της ελεύθερης και κατοχυρωμένης σχέσης  της ΕΕΜ με τον Εθνικό της κορμό.


Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ διαπιστώνει ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα καθόλα έντονο κλίμα πολιτικής αστάθειας στη χώρα, πράγμα το οποίο εντείνει την ανησυχία για το άμεσο και απώτερο μέλλον. Είμαστε μάρτυρες ότι και στο παρελθόν οσάκις η πολιτική κατάσταση στα Τίρανα βρέθηκε προ αδιεξόδων συγκεκριμένα κέντρα επιδίωξαν να εκτονώσουν την κρίση προσφεύγοντας σε εθνικισμό και μάλιστα σε πράξεις ανθελληνισμού εις βάρος της ΕΕΜ.


Η ΔΕΕΕΜ θα συνεχίσει τόσο την καταγγελία της εκτέλεσης του Κωνσταντίνου Κατσίφα σε συνάφεια με άλλες πράξεις και παραμέτρους που δυσχεραίνουν τη θέση της γηγενούς εδώ ελληνικής κοινότητας. Τούτο τόσο στο εσωτερικό της Αλβανίας όσο και στα διεθνή φόρα, χρησιμοποιώντας όλη τη δυναμική και δυνατότητες του Ελληνισμού.



Επισημαίνουμε την επιτακτική ανάγκη για μεγαλύτερη ενότητα στους κόλπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και τη συσπείρωση γύρω απ’ την ΟΜΟΝΟΙΑ και την πολιτική της έκφραση δια του ΚΕΑΔ ως ένα ουσιαστικό τρόπο αντιμετώπισης της πίεσης που δυστυχώς διαβλέπουμε ότι θα συνεχιστεί εις βάρος της.

Η γρήγορη ανασυγκρότηση και αφύπνιση των οργανώσεων μας σε όλες τις κοινότητες και τη γεωγραφία της ΕΕΜ αποτελεί μέσο ουσιαστικό ώστε να αποτρέπονται εξελίξεις όπως αυτή με τον Κωνσταντίνο Κατσίφα. Η γρήγορη καταγγελία των αθέμιτων μέσων εκβιασμού των μελών της κοινότητας μας δύναται ακυρώσει αυτές και προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις.



Σ’ αυτό το πλαίσιο και μ’ αυτό το πνεύμα ξεκινούμε άμεσα συναντήσεις σε όλα τα χωριά και τις πόλεις όπου οι Τ. Ο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ θα έχουν την ευκαιρία πρακτικά να εφαρμόσουν αυτή την απόφαση για ανοίγματα και ενότητα.

 Η ΟΜΟΝΟΙΑ σε συνεργασία με το ΚΕΑΔ και αξιοποιώντας όλο το δυναμικό του Οικουμενικού Ελληνισμού θα προβεί τόσο σε ενημέρωση της κατάστασης που διέρχεται η ΕΕΜ, τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της, το εχθρικό κλίμα που της δημιουργεί με κυβερνητικές μεθοδεύσεις καθώς και καταγγελίας του τραγικού συμβάντος με τον Κωνσταντίνο Κατσίφα.


Ο διάλογος μεταξύ των κυβερνήσεων Αλβανίας και Ελλάδας για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κρατών και χωρών πρέπει να τεθεί υπό πιο υγιή βάση και με ουσιαστική παράμετρο αυτή της διασφάλισης της ακεραιότητας της ΕΕΜ, την ασφάλεια των μελών της και την εγγύηση της απρόσκοπτης ανάπτυξης της και διαιώνισης της παρουσίας της.



Η ΕΕΜ έχει ανάγκη ουσιαστικής και έμπρακτης υποστήριξης ώστε να καταφέρει να επιβιώσει τόσο στο κλίμα πιέσεων που διαμορφώνεται γύρω απ’ αυτή όσο και στις συνθήκες οικονομικής και δημογραφικής δυσπραγίας που υφίστανται.


Εμείς παραμένουμε αφοσιωμένοι στην προοπτική της ειρηνικής συνύπαρξης με την επισήμανση όμως ότι αυτό προϋποθέτει και την πρακτική έκφραση της βούλησης και της άλλης πλευράς. Οι κρατικοί φορείς είναι οι βασικοί υπεύθυνοι ώστε εφαρμόζοντας όσα επιτάσσουν τα ιστορικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα μας όσο και οι διεθνείς συμβάσεις και πρακτικές, να βελτιώσουν τη συμπεριφορά και το πλαίσιο για την και περί της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.


Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

News Politics Persona non grata κήρυξε η Αλβανία την Ελένη Θεοχάρους

SManalysis



10.11.2018

Πολιτική Άντρη Χαραλάμπους

Persona non grata, ανεπιθύμητη δηλαδή για τη χώρα, κήρυξε την Ευρωβουλευτή και Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, η Αλβανία.

Κληθείσα να σχολιάσει αυτή την εξέλιξη, η κ. Θεοχάρους, ανέφερε στο SigmaLive,πως πρόκειται για ένα τίτλο τιμής για την ίδια, να μπει στο στόχαστρο ακόμη ενός διεφθαρμένου,δικτατορικού καθεστώτος, ενώ επιβεβαιώθηκε τόσο από το Λονδίνο όσο και από την Αθήνα για αυτή την εξέλιξη.

«Δεν πρόκειται να κάμψουν ούτε την αντίσταση μου, ούτε την βούληση μου, ούτε το πάθος μου για κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των φρικτά καταπιεσμένων Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Θεοχάρους είχε μεταβεί  στη Βόρεια Ήπειρο για την κηδεία του δολοφονηθέντος Κωνσταντίνου Κατσίφα και επισκέφθηκε τη χαροκαμένη μητέρα του 35χρονου και περιέγραψε τα όσα σοκαριστικά είδε στη περιοχή αλλά και τις "σκηνές αρχαίας τραγωδίας" που διαδραματίστηκαν στο σπίτι του δολοφονηθέντος, κίνηση που προφανώς ενόχλησε την Αλβανία.

Η ίδια αναμένεται να μιλήσει για τη δολοφονία του Κατσίφα τη Δευτέρα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Κύπρια Ευρωβουλευτής και πρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύη είναι σκιώδης εισηγήτρια του ενταξιακών συνομιλιών της Αλβανίας στην Ε.Ε.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ

Image result for albania 1997 civil war

SManalysis

 Του Άγγελου Καππά, Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
10 Νοεμβρίου 2018

Hellas Now


Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ το άρθρο του κ. ‘Αγγελου Μ. Καππά (*) που φέρει τον τίτλο «ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ» και το ακριβές κείμενο του οποίου έχει ως εξής.

«Κύριε Πρόεδρε,

Πριν διερωτηθείτε ποιος είμαι και από πού βρίσκω το θάρρος να απευθύνομαι σε σας σε πρώτο πρόσωπο, σπεύδω να σας θυμίσω κάποια πτυχή της νεότερης ιστορίας της χώρας σας, δηλαδή της «Αλβανικής κρίσης» γνωστής ως «Κρίσης των πυραμίδων».



Την περίοδο εκείνη, σωρεία πολυτραυματιών από πυροβόλα όπλα και εκρηκτικά διακομίζονταν από την χώρα σας κατ’ αποκλειστικότητα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Την ίδια περίοδο είχα τη μεγάλη τιμή να διευθύνω την Χειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο αείμνηστος Πρύτανης Δημ. Γλάρος με είχε προειδοποιήσει πριν ξεσπάσει το τσουνάμι των ενόπλων συγκρούσεων:

«Η Αλβανία έχει προβλήματα, πρέπει να την βοηθήσουμε». Του απάντησα τότε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα, γιατί προέβλεπα ότι η κατάσταση και θα διαρκέσει και πιθανά θα επιδεινωθεί.

Του ζήτησα να μου διατεθούν από το Πανεπιστήμιο μια ή δυο θέσεις χειρουργών για να ενισχύσουμε το δυναμικό μας, αλλά μου κατέστησε σαφές ότι δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα.

Ο Γλάρος κατανοούσε πλήρως ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης ήταν δυσχερέστατη και έθεσε το ερώτημα να ενεργήσει έγκαιρα για την διοχέτευση των περιστατικών εξ Αλβανίας από άλλο ανατολικότερο συνοριακό σταθμό προς τη Θεσσαλονίκη. Την πρόταση αυτή δεν την υποστήριξα και θυμάμαι ότι του είπα:

«Εμείς είμαστε κοντά, Βορειοηπειρώτες ζουν στην Αλβανία, εμείς θα αναλάβουμε αυτή την υπόθεση». Και το τσουνάμι ξεχύθηκε σε λίγο. Τα βαριά περιστατικά άρχισαν να καταφθάνουν το ένα πίσω από το άλλο. Και στα χειρουργεία να χειρουργούνται νυχθημερόν ομοεθνείς σας.

Διαβάστε  Όργιο ελληνοποιήσεων αλλοδαπών - Κατά χιλιάδες μπαίνουν από τον Έβρο
Και οι προγραμματισμένοι για χειρουργείο Έλληνες αναβάλλονταν, αφού οι δικοί σας ήταν βαριά τραυματισμένοι και έπρεπε να χειρουργηθούν επειγόντως. Σκεφθείτε, κύριε Πρόεδρε, αναβάλλονταν οι Έλληνες ασθενείς για να χειρουργηθούν οι Αλβανοί, δηλαδή αναβάλλονταν εκείνοι που στην ουσία χρηματοδοτούσαν από το υστέρημά τους τις επεμβάσεις και τη νοσηλεία των δικών σας ασθενών.

Και το δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα και συνειδητά, γιατί συμμετείχαν και αυτοί με τον τρόπο αυτό στην αντιμετώπιση των δικών σας δεινών.

Το έργο αυτό το έφερε σε αίσιο πέρας γενικότερα η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και ειδικότερα η Χειρουργική Κλινική, χωρίς καμιά επιπλέον ενίσχυση, δουλεύοντας αθόρυβα αλλά συνειδητά και μεθοδικά.

Και μπορεί η Χειρουργική Κλινική να μην άκουσε ούτε ένα «ευχαριστώ» από το επίσημο Αλβανικό κράτος για τις υπηρεσίες που προσέφερε τότε, εμείς όμως που στελεχώναμε την Χειρουργική Κλινική «διαβάσαμε» την ευγνωμοσύνη στα μάτια των αρρώστων που νοσηλεύσαμε.

Στα μάτια του κακοποιημένου και τρομοκρατημένου δημοσιογράφου Μπάρτοκ Λάλα, στα μάτια του πατέρα της νεαρής τότε φοιτήτριας Κλαουντιάνας Πόση, για την οποία έπεσε πάνω μας όλη η μειονότητα να την προσέξουμε ιδιαίτερα.

Την ίδια περίοδο αλλά και στο διάστημα που ακολούθησε, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συζητήσω με εξέχοντες συμπατριώτες σας όπως ο Τσένη Τιράνα, ο Αγγιμ Ισάκου, ο Αγγίμ Νέσιο, ο διακεκριμένος συνάδελφός μου Καντερέ και άλλοι.

Διαβάστε  Αιφνιδιαστική παρέμβαση στο αλβανικό προξενείο Θεσσαλονίκης από τους Έφεδρους Καταδρομείς
Στο πρόσωπο αυτών είδα μια νέα αναδυόμενη Αλβανία μέσα από τις δύσκολες εκείνες ημέρες, μια Αλβανία που σκέφτηκα ότι άξιζε τις θυσίες που κάναμε για να την βοηθήσουμε τότε. Και πιστέψτε με, κύριε Πρόεδρε, αυτό ήταν για μένα η μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Με την ίδια ειλικρίνεια όμως, δεν μπορώ να σας κρύψω, κύριε Πρόεδρε, την ανησυχία και την απογοήτευση που μου προκάλεσαν τα πρόσφατα γεγονότα. Άρχισα να διερωτώμαι, εγώ που έδωσα το μέγιστο των δυνάμεών μου για τους ομοεθνείς σας τότε, αν η Αλβανία των τελευταίων ημερών είναι αυτή που είχα στο μυαλό μου από παλιότερα.

Η εικόνα που εκπέμπει η Αλβανία των τελευταίων ημερών στον έξω κόσμο, κυριαρχείται από τους σκοπευτές των ειδικών δυνάμεων, τους ανεγκέφαλους των γηπέδων και τους ανάλγητους γραφειοκράτες που μηχανορραφούν πάνω στο άψυχο σώμα ενός άτυχου νέου άντρα…

Εσείς τον είπατε τρελό, αλλά και αν ήταν, σας διαβεβαιώνω ως ιατρός, ότι στην Ευρώπη ανέκαθεν τους τρελούς δεν τους σκοτώνανε, τους περιθάλπανε…

Κύριε Πρόεδρε,

Είτε το θέλουμε είτε όχι είμαστε γείτονες και για να είμαστε καλοί γείτονες θα πρέπει ο καθένας απ’ την πλευρά του να σφυρηλατήσει με έργα τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Εμείς με όσα χειροπιαστά σας ανέφερα προηγουμένως το κάναμε με το παραπάνω… Τώρα είναι η σειρά σας…

Με κάθε ειλικρίνεια και τα καλύτερα αισθήματα για το φίλο Αλβανικό λαό.
Άγγελος Μ. Καππάς, Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων»
(*) Ο Άγγελος Καππάς είναι Απόφοιτος της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων (1958)
beteranizhta

Monday, November 5, 2018

Proto Thema: Ο Ράμα έδωσε την εντολή για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα

rama_main01SManalysis


Δολοφονία Κατσίφα: Πληθαίνουν οι σκιές από την αλλοπρόσαλλη στάση των Αλβανών

04/11/2018, Proto Thema

Από το γραφείο του Αλβανού πρωθυπουργού δόθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η εντολή εξόντωσης του Κατσίφα - Τώρα στήνουν δικογραφία εναντίον του νεκρού για απόπειρα ανθρωποκτονίας αλβανών αστυνομικών

Η εκτέλεση του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα έχει ρίξει βαριά τη σκιά της στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, οι οποίες επανέρχονται σε φάση έντασης. Κατά πολλούς, όμως, ο ανθελληνισμός είχε εδώ και καιρό τορπιλίσει την προσπάθεια προσέγγισης των δύο χωρών. Σύμφωνα με γνώστες της κατάστασης στην Αλβανία, αυτός στην πραγματικότητα οδήγησε στην εκτέλεση του νεαρού ομογενούς, ενώ τροφοδοτεί και την ένταση στις διμερείς σχέσεις σε κάθε ευκαιρία.

Απόδειξη αυτού είναι η άμεση και προκλητική αντίδραση του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, η οποία επιβάρυνε το κλίμα. Το ίδιο και ο προκλητικός τρόπος που τα αλβανικά ΜΜΕ αντιμετώπισαν την υπόθεση. Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, είχαμε και τις αλβανικές αρχές οι οποίες εμμέσως ομολόγησαν την ενοχή τους καταστρέφοντας στοιχεία της ιατροδικαστικής έρευνας. Οχι μόνο αρνήθηκαν να παράσχουν την αναγκαία ενημέρωση και τις διευκολύνσεις στον δικηγόρο της οικογένειας, αλλά επέτρεψαν στον ιατροδικαστή να εξετάσει την καθαρισμένη από τα στοιχεία σορό για μόλις πέντε λεπτά! Η τελευταία κίνηση παραλογισμού είναι η απόφαση της Εισαγγελίας Αργυροκάστρου και στη συνέχεια της αντίστοιχης των Τιράνων να ανοίξουν δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά Αλβανών ένστολων αστυνομικών και για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία παρότι ο κατηγορούμενος έχει αποβιώσει. Η οικογένεια του ομογενούς πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να αποδείξουν ότι δεν υπήρχε ακαριαίος θάνατος, διεκδικώντας μάλιστα και αποζημίωση.

Με βάση διασταυρωμένες μαρτυρίες, είναι πλέον κοινός τόπος ότι ο θάνατος του Κατσίφα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Αυτοί που τον σκότωσαν δεν ήταν απλοί Αλβανοί αστυνομικοί, αλλά οι εκπαιδευμένες για τέτοιες περιπτώσεις Ειδικές Δυνάμεις οι οποίες έχουν επανειλημμένα διεκπεραιώσει πολύ δυσκολότερες αποστολές χωρίς να χρειαστεί να σκοτώσουν. Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πληροφορίες, η εντολή δόθηκε από το γραφείο του ίδιου του πρωθυπουργού. Ολα δείχνουν ότι ο Εντι Ράμα αξιοποίησε το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ήταν οπλισμένος και πυροβολούσε στον αέρα ώστε με την εκτέλεσή του να κάνει επίδειξη ισχύος και να καλλιεργήσει τον φόβο στην ελληνική μειονότητα.

Η παραπάνω πληροφορία ενισχύεται και από το γεγονός ότι λίγες μέρες νωρίτερα ο αρμόδιος για την Αστυνομία υπουργός Εσωτερικών Φατμίρ Τζάφαϊ είχε παραιτηθεί για να αντικατασταθεί από τον σύμβουλο ασφάλειας του πρωθυπουργού και πρώην στρατηγό Σαντέρ Λιέσι. Ο τελευταίος, όμως, δεν είχε ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά του επειδή εκκρεμεί η έγκριση του διορισμού του από την αλβανική Βουλή. Η παραίτηση Τζάφαϊ αρχικά αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ήρθε μόλις μία εβδομάδα μετά την καθοδηγούμενη από αυτόν αστυνομική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας με την κωδική ονομασία «Vol-Vo4», η οποία διεξήχθη σε 12 πόλεις της Αλβανίας. Στην επιχείρηση αυτή, που διήρκεσε τρεις ημέρες, συμμετείχαν 1.500 αστυνομικοί και είχε στόχο να εξαρθρώσει ένα ισχυρό δίκτυο εμπόρων ναρκωτικών με διασυνδέσεις στα κυβερνητικά κλιμάκια. Στη συνέχεια προέκυψε ότι ο αδερφός του Τζάφαΐ ήταν μπλεγμένος στο εμπόριο ναρκωτικών και μάλιστα, είχε βρεθεί, υπόλογος στην Ιταλία για τις δραστηριότητές του αυτές.

rama-tweet01

Προκλητικό το tweet του Αλβανού πρωθυπουργού: «Αγαπητοί γείτονες! Αντί να χαρακτηρίζουμε ως απαράδεκτη την απώλεια ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε την Αστυνομία μας, η οποία έκανε μόνο τη δουλειά της, καλύτερα να ευχαριστήσουμε μαζί τον Θεό που σήμερα δεν χάθηκε καμία αθώα ζωή από μια εξτρεμιστική τρέλα»

Η είδηση δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς η Αλβανία βρίσκεται πολύ ψηλά στον παγκόσμιο κατάλογο με τις χώρες που παράγουν και διακινούν ναρκωτικά. Είναι κοινό μυστικό, μάλιστα, ότι τα κυκλώματα των ναρκωτικών έχουν κηδεμόνες υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στο πολιτικό σύστημα και στην κυβέρνηση. Και ο τέως υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι, στενός συνεργάτης του Ράμα, έχει κατηγορηθεί ότι προστάτευε ένα κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που είχαν οργανώσει τα ξαδέλφια του. Ο Εντι Ράμα, μάλιστα, έσπευσε στο πλευρό του υποστηρίζοντας την αθωότητά του. Εξάλλου, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει καταγγελθεί δημόσια ότι υποθάλπει τους καλλιεργητές και εμπόρους ναρκωτικών - φυσικά με το αζημίωτο.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Τίρανα Ντόναλντ Λου έχει δηλώσει ότι η Αλβανία αποτελεί κέντρο οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και πορνείας, επισημαίνοντας ότι τέσσερις επικίνδυνες μαφιόζικες συμμορίες εμπλέκονται, μέσω 20 γνωστών οικογενειών, σε trafficking, εκβιασμούς, κλοπές αυτοκινήτων και ξέπλυμα χρήματος, ενώ φυσικά ελέγχουν και την καλλιέργεια και το εμπόριο χασίς. Οι ίδιες αυτές οικογένειες χρηματοδοτούν αφειδώς πολιτικούς και κυριολεκτικά χτίζουν πολιτικές καριέρες.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε μια εξαιρετικά ήπια στάση απέναντι στην εκτέλεση του ομογενή Βορειοηπειρώτη. Το ίδιο ισχύει και για τη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού περί «τρελού εξτρεμιστή». Ενώ το υπουργείο Εξωτερικών τουλάχιστον τήρησε τα προσχήματα, η στάση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας είναι επιεικώς απαράδεκτη. Αυτή ήταν που άρχισε να κάνει διαρροές ότι ο φόνος του Κωνσταντίνου Κατσίφα ήταν άσχετος με την ελληνική σημαία. Και για να μην αφήσει αμφιβολία προς τα πού το πήγαινε διοχέτευσε στα ελληνικά μίντια ότι ο εκτελεσθείς είχε συλληφθεί πριν από δέκα χρόνια για κατοχή ακατέργαστης κάνναβης.

Αξίζει εδώ να υπογραμμίσουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει καμία αρμοδιότητα να προβαίνει σε ανακοινώσεις και διαρροές για ένα επεισόδιο που έλαβε χώρα έξω από τα σύνορά μας. Δεν διαθέτει μηχανισμούς πρωτογενούς πληροφόρησης για να μπορεί να εκφέρει έγκυρη άποψη για το τι ακριβώς συνέβη. Αρμόδια αρχή για τέτοιες περιπτώσεις είναι μόνο το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ενημερώθηκε από την αλβανική Αστυνομία για το πώς σκοτώθηκε 35χρονος Βορειοηπειρώτης. Η ενημέρωση αυτή, όμως, αντανακλούσε τις σκοπιμότητες των Τιράνων να καλύψουν ότι επρόκειτο για εκτέλεση. Διοχετεύοντας λοιπόν την αλβανική εκδοχή στην ελληνική κοινή γνώμη, η Ελ.ΑΣ. έγινε «παπαγαλάκι» του Ράμα.

Στη συνέχεια, η ηγεσία της διοχέτευσε και την πληροφορία για παλαιότερη σύλληψη του Κωσνταντίνου Κατσίφα για κατοχή ναρκωτικών. Γιατί το έκανε; Η προ δεκαετίας υπόθεση δεν είχε καμία σχέση με την εκτέλεσή του ώστε να υπάρχει η δικαιολογία ότι ήταν αναγκαία. Ούτε επιτρέπεται, εξάλλου, να δίνεται στη δημοσιότητα το ποινικό μητρώο, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για εκτελεσθέντα από τους Αλβανούς Βορειοηπειρώτη. Στην πραγματικότητα τα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρα μετά θάνατον.

Συνειδητά, η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας προσπάθησε να στιγματίσει το νεκρό, παραβιάζοντας γραπτούς και άγραφους νόμους και προσφέροντας το καλύτερο δώρο στην αλβανική προπαγάνδα, η οποία από την πλευρά της έχει κάθε συμφέρον να παρουσιάσει το θύμα ως κακοποιό. Είναι ενδεικτικό ότι τα πρώτα ρεπορτάζ στα ελληνικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για σεσημασμένο για ναρκωτικά Βορειοηπειρώτη που έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα. Εντύπωση προκάλεσε και η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία, χωρίς να έχει εικόνα, έσπευσε να υποβαθμίσει το περιστατικό και να επιβεβαιώσει ότι όλα είχαν γίνει καλώς με ανάρτησή της στο Facebook. Είχε βρεθεί στους Βουλιαράτες λίγες ώρες πριν το αιματηρό περιστατικό που οδήγησε στον θάνατο του 35χρονου Κατσίφα, μαζί με άλλους εκπροσώπους της ελληνικής και της αλβανικής κυβέρνησης για την τελετή στη μνήμη των πεσόντων στο Αλβανικό Μέτωπο.

«Φύγαμε στις 3 το μεσημέρι χωρίς να έχει υπάρξει καμία ανησυχία. Στο μεταξύ είχαμε πληροφορηθεί ότι κάποιος ομογενής με καλάσνικοφ είχε απειλήσει το πρωί να πυροβολήσει, θεωρώντας ότι η συμφωνία των δύο κυβερνήσεων να αποκαταστήσουν τη μνήμη των νεκρών ήταν προδοσία. Καμία ελληνική σημαία δεν κατέβηκε, όλες ήταν υψωμένες. Μετά τις 3 μ.μ. στο δρόμο της επιστροφής πληροφορηθήκαμε ότι ο ομογενής περικυκλώθηκε, η αστυνομία του ζήτησε να παραδοθεί, δεν παραδόθηκε και τον σκότωσαν. Ηταν ένα τραγικό συμβάν που κανείς μας σήμερα όλο το πρωί, μέσα στην ατμόσφαιρα συγκίνησης που επικρατούσε, δεν μπορούσε να φανταστεί».

Οργή βορειοηπειρωτών

Θα έλεγε κανείς ότι πέρα από βιαστική, αδιασταύρωτη και ασεβής προς τον αποθανόντα, η ανάρτηση της υπουργού αποδεικνύεται και παραπλανητική, καθώς τα στοιχεία που προκύπτουν αλλάζουν άρδην το σκηνικό. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, όμως, υιοθέτησε απόλυτα τις συγκεχυμένες πληροφορίες που πήγαζαν αποκλειστικά και μόνο από τη μία πλευρά.

Με τούτα και με κείνα, στον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό ξεχειλίζει η οργή και η απογοήτευση για τη στάση της Αθήνας. Οι Ελληνες μειονοτικοί άλλωστε είναι θύματα μιας πολιτικής συστηματικού εκφοβισμού και αρπαγής περιουσιών που μετράει δεκαετίες. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας με αφορμή και όχημα την απογραφή του πληθυσμού. Αν και η κυβέρνηση Ράμα ψήφισε νόμο «περί προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων» προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους ότι κάνει βήματα προόδου ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, επί της ουσίας ο εν λόγω νόμος θίγει τα δικαιώματα της μεγαλύτερης από τις μειονότητες, που είναι η ελληνική. Κι αυτό γιατί αφήνει αμετακίνητα μια σειρά από εμπόδια που αφορούν στην ταυτοποίηση των μελών της, στη δυνατότητα χρήσης της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια ζωή και εκπαίδευση. Παράλληλα, δεν δίνει καμία λύση στο περιουσιακό, ενώ συνεχίζει να μην αναγνωρίζει ως μειονοτικές περιοχές στις οποίες κατοικούν πολυπληθείς ελληνικές κοινότητες, όπως είναι η Χειμάρρα, τα ελληνικά χωριά στην Αυλώνα κ.ά.

Ακόμα και σήμερα στα μειονοτικά σχολεία, με πρόσχημα τη συμπλήρωση των ωρών διδασκαλίας, αναθέτουν σε Αλβανούς καθηγητές να διδάξουν τα μαθήματα που βάσει νόμου διδάσκονται στην ελληνική γλώσσα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διδασκαλία τους να γίνεται στην αλβανική. Επίσης, είναι γνωστοί οι περιορισμοί στη χρήση της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια ζωή. «Φοβόμαστε να μιλάμε ελληνικά όταν βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους», καταγγέλλει μέλος της Ομογένειας.

Και να ήταν μόνο αυτό! Η αρπαγή δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων λιβαδιών, δασών και καλλιεργήσιμης γης από Αλβανούς, οι οποίοι με αμφιβόλου γνησιότητας χαρτιά από την εποχή της Τουρκοκρατίας εμφανίζονται ως δήθεν ιδιοκτήτες, πλήττει τα συμφέροντα της Ομογένειας. Πόσο μάλλον μετά και τις κατεδαφίσεις τουριστικών ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής μειονότητας στο χωριό Δρυμάδες της Χειμάρρας. Ολα τα παραπάνω έχουν συμβάλει στο να αδειάζουν τα χωριά όπου ζει η ελληνική μειονότητα. Και αυτοί που έχουν απομείνει αντιμετωπίζουν κύμα κλοπών, την καταστροφή ελληνικών σημαιών, των πινακίδων στην ελληνική γλώσσα, καθώς και διάφορα συνθήματα περί Αλβανοτσάμηδων. Η ανοχή της τοπικής Αστυνομίας αλλά και η αδράνειά της ενώπιον της κλιμακούμενης εγκληματικότητας ανάγκασε Βορειοηπειρώτες που μένουν στα Ιωάννινα να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Πρόσφατα οργάνωσαν εθελοντικές περιπολίες επί δέκα μερόνυχτα. Με το που επέστρεψαν, όμως, στις εργασίες τους τα κρούσματα κλοπών αυξήθηκαν.

Σε πολλές περιπτώσεις, σε σπίτια Ελλήνων οι δράστες έκαψαν προκλητικά τις ελληνικές σημαίες που βρήκαν εκεί, ενώ δεν πήραν μαζί τους κάποιο άλλο αντικείμενο. Η Ομογένεια βλέπει πίσω από όλα τα παραπάνω και τη δράση της εθνικιστικής ομάδας «Κίνημα για την Μεγάλη Αλβανία», με αρχηγό τον Ταχίρ Βελίου. Αυτή είναι που πραγματοποιεί επιθέσεις σε πόλεις και χωριά της Βορείου Ηπείρου, κατεβάζει την ελληνική σημαία από μνημεία και ιδιωτικές κατοικίες και στη συνέχεια τη βεβηλώνει. Τις ενέργειές της αυτές η συμμορία του Ταχίρ Βελίου τις απαθανατίζει στη συνέχεια τις αναρτά στο Διαδίκτυο φωτογραφίες τις αναπαράγουν πολλά αλβανικά ΜΜΕ.

The Pan-Epirot Federation of America will donate $ 5,000 to the daughter of Constantine Katsifa



Image result for USA Nicholas gageSManalysis

The Board of Directors. of the Paneuropean Federation of America unanimously decided to give a sponsorship of $ 5,000 to the 13-year-old daughter of the young Greek expatriate killed by the Albanian police on October 28th, according to Pan Epirot Confederation President Nicholas Gage.

"The murder of Constantine Katsifa during the celebration of the NO anniversary in North Epirus was tragic and a full and transparent investigation must be carried out to see what happened," he said. Gage added, "but we also have to think about the young daughter he left behind and try to help."

Mr. Gage said he would visit Ioannina towards the end of this month and will hand over the sponsorship to the young Katsifa and her grandmother, who helped raise her after the divorce of her parents just a few years ago. "We will try to raise more money for the small Basilica in the future, and we will urge the Greek State to free it to a public university when it completes secondary education," he said.

20 years later, Nicholas Gage returns. Though NATO member with Greek vote, Albania remains the leading state in Europe for violating human rights and freedoms


Image result for donald trump nicholas gage greek independence greek lobby usa

Image may contain: 5 people, people smiling, people standing, suit and indoor

SManalysis
The Pan Epiriote Federation of the USA, has launched strong consultations with the US Department, Congress and Senate to force Albania to resolve International Agreements, deriving from the rights of the Greeks in Northern Epirus, to have the Autonomy of the Republic of Northern Epirus.,

It is still expected by Greece that what the stand will take, but the US initiative of the Greek lobby will affect Greek politics in order to meet the obligations that Albania, has as a potential country to join the European Union in respect of the Greek Minority for self-determination.



Nicholas Gage, January, 1997



GREEK LIVES MATTER  THE PANEPIROTIC FEDERATION CONDEMNS KILLING  OF ETHNIC GREEK BY ALBANIAN POLICE


October
30.2018

SManalysis

Statement by Nicholas Gage
President of the Pan Epirotic Federation of USA

The Panepirotic Federation of America strongly condemns the senseless killing of an ethnic Greek by Albanian police in Northern Epiros on Sunday and calls for an internationally supervised investigation to determine how he died.

Konstantinos Katsifas, 35, raised a Greek flag at a cemetery holding the remains of Greek soldiers from World War II near the town of Vouliarati as Greeks celebrated the heroic resistance of Greece to the invasion of Fascist forces on Oct. 28, 1940. When Albanian police moved to take it down, Albanian authorities say he fired at a police van with a Kalashnikov rifle and fled to the nearby hills.
Albanian authorities then launched a massive manhunt with a helicopter hovering overhead while police and special forces combed the hills for Katsifas. They claim that when they cornered him and asked him to surrender, he fired at them and they shot him dead.

“Knowing the hostility with which Albanian authorities have persecuted ethnic Greeks in the past, the official Albanian account is hard to believe and we call for a full and open international investigation of this senseless killing,” stated Nicholas Gage, president of the Panepirotic Federation, which represents Greek-Americans from the region of Epiros, half which is in Greece and the other half within the southern border of Albania.



“It is obvious that Katsifas, despite the flash of anger that overtook him when police took down the Greek flag, did not intend to injure anyone because he fired at an empty police van, not at any officers,” Mr. Gage said. “And it is highly unlikely that he would have chosen to shoot it out with the massive forces pursuing him rather than surrender.”

He pointed out that ethnic Greeks have been falsely imprisoned, beaten and harassed by Albanian authorities for years and called on the Greek government, the European Union and the United States to pressure Albania to provide the ethnic Greek minority the basic rights and protection due them under international agreements Albania has signed but never enforced.