Saturday, November 25, 2017

Kosovo Makes Albania's Independence Day A Non-Working Day


November 23, 2017

RFE/RL's Balkan Service

Kosovo has declared neighboring Albania's independence day a non-working day.

A government statement on November 23 said that Prime Minister Ramush Haradinaj had made November 28 a "day of Albanians…to respect historical and cultural values and good family and social traditions."

The move could increase tensions with neighboring Serbia, from which Kosovo unilaterally declared independence in 2008.

Belgrade has accused Albania and Kosovo of seeking to create a "Greater Albania," an accusation that has been repeatedly denied.

Kosovo's population of some 1.8 million is predominantly ethnic Albanian.

With reporting by AP

Πρώτη φορά δημόσια στα Σκόπια το βίντεο του Κίρο Γκλιγκόροφ: «Είμαστε Σλάβοι»



«Κίρο Γκλιγκόροφ: Είμαστε Σλάβοι»

Νοέμβριος 25, 2017. ECHEDOROS

Σκόπια.

«Σε μια εποχή που αγωνιζόμαστε, ακόμη και στον 21ο αιώνα, υπέρ η κατά της ‘μακεδονικής’ ταυτότητας, είναι σημαντικό να δείτε τη δήλωση του πρώτου προέδρου μας Κίρο Γκλιγκόροφ, που την έκανε στις 6 Μαρτίου του 1992, στην οποία εξηγεί ποιοι είμαστε και τι είμαστε»,γράφει σε άρθρο της η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων «Βέτσερ».

Συνεχίζει:

 «Τρία χρόνια αργότερα, η χώρα μας άλλαξε  την εθνική της σημαία με ένα νεοσύστατο σχέδιο από τον Μιροσλάβ Γκάρτσεφ, καθώς και το όνομα του κράτους   μας σε ΦΥΡΟΜ (στο κείμενο ФИРОМ).


«Η Ελλάδα χρησιμοποιεί συχνά αυτή τη δήλωση του Γκλιγκοροφ για τις ανάγκες των απόψεων της στο αίτημά της για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος του κράτους μας, ενώ σε εμάς αυτή η δήλωση δεν έτυχε σχεδόν καμίας δημοσίευσης εδώ και 25 χρόνια. Ας την δούμε και να την ακούσουμε τώρα», σημειώνει η ‘Βέτσερ’.

(Στοιχεία από vecer.mk)

Γιγαντιαία επιχείρηση του Λιμενικού για περισσότερους από 2 τόνους κάνναβης

Γιγαντιαία επιχείρηση του Λιμενικού για περισσότερους από 2 τόνους κάνναβης
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017

ZOUGLA



Η μεγαλύτερη επιχείρηση στην ιστορία του Λιμενικού Σώματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία το απόγευμα του Σαββάτου, με την περιπετειώδη πολύωρη καταδίωξη ταχυπλόου, από τη Βόρεια Κέρκυρα μέχρι τη Τζια!

Μάλιστα η επιχείρηση συνεχίζεται και το βράδυ του Σαββάτου σε οικίες στα Νότια Προάστια και οι αρχές μέχρι στιγμής έχουν προχωρήσει σε 6 συλλήψεις, 4 Αλβανών και 2 Ιταλών.

Η  Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου (ΔΙΔΙΝΑΛ) αξιοποιώντας πληροφορίες από έρευνες πολλών εβδομάδων, πλωτά και ενάερια Μέσα του Λιμενικού ξεκίνησαν να καταδιώκουν ένα ταχύπλοο με τρεις μηχανές 350 ίππων η κάθε μία, έμφορτο με τεράστια ποσότητα χασίς (περισσότεροι από 2 τόνοι) και πλήρωμα 3 ατόμων (2 Αλβανοί και 1 Ιταλός), στα βόρεια της Κέρκυρας.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα δόθηκαν συντεταγμένες περιπολίας στα εναέρια μέσα, καθώς ανέμεναν την κίνηση των ναρκέμπορων στο Ιόνιο.

Η επιχείρηση ξεκίνησε πριν από 48 ώρες, ενώ η καταδίωξη έλαβε χώρα από το απόγευμα της Παρασκευής(!), ενώ πριν από λίγη ώρα, οι βολές των ελεύθερων σκοπευτών των βατραχανθρώπων της ΜΥΑ/ΛΣ , από ελικόπτερο που πετούσε λίγο έξω από τη Τζια, είχαν ως αποτέλεσμα την ακινητοποίηση και τη σύλληψη των τριών ανδρών.

Για την επιχείρηση κινητοποιήθηκαν όλες οι επιχειρησιακές δυνάμεις του Λιμενικού, με το μεγαλύτερο σκάφος του, το ΠΑΘ 090 να έχει τον συντονισμό. Αξιοποιήθηκαν αεροπλάνα, ελικόπτερα, βατραχάνθρωποι της ΜΥΑ/ΛΣ και στελέχη της δίωξης ναρκωτικών (ΔΙΔΙΝΑΛ).

Η ναυαρχίδα του Λιμενικό Σώματος, είχε τον συντονισμό της τεράστιας επιχείρησης
Η ναυαρχίδα του Λιμενικό Σώματος, είχε τον συντονισμό της τεράστιας επιχείρησης


Τα 'βατράχια' του Λιμενικού ακινητοποίησαν το ταχύπλοο με βολές από αέρος...
Τα 'βατράχια' του Λιμενικού ακινητοποίησαν το ταχύπλοο με βολές από αέρος...

Τον στρατηγικό έλεγχο της επιχείρησης τον είχε ο Αρχηγός Λ.Σ. Αντιναύαρχος Ράπτης. Πρόκειται για τη δεύτερη πολύωρη μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού, που έρχεται εις πέρας με επιτυχία, και τη σύλληψη των καταδιωκόμενων, μετά από τις συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικών που είχαν σημειωθεί τον Απρίλιο στο Ιόνιο.

Friday, November 24, 2017

Βιβλίο-λίβελος για τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο



Νέα πρόκληση κατά του ελληνισμού της Αλβανίας. Στα Τίρανα έγινε η παρουσίαση βιβλίου που έχει τον τίτλο "Djaj në ueladon" ("Δαίμονες στο λούστρο (ράσο)"). Στο εξώφυλλο απεικονίζονται ο ιερομάρτυρας Άγιος Κοσμάς και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος κατηγορείται στο βιβλίο ότι έχει αναλάβει τον εξελληνισμό της "νότιας Αλβανίας".

Το βιβλίο, που παρουσιάζεται σε έκθεση στα Τίρανα, προκάλεσε την οργή της Ορθόδοξης κοινότητας της γειτονικής χώρας καθώς θεωρείται ότι υποκινεί το μίσος και τον θρησκευτικό φανατισμό.



Δελτίο Τύπου της νεολαίας «Ομόνοιας» Παράρτημα Κορυτσάς

Εμείς, η Νεολαία της Εθνικής Δημοκρατικής Ένωσης Ομόνοια, παράρτημα Κορυτσάς, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία, αγανάκτηση και περιφρόνηση σχετικά με μια έκδοση που παρουσιάστηκε στην έκθεση βιβλίου στα Τίρανα, καθόλου άξιας για την κοινωνία στην οποία ζούμε, και συγχρόνως έντονα προσβλητικής προς την ορθόδοξη κοινότητα και υποκινήτρια της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.

Να τολμάς σήμερα, σ’ ένα κόσμο, με ευαίσθητες διαθρησκευτικές ισορροπίες, που έχουν τάση εύκολης διαταραχής, να προσβάλλεις αγίους αλλά και τον θρησκευτικό ηγέτη μας, τον ιερό και σεβαστό Αρχιεπίσκοπο μας, ηγέτη της ορθόδοξης κοινότητας στην χώρα μας, και συγχρόνως μία παγκόσμια αναγνωρισμένη και σεβαστή θρησκευτική προσωπικότητα, αποτελεί όχι μία φθηνή προσβολή, απεχθέστατη παρεμβολή, αλλά και σκόπιμη υποκίνηση και χρήση της γλώσσας με στόχο την προώθηση του διαθρησκευτικού μίσους.

Εμείς σήμερα ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία, όπου ελεύθερα ασκούμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα, και φυσικά ευσυνείδητα και ορκισμένοι στην ορθόδοξη πίστη μας. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει στις προσδοκίες μας, να καταπατά τα θρησκευτικά μας δικαιώματα και να τινάξει στο αέρα την θρησκευτική μας συμβίωση, δοκιμασμένη ανά τα χρόνια.

Μας πίκρανε η προκλητική αδιαφορία των κρατικών αρμόδιων οργάνων, στάση των διοργανωτών της έκθεσης, σε σχέση με το δήθεν λογοτεχνικό αυτό έργο, που είναι πολύ συμβιβαστική και απαράδεκτη από κάθε άποψη. Κανένας δεν μπορεί να μας διχάσει. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι και πεπεισμένοι στο δρόμο της θρησκευτικής μας πίστης. Εμείς είμαστε ανεκτικοί, συνεργάσιμοι και ειρηνικοί, εμείς προβάλλουμε τις παγκόσμιες αξίες τους χριστιανισμού και θέλουμε να τις μετατρέψουμε σε θεμέλια της καθημερινής μας ζωής.

Πελασγός Κορυτσάς: Εμείς προσθέτουμε τους λόγους του Αγίου Κοσμά: Εάν κάποιος μου σκοτώσει τον αδερφό, πρέπει να τον συγχωρήσω, γιατί αυτό είναι το χρέος μου ως χριστιανός, αλλά αν μου προσβάλλει την πίστη μου τους Αγίους μου τότε δεν μπορώ να το συγχωρέσω.

Με αυτή την αρχή πολεμούσαν και οι αρβανίτες εναντίων των τουρκαλβανών και φυσικά και εμείς πρέπει να κάνουμε το ίδιο. Πρέπει να δώσουμε το κατάλληλο μάθημα σε όσους μας βρίζουν με όλους τους τρόπους και ζουν στο σώμα μας ως τα τσιμπούρια, ως μια αρρώστια, που έχουν ύπαρξη μόνο επειδή εμείς τους το επιτρέπουμε. Το μάθημα είναι να τους αγνοούμε και να χρησιμοποιήσουμε έντονα φάρμακα που όλοι ξέρουμε.

Η αντίδραση αυτή έρχεται μετά από την έκδοση βιβλίου με τίτλο: «Δαίμονες εν ράσο» κα εξώφυλλο τον Άγιο Κοσμά και τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.



http://www.enikos.gr/

Wednesday, November 22, 2017

FATOS LUBONJA PER ZHVILLIMET RRETH PROKURORIT TE RI TE PERGJITSHEM



LUBONJA: PROKURORI I RI, SYNOHET QE TE KONTROLLOJE GJITHE PUSHTETET NEN MBROJTJEN E RAMES

Αλβανία: Συλλαλητήριο εθνικιστών για κατάργηση των συνόρων με Κόσοβο




 «Το Κίνημα για την Ενωμένη Αλβανία – LSHB, συλλαλητήριο στο Μορίνε στις 28 Νοεμβρίου για εθνική ενοποίηση»

Νοέμβριος 22, 2017. ECHEDOROS

Το Κίνημα της Ενωμένης Αλβανίας προγραμματίζει συλλαλητήριο στο σταθμό  διέλευσης Μορίνε  στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο στις 28 Νοεμβρίου.



Στην ανακοίνωση  του εθνικιστικού κινήματος, αναφέρεται ότι ο σκοπός αυτού του αγώνα είναι η έκφραση της βούλησης των Αλβανών να σβήσουν τα σύνορα μεταξύ των δύο αλβανικών κρατών.


Το Κίνημα για την Ενωμένη Αλβανία ιδρύθηκε στις 16 Ιουλίου 2016 και έχει επεκτείνει τις δράσεις του σε όλα τα αλβανικά εδάφη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα.


Το Κίνημα δεσμεύεται για την  ενοποίηση όλων των αλβανικών εδαφών σε μία μόνο εθνική χώρα την Αλβανία- την Ενωμένη Αλβανία.


Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στο συλλαλητήριο θα πααστούν ακτιβιστές από όλες τις πόλεις της Αλβανίας, οι οποίοι με την αλβανική σημαία και πανό που θα εκπροσωπεί την πόλη προέλευσής του θα ζητήσουν τη διάλυση των συνόρων μεταξύ Κοσόβου και Αλβανία.

Το κίνημα καλεί  όλους τους Αλβανούς, τα μέλη και από άλλους οργανισμούς να συμμετάσχουν σε αυτό το συλλαλητήριο

Στη βουλή της Σουηδίας οι αλβανικές αυθαιρεσίες στην Χιμάρα



 Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017, Himara
Ερώτηση ομογενή βουλευτή

Ερώτηση στην υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ, για τις συνεχιζόμενες αλβανικές αυθαιρεσίες στην Χιμάρα, κατέθεσε ο ομογενής βουλευτής Σωτήρης Δελής, ζητώντας από την επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

του Παναγιώτη Σαββίδη

Αναλυτικά η ερώτηση του κ.Δελή έχει ως εξής:

«Η Χιμάρα είναι μ περιοχή της Αλβανίας που γεωγραφικά τοποθετείται στο νότιο τμήμα της χώρας και κατοικείται κατά πλειοψηφία από πληθυσμό ελληνικής καταγωγής. Γενικά στην Αλβανία υπάρχει μεγάλη ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία.

Είναι γνωστό και ιστορικά εμπεδωμένο πως πολλές αλβανικές κυβερνήσεις, προσπάθησαν και προσπαθούν να επηρεάσουν αρνητικά και να περιορίσουν την ιδιοκτησία της ελληνικής μειονότητας θεωρώντας και εκτιμώντας την ουσιαστικά ως απειλή. Για το λόγο αυτό οι κατά καιρούς αλβανικές κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν τον κατά τα αλλά σημαντικό ρολό της ελληνικής μειονότητας στη χωρα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός κ Έντι Ραμα φέρεται ότι έχει ισχυριστεί στην αλβανική Βουλή ότι : «η περιοχή της Χιμάρας αποτελεί ένα πρόβλημα για την Αλβανία», εννοώντας την ελληνική εθνική καταγωγή των κατοίκων, δηλώνοντας πως «θα δώσει λύση».

Με αιτιολογία ένα αμφιλεγόμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την περιοχή της Χιμάρας , επιχειρείται δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού της περιοχής με την μετοίκηση Αλβανών κατοίκων από τον βορρά. Στόχος ο περιορισμός της ελληνικής μειονότητας και ο εξαναγκασμός της να εγκαταλείψει την περιοχή. Ο σχεδιασμός αυτός προχωρεί με δια της βίας κατασχέσεων ιδιωτικών περιουσιών και άλλων μέτρων κατά της ελληνικής μειονότητας της περιοχής. Την περίοδο του φθινοπώρου η αλβανική κυβέρνηση έδρασε στην περιοχή της Χιμάρας, με τη βοήθεια αστυνομικών δυνάμεων καταστολής και μπουλντόζες, με τις διαμαρτυρίες των κατοίκων να αγνοούντα, ενώ κατεδαφίστηκαν ακόμη και εκκλησίες. Αναφερόμενος σε όλα τα παραπάνω, στα παραπάνω επιθυμώ να ρωτήσω την Υπουργό Εξωτερικών κυρία Μάργκοτ Βάλστρεμ : «Εάν σκέπτεται να αναλάβει πρωτοβουλίες η σαν εκπρόσωπος της Σουηδίας, ή σαν μέλος της ΕΕ ή και τα δυο μαζί προκειμένου να προστατέψει τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και να την προφυλάξει από περεταίρω κυβερνητικές μεθοδεύσεις στην Αλβανία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Χιμάρας;»

Η ερώτηση του κ.Δελή θα συζητηθεί και θα απαντηθεί την 1/12/2017 από την κυρία Βάλστρεμ στο σουηδικό κοινοβούλιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενημερωμένος είναι και ο Έλληνας πρέσβης στην Στοκχόλμη κ Δημήτριος Τουλούπας.

Ο Σωτήρης Δελής κατάγεται από την Πάτρα και από το 1977 ζει μόνιμα στη Σουηδία.

Έχει πολυετή εμπειρία στα κοινά με αφετηρία την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και μακρόχρονη ενασχόληση με τα οικονομικά, με τραπεζική διευθυντική καριέρα 30 ετών. Το 2014 εξελέγη βουλευτής της περιφέρειας Γιέσεπινγκ, στο νότιο τμήμα της Σουηδίας και είναι ο πρώτος βουλευτής της περιοχής με ξένη καταγωγή. Ο ίδιος είναι μέλος και της επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων του σουηδικού κοινοβουλίου

Κουμουτσάκος: Να πάρει θέση το Υπουργείο Εξωτερικών για τις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας


 Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017  HIMARA

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα, που ανέφερε ότι « η Αλβανία έχει κακομάθει την Ελλάδα και πλέον δεν θα σιωπήσει στα ιστορικά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μόλις πέντε ημέρες μετά τις πολυδιαφημισμένες ελληνοαλβανικές διαπραγματεύσεις της Κρήτης και την υπεραισιοδοξία του Υπουργείου Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός της Άλβανίας, κ. Έντι Ράμα προέβη σε νέες προσβλητικές και προκλητικές δηλώσεις για την Ελλάδα.

Προφανώς ο κ. Ράμα δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του κ. Κοτζιά

- Μετά από 48 ώρες σιωπής το Υπουργείο των Εξωτερικών έχει να πει κάτι;

- Θα αντιδράσει και εάν ναι, πως;

Η Νέα Δημοκρατία πάντως είχε προειδοποιήσει εγκαίρως».

"Serbia will not recognize Kosovo in order to join EU"

(mfa.gov.rs)
Foreign Minister Ivica Dacic says Serbia will not recognize Kosovo for the sake of joining the EU.

SOURCE: TANJUG WEDNESDAY, NOVEMBER 22, 2017 | 09:42

Speaking in Buenos Aires, where he will on Wednesday attend the naming of one of the city's squares after the Republic of Serbia, Dacic added that full membership in the EU is his country's absolute foreign policy priority.

In a speech at the Argentinean Council for International Relations (CARDI), Dacic stressed that Serbia finds the support of Argentina for its efforts to preserve sovereignty and territorial integrity particularly important.

"We want to reach agreement, we want a just and lasting solution, but to have to recognize unilateral acts - never, not even at the cost of failing to join the European Union. We owe a great debt of gratitude to our friends who help us in this regard, in terms of their political support for our position, and I count Argentina among them, as one of the most important partners (of Serbia)," said Dacic.

According to him, relations and cooperation between Serbia and Argentina have been preserved in a difficult period through which Serbia has passed.

"The Republic of Argentina is one of our most important partners not only in Latin America but in the world," Dacic said, addressing the highly renowned institution, where he was awarded the honorary CARI member diploma, and entered the Book of Official Guests.

In his speech on the topic "Foreign Policy of Serbia and Current Challenges", Dacic stressed that Serbia wants to strengthen relations with all Latin American countries, which are its traditional partners and with which it has strong historical ties.

"The countries of Latin America and the Caribbean are our friends," Dacic said, adding that Serbia appreciates their consistency in respecting international law, including the principle of territorial integrity and sovereignty.

Hague Tribunal sentences Ratko Mladic to life in prison

(screen capture)
The Hague Tribunal (ICTY) is on Wednesday sentenced former wartime commander of the Army of the Serb Republic (VRS) Ratko Mladic to life in prison.

SOURCE: B92 WEDNESDAY, NOVEMBER 22, 2017

Mladic stood accused of genocide against some 7,000 Muslims (Bosniaks) from Srebrenica, persecution of Muslims and Croats across Bosnia-Herzegovina (BiH), violations of the laws and customs of war, and taking UN peacekeepers hostage.

Mladic was found not guilty on one count of genocide (seven municipalities), but guilty on the second (Srebrenica), as well as on all other counts of the indictment.

"The crimes committed are among the most horrible known to humanity - and they include genocide and extermination. The defense referred to various factors, to his good intentions, good character, poor health, advanced age, mental state. The chamber believes that these factors have little or no weight," Judge Alphons Orie said as he read the verdict.

Both the prosecution and the defense have the right to appeal today's first instance judgment.

Mladic was arrested in Serbia in May 2011 after spending 12 years hiding. He was extradited to the Hague Tribunal, where his trial started in May 2012.

Despite his ill health, the former military leader of Serbs in Bosnia arrived to the courtroom today, crossing himself, smiling, and giving a thumbs-up.

But the proceedings were interrupted for almost an hour as the judge ordered a break at the request of the defense, during which Mladic was tended to by the doctors for high blood pressure.

When he returned to the courtroom, Mladic refused to sit down and started shouting that "everything being said was a lie." He was then warned several times and had his microphone switched off, and was eventually removed from the courtroom.

With today's ruling, the Hague Tribunal concluded its work.

Tuesday, November 21, 2017

"Serbia does not want unification with RS" - Vucic's cabinet

(screen capture)
Serbia does not want to unify with the Serb Republic (RS), the Belgrade-based daily Danas says was told by President Aleksandar Vucic's cabinet.

SOURCE: DANAS, N1 TUESDAY, NOVEMBER 21, 2017

Vucic's cabinet said this when asked about RS President Milorad Dodik's map, drawn during his interview for DW, which showed his vision of the map of the Western Balkans.

In it, the Serb entity in Bosnia-Herzegovina joins Serbia, together with the north of a partitioned Kosovo.

The daily further quoted sources from Vucic's cabinet as saying that "Serbia is the only obstacle to the secession of the RS" and that "Dodik himself said so in the mentioned interview."

Dodik also stated during the interview that an independence referendum was currently not an institutional topic.

Λάρισα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις προκλήσεις στη Χιμάρα


 21 Νοεμβρίου 2017

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Λάρισας οργάνωσαν χθες μέλη και φίλοι του Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας «Ο Πύρρος».

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης - που έγινε στην πλατεία Λαού - μίλησαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Στ. Χάμος, ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Οδυσ. Μπόρος και ο αγιορείτης μοναχός π. Παΐσιος, οι οποίοι κατήγγειλαν σχέδιο αφελληνισμού της ελληνικής ομογένειας στη γείτονα χώρα, επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση για ολιγωρία και μη τήρηση σταθερής γραμμής υπεράσπισης των εθνικών δίκαιων, καταλογίζοντας την επιπλέον αδράνεια «έναντι των ανθελληνικών σχεδίων του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα».

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Λάρισας, στο τέλος της οποίας σημειώθηκαν ένταση και αψιμαχίες με αντιεξουσιαστές.

Γεγονός που οδήγησε τους οργανωτές να καταγγείλουν την αστυνομία για ελλιπή μέτρα προστασίας των διαδηλωτών...

Πηγή: Eleftheria.gr

Εβδομήντα Αλβανίδες στο ‘Ισλαμικό κράτος’



Νοέμβριος 21, 2017. Echedoros

Εκτιμάται ότι περίπου 2.200 γυναίκες είναι ενταγμένες στην τρομοκρατική οργάνωση του ‘ισλαμικού κράτους’, μέρος από αυτές, εβδομήντα τον αριθμό είναι Αλβανίδες από τα Βαλκάνια, ενώ ο συνολικός αριθμός των μαχητών του ISIS ξεπερνά τους 24 χιλιάδες, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Προσθέτει ότι οι αριθμοί αυτοί πρέπει να χρησιμοποιηθούν με μεγάλη προσοχή επειδή όλες οι πληροφορίες προέρχονται από τα ιρακινά και συριακά εδάφη, τα οποία ελέγχονται από το Ισλαμικό κράτος από το 2013.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι από τις 70 Αλβανίδες του ISIS, οι 40 από αυτές είναι από το Κοσσυφοπέδιο, 2 από την Κοιλάδα του Πρέσεβο και οι άλλες από τα Σκόπια, την Αλβανία και το Μαυροβούνιο. Όλες αυτές έχουν γυναίκα αλβανικής καταγωγής διοικητή την Καμίλ Ταχίρι.

Η Καμίλ Ταχίρι, επκεφαλής ομάδας 70 γυναικών -αλβανικής καταγωγής

Πολλά από τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης είναι μουσουλμάνοι από τις Δυτικές χώρες που πήγαν στο Ιράκ και τη Συρία να πολεμήσουν  στο πλευρό του ISIS.

Πληροφορίες του δημοσιεύματος αναφέρουν ότι το 10% των γυναικών του ISIS,  είναι από ευρωπαϊκές χώρες που αντιπροσωπεύουν  περίπου 220 γυναίκες και κορίτσια, από τη Γαλλία 60, από τη Βρετανία 50, από την Αλβανία 70, από το Κοσσυφοπέδιο 40 και στη συνέχεια είναι από τη Γερμανία, το Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτή η διαμόρφωση των «μαχητών του Ισλάμ» είναι εξαιρετική από ποτέ, γιατί οι διεθνείς κινητοποιήσεις των τζιχαντιστών έφεραν πολλές γυναίκες στις τάξεις τους. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αλ Μπαγκντάνι να έρθουν σε αυτό το νέο μουσουλμανικό έδαφος, μεταναστεύοντας στην οικία του Ισλάμ ως καθήκον, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η  23χρονη Καμίλ Ταχίρι είναι η νέα διοικητής του ISIS,  υπό την ηγεσία της βρίσκονται δεκάδες γυναίκες από την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και τα Σκόπια που ήρθαν στις τάξεις του ισλαμικού κράτους. Δεξί της χέρι είναι μία άλλη γυναίκα από το Κοσσυφοπέδιο η Λάουρα Χουσένι.

Οι γυναίκες του ‘ισλαμικού κράτους’ είναι ηλικίας κυρίως από 18 έως 25 ετών και οι περισσότερες από τις δυτικές χώρες έχουν έρθει μετά από τον προσηλυτισμό τους μέσω του διαδικτύου, με σκοπό να πολεμήσουν για το Ισλάμ.

Η εκπαίδευσή τους διαρκεί έναν μήνα και τα μέλη φέρουν όπλα και μπορεί να γίνουν μαχητές ή να εκτελούν χρέη κάποιου είδους αστυνομίας στις τάξεις του ISIS.

Ο ρόλος τους δεν είναι να είναι «νύφες» των τζιχαντιστών, αλλά πολλές δεν διστάζουν να ριχθούν στις μάχες, διευκρινίζει το δημοσίευμα.


(Στοιχεία από preshevajone.com, balkanweb.com)

FORMULA E PËRSËRITUR E DIPLOMACISË EKONOMIKE

FORMULA E PËRSËRITUR E DIPLOMACISË EKONOMIKE – OPINION NGA PLATOR NESTURI
Plator Nesturi

Ky artikull është shkruar posaçërisht për gazetën “Albanian Free Press

Ditët e fundit në ambientet e Ministrisë së Jashtme u organizua një takim i përfaqësuesve më të lartë të qeverisë me ambasadorët e Shqipërisë në vendet të ndryshme. Ndryshe nga protokolli i zakonshëm ku takimet me ambasadorët bëhen në muajin shtator dhe kreu i qeverisë shpalos sukseset apo të metat të trupës diplomatike në përputhje me strategjitë e vendit drejt politikës së jashtme, këtë nëntor kemi një takim shtesë. Ndryshe nga tradicionalisht, dhe pa kaluar dy muaj nga thirrja e ambasadorëve në Tiranë, tema e diskutimit të tanishëm është tërheqja e vëmendjes për të nxitur thithjen e investimeve të huaja drejt ekonomisë shqiptare.

Sidoqoftë, një temë e ngjashme nuk është ndonjë risi. Dhe më parë janë kryer takime të kësaj natyre ku është kërkuar pikërisht një fushatë vëmendjeje për t’u fokusuar tek investimet e huaja. Çuditërisht në të gjitha këto raste kanë ndodhur gjatë mandatit të dytë të qeverive përkatëse. E fundit në këtë radhë ka qenë gjatë mandatit të dytë të qeverisë Berisha, ku takimi i kryesuar nga ish zëvendësministrja e asaj kohe, Harxhi, ngrinte në vëmendje pikërisht çështjen e investimeve të huaja e kryesisht nga kompanitë e mëdha e serioze.

Tema e takimit me ambasadorët bëhet pikërisht në një kohë që po diskutohet dhe projekt buxheti i vitit të ardhshëm dhe preokupimi i qeverisë janë pikërisht mungesa e investimeve të huaja që mund t’i japin një impuls zhvillimi ekonomisë. Ky realitet bëhet i qartë në vetë fjalën e ministrit Ahmetaj gjatë takimit me ambasadorët shqiptarë. Ministri i Ekonomisë dhe Financës u tregua i sinqertë kur u shpreh se në vend mungojnë këto investime. Gjatë kësaj periudhe ka qenë investimi i TAP dhe i hidrocentralit të Kalivaçit që i kanë sjellë ekonomisë së vendit 1,2 miliardë euro, duke kontribuar kështu dhe në rritjen e performancës ekonomike të vendit. Porse këto investime janë drejt përfundimit, çka sipas ministrit Ahmetaj, nëse gjatë vitit të ardhshëm nuk do të arrihet të kemi investime nga kompani të tjera të huaja për të përmbushur këtë boshllëk që krijohet nga TAP dhe Kalivaçi, atëherë ekonomia shqiptare do të rezultojë me së paku 200 milionë euro më pak kapital. Ndaj në këtë aspekt qeveria i drejtohet diplomatëve tanë në botë të jenë më aktivë për të promovuar vendin dhe ekonominë e tij, dhe për të gjetur kështu "klientë" të rinj për të investuar në Shqipëri.

"Asnjëri prej jush nuk më ka bezdisur për të krijuar kontakte me kompani të huaja për të investuar në Shqipëri", kjo ka qenë kritika direkte e ministrit Ahmetaj drejtuar ambasadorëve. Kjo mund të jetë një kërkesë e drejtë nëse nuk kemi të bëjmë me një fushatë të momentit kur qeverisë i duhen me urgjencë para nga investimet e huaja për t’i injektuar në ekonomi. Kur kjo ka qenë një platformë me një strategji të mirëmenduar prej kohësh dhe prej së cilës tashmë pret rezultate dhe ku diplomacia ka qenë e orientuar për ta bërë sa më tërheqëse klimën ekonomiko ligjore të vendit për investimet e huaja. Porse nuk rezulton kështu. As ka patur ndonjë orientim të mëparshëm dhe as platformë të bashkëpunimit e shkrirjes së punës midis sektorëve e institucioneve të veçantë të ekonomisë me diplomacinë aktive.

Vetë defektet e diplomacisë sonë ku drejtues në misionet e huaja vijnë ose për arsye politike apo nepotike, shoqëruar këto dhe me mjetet e pakta që kanë në dispozicion, si në fonde ashtu dhe në personel, e bëjnë thuajse të humbur që në nisje këtë betejë. Misionet tona jashtë vendit nuk arrijnë dot të shërbejnë e të mbrojnë as bizneset shqiptare dhe eksportet tona në vende të tjera. Kjo është aq e vërtetë sa vetë biznesmenët apo tregtarët janë më së shumti të interesuar të marrin shtetësi tjetër veç për faktin se nga nënshtetësia e huaj mund ti mbrojnë më mirë interesat tregtare të tyre se me pasaportën shqiptare.

Kur nuk arrijmë dot të mbrojmë interesat tona ekonomike jashtë, sa mundësi reale ka që diplomatët tanë të shndërrohen në promotorë të thithjes së investimeve të huaja. Pasi me emërimet e kryera nuk është patur parasysh as caktimi i diplomatëve që janë ekspertë në ekonomi apo në të drejtën tregtare. Mungesa e tyre në shërbimin aktiv me jashtë bën që aktiviteti real drejt sektorit ekonomik të vendit të bëhet mbi baza rastësore dhe në mënyrë amorfe. Pasi një ekspert jo vetëm di ku të drejtohet e ta paraqesë më bindëse situatën tek kompanitë e huaja që mund të operojnë në Shqipëri, por njëkohësisht mund të shërbejë dhe për të dhënë opinionin mbi rriskun e një investimi të huaj në vend, mbi kapacitetin real dhe seriozitetin e biznesit që mund t’i krijohen kushte lehtësuese nga vetë qeveria për investimin që bëhet. Në këto kushte, takimi i nëntorit me ambasadorët tanë në botë, mund të rezultojë thjesht një fushatë por pa efektivitet. Ajo çfarë kuptuam është fakti se thjesht jemi keq me investimet e huaja. Dhe jo për mungesë të diplomacisë...

Incidenti i Norvegjisë/Turqia shikon përgatitjen e një sulmi ushtarak nga NATO në vitin 2018





Incidenti që ndodhi në Norvegji gjatë stërvitjes së NATO-s, “Trident Javelin” po shfrytëzohet nga Turqia për të vënë në dukje rrezikun që Aleanca përfaqëson për sigurinë e vendit. Përveç deklaratave të presidentit Erdogan dhe atyre të zyrtarëve të tjerë turq, duket se incidenti po sillet në vëmendje si një moment mbi të cilin Ankaraja po reflekton se çfarë duhet të bëjë më tej me qëndrimin ose jo në NATO.

Gazeta Yeni Safak që është pranë presidentit turk, shkruan se stërvitja dhe skenari i përzgjedhur flasin për  një imitim të sulmit ndaj Turqisë.

Ndonëse po përpiqen që plani të prezantohet si  në incident që ishte rezultat i veprimeve individuale, ai shërben për qëllime më të mëdha: përgatitjen për një operacion kundër Turqisë. Vendi armik në skenarin e stërvitjes në Norvegji ishte imagjinuar me emrin “Stolken”. Një teknik në ushtrinë norvegjeze e vendosi portretin e Ataturkut listën e liderit armik, si diktator i Stolken gjatë një ushtrimi stërvitor kompjuterik. Skenari përfshinte gjithashtu një skenar lufte që shpërtheu për shkak të përmbajtjes së postuar nga lideri i Stolken në mediat sociale.

Hapja e një llogarie false nga një ushtar norvegjez me origjinë turke ishte pjesë e skenarit. Oficeri hapi llogarinë falese me emrin “RTerdogan” dhe identifikoi Erdoganin si armikun dhe e portretizonte atë si armikun e NATO-s që gjoja bënte marrëveshje që dëmtonin NATO-n shkruan gazeta.

Titulli i shkrimit është “NATO sulmon Turqinë në vitin 2018” dhe shkrimi konsideron se ngjashmëritë mes Stolken dhe Turqisë ishin shumë të mëdha. Deri edhe blerja e sistemit S 400 është pjesë e stërvitjes në një kohë që vetëm pak javë më parë Ankaraja deklaroi përfundmin e blerjes së sistemit nga Rusia.

Gazeta hedh poshtë ndjesën e NATO-s duke parë te stërvitja një mesazh dhe jo një gabim.
“Të gjitha materialet e përdorura në stërvitje përgatiten paraprakisht”, shkruan YS sipas të cilës stërvitja paralajmëron operacione të Aleancës në vitin 2018. Edhe zv. Kryeministri turk, Bekir Bozdag e ka cilësuar incidentin si një konspiracion kundër Turqisë, çka nuk përjashton eventualitetin e një largimi të këtij vendi nga NATO.

Respublica.al

Monday, November 20, 2017

Nicholas Gage comes back in Tirana, meeting with Rama and Lu

Ambassador and Mrs. Smith with Greek-American journalist/author Nicholas Gage (left).(State Department Photo)

Photo: US Ambassador in Greece, Daniel B. Smith and Mrs. Smith with Greek-American journalist/author Nicholas Gage (left).(State Department Photo) 



Gage has visited Himara, South of Albania and has very been interested for the Law on Minorities

During several days, in Albania, the President of the Pan Epirotean Federation of USA, the veru known  journalist of New York Times, Nicholas Gage, made a surprise visit considered "Top Secret", as much as the Albanian media had not information on it. Gage was always associated with such visits by staff of the US Representative in Tirana, and especially by Ambassador Donald Lu.

Gage has gone to Himara where he has seen the situation of the Greek Community, especially for their property rights, the isue of the Development Plan and to talk to the people. He has also visited Vlora, Saranda, Gjirokastra and Korça, while he has had meetings in Tirana, with Prime Minister Rama and Ambassador Donald Lu, out of media attention.

According to sources, Gage's visit to Tirana was considered secret and was prepared by the US Department of State, but in particular on his agenda has been direct interest to the Law on Minorities newly approved by the Parliament of Albania, the situation of the Greek Community of Northern Epirus, property issues and high tensions in the Greek Albanian relations of the last two years as a result of Himara's affair.

Nicholas Gage has been visiting almost every year in Albania in recent years, but a little bit out of the media, he was "Persona Non Grata" announced by the Berisha government in 1995 when the Pan Epiriote Federation defended 5 of the leaders of Omonia, The Greek Political Organization in Albania, in the international public relations, along with Athens. But in the spring of 2004, Gage returns to Tirana, accompanied by American Ambassador James Jaffrey, where he held meetings with Socialist Prime Minister Fatos Nano, the opposition leader, Sali Berisha and Mayor of Tirana, Edi Rama.

Related:

January 25, 2014

The President of Pan Epirotic Federation, Nicholas Gage meets the New appointed, U.S. Ambassador in Tirana, Donald Lu
http://smarkos.blogspot.al/2014_01_19_archive.html


Η Μεγάλη Σερβία σύμφωνα με τον Μίλοραντ Ντόντικ


http://www.dw.com/sq/serbia-e-madhe-sipas-millorad-dodikut/av-41450090

Video

Νοέμβριος 20, 2017. Echedoros

Δημοσιογράφος της ‘Φωνής της Γερμανίας’- DW, πήρε συνέντευξη από τον πρόεδρο της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ με αφορμή ενός χάρτη που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο με τη Μεγάλη Σερβία.

Στη συνομιλία, ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι δεν βλέπει  στο χάρτη τις οντότητες που προβλέπονται από τη συμφωνία  Ντέιτον και προσθέτει ότι όλες οι συγκρούσεις στην περιοχή έχουν αρχίσει λίγο- πολύ από εδαφικές αξιώσεις και κάνει την ερώτηση:

Τα όρια αυτά θα παραμείνουν ίδια όταν η περιοχή μια μέρα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Ο πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, σχηματίζει στο χάρτη:

Αυτή είναι η δημοκρατία Σέρπσκα, συνορεύει με τη Σερβία. Μοιράζουμε το Κοσσυφοπέδιο παίρνοντας το βόρειο τμήμα του  και συμμετέχουμε μαζί με τη Σερβία.

Τι γνώμη έχετε για τα ην πΓΔΜ, θα διαχωριστεί;

Ο Ντόντικ δεν απαντά  λέγοντας ότι δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους της χώρας αυτής.

«Δηλαδή, θα ενωθεί η Δημοκρατία Σέρπσκα με τη Σερβία και το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου», λέει ο δημοσιογράφος

«Και η Βοϊβοδίνα φυσικά!», απαντά ο Ντόντικ, προσθέτοντας ότι η δημοκρατία Σέρπσκα θα είναι όπως είναι σήμερα η Βοϊβοδίνα.

(Στοιχεία από το βίντεο της DW στην αλβανική)

Ο Πολωνός Πρόεδρος γονάτισε μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη


ProNews

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του, Άντρζεϊ Ντούντα, στο Προεδρικό Μέγαρο τόνισε ότι «εμείς, οι Έλληνες, μένουμε πιστοί στην ευρωπαϊκή μας πορεία, και είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Νωρίτερα ο κ. Ντούντα κατά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη γονάτισε από σεβασμό.

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η συνάντηση γίνεται σε μιαν εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το μέλλον και την προοπτική της κοινής μας Ευρωπαϊκής Εστίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εμείς, οι Έλληνες, οι οποίοι με τόσες θυσίες -για τις οποίες δεν ευθυνόμαστε μάλιστα καθ’ ολοκληρίαν- μένουμε πιστοί στην ευρωπαϊκή μας πορεία, είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε στην δημιουργία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με ομοσπονδιακή δομή, θεμελιωμένη στις βάσεις της Δημοκρατικής Αρχής και της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, η οποία θα φέρει σε πέρας τον πλανητικό ρόλο που της αναλογεί και της αρμόζει.


Συγκεκριμένα δε τον ρόλο της υπεράσπισης και της εμπέδωσης, υπέρ της Ανθρωπότητας, των θεμελιωδών αρχών της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, ιδίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Είμαστε δε βέβαιοι ότι η Πολωνία, και Εσείς προσωπικώς, είσθε προσηλωμένοι στο ίδιο Ευρωπαϊκό Όραμα και Ιδεώδες».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά στο ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η ΕΕ στην υπεράσπιση και την εμπέδωση των θεμελιωδών αρχών της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, ιδίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Πολωνία και ο Πρόεδρός της είναι προσηλωμένοι στο ίδιο Ευρωπαϊκό Όραμα και Ιδεώδες.

Τόνισε ότι κύριο εφόδιο, κατά την εκπλήρωση αυτής της ιστορικής ευρωπαϊκής αποστολής, είναι ο αμοιβαίος σεβασμός των κατ' εξοχήν ευρωπαϊκών αξιών της Αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας, σε όλα τα κρίσιμα επίπεδα, πρωτίστως δε στα επίπεδα της αντιμετώπισης αφενός της βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και αφετέρου του προσφυγικού ζητήματος.

Μάλιστα, το χαρακτήρισε υπαρξιακό για την κοινή Ευρωπαϊκή μας Εστία, αφού απ' αυτό κρίνονται οι ανθρωπιστικές της ευαισθησίες και, άρα, τα ανθρωπιστικά της χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στο Γκέτεμποργκ, σημείωσε ότι έβαλε τις βάσεις ενός πραγματικού ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, ως αναχώματος εναντίον του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και πρόσθεσε πως  η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται, επιτέλους, τα αποτελέσματα μιας οικονομικής πολιτικής που έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Σχετικά με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό υπό το αμιγώς ευρωπαϊκό πλαίσιο, στηρίζοντας ανεπιφύλακτα την ενταξιακή πορεία των αντίστοιχων γειτονικών μας βαλκανικών κρατών, βεβαίως υπό την εξής όμως αυτονόητη προϋπόθεση: Η ευόδωση αυτής της ενταξιακής πορείας προϋποθέτει, εκ μέρους των υποψηφίων προς ένταξη κρατών, τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, συνακόλουθα δε του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

Η  Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, υιοθετεί, σταθερά και με συνέπεια, τις εξής θέσεις:

Για το Κυπριακό τόνισε ότι «πρέπει να λυθεί, το συντομότερο, αλλά με τον τρόπο που αρμόζει σε κράτος πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Και το Διεθνές, ιδίως δε το Ευρωπαϊκό, Δίκαιο δεν ανέχονται κράτος-μέλος με μειωμένη κυριαρχία, άρα δεν ανέχονται στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων. Και εσείς, οι Πολωνοί, έχετε πλήρη επίγνωση, πέραν των άλλων, του τι καταστροφικό προηγούμενο για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργούσε η ύπαρξη κράτους-μέλους, της οποίας την κυριαρχία επηρεάζουν ή και καθορίζουν, έστω και μερικώς, τρίτα κράτη».

Αναφορικά με την Τουρκία επεσήμανε ότι «στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Τουρκίας. Όμως και εκείνη οφείλει πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, επομένως και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και της Συνθήκης της Λοζάνης. Η οποία καθορίζει επακριβώς και ανενδοιάστως τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σχετικά με την ΠΓΔΜ , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε πως «στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Πλην όμως, η εκ μέρους της εμμονή στη χρησιμοποίηση ονόματος, που όχι μόνον παραχαράσσει βάναυσα την Ιστορία αλλά αποπνέει αλυτρωτισμό -άρα έμμεση πλην σαφή αμφισβήτηση του status quo των συνόρων- είναι ευθέως αντίθετη προς το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική».

Για την Αλβανία, ο κ. Παυλόπουλος, υπογράμμισε πως τηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Αλβανίας. Πλην όμως, η εκ μέρους της συστηματική παραβίαση της κορωνίδας του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, δηλαδή των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με κυριότερα παραδείγματα τα δικαιώματα των Μειονοτήτων και το δικαίωμα στην Ιδιοκτησία, επίσης υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική».

Από την πλευρά του, ο Πολωνός Πρόεδρος 'Αντρζεϊ Ντούντα, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή και αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του Brexit. Επίσης, υπογράμμισε ότι πρέπει να διατηρηθούν θύρες ανοιχτές. Για τη διεύρυνση προς την περιοχή της Βαλκανικής τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή η προοπτική του ευρωπαϊκού οράματος, τόσο για την ΠΓΔΜ, όσο και για την Αλβανία, υπογραμμίζοντας ότι οι θύρες πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές, δίνοντάς τους κίνητρα για να εκπληρώσουν τις ενταξιακές προϋποθέσεις.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμβολή της Ελλάδας στις προσπάθειες της Πολωνίας να καταστεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα έτη 2018-2019 και σημείωσε ότι από τη θέση αυτή η χώρα του, θα συμβάλει με σύνεση σε θέματα όπως το Κυπριακό, το ζήτημα της ΠΓΔΜ και τη Μέση Ανατολή.

Albania’s drug crime is now a European problem

Image result for ushtria trasporton drogen

The country has done much but region’s leaders must also act, says prime minister

Hypnotised by the sound of Balkan blues

FINANCIAL TIMES

I am well aware that some people, if you mention Albania, think of crime and drugs. I am aware too that to erase that image — profoundly unfair to a country of largely peaceful, law abiding people — will take time and, above all, action. Last week we learnt that our action is bearing fruit.

We are indebted to Italy’s financial police, the Guardia di Finanza, and the sophisticated air surveillance they use to spot cannabis plantations for Albanian police forces. The statistics are unambiguous.

A year ago, their flights identified 2,086 plantations across the length and breadth of Albania. This year, even with extended flights and enhanced surveillance, there were just 88. All have now been destroyed by our police.

This is real progress. For years labelled the cannabis capital of Europe, Albania has had enough and we have fought back.


For a quarter of a century cannabis has ruined Albanian lives, corrupted local officials and poisoned national politics, all the while enriching gangsters.

This time last year, the international media were bristling with headlines about record amounts of Albanian acreage sown to cannabis. Perhaps because journalists are attracted by the half-empty more than the half-full, the real story never made it into print. The real story was that record amounts of cannabis were at last being identified — and destroyed.

This is not the end of the story by any means. The people who became rich on the back of drug production must pay for their crimes. We have launched a phase two special operation against them and their assets. We are cleaning up the judicial system, properly vetting judges who for too long were ruled by criminals and their money.

But these criminals don’t operate only in Albania. They are connected and interconnected with organised crime in the cannabis-consuming nations. And the governments of these countries must also bear some responsibility for bringing them to justice.

We in Albania have done everything possible to eradicate a considerable source of a Europe-wide problem. But the consuming countries must vigorously investigate the perpetrators and to freeze the proceeds of their crimes. We will be sharing what we know about them and the evidence we have against them with police forces and financial regulators across Europe in the weeks and months ahead.

These are dangerous people. My government regards them as a national security threat. Yours should too. Many, perhaps most, live elsewhere in Europe, pretending to be legitimate businessmen. But make no mistake. They are criminals whose international businesses enslave people and create havoc everywhere.

They will think nothing of using their wealth to buy influence. They will hire seemingly respected law and accounting firms and lobbying agencies. Through these intermediaries, they will find ways to turn accusations on their head and depict themselves as innocent victims under attack from business rivals or worse, from political adversaries — namely my government and me. We have already had this experience.

Reform of our justice system and the vetting of judges and prosecutors for corruption and incompetence — key demands by the European Union before we can enter into formal accession negotiations — were nearly derailed early this year. Vested interests opposed to the reform brought turmoil to our streets and at times seemed determined to place our young democracy in jeopardy.

It is worth remembering that for 20 years the drug barons were able to maintain the area around the Albanian village of Lazarat as a safe haven for cannabis production and processing, a no-go area for police and other government authorities.

Such was the drugs trade’s clout that one of my predecessors as prime minister acknowledged that non-intervention in the area was his “firm political decision”. My government reversed that policy in 2014 and a major police operation closed Lazarat down. The police destroyed “product” representing nearly a quarter of all cannabis confiscated and destroyed across Albania that year.

That was the beginning of our struggle against the gangsters. Now we need to take another important step.

On Friday I sent a letter to the leaders of all 28 members of the European Union seeking their support in our battle with the drug lords. “We know that some reside and are thriving in your nation too, profiting from illegal drugs, prostitution, human trafficking and other illicit activities,” my letter states. “We want your help and offer ours in return, to catch these people and bring them to justice.”

I hope citizens of all the EU nations will urge their governments to take a stand with us. This is a battle for all of us, and one that must be won.

Edi Rama is the prime minister of Albania.

Η αλβανική OffShore τράπεζα της γυναίκας του Έντι Ράμα αγόρασε την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Η αλβανική OffShore τράπεζα της γυναίκας του Έντι Ράμα αγόρασε την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
19 Νοεμβρίου 2017, Tribune

Η αλβανική Αμερικανική Τράπεζα Επενδύσεων (ABI), που έχει στο διοικητικό της συμβούλιο μέλος τη σύζυγο του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, αγόρασε τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στην Αλβανία γράφουν τα αλβανικά ΜΜΕ, ενώ αλβανικές εφημερίδες κατηγορούν την ABI ως τράπεζα που ξεπλένει το άφθονο αλβανικό μαύρο χρήμα.


 Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας syri.net η συναλλαγή έχει κλείσει, ενώ στις επόμενες λίγες ημέρες αναμένεται να γίνει η επίσημη ανακοίνωση μαζί με τα στοιχεία της αγοράς.

Η εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας αυξάνει ακόμη περισσότερο το βάρος της τράπεζας ABI στο αλβανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα καθιστώντας την, ήδη, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην αγορά.

Η ξαφνική επέκταση της τράπεζας ABI στην εγχώρια αγορά δεν έχει περάσει απαρατήρητη, όχι μόνο εντός της χώρας, αλλά και από τους διεθνείς οργανισμούς που επιβλέπουν την αλβανική οικονομία.

Η τράπεζα του φορολογικού παραδείσου

Στην τελευταία δήλωση για την Αλβανία, η αποστολή του ΔΝΤ εξέφρασε την ανησυχία της για τις πρόσφατες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προτρέποντας την Τράπεζα της Αλβανίας να μην επιτρέπει στις τράπεζες να συγκρούονται για συμφέροντα.

«Για να μειώσουμε τους κινδύνους, η Τράπεζα της Αλβανίας, πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι νέες τράπεζες που απαιτούν άδεια να πληρούν τα κριτήρια, να έχουν την απαραίτητη τραπεζική εμπειρία και να αποκλείουν τη σύγκρουση συμφερόντων», ανέφερε το ΔΝΤ.

Καλά ενημερωμένες πηγές του ΔΝΤ αναφέρουν ότι η δήλωση αναφέρεται στην ABI Bank, η οποία έχει ένα προηγούμενο στην αλβανική αγορά. Είναι η μόνη τράπεζα στη χώρα που προέρχεται από φορολογικό παράδεισο.

Η σύζυγος του πρωθυπουργού

Αλλά εκτός από αυτό, στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας είναι η Λίντα Ράμα, η σύζυγος του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο τις αμφιβολίες που επικαλείται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν μιλάμε για τράπεζες με σύγκρουση συμφερόντων.

Προειδοποίηση ΔΝΤ

Ωστόσο, παρόλο που το ΔΝΤ προειδοποίησε την Τράπεζα Αλβανίας να μην παραχωρήσει άδειες σε νέες τράπεζες σύγκρουσης συμφερόντων και που δεν πληρούσαν τα νομικά κριτήρια, φαίνεται ότι η ανακοίνωση του ΔΝΤ δεν άλλαξε την πορεία των εξελίξεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Με το κλείσιμο, ήδη, της αγοράς της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και τη φιλοδοξία να αγοράσει και την Τράπεζα των Τιράνων (Tirana Bank), η τράπεζα- στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας είναι η σύζυγος του πρωθυπουργού, γίνεται αυτόματρα η τρίτη τράπεζα στη χώρα.

Μια κραυγαλέα επέκταση μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα- ένα άλλο προηγούμενο στο αλβανικό οικονομικό σύστημα.

Η Τράπεζα ABI (ABI bank) και οι νήσοι Κέιμαν

Η Αμερικανική Τράπεζα Επενδύσεων (αγγλικά ABI) κατέχει το 100% από ένα χρηματοπιστωτικό ταμείο που ονομάζεται Tranzit sh.p.k..

Αλλά αυτό ανήκει σε τρεις μετόχους, ένας Αλβανός πολιτης με το όνομα Andi Ballta και άλλα δύο ταμεία: NCH Balkan Fund και New Century Holding.

Και τα δύο αυτά ταμεία, τα οποία κατέχουν το 70% της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, είναι εγγεγραμμένα στον φορολογικό παράδεισο των νήσων Κέιμαν.

Η «NCH Balkan Fund, L. Ρ.» είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και είναι εγγεγραμμένη στις νήσους Κέιμαν με αριθμό μητρώου MC-15214.

Στον ίδιο φορολογικό παράδεισο των νήσων Κέιμαν έχει καταχωρηθεί και η άλλη εταιρεία που είναι στην κοινή ιδιοκτησία της Tranzit sh.pk.

Πηγή: ditorja.net – Βαλκανικό Περισκόπιο

Sunday, November 19, 2017

Η CIA κινητοποιεί τα Βαλκάνια κατά της Σερβίας και της Ρωσίας


Ο τίτλος από το δημοσίευμα

Νοέμβριος 19, 2017. ECHEDOROS

Η αμερικανική κεντρική υπηρεσία πληροφοριών, CIA,   φαίνεται να έχει ξεκινήσει να συνεργάζεται με αδελφικές υπηρεσίες στα Δυτικά Βαλκάνια. Μόνο η Σερβία αποκλείσθηκε από αυτήν τη συνεργασία.



Πληροφορίες  της κοσοβάρικης ‘ Κλαν’, αναφέρουν ότι σε ένα ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα,  πραγματοποιήθηκε συνάντηση αρχηγών των υπηρεσιών των Βαλκανίων το μήνα Οκτώβριο, κατόπιν προσκλήσεως της CIA.


Στη συνάντηση παραβρέθηκαν  επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών από την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο, την Κροατία και τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη.


Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η συνάντηση αυτή είχε μια πρώτη συζήτηση για τα περιφερειακά θέματα και κυρίως για την πρόσφατη σύνδεση της Σερβίας με τη Ρωσία.


(Στοιχεία από albeu.com)

Έντι Ράμα: Η Ελλάδα κακόμαθε, δεν θα σιωπήσουμε στα ιστορικά ζητήματα


Νοέμβριος 19, 2017. ECHEDOROS

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.  Εντι Ράμα, σε συνάντηση που είχε με διπλωμάτες και εκπροσώπους της αλβανικής  Διασποράς  δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κακομάθει  και ότι η Αλβανία δεν θα σιωπήσει στα ιστορικά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.


 Αλλά από την άλλη, η Τράπεζα της γυναίκας του αγοράζει την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στην Αλβανία,  δίνοντας έτσι την εικόνα ότι δεν παύει να κάνει ‘μπίζνες’  με την Ελλάδα…


Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η τράπεζα για την οποία μιλούν πάρα πολύ στην Αλβανία, η ABI, η οποία ανήκει στη σύζυγο του πρωθυπουργού της Αλβανίας, ολοκλήρωσε τη διαδικασία αγοράς της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος- NBG και είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός- μπίζνεσμαν της Αλβανίας, από τη μία πλευρά εκτελεί εθνοκάθαρση στους Έλληνες της Χιμάρας και από την άλλη κάνει επιχειρήσεις με το ελληνικό κράτος, αγοράζοντας την εθνική τράπεζα.


Υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας, ο πρωθυπουργός  Έντι Ράμα, στη διάσκεψη της Διπλωματίας και της Διασποράς στα Τίρανα, για άλλη μια φορά κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να μην αποσυρθεί χωρίς να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα  και θέματα τα οποία είναι  ανοιχτά μεταξύ Αθήνας και Τιράνων.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι συζητήσεις αυτές  γίνονται ανάλογα με τις πολιτικές διαθέσεις της Αθήνας. Πρόσθεσε ότι  εδώ και πολύ καιρό η Ελλάδα εξαπατά τους Αλβανούς συνομιλητές και  κάνουν σαν να μην καταλαβαίνουν το παιχνίδι τους.


«Οι στρατηγικές μας και οι σχέσεις μας με την Ελλάδα έχουν μεγάλη σημασία,  όχι άσκοπα υπήρξε και παραμένει μια σταθερή γραμμή της εξωτερικής μας πολιτικής, η στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα, αλλά από την άλλη πλευρά, είναι εξίσου αληθές ότι οι σχέσεις μας  πρέπει σήμερα να αυξηθούν σε ένα άλλο επίπεδο, ξεπερνώντας κάποια …εναπομείναντα ζητήματα.


Έχει δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα και είμαστε διατεθειμένοι να συνεργασθούμε με την ελληνική πλευρά για να καθίσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε ανοιχτά για το μέλλον, που θα είναι βασισμένο σε ευρωπαϊκά πρότυπα και αρχές, στα θέματα αυτά», είπε ο Ράμα.


Θα σημειώσει ακόμη ότι έχει καταστήσει σαφές στη γείτονα (Ελλάδα) ότι αυτά τα ζητήματα που είναι ανοικτά, δεν έχει την πρόθεση να τα ξεπεράσει, αφήνοντας εκκρεμότητες, που θα ξαναεμφανισθούν, αλλά ζητά την επίλυσή τους βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας.


(Στοιχεία από SManalisis)

H “Μακεδονική” Εκκλησία των Σκοπίων ζητά να ενταχθεί στο Βουλγαρικό Πατριαρχείο



Η επιστολή της λεγόμενης "μακεδονικής" εκκλησίας των Σκοπίων, προς το βουλγαρικό Πατριαρχείο

Νοέμβριος 19, 2017. ECHEDOROS

Η Ιερά Αρχιεπισκοπική  Σύνοδος  της ‘Μακεδονικής’ Ορθόδοξης Εκκλησίας- Αρχιεπισκοπή Οχρίδας, στις 9 Νοεμβρίου αποφάσισε να αναγνωρίσει  τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία- Βουλγαρικό Πατριαρχείο,  ως Μητέρα Εκκλησία, η οποία πρώτη αναγνωρίζει και την αποδέχεται  ως αυτοκέφαλη, την ενημερώνει και την υποστηρίζει ενώπιον του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ενώπιον άλλων τοπικών εκκλησιών.



Αυτό ανέφερε η εκπομπή  «Πίστη και Κοινωνία», στη βουλγαρική εθνική τηλεόραση (BNT), όπου υπάρχει και η σχετική επιστολή της Εκκλησίας των Σκοπίων.


Ωστόσο, «όσοι ασκούν διπλωματία στην Εκκλησία, αμφιβάλλουν ότι θα τα πράγματα θα είναι τόσο εύκολα και αυτό λόγω των συμφερόντων της Σερβικής Ορθόδοξης  Εκκλησίας».


Γιατί «η κοινή θέση των Ορθόδοξων Εκκλησιών είναι ότι η «Μακεδονική» Εκκλησία θα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία,  από την οποία θα  λάβει αυτονομία και στη συνέχεια ως αυτοκέφαλη. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σερβικής και Σκοπιανής Εκκλησίας εμποδίζονται.


Το ζήτημα είναι, σημειώνει το δημοσίευμα, εάν θα δούμε ότι η «Μακεδονική» Εκκλησία θα επιτύχει να παρακάμψει τη Σερβική Εκκλησία και να αναγνωρίσει τη  βουλγαρική Εκκλησία ως Μητέρα της. Είναι φυσικό να αναμένεται αντίδραση από τη Σερβική Εκκλησία.


(Στοιχεία από plusinfo.mk)

Takimi me Diplomatet dhe Diasporen, Edi Rama: "Dhemb per Dhemb" politikat tona me Athinen.



SManalysis

Edi Rama: Greqia është mësuar keq, por ne s’do heshtim për çështjet historike mes dy vendeve

Por nga ana tjeter, Banka e Gruas se tij ABI, blen NGB te Greqise, duke terhequr vemendjen se me Greqine bejme edhe bisnes...

Vetem pak dite me pare, Banka e shume folur ne Shqiperi, ABI e cila i perket gruas se Kryeministrit te Shqiperise, mbaroi procedurat e blerjes per NGB Banken Kombetare Greke, flet qarte se Kryeministri Bussinesman i Shqiperise, nga njera ane po kryen Pastrimj Etnik ndaj grekeve ne Himare, dhe nga ana tjeter, me shtetin grek, bene bisnes, u blen Banken Kombetare.


Pasi ka vënë theksin se marrëdhëniet me Greqinë janë të një rëndësie strategjike, kryeministri Edi Rama në Samitin e Diplomacise dhe diasporës në Shqipëri, e ka bërë edhe një herë të qartë se qeveria e tij është e vendosur dhe nuk tërhiqet pa gjetur zgjidhje për problemet dhe çështjet e mbetura të hapura historike pa zgjidhje mes Athinës dhe Tiranës.

Nderkohe, ai ka nënvizuar se teksa këto debate lindin në varësi të humorit të politikës në Athinë, tha edhe se për një kohë të gjatë Greqia po mashtron me bashkëbiseduesit shqiptar që kanë bërë sikur nuk kuptojnë lojen e tyre.

“Strategjite tona dhe marrëdhëniet me Greqinë janë të një rëndësie të madhe, jo më kot ka qenë dhe mbetet një linjë e palëvizshme e politikës sonë të jashtme, partneritet strategjik me Greqinë, por nga ana tjetër është po aq e vërtetë që këto marrëdhënie sot kanë nevojë për t’u ngritur në një nivel tjetër duke kapërcyer disa …cështjet e mbetura.
Eshte ngritur një grup special dhe kemi ofruar gatishmëri të plotë që bashkë me palën greke të ulemi në tryezë dhe të diskutojmë hapur me shpirt nga e ardhmja, duke u bazuar në standartet dhe parimet evropiane këto çështje.

Me tej Rama vazhdon:

Megjithate Shqiperia do mund t’i kapërcejmë këto pengesa që nuk janë në të mirën e kësaj marrëdhenië miqesore dhe strategjike që kemi me Greqinë.

Po nderkohe e kemi bërë të qartë që s’kemi ndërmend të heshtim të bëjmë sikur s’kuptojmë dhe aq më pak ti nënshtrohemi fakteve të kryera.

Gjtae gjithe kohes, fqinjët tanë u mësuan pak keq që këtu në Tiranë të kishin bashkëbisedues të nënshtruar të heshtur që bënin sikur s’kuptonin kur fjala ka qenë për cështje që s’mund të anashkalohen dhe s’bëjmë dot sikur s’ekzistojnë.

Eshte shume e njohur fakti qe, cdo shqiptar i interesuar për këtë marrëdhënie i dinë se cilat janë. Mendojmë se për secilën ka zgjidhje në një frymë bashkëpunimi dhe respekti për standartet dhe parimet e familjes sonë të madhe.

por nga ana tjetër e kemi vënë re herë pas here që cështjet rimarrin një peshë të caktuar dhe bëhen pegesë për arsye që janë të lidhura me situatat politike, debatin e brendshëm, konsumin e brendshëm politik posacërisht në Athinë.

Ka nje fakt shume te rendesishem që ne i kemi shtruar të gjitha në tavolinë e kemi bërë të qartë për fqinjët tanë se këto janë cështje që ne s’kemi ndërmend t’i kapërcejmë duke i lënë pas të pazgjidhura që pastaj t’i gjejmë prapë të pazgjidhura..zgjidhje te parimi i reciprocitetit”, tha Rama.