Saturday, February 23, 2019

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια στη θέση του Γουές Μίτσελ

SManalysis



Φεβρουάριος 23, 2019. Echedoros

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, ο διπλωμάτης Φίλιπ Ρίκερ, διορίστηκε αναπληρωτής βοηθός Γραμματέα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Ο 54χρονος Ρίκερ θα αντικαταστήσει τον Γουές Μίτσελ και θα αναλάβει καθήκοντα τον Μάρτιο.

Ο Φίλιπ Ρίκερ ήταν πρέσβης στα Σκόπια από το 2008 έως το 2011, ο οποίος είχε διατελέσει ως βοηθός Γραμματέα υπεύθυνος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις από το 2011 ως το 2013.


Ο Γουές Μίτσελ παραιτήθηκε πριν από αρκετούς μήνες και ήταν ιδιαίτερα  αφοσιωμένος στη σύναψη της συμφωνίας των Πρεσπών και στην επίλυση της κρίσης στην πΓΔΜ.


Η «Washington Post» είχε πρωτοδημοσιεύσει την παραίτηση του Μίτσελ, ο οποίος στην επιστολή του προς τον Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, ανέφερε ότι αποχωρεί για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους ότι η 15η Φεβρουαρίου θα ήταν η τελευταία ημέρα εργασίας του.

Albania on fire: Thousands rally against alleged govt links to crime in Tirana

SManalysis


RT
Published on Feb 23, 2019
Tear gas has been fired and barbed wire put up in the capital of Albania, which is in the grip of intense anti-government protests. People want to get rid of the current cabinet alleging corruption and links to organized crime. Opposition MPs have resigned en masse, demanding new elections.

Μαρία Ζαχάροβα: Μήπως είχαμε λάθος μετάφραση; Τι είναι αυτά που λέει ο Ράμα;

SManalysis


Φεβρουάριος 23, 2019. Echedoros

Η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτη τη δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι μέρος της Αλβανίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.


Στην τακτική συνέντευξη Τύπου σήμερα.  η Ζαχάροβα δήλωσε  ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Έντι Ράμα για το Κοσσυφοπέδιο.


https://www.echedoros-a.gr/2019/02/blog-post_86.html

«Σε συνέντευξή του σε ένα τηλεοπτικό αλβανικό κανάλι  ο Έντι Ράμα δήλωσε ανοικτά ότι «το Κοσσυφοπέδιο είναι μέρος της Αλβανίας» και ότι «η ένωση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι σχέδιο Β αλλά σχέδιο Α. Μήπως είχαμε λάθος μετάφραση;



Το έχουμε ελέγξει αρκετές φορές και από πολλές πηγές.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα δεσμεύεται στην υλοποίηση του λεγόμενου σχεδίου Α με τις τρέχουσες συζητήσεις στη διόρθωση των συνόρων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για μια κατάλληλη συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα» είπε η Ζαχάροβα.


«Θεωρούμε ότι αυτή η ρητορική είναι εντελώς απαράδεκτη. Στην πραγματικότητα αφορά την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της Σερβίας και της αυτόνομης περιοχής του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ», είπε και ζήτησε την αντίδραση της Δύσης, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε ‘τέτοια γεωπολιτικά σχέδια’.


Τέτοιες δηλώσεις κατά  την άποψή της, θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα, επιδεινώνουν το κλίμα εμπιστοσύνης στην περιοχή των Βαλκανίων και περιπλέκουν το διάλογο μεταξύ  Βελιγραδίου και Πρίστινα, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Αλβανία: Ανακαλύφθηκαν πυρομαχικά που είχαν κλαπεί το 1997

SManalysis


Φεβρουάριος 23, 2019. Echedoros

Τίρανα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανακαλύφθηκε ένα οπλοστάσιο από βόμβες που είχαν θαφτεί στην περιοχή της πόλης Πούκα, στο βόρειο μέρος της χώρας.


Το αλβανικό υπουργείο Άμυνας έστειλε επειγόντως μια ομάδα διαχείρισης όπλων και πυρομαχικών στην πόλη Πούκα,  όπου πριν από μία ημέρα εργαζόμενοι σε θερμοκήπιο βρήκαν μια οβίδα 120 χιλιοστών.


Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης και του χτενίσματος της περιοχής, οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων ανακάλυψαν 40 αμυντικές χειροβομβίδες, 6 επιθετικές χειροβομβίδες και μία χειροβομβίδα με ουρά.


Από τις προκαταρκτικές επαληθεύσεις, υπάρχουν υποψίες ότι τα πυρομαχικά αυτά κλαπεί από τις  στρατιωτικές αποθήκες το 1997 και φυλάχτηκαν στην περιοχή στη διάρκεια των ταραχών του 1997, με αποτέλεσμα να γίνουν μια σοβαρή απειλή  για τη ζωή των κατοίκων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, σημειώνει η Gazeta Tema.

ΕΚΤΑΚΤΟ- ΗΠΑ & Ρωσία συμφώνησαν για εδαφικές αλλαγές στα Βαλκάνια - Τα νέα σύνορα της «Μεγάλης Σερβίας» & του Κοσόβου

SManalysis

Γράφει: Βασίλης Καπούλας
Pronews
Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία συμφώνησαν για τις αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια και τα νέα εδαφικά σύνορα Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με την διαρροή του σχεδίου από τους Αλβανούς, υπάρχουν 22 σημεία συμφωνίας ενώ ακόμα 3 βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Όλα όμως δείχνουν πως θα υπάρχει συμφωνία.

Το σχέδιο συμφωνίας δείχνει πως Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν για αλλαγές συνόρων κατά μήκος των εθνοτικών γραμμών και με βάση τα εθνικά κριτήρια με μια περιφερειακή διαφοροποίηση του «σχεδίου Yiunion». Αυτό δηλαδή που ζητούσε η Ρωσία όπως είχε ήδη αποκαλύψει το pronews.gr

Βέβαια αυτό δείχνει πως θα έρθουν και άλλες αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια. Υπενθυμίζουμε πως αίτημα της Ρωσίας ήταν η δημιουργία μιας εθνοκεντρικής "Μεγάλης" Σερβίας που θα αποτελούνταν από την Δημοκρατία της Σερβίας, την Δημοκρατία της Σέρπσκα με πρόσβαση στη θάλασσα στην περιοχή Herceg Novi (Μαυροβούνιο) και τις σερβικές κοινότητες στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Μιτρόβιτσας.


Τα δύο τελευταία φαίνεται πως η Σερβία τα παίρνει αργά αλλά σταθερά. Και μαζί με αυτά το Βελιγράδι παίρνει ένα πακέτο "Μάρσαλ" από την Ευρώπη.

Εξ ορισμού οι Ρώσοι στο σχέδιο τους είχαν αποκλείσει από το εθνικό έδαφος της Σερβίας τις "αλβανικές περιοχές" πχ Πρέσεβο. Το σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε δείχνει πως είμασε στην αρχή ενός τέτοιο σχεδίου.

Τα 22 σημεία περιληπτικά είναι τα εξής:

1. Οι δύο χώρες δηλαδή η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο εγκρίνουν την συμφωνία "Φιλίας και Καλής Γειτονίας".

2. Και οι δύο χώρες συμφωνούν στα νέα σύνορα, διεθνώς αναγνωρισμένα και θα γίνουν ταυτόχρονα μέλη σε διεθνείς οργανισμούς. Εδώ αναφέρεται η ΕΕ.

3. Το δυτικό σύνορο μεταξύ των δύο κρατών είναι ολόκληρη η γραμμή της λίμνης Ujman / Gazivod. Από την πλευρά του Κοσόβου η γραμμή: Vitkovigje - Brnjak - Rezallë - Kovac - Zubin Potok. Aπό την σερβική πλευρά, το τμήμα από Zubin Potok μέχρι τα τωρινά σύνορα.

4. Στην Σερβία περνάει ο έλεγχος των περιοχών της γραμμής Zubin Potok - Zupce - Zvecan - Zeronica - Banjskë - Vuce - Leposaviq - Zemanica.

5. Η Μιτροβίτσα αποκτά status "Ελεύθερης Πόλης" . Η περιοχή αυτή θα περιλαμβάνει χωριά με εδαφικά όρια: Zemanica - Dren - Ceraj - Maxhere - Stari Tërg - Bajgor - Kqik i Madh - Koshutovë - Zupçe.

Η Διοίκηση/ Δήμαρχος της πόλης θα αποτελείται από έναν Σέρβο, έναν Αλβανό και έναν αξιωματούχο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με ορίζοντα θητείας τα 5 έτη. Η πόλη θα έχει επίσης ένα είδος κοινοβουλίου με 50 μέλη και θα είναι χωρισμένη στα 2. Θα έχει προϋπολογισμό, αστυνομία, δικά της διαβατήρια με νόμισμα το ευρώ ενώ μια δύναμη ασφαλείας ,πχ ειρηνευτική δύναμη, θα διατηρεί την ασφάλεια στην περιοχή για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Θα υπάρχουν και 4 ξένοι τοποθετημένοι από τον Διοικητή σε θέσεις "κλειδιά".

6. Το Μπουγιάνοβιτς θα λάβει και αυτό status "ειδικής ζώνης ή περιφέρειας" για 35 χρόνια και όχι πάνω από 90 με όρια τις περιοχές: Bozhinjevc - Zhuzeljic - Srpska House - Davidovac - Ristovac - Karadnik - Rakovac - Ternoc i Madhe - Konçul - Lluçan - Nesalce - Borovac - Somolice.

H πόλη θα έχει κεντρική διοίκηση 3 μελών με ένα κοινοβούλιο 30 μελών και 3 ξένους τοποτηρητές. Η αστυνομία θα είναι μεικτή, ο προυπολογισμός θα προέρχεται από την Σερβία, το Κόσοβο και την ΕΕ. Νόμισμα θα είναι ευρώ και σερβικό δηνάριο.. Τα διαβατήρια και οι ταυτότητες θα έχουν σύμβολα της ΕΕ αλλά οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν μεταξύ Σερβίας ή Κοσόβου ως δευτερεύοντα έγγραφα

7. Το Πρέσεβο θα ενωθεί με το Κόσοβο στην γραμμή: Slavujevc - Ljanik - Svinjishte - Sebrat - Kustice - KLENIKA - Trejak - Bogdanovac - Somolic - Letovicë.

8. H στρατιωτική βάση "JUG" στο CEPOTIN θα μετατραπεί σε μεικτή αμερικανική βάση με 1.700 στρατιώτες, το 50% των οποίων θα είναι Σέρβοι και το υπόλοιπο 50% Αλβανοί με συμβουλευτικό ρόλο.

9. Ο "Διάδρομος 10" θα είναι προστατευμένος για 15 χρόνια από το ΝΑΤΟ ή μια άλλη ειρηνευτική δύναμη το οποίο θα εγγυηθεί την ελεύθερη μετακίνηση όλων των μερών.

10. Η Σερβία με χρηματοδότηση από ΕΕ θα κατασκευάσει τον νέο διάδρομο που θα ακολουθήσει τη γραμμή Davidovac - Ristovac - Krsevice - Klinoc - Sv.Petka - Klenike - Starac και θα φτάνει μέχρι Pelince (Σκόπια).

11 Η πόλη Medvedja θα παραμείνει υπό σερβικό έλεγχο μαζί με μερικά χωριά. Στο Κόσοβο περνά ο έλεγχος των περιοχών Vrapce, Svirce, Sijarina, Stara Banja, Marovc, Tupa, Kapiti. Διαπραγματεύονται ακόμη την περιοχή Sijarine 's Bathroom και Retkoceri.

12. Και τα δύο μέρη δεν θα ξαναπροβούν σε πολεμικές προετοιμασίες.

13. Τα ορυχεία της TREPÇA θα λάβουν "Ειδικό" status με την δημιουργία ενός κοινού κονσόρτιουμ αμερικανικών, γαλλικών, ρωσικών και κινεζικών κεφαλαίων για 99 χρόνια. Η Μιτροβίτσα θα λαμβάνει το 15%, η Σερβία το 35% και το Κόσοβο το 50%.

14. Η λίμνη Ujmani / Gazivoda θα αποτελέσει κοινή σερβο-αλβανική περιουσία κάτω από διεθνή διοίκηση. Το τεχνικό μάνατζμεντ και οι επενδύσεις θα δίνονται σε αγγλικές και γερμανικές εταιρείες για 99 χρόνια.

15. Η ηλεκτροδότηση θα χωρίζεται σε 75% για το Κόσοβο και 25% για την Σερβία λόγω των τεχνικών συνδέσεων. Αμερικανικές, αυστριακές και γερμανικές διοικήσεις. Και εδώ υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να λυθούν.

16. Το Πατριαρχείο του Pec δηλαδή η σερβική ορθόδοξη εκκλησία και μοναστήρια θα λάβουν ειδικό "status" και θα θεωρούνται σερβικό έδαφος. Το ίδιο θα ισχύσει για την εκκλησία του Prizren και το μοναστήρι Gracanica στο Κόσοβο. Θα δημιουργηθεί επίσης η ένωση σερβικών Δήμων και Κοινοτήτων στο Κόσοβο χωρίες εκτελεστική ισχύ αλλά μόνο ως "εθνικό συμβούλιο" ως να συμβουλεύει για τυχόν προβλήματα την κυβέρνηση.

17. Ολα τα σύνορα θα αναγνωριστούν μεταξύ των δύο κρατών και θα ενοποιηθούν (με σύστημα one pass)

18. Η Σερβία θα λάβει στάτους υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ το 2021-2022 και το Κόσοβο μέσα στο 2030.

19. Στην Σερβία θα δοθεί ένα "Σχέδιο Μάρσαλ" με επενδύσεις 3,5 δισ. ευρώ για σύγχρονες υποδομές και στρατηγικές επενδύσεις. Το Κόσοβο θα λάβει αντίστοιχα επενδύσεις 1,2 δισ ευρώ.

20. Και τα δύο κράτη είναι υποχρεωμένα να απαλείψουν ρατσιστικές και αλυτρωτικές αναφορές.

21. Οι συντάξεις και οι ασφάλειες θα αναγνωριστούν μεταξύ των δύο κρατών με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών.

22. Την συμφωνία θα εγγυηθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ομως υπάρχουν και άλλα θέματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση όπως:

1.Εκκλησιαστικό ζήτημα, ζητήματα αλλαγής ονόματος του Κοσόβου μελλοντικά

2.Να εγγυηθεί πως κανείς δεν θα εισβάλλει στο έδαφος του άλλου

3. Ψήφος σε διεθνείς οργανισμούς

Οι Αλβανοί λένε πως η τελική συμφωνία θα υπογραφεί στο διάστημα 28 Ιουνίου-13 Ιουλίου 2019. Τον Οκτώβριο του 2019  τα κοινοβούλιο των δύο χωρών θα ψηφίσουν και θα εγκρίνουν το σχέδιο το οποίο θα τεθεί σε ισχύ 1η Νοεμβρίου 2019!



Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Young and restless: Albanian youth see a future elsewhere

SManalysis
Polls show some 60% of Albanians would like to leave their homeland, with that desire even stronger among the country's youth 

Date created : 23/02/2019

Polls show some 60% of Albanians would like to leave their homeland, with that desire even stronger among the country's youth
Polls show some 60% of Albanians would like to leave their homeland, with that desire even stronger among the country's youth  AFP/File


Tirana (AFP)

After emerging from his hiding place inside a truck packed with children's toys at a British port, Alban Tufa saw the police and realised his attempt to slip into the country had failed.

Several weeks later, the 21-year-old was put on a plane back to Albania.

That was six years ago but Tufa still longs to leave his home country -- a desire he shares with most other young people in the Balkan state.

Their country is not at war nor ruled by an authoritarian regime, and not battered by natural disasters.

And yet Albanians' desire to emigrate is among the strongest on the planet.

"In Albanian villages, all families have a member who emigrates. So I went for it too," Tufa said of his failed attempt to sneak into the UK, which involved travelling across Europe by plane, train and truck with the help of smugglers.

"My idea was to work, I was not interested in what, as long as my job was honest," he added.

According to a 2018 Gallup poll, 60 percent of Albanians would like to leave their homeland, a figure that ranks it fourth globally. The hunger is even stronger among the youth.

Back in 1990, Albania had a youthful population of some 3.3 million people.

But with falling birth rates and huge numbers of people leaving, it now has an ageing population of some 2.9 million, World Bank statistics show.

And although the government does not track data on emigration rates, there are believed to be nearly 1.2 million Albanians living abroad -- a figure equivalent to some 40 percent of the population.

- Student revolt -

The longing to leave is driven in large part by economics, with Albania having one of the lowest average monthly wages in Europe at around 400 euros ($453).

Unemployment is also high, with one in three young people jobless.

Another major factor is the widespread culture of corruption and clientelism, or jobs and favours in exchange for political support.

"If you don't have a powerful friend you can't find a job," explains Daniela Duli, an 18-year-old law student in Tirana who is hoping to work in Italy after she graduates.

The only other option to secure work is "to give a lot of money", she says with a sigh.

The angst bubbled over in December when thousands of university students took to the streets to demand a reform of the education system.

"Most of (my friends) have emigrated... because they don't see a future here, they see no employment here, no quality of studies," said 23-year-old student Armando Xhaxho, one of the last holdouts of the strike that ended this month.

After several weeks of protests which drew thousands onto the streets, Prime Minister Edi Rama reshuffled his cabinet and promised investments in education infrastructure.

He also said his government would hire 1,000 graduates to work in public administration, giving preference to those who have studied in the West in a bid to encourage returnees.

Yet Rama has shrugged off talk of any emigration "crisis".

"There are people all over the world who move from one country to another and nobody talks about it," he said in December.

What worries Adrian Civici, an economics professor in Tirana, is that most youth who emigrate express little desire to return, creating a "brain drain" effect that further degrades the economy.

Among youth living abroad, "almost 80 to 85 percent of them say that they do not consider the idea of coming back in Albania," said Civici.

- Open doors -

The restlessness has roots in the country's unique history.

Until 1991, Albania spent nearly four decades as one of the most isolated nations on the planet under the grip of communist dictator Enver Hoxha.

Those who tried to leave risked being shot at the border.

"Once the doors were opened, Albanians saw the West as an opportunity to provide a better future for their children, a future that they did not have," said Drita Teta, a sociologist in Tirana.

"For many Albanians, the West is still a great illusion, a great paradise that will solve all of the family's economic and social problems," she added.

In recent years, despite being labelled a "safe country", Albania's citizens have been counted among the leading claimants of asylum within the EU.

In the year to mid-2018, they filed more than 17,000 applications in what was the top number of claims among European states.

Ninety percent of such applications are rejected, although the waiting process allows some to find other ways to remain in Europe illegally.

- If at first you don't succeed... -

After several weeks in a British centre for asylum seekers, Tufa realised his case would go nowhere and asked to be sent home.

But two years later, he made a similar attempt, this time in Germany.

He then spent several months in overcrowded refugee camps where food was scarce before his application was again rejected and he was sent back to Albania.

Now 27, Tufa is pursuing a masters in journalism in Tirana.

But he still dreams of going abroad after finishing his studies.

"This time in a legal way," he says.

Συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής: Το σύνολο των κομμάτων ζητά στον Κατρούγκαλο να παγώσει τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία

SManalysis



 Κουμουτσάκος; "Ειδική αναφορά θέλησε να κάνει ο κ. Κουμουτσάκος και στο «ζήτημα της Αλβανίας», λέγοντας πως αν είχαμε συζητήσει το θέμα αυτό, θα είχε τονίσει ότι η στάση της αλβανικής κυβέρνησης απέναντι στα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας και στα άλλα ζητήματα των διμερών σχέσεων σε συνδυασμό με τη σημερινή πολιτική κατάσταση στη χώρα αυτή, πρέπει να οδηγήσει την Ελλάδα στην ξεκάθαρη θέση ότι δεν μπορεί να δώσει τη σύμφωνη γνώμη της προκειμένου η Αλβανία να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στο επικείμενο ή στο επόμενο συμβούλιο κορυφής, που είναι τον Ιούνιο. Αυτή είναι μια σταθερή θέση της ΝΔ».

"Η ελληνική αντιπολίτευση αποφάσισε ομόφωνα ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εμποδίσει τη συμφωνία με την Αλβανία όσο η Ελληνική Εθνκή Κοινότητα στη Βόρεια Ήπειρο (όπως αναφέρεται) πρέπει να έχει εγγύηση για ελευθερία, δικαίωμα αυτοδιάθεσης, περιουσίας και αξιοπρέπειας της. Αυτός ο αποκλεισμός είναι ένα μήνυμα προς τα Τίρανα σχετικά με τη διαδικασία ιδιοκτησίας στην περιοχή Χιμάρα, για την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν θα αναγνωρίσουν κανένα άτομο ή επιχειρηματία που έχει οικοδομήσει τη λεηλατημένη ιδιοκτησία της ελληνικής κοινότητας στη Χιμάρα".

Αντρέας Λοβέρδος: "Ακόμα, έχω την άποψη ότι πρέπει να ενεργοποιήσουμε τη συμφωνία του 2011 μεταξύ της ΕΕ και του ΟΑΣΕ για την Αλβανία, τη διαχείριση των τίτλων ιδιοκτησίας στον άξονα Ιόνιο-Αυλώνα-Σαράντα, για τον οποίο δεν γνωρίζουμε γιατί και ποιος ανασταλεί" 

22 Φεβρουαρίου 2019



Τα «πυρά» της αντιπολίτευσης δέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. «"Συναίνεση δεν σημαίνει συνδιαχείριση, υπηρετήσαμε την εθνική γραμμή μέχρι τώρα σε όλα τα θέματα έτσι θα συνεχίσουμε και τώρα», διεμήνυσε από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος, απαντώντας στις αιτιάσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι των κομμάτων τόνισαν στον υπουργό πως πρέπει να μπει πάγος σε οποιαδήποτε συμφωνία επί εθνικών θεμάτων, σημειώνοντας ότι λόγω της εκλογικής χρονιάς που διανύουμε, θα πρέπει να υπάρχει περιορισμένη διαχείριση των μειζόνων θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής εκ μέρους της κυβέρνησης.

"Η ελληνική αντιπολίτευση αποφάσισε ομόφωνα ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εμποδίσει τη συμφωνία με την Αλβανία όσο η Ελληνική Εθνοτική Κοινότητα στη Βόρεια Ήπειρο (όπως αναφέρεται) πρέπει να έχει εγγύηση για ελευθερία, δικαίωμα αυτοδιάθεσης, περιουσίας και αξιοπρέπειας της. Αυτός ο αποκλεισμός είναι ένα μήνυμα προς τα Τίρανα σχετικά με τη διαδικασία ιδιοκτησίας στην περιοχή Χιμάρα, για την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν θα αναγνωρίσουν κανένα άτομο ή επιχειρηματία που έχει οικοδομήσει τη λεηλατημένη ιδιοκτησία της ελληνικής κοινότητας στη Χιμάρα".

Αντρέας Λοβέρδος: "Ακόμα, έχω την άποψη ότι πρέπει να ενεργοποιήσουμε τη συμφωνία του 2011 μεταξύ της ΕΕ και του ΟΑΣΕ για την Αλβανία, τη διαχείριση των τίτλων ιδιοκτησίας στον άξονα Ιόνιο-Αυλώνα-Σαράντα, για τον οποίο δεν γνωρίζουμε γιατί και ποιος ανασταλεί"

Παράλληλα, ζήτησαν από τον κ. Κατρούγκαλο να βάλει στον «πάγο» τόσο την υπόθεση επέκτασης των υδάτων στο Ιόνιο, όσο και όποια συμφωνία με την Αλβανία που θα οδηγήσει και στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος με την ΕΕ.

Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση να μη δεσμεύσει τη χώρα στα εθνικά θέματα

Το μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε αποφάσεις σε μείζονα εθνικά θέματα που να δεσμεύουν τη χώρα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα καθώς είμαστε σε ένα εκλογικό έτος, έστειλε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Βρισκόμαστε σε έτος εκλογικό, ο χρόνος μετράει ανάποδα. Υπό αυτή την έννοια, και το θέσαμε με έμφαση, είναι ένας χρόνος διαχείρισης των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής και όχι μείζονων πρωτοβουλιών ή κινήσεων που μπορούν να δεσμεύσουν το αμέσως προσεχές διάστημα, δηλαδή τις επόμενες κυβερνήσεις της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά συνεχή ενημέρωση από την κυβέρνηση και υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή, σε αυτό το κρίσιμο στάδιο, η απερχόμενη κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε μείζονες αποφάσεις όσον αφορά καίρια και ζωτικά ζητήματα της χώρας».



Ερωτηθείς αν αντιτίθεται η ΝΔ στην επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο ή στην επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως «η περίοδος των τελευταίων μηνών, ενός εκλογικού έτους, επιβάλλει με καλή πίστη στις κυβερνήσεις για μείζονα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και εθνικού συμφέροντος να είναι πάρα πολύ προσεκτική στις κινήσεις της, διότι αυτές οι κινήσεις δεν δημιουργούν δεδικασμένα μόνο όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και προηγούμενου σε σχέση με ζητήματα που έχουμε και με άλλες χώρες».

Προσέθεσε πως «μια τέτοια κίνηση στο Ιόνιο ή όπως είχε αρχικώς ακουστεί ακόμα και με επέκταση της ίδιας λογικής σε ένα τμήμα του Αιγαίου, που όπως και να το κάνουμε είναι μια περιορισμένη χρήση ενός δικαιώματος της Ελλάδας, δημιουργεί δεδικασμένα και προηγούμενα». Υπό αυτή την έννοια, επανέλαβε πως σε «ένα εκλογικό έτος από μια απερχόμενη κυβέρνηση ζητάμε να λάβει υπόψη ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε τέτοιες μείζονες κινήσεις που δεσμεύουν τη χώρα για το επόμενο χρονικό διάστημα».

Ειδική αναφορά θέλησε να κάνει ο κ. Κουμουτσάκος και στο «ζήτημα της Αλβανίας», λέγοντας πως αν είχαμε συζητήσει το θέμα αυτό, θα είχε τονίσει ότι η στάση της αλβανικής κυβέρνησης απέναντι στα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας και στα άλλα ζητήματα των διμερών σχέσεων σε συνδυασμό με τη σημερινή πολιτική κατάσταση στη χώρα αυτή, πρέπει να οδηγήσει την Ελλάδα στην ξεκάθαρη θέση ότι δεν μπορεί να δώσει τη σύμφωνη γνώμη της προκειμένου η Αλβανία να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στο επικείμενο ή στο επόμενο συμβούλιο κορυφής, που είναι τον Ιούνιο. Αυτή είναι μια σταθερή θέση της ΝΔ».

Λοβέρδος: Η κυβέρνηση να μην δεσμεύσει τη χώρα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής

«Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να αποφύγουν στους τελευταίους δύο ή το πολύ πέντε μήνες που θα είναι ακόμα στις θέσεις τους, να δεσμεύσουν τη χώρα σε σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

«Κυρίως οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, ότι συζητούνται με την Ελλάδα συνοριακά θέματα, αποτέλεσαν το έναυσμα για να κάνουμε την παρέμβαση που κάνουμε. Την κάναμε την παρέμβαση σήμερα εδώ και θα την κάνουμε συνεχώς όταν τίθεται ζητήματα εξωτερικής πολιτικής» προσέθεσε ο κ. Λοβέρδος.



Μαυρωτάς: Να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας στα ελληνοτουρκικά

Έγινε μια ενημέρωση κυρίως στα θέματα των ελληνοτουρκικών και του Brexit, δήλωσε εξερχόμενος της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. Τόνισε πως η άποψη του Ποταμιού στα ελληνοτουρκικά θέματα είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμένουν ανοικτοί και ταυτόχρονα «να είμαστε πάντα σε εγρήγορση, και διπλωματική και αμυντική, ιδιαίτερα στο επόμενο διάστημα, και πάντα να επιδιώκουμε μια ευρωπαϊκή ομπρέλα στο θέμα του Brexit». Επισήμανε μάλιστα πως το μάτι μας πρέπει να είναι στη μεγάλη ελληνική παροικία που βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία και πώς θα ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες επιπτώσεις του Brexit.

Γεωργιάδης: Δεν έχουμε εμπιστοσύνη για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Στη σημερινή σύσκεψη του ΕΣΕΠ συζητήθηκαν και θέματα πέρα από την ατζέντα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, λέγοντας πως το κόμμα του έθεσε το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη κατά την εφαρμογή της» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «δεν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται παρόλο που ο υπουργός είπε ότι έχουν συσταθεί δύο επιτροπές για να δούμε πώς θα εφαρμοστεί στο τέλος της ημέρας». Επανέλαβε δε τη θέση της Ένωσης Κεντρώων, ότι δεν αναγνωρίζει καμία ονομασία που να φέρει το όνομα της Μακεδονίας και υπογράμμισε πως θα ζητήσει να διεξαχθεί δημοψήφισμα μετά τις εκλογές από την επόμενη κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε πως δεν θεωρεί ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού και οι συζητήσεις με τον κ. Ερντογάν θα σταματήσει την επιθετική πολιτική από τη γείτονα χώρα.

Για το Brexit, ανέφερε πως «μακάρι να επανέλθει το Ηνωμένο Βασίλειο εντός ΕΕ» και εξέφρασε την ελπίδα να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στον τουρισμό.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη συναίνεσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Τριγάζης: Πρέπει να διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία

Το γεγονός ότι το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής έγινε αμέσως μετά την ανάληψη των επισήμων καθηκόντων του Γιώργου Κατρούγκαλου ως υπουργού Εξωτερικών, χαιρέτισε μετά το τέλος της συνεδρίασης, σε δήλωσή του, ο Παναγιώτης Τριγάζης, συντονιστής τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.



Ένα από τα ζητούμενα είναι η αναβάθμιση του ΕΣΕΠ, να έχει πιο ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και στη συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων, επισήμανε ο κ. Τριγάζης.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πολύ θετική την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν. «Πάντοτε πρέπει να διατηρούμε ανοικτούς τους όποιους διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα» διαμήνυσε.

Έκανε γνωστό επίσης πως στη συνεδρίαση πρότεινε να στηρίξει η κυβέρνηση τις όποιες πρωτοβουλίες της λεγόμενης διπλωματίας των πολιτών, όπως αδελφοποιήσεις πόλεων.

Κατρούγκαλος: Συναίνεση δεν σημαίνει συνδιαχείριση

"Συναίνεση δεν σημαίνει συνδιαχείριση", "υπηρετήσαμε την εθνική γραμμή μέχρι τώρα σε όλα τα θέματα έτσι θα συνεχίσουμε και τώρα" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας σε επιχειρήματα κομμάτων, και ειδικότερα της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

"Δεν υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, είμαστε μία κυβέρνηση πλειοψηφίας η οποία ενεργεί με βάση το πρόγραμμά της" απάντησε με σαφήνεια ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνοντας ότι "πολλά από τα θέματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη δεν άρχισαν να συζητούνται τώρα" και έφερε το παράδειγμα της Αλβανίας και την συζήτηση για όλο το πακέτο των διαφορών μας, που έχει ξεκινήσει χρόνια πριν και ο Ν. Κοτζιάς και την είχε φέρει πολύ κοντά σε πέρας".

Παράλληλα, εξήγησε ότι θα υπάρξει η επιδίωξη για την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση όλων πολιτικών κομμάτων και για κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής. "Χωρίς καμμία διάθεση αιφνιδιασμού, χωρίς καμία διάθεση να διχάσουμε, ακριβώς το αντίθετο" όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε, όπως δήλωσε, αναλυτικά τους εκπροσώπους των κομμάτων για το τι συζητήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία επισημαίνοντας ότι αντικείμενο της συζήτησης και της όλης συνάντησης Α. Τσίπρα- Τ.Ρ. Ερντογάν δεν ήταν η διαπραγμάτευση επί της ουσίας των ανοιχτών θεμάτων αλλά η επανεκκίνηση του διαλόγου σε συστηματική βάση και η προσπάθεια οικοδόμησης και εφαρμογής των ληφθέντων μέτρων εμπιστοσύνης από το παρελθόν μέχρι τα πιο πρόσφατα, σε μία κατεύθυνση εκτόνωσης της έντασης.

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά αποσαφήνισε, και για το πώς αντιμετωπίστηκε η νύξη εκ μέρους του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης ότι τάχα θα συζητηθούν και θέματα σχετικά με τα νησιά. "Διευκρίνισα ότι η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τις μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά μας, ακριβώς γιατί ένα από τα θέματα που θέλουμε να εξασφαλίσουμε είναι η πιστή εφαρμογή της συνθήκης της ΕΕ-Τουρκίας και για το μεταναστευτικό θέμα.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε επίσης και για την επικείμενη συνάντηση που θα έχει με την ειδική εκπρόσωπο των ΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χόλ Λουτ την ερχόμενη Τρίτη, σημειώνοντας επ αυτού ότι "επιβεβαιώθηκε στο ΕΣΕΠ η εθνική γραμμή επί του Κυπριακού, να τονιστεί εκ μέρους της Ελλάδας η διεθνής του διάσταση, η διάστασή του ως ένα θέμα εισβολής που πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους Διεθνούς Δικαίου και με μοναδικό θέμα διαπραγμάτευσης εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας τον τερματισμό του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα".

Σχετικά με το Brexit, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη ρύθμιση των δικαιωμάτων των Βρετανών πολιτών που είναι εγκατεστημένοι στη χώρα μας με τον ίδιο τρόπο και με τον όρο της αμοιβαιότητας στην αντιμετώπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην Μεγάλη Βρετανία. "Αυτά" όπως σημείωσε "για την περίπτωση που δεν θα υπάρχει, όπως όλοι εξακολουθούμε να ελπίζουμε- μολονότι τα περιθώρια στενεύουν- συμφωνία αποχώρησης και θα πρέπει τα θέματα αυτά να ρυθμιστούν με διμερή τρόπο".

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο θέμα της στάσης μας απέναντι στη Βενεζουέλα το οποίο τέθηκε από τη Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζοντας ότι "όχι μόνο δεν είναι διαφορετική η θέση μας από την θέση της ΕΕ αλλά εμείς συνδιαμορφώσαμε μαζί με άλλες χώρες τη θέση της, να επιδιωχθεί, δηλαδή, δημοκρατική και ειρηνική διέξοδος στην κρίση, με το λαό της Βενεζουέλας να εκφράζεται". Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της ΕΕ με τη σύσταση μιας ομάδας κρατών η οποία θα εξασφάλιζε τις συνθήκες διεξαγωγής τίμιων εκλογών για να μπορέσει να μιλήσει ο λαός της Βενεζουέλας. Και επισήμανε τέλος, επ'αυτού ότι στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι θετικές δηλώσεις της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι υπογραμμίζοντας ότι "είμαστε πάντα ευθυγραμμισμένοι στις γενικές αρχές που σέβεται ΕΕ, της δημοκρατίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μέσω του πολιτικού διαλόγου" APE


Friday, February 22, 2019

Albanian opposition in mass resignation move to demand fresh elections

SManalysis

 
COMMENTS
By Euronews  • last updated: 22/02/2019

Thousands of Albanians took part in a rally in their capital city Tirana yesterday, demonstrating against alleged corruption by Prime Minister Edi Rama.

The peaceful demonstration culminated in a march led by opposition leader Lulzim Basha, to hand over signed statements by his MPs giving up their parliamentary seats and demanding fresh elections.


Prime Minister Edi Rama said the door was still open to Basha and his party.

He said: "The hand of co-operation and dialogue is still extended to the opposition, despite them excluding themselves from parliament.

"Political life continues, just as this government and its majority will continue to work for Albania, though it can't continue as if nothing has happened."

International condemnation
The European Union and United States condemned the mass resignations.

EU Diplomatic Chief Federica Mogherini and Enlargement Commissioner Johannes Hahn said in a joint statement:

"The decision by the opposition to relinquish their mandates seriously hinders the functioning of democracy in Albania.

"These decisions and acts are counterproductive, go against the democratic choice of Albanian citizens and undermine the progress the country has made on the European Union path."

They urged the government and opposition to start "constructive discussions" to resolve the crisis.

'Bandit'
But the leader of the main opposition Democrat party, Lulzim Basha, defended the move and showed little willingness for reconciliation during a speech at the rally.

"Today the country does not have a legitimate parliament. I will never accept an agreement with a bandit like Rama."

Ahead of the protest, the prime minister accused the opposition of "deliberately creating conflict" before local elections in June "because they do not have the means to face the citizens' votes".

Αυτοί σκότωσαν τον Αλέξανδρο Σταματιάδη: Στην δημοσιότητα οι φωτογραφίες των Αλβανών δολοφόνων – Το λάθος ενός εξ’ αυτών που τους «πρόδωσε»

SManalysis

Ενδεχομένως, δίνετε επίσης ένα ελληνικό διαβατήριο, όπως κάνατε με χιλιάδες Αλβανούς από το Βορρά και το Κοσσυφοπέδιο, επειδή, ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόταν ψήφους, ενώ η Χειμάρα και η Βόρειος Ήπειρος παραμένουν εκτός της λίστας ...


Δημοσίευση: 22 Φεβρουαρίου 2019, 4:21 μμ | Ανανέωση: Φεβρουάριος 22, 2019


Δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των ατόμων που εμπλέκονται στην ληστεία μετά φόνου του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη στην Κηφισιά. Συνολικά δόθηκαν στην δημοσιότητα τα στοιχεία 8 ατόμων αλλά μόνο τρεις από αυτούς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι αρχές έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην δολοφονία του άτυχου επιχειρηματία.



Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης της δολοφονίας ζήτησε από έναν ανάπηρο συνεργό του, τον τσιλιαδόρο της ευρύτερης σπείρας ληστών στην οποία ήταν ενταγμένος, να οδηγήσει ένα αυτόματο αυτοκίνητο μέχρι την Αλβανία, όπου και είχε βρει προσωρινό καταφύγιο μέχρι να διαφύγει στο Βέλγιο με πλαστή Ελληνική ταυτότητα.

Σήμερα δόθηκαν στην δημοσιότητα οι φωτογραφίες τους. Πρόκειται για τον (επ.) GJERGJI (ον.) ELVIS του NDUA και της MARA που γεννήθηκε στις 25-2-1989 στην Αλβανία



Ο οδηγός είναι ο επ. HINGA (ον.) GENTIAN του HEKURAN και της BUKURI που γεννήθηκε στις 15-5-1979 στην Αλβανία

Ο ανάπηρος (του λείπει ένα χέρι κι ένα πόδι) είναι δεινός οδηγός αυτόματων αυτοκινήτων και μάλιστα όπως διαπιστώθηκε στην συνέχεια από τους Αστυνομικούς, έτρεχε με 200 χλμ/ώρα την επίμαχη ημέρα, προκειμένου να φθάσουν μαζί με τον δολοφόνο γρήγορα στο τελωνείο της Κακαβιάς, πριν προλάβουν, δηλαδή, οι αστυνομικοί να κλείσουν τα σύνορα.




Παράλληλα ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως ένας άνθρωπος, μ’ ένα χέρι και μ’ ένα πόδι, θα ήταν ενταγμένος σε ομάδα ληστών και μάλιστα ως δεινός οδηγός ή πως ο ίδιος άνθρωπος θα ήταν σε θέση να οδηγήσει με υψηλές ταχύτητες, προκειμένου να φυγαδεύσει τον έναν από τους δολοφόνους του Α. Σταματιάδη στην Αλβανία.

Ένα ολόκληρο καλοκαίρι οι έμπειροι ερευνητές του Τμήματος Ληστειών της Ασφάλειας Αττικής “έσπαζαν το κεφάλι τους” προκειμένου να διαπιστώσουν το τρόπο διαφυγής των δραστών της άγριας δολοφονίας προς την Αλβανία, μέχρι που έλυσαν τον γρίφο και πραγματικά έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν πως ο οδηγός του αυτοκινήτου, ήταν ένας άνδρας μ’ ένα χέρι κι ένα πόδι.

Και το τρίτο πρόσωπο είναι ο (επ.) KOLA (ον.) TONIN ή ANTONI του FRROK και της MARIA που γεννήθηκε στις 2-9-1981 στην Αλβανία

Στο μεταξύ και σε ό,τι αφορά στους άλλους δυο δολοφόνους του Αλέξανδρου Σταματιάδη, διαπιστώθηκε από τις έρευνες των έμπειρων ερευνητών του Τμήματος Ληστειών της Ασφάλειας Αττικής, πως ο άνθρωπος που φέρεται να πυροβόλησε τον άτυχο επιχειρηματία (επ.) FRROKU ή FRROCU (ον.) ADRIAN του MARK και της PRENDE που γεννήθηκε στις 5-3-1975 στην Αλβανία αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση της σύλληψης τους συνεργού του στο Βέλγιο έφυγε αμέσως από την Ιταλία όπου κρύβονταν και επέστρεψε στην Αλβανία, καθώς μάλλον εκεί νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά πως θα μπορέσει να κρύψει τα ίχνη του. Ήδη ωστόσο οι αστυνομικοί γνωρίζουν όλες του τις κινήσεις και καραδοκούν.







FILOPATI (ον.) ARMANDO του GJOVALIN και της MARTINE που γεννήθηκε στις 3-6-1983 στην Αλβανία

Αγριογούρουνο… πρόδωσε τους δολοφόνους

Πανηγύριζε στο facebook ότι σκότωσε αγριογούρουνο με δύο σφαίρες μέσα από αυτοκίνητο εν κινήσει σε δρόμο έξω από την Τρίπολη. Λίγες ημέρες αργότερα με το ίδιο πιστόλι σκότωσε τον 52χρονο επιχειρηματία Αλέξανδρο Σταματιάδη μέσα στο σπίτι του στην Κηφισιά, όταν αντέδρασε σθεναρά για να προστατεύσει την οικογένειά του.

Το αίμα όμως του αγριογούρουνου που βρέθηκε μέσα σε ένα τζιπ, μάρκας Ford Maverick, το οποίο είχαν αρπάξει μετά από άλλη ληστρική εισβολή σε σπίτι επιχειρηματία ταχυμεταφορών στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, οι κάλυκες που είχαν… σταθεί στους υαλοκαθαριστήρες του, σε συνδυασμό με σχόλια έπαρσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίες ήταν κομβικά για τους παρατηρητικούς αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας να ταυτοποιήσουν τους τρεις από τους τέσσερις δράστες της δολοφονίας.

Ο 30χρονος Ε.G. είναι ο μοναδικός που συνελήφθη στις Βρυξέλλες σε συνεργασία με κλιμάκιο Ελλήνων αστυνομικών που πήγαν εκεί, έχουν ταυτοποιηθεί δύο ακόμη, οι Τ.Κ. και Α.F., και ένας ακόμη αταυτοποίητος, που αμέσως μετά τη δολοφονία διέφυγαν στο εξωτερικό. Ο 30χρονος είχε πλαστή ελληνική ταυτότητα και συνελήφθη λίγο πριν διαφύγει στην Αγγλία. Οι τέσσερις προαναφερθέντες και οι υπόλοιποι έξι της συμμορίας που διέπραττε διαρρήξεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας συνέχισαν τη δράση τους στοχοποιώντας πολίτες που συμμετείχαν σε… πανηγύρια και κοινωνικές εκδηλώσεις. Μετά τη σύλληψή τους, ο ένας απέδιδε στον άλλο το ρόλο του… πιστολέρο που σκότωσε τον επιχειρηματία, με τους αστυνομικούς να λαμβάνουν όλο και περισσότερα στοιχεία για τους δράστες της δολοφονίας.


Ληστεία και… Ford Maverick

Πριν τη ληστρική εισβολή στο σπίτι του άτυχου επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη (εξέπνευσε 18 μέρες αργότερα), στις 2 Απριλίου 2018, η δολοφονική τετράδα είχε εισβάλει στο σπίτι γνωστού επιχειρηματία ταχυμεταφορών στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Είχαν ακινητοποιήσει τον ίδιο και την οικογένειά του, τους είχαν χτυπήσει, φιμώσει και δέσει και στη συνέχεια είχαν αποσπάσει εκτός από κοσμήματα και τιμαλφή και το αυτοκίνητό του, ένα τζιπ μάρκας Ford Maverick.

Με αυτό το όχημα σε επαρχιακό δρόμο της Τρίπολης, τους πετάχτηκε ένα αγριογούρουνο, με το συνεπιβάτη να βγαίνει από το παράθυρο, να πυροβολεί και να σκοτώνει το θήραμά του. Το φόρτωσαν στο πορτμπαγκάζ, ενώ δεν πρόσεξαν ότι δύο από τους κάλυκες είχαν σταθεί στο «ρυάκι» των υαλοκαθαριστήρων. Με το ίδιο όχημα έφθασαν έξω από το σπίτι του Αλέξανδρου Σταματιάδη. Αρχικά επιχείρησαν να μπουν στη μεζονέτα του αδερφού του. Δεν τα κατάφεραν και μπήκαν σε αυτό του 52χρονου επιχειρηματία, με τα γνωστά θανατηφόρα αποτελέσματα.

Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στους Θρακομακεδόνες μετά από έκρηξη σε ΑΤΜ στην περιοχή των Αφιδνών, που εικάζεται πως διέπραξαν οι τέσσερις δράστες, οι οποίοι είχαν συλληφθεί μαζί στο παρελθόν για αντίστοιχα αδικήματα.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν τους κάλυκες στους υαλοκαθαριστήρες, οι οποίοι μετά από βαλλιστική εξέταση διαπιστώθηκε ότι προήλθαν από το ίδιο πιστόλι που είχε σκοτώσει τον επιχειρηματία. Στο πίσω κάθισμα είχαν εντοπίσει κηλίδες αίματος και το γενετικό υλικό είχε μεταφερθεί στο εργαστήριο DNA της Ελληνικής Αστυνομίας.
«Sus scrofa» και αναρτήσεις

Από τα εγκληματολογικά εργαστήρια διαπιστώθηκε πως δεν πρόκειται για αίμα ανθρώπου αλλά ζώου και μάλιστα ενός υβριδικού αγριόχοιρου με την επιστημονική ονομασία «Sus scrofa», το όνομα του οποίου έδωσε και την κωδική ονομασία της αστυνομικής επιχείρησης για τη σύλληψη των δραστών.

Στη συνέχεια της αστυνομικής έρευνας, με έκπληξη οι αστυνομικοί που ασχολούνταν μεθοδικά με την ταυτοποίηση των δραστών, αναζητώντας στοιχεία μέσα από τα προφίλ τουλάχιστον 100 υπόπτων στο facebook, εντόπισαν έναν από τέσσερις δράστες να έχει αναρτήσει φωτογραφίες με το θήραμά τους το επίμαχο χρονικό διάστημα και τον τρόπο με τον οποίο το είχαν σκοτώσει. Από εκεί αλυσιδωτά έφθασαν και στους υπολοίπους.

Η συμμορία, εκτός από τη ληστεία μετά φόνου, διέπραξε μία ακόμη, 55 κλοπές σε οικίες, καταστήματα και επιχειρήσεις καθώς και μία απόπειρα διάρρηξης ΑΤΜ τράπεζας στις Αφίδνες. Μετά τη δολοφονία, τα υπόλοιπα μέλη συνέχισαν τη δράση τους αλλάζοντας μεθοδολογία. Στόχευσαν περιοχές με τοπικά πανηγύρια, κατά τη διάρκεια των οποίων απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες των οικιών ή καταστημάτων, τα οποία άδειαζαν. Pentapostagma

Towards a Great Albania

SManalysis

VOLTAIRE NETWORK | 20 FEBRUARY 2019

In violation of UNSC Resolution on the end of the Nato war against Serbia in 1999, Kosovo has now equipped itself with an army.

According to the Prime Minister of Kosovo, Ramush Haradinaj, an agreement was concluded with his Albanian partner, Edi Rama, under which the border between the two States will be abolished on 1 March 2019.

Furthermore, during a Joint Council Meeting of Albania and Kosovo, a common fund was established to promote both states joining the EU.

When the Albanian Prime Minister was received by the Kosovo Parliament, he set out the plan for a common foreign and security policy, with ambassadors representing both states and one President for both states.

On 15 February 2019, he appeared on the TV channel Vizion Plus and spoke about the merger of the two States, assuring that this would be the solution to the problem of Kosovo, something which contravenes the UNSC Resolution. Great Albania would then be the first Muslim State to be a member of the European Union.

While this was happening, you have on the one hand the Albanian populations in Montenegro, Macedonia and Greece getting ready to ask if they can form part of Great Albania and the Greek minority, that live in South Albania, on the other hand, immediately requesting, that should this plan be implemented, they should not join Great Albania but be incorporated into Greece.

In practice, Kosovo in its present form, is a huge US military base and Albania functions as the CIA’s European Heartbeat.

On 17 February 2019, the 11th anniversary of the independence of Kosovo, was celebrated with a procession of the new army of Kosovo. Parliament held an extraordinary session in the presence of the Prime Ministers of Kosovo and Albania. Also present at the session were the former Italian Prime Minister Massimo D’Alema and the former head of the Mission of Verification in Kosovo, William Walker, who attributed the massacre of Račak to Serbia to justify the Nato intervention.

By a curious reversal of thinking, the US and Turkey are now supporting the plan for a Great Albania when before they had accused Belgrade of wanting to create Great Serbia (later on, the charge of an alleged “Plan fer à cheval” turned out to be nothing but a lie concocted by Nato) and they bombed it.

In the nineties, the Pentagon thought of Yugoslavia as a “laboratory” where they were free to test “the wars of dogs”. This is the possibility of isolating a country, centrifuging it to produce a civil war and leaving its constituent communities separated out at the end.

Prior to the wars that destroyed Yugoslavia, the Balkans had been populated by very different peoples. At that time, the term “balkanization” was used to label this mix. Today, each community is pretty much tied to distinct areas. Balkanization now has a different meaning. It refers to a process of ethnic separation and territorial segmentation.

Μια «ανάσα» πριν το εμφύλιο η Αλβανία – Αντιπολίτευση: «Πάρτε τα όπλα, θα κλείσουμε τα σύνορα στον Ράμα & θα τον βάλουμε φυλακή»

SManalysis

Δημοσίευση: 21 Φεβρουαρίου 2019,


Τι γίνεται και που είναι ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα; Ο ίδιος αναχώρησε  βιαστικά από τον χώρο του κοινοβουλίου πριν μερικές ώρες με την προστασία αυτοκινητοπομπής από θωρακισμένα οχήματα…προς εντελώς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ κατά τη διαδικασία αποχώρησής του ήρθε αντιμέτωπος με ομάδα διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.



Πάντως το όλο σκηνικό μυρίζει μπαρούτι και η χώρα βρίσκεται μια πριν το εμφύλιο.

Ουσιαστικά όμως έχουμε σε εξέλιξη πιθανόν, ανώμαλα σενάρια στην Αλβανία μετά και την προτροπή του ηγέτη της αντιπολίτευσης να απαγορευθεί η έξοδος από την χώρα του Έντι Ράμα, και την προτροπή του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα να εξοπλιστούν οι πολίτες.

Η αμερικανική, η γερμανική και άλλες πρεσβείες ανακοίνωσαν ότι η βία δεν πρέπει να επικρατήσει στην χώρα, ενώ σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΕ.

Παρόλα αυτά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κατά στη σημερινή μεγάλη διαμαρτυρία, ο ηγέτης της αλβανικής αντιπολίτευσης Lulzim Basha έκανε μια άκρως περίεργη δήλωση, με την οποία προεξοφλεί-αναγγέλλει την αναχώρηση του Έντι Ράμα από τη χώρα.




Ο Μπάσα κάλεσε την αλβανική αστυνομία να μην επιτρέψει στον Ράμα να εγκαταλείψει τη χώρα, για να δικαστεί αργότερα από δικαστήριο για τα σκάνδαλα τα οποία εμπλέκεται ο ίδιος.

¨Καλώ την αστυνομία της χώρας  να μην επιτρέψει στον Ράμα να φύγει από τα σύνορα της χώρας», δήλωσε ο Μπάσα μπροστά στους διαδηλωτές προκαλώντας κύμα αγανάκτησης .

Την ίδια στιγμή ο πρώην Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα έχει διανείμει ένα βίντεο στο οποίο μιλά κατά τη διάρκεια της συνόδου της ολομέλειας όπου ακούγεται να καλεί τον αλβανικό λαό να οπλιστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα το είχε διανείμει μέσω διαφόρων πρεσβειών και κυβερνήσεων ως απόδειξη των προθέσεων της αντιπολίτευσης προχθές και σήμερα.

Στο βίντεο όντως ο Μπερίσα μιλώντας στο κοινοβούλιο καλεί τους Αλβανούς πολίτες να κινηθούν με σκοπό την αυτοπροστασία τους, αποκτώντας οπλισμό, επειδή σύμφωνα με αυτόν, το κράτος δεν υπάρχει πουθενά.

Μιλάμε για ένα άκρως επικίνδυνο σκηνικό στο οποίο η παραμικρή ενέργεια των αρχών είναι ικανή να πυροδοτήσει εντάσεις.

Η ουσία παραμένει όμως, ότι η Αλβανία είναι μια χώρα στην οποία βασιλεύει η διαφθορά, οι συμμορίες, η μαφία, τα ναρκωτικά και πολλά άλλα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό του λαού βιώνει ανεργία, σκληρές συνθήκες εργασίας  και ανασφάλεια.

Το νέο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί θυμίζει «έφοδο» κατάληψης της εξουσίας από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Λ.Μπάσα ο οποίος σχημάτισε με τα χέρια του τον αετό της Μεγάλης Αλβανίας. Μα αυτά τα ιδεώδη θα σχηματίσει κυβέρνηση και αυτός κάνοντας πάνω κάτω τα ίδια με τον Ράμα.

Η Ελλάδα έχει λόγο σε μια ενδεχόμενη ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και τέτοιες καταστάσεις οφείλει να τις στηλιτεύει διότι πρωτίστως απειλούν την ελληνική μειονότητα και τα δίκαια της.

Όταν πάντως φυλακίσουν τον Έντι Ράμα, διότι προς τα εκεί πάει η κατάσταση, η όποια ελληνική κυβέρνηση θα έχει την εξουσία τότε, πρέπει να του προσάψει και την εν ψυχρώ δολοφονία του Κ .Κατσίφα.

Αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχάσει κανένας. Pentapostagma

Thursday, February 21, 2019

Μια «ανάσα» πριν το εμφύλιο η Αλβανία – Αντιπολίτευση: «Πάρτε τα όπλα, θα κλείσουμε τα σύνορα στον Ράμα & θα τον βάλουμε φυλακή»

SManalysis

Δημοσίευση: 21 Φεβρουαρίου 2019, Pentapostagma


Τι γίνεται και που είναι ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα; Ο ίδιος αναχώρησε  βιαστικά από τον χώρο του κοινοβουλίου πριν μερικές ώρες με την προστασία αυτοκινητοπομπής από θωρακισμένα οχήματα…προς εντελώς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ κατά τη διαδικασία αποχώρησής του ήρθε αντιμέτωπος με ομάδα διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.



Πάντως το όλο σκηνικό μυρίζει μπαρούτι και η χώρα βρίσκεται μια πριν το εμφύλιο.

Ουσιαστικά όμως έχουμε σε εξέλιξη πιθανόν, ανώμαλα σενάρια στην Αλβανία μετά και την προτροπή του ηγέτη της αντιπολίτευσης να απαγορευθεί η έξοδος από την χώρα του Έντι Ράμα, και την προτροπή του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα να εξοπλιστούν οι πολίτες.

Η αμερικανική, η γερμανική και άλλες πρεσβείες ανακοίνωσαν ότι η βία δεν πρέπει να επικρατήσει στην χώρα, ενώ σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΕ.

Παρόλα αυτά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κατά στη σημερινή μεγάλη διαμαρτυρία, ο ηγέτης της αλβανικής αντιπολίτευσης Lulzim Basha έκανε μια άκρως περίεργη δήλωση, με την οποία προεξοφλεί-αναγγέλλει την αναχώρηση του Έντι Ράμα από τη χώρα.




Ο Μπάσα κάλεσε την αλβανική αστυνομία να μην επιτρέψει στον Ράμα να εγκαταλείψει τη χώρα, για να δικαστεί αργότερα από δικαστήριο για τα σκάνδαλα τα οποία εμπλέκεται ο ίδιος.

¨Καλώ την αστυνομία της χώρας  να μην επιτρέψει στον Ράμα να φύγει από τα σύνορα της χώρας», δήλωσε ο Μπάσα μπροστά στους διαδηλωτές προκαλώντας κύμα αγανάκτησης .

Την ίδια στιγμή ο πρώην Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα έχει διανείμει ένα βίντεο στο οποίο μιλά κατά τη διάρκεια της συνόδου της ολομέλειας όπου ακούγεται να καλεί τον αλβανικό λαό να οπλιστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα το είχε διανείμει μέσω διαφόρων πρεσβειών και κυβερνήσεων ως απόδειξη των προθέσεων της αντιπολίτευσης προχθές και σήμερα.

Στο βίντεο όντως ο Μπερίσα μιλώντας στο κοινοβούλιο καλεί τους Αλβανούς πολίτες να κινηθούν με σκοπό την αυτοπροστασία τους, αποκτώντας οπλισμό, επειδή σύμφωνα με αυτόν, το κράτος δεν υπάρχει πουθενά.

Μιλάμε για ένα άκρως επικίνδυνο σκηνικό στο οποίο η παραμικρή ενέργεια των αρχών είναι ικανή να πυροδοτήσει εντάσεις.

Η ουσία παραμένει όμως, ότι η Αλβανία είναι μια χώρα στην οποία βασιλεύει η διαφθορά, οι συμμορίες, η μαφία, τα ναρκωτικά και πολλά άλλα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό του λαού βιώνει ανεργία, σκληρές συνθήκες εργασίας  και ανασφάλεια.

Το νέο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί θυμίζει «έφοδο» κατάληψης της εξουσίας από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Λ.Μπάσα ο οποίος σχημάτισε με τα χέρια του τον αετό της Μεγάλης Αλβανίας. Μα αυτά τα ιδεώδη θα σχηματίσει κυβέρνηση και αυτός κάνοντας πάνω κάτω τα ίδια με τον Ράμα.

Η Ελλάδα έχει λόγο σε μια ενδεχόμενη ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και τέτοιες καταστάσεις οφείλει να τις στηλιτεύει διότι πρωτίστως απειλούν την ελληνική μειονότητα και τα δίκαια της.

Όταν πάντως φυλακίσουν τον Έντι Ράμα, διότι προς τα εκεί πάει η κατάσταση, η όποια ελληνική κυβέρνηση θα έχει την εξουσία τότε, πρέπει να του προσάψει και την εν ψυχρώ δολοφονία του Κ .Κατσίφα.

Αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχάσει κανένας.

Αλβανική αντιπολίτευση: «Όχι στους εγκληματίες και στους κλέφτες ολιγάρχες»

SManalysis



Φεβρουάριος 21, 2019. Echedoros

Τίρανα.

Από τα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Λουλζίμ Μπάσα στην ομιλία του είπε χαρακτηριστικά ότι « η Αλβανία έχει μέλλον και το μέλλον της δεν ανήκει στους εγκληματίες και κλέφτες ολιγάρχες, δεν ανήκει στον άνθρωπο που έφερε αυτό το μαύρο, στον Έντι Ράμα».
Image result for berisha i jep zamir manes bregdetin
Berisha with albanian oligark Samir Mane 

«Ας ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι ελπίδας για την κατάρρευση του εγκληματικού καθεστώτος του Μαδούρο των Βαλκανίων.
Η Αλβανία  έχει μέλλον και αυτό το μέλλον δεν ανήκει στους εγκληματίες και τους κλέφτες ολιγάρχες, δεν ανήκει στον Έντι Ράμα. Το μέλλον είναι δικό σας. Πρέπει να έχουμε  μια κυβέρνηση του λαού, από τον λαό για τον λαό.


Η Αλβανία θέλει να έχει μέλλον, να ανοίξει την πόρτα της Ευρώπης. Αυτό είναι το μήνυμα που ενώνει τους ανθρώπους από ποτέ άλλοτε», είπε ο Μπάσα από τα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος.


«Ετοιμαστείτε για την επόμενη μάχη σε ολόκληρη τη χώρα. Ο θεός να ευλογεί τη χώρα. Νίκη!», είπε ο Μπάσα και άρχισε να τραγουδά τον εθνικό ύμνο της Αλβανίας.

Albanian opposition holds anti-govt rally, demands new vote

SManalysis

 AP

Policemen are seen behind barbwire placed to secure the Parliament building as opposition supporters gather to participate in an anti-government rally in capital Tirana, Albania, on Tuesday, Feb. 21, 2019. Albania’s opposition supporters have surrounded the parliament building Thursday, asking for the resignation of the government which they allege is corrupt. (Visar Kryeziu/Associated Press)
By Llazar Semini | AP February 21 at 7:20 AM
TIRANA, Albania — Thousands of protesters supporting Albania’s opposition surrounded the parliament building Thursday and demanded the government step down, claiming it’s corrupt and has links to organized crime.

Hundreds of police and rolls of barbed wire are protecting the parliament building in downtown Tirana, the capital, from the protesters. Thursday’s parliament session was cancelled.

Opposition lawmakers, led by the center-right Democratic Party of Lulzim Basha, have signed letters of resignation from parliament and are demanding an early election.

Supporters of the opposition gathered in front of the parliament building with anti-government posters and slogans. Basha invited all demonstrators to follow him to the main offices of the parliament, where he handed over the lawmakers’ resignation letters.


Then they moved to the party headquarters, where Basha called for nationwide protests.

“We will now lead a civic, peaceful and democratic battle to restore legitimacy and democracy in Albania,” Basha told The Associated Press before the start of the rally.

The governing Socialists, which hold 74 seats in the 140-seat parliament, did not comment.

The European Union’s foreign policy chief Federica Mogherini and Enlargement Commissioner Johannes Hahn denounced the opposition lawmakers’ decision to resign as “counterproductive.” They say the lawmakers “go against the democratic choice of Albanian citizens and undermine the progress the country has made on the European Union path.”

Albania is hoping to launch full EU membership negotiations later this year.

The U.S. embassy in Tirana urged opposition supporters “to peacefully exercise their right of assembly and reject violence” and the government “to practice restraint.”

Thursday’s protest ended peacefully after three hours.

At last week’s rally, protesters tried to force their way into Socialist Prime Minister Edi Rama’s office. Police used tear gas to keep them away.

«Ζεσταίνεται» εξέγερση εθνικιστών στα Σκόπια – Ο Γκ. Ιβάνοφ δεν αποδέχεται τις «Πρέσπες» – Τσίπρας-Ζάεφ επιβάλλουν τη Συμφωνία

SManalysis

Δημοσίευση: 21 Φεβρουαρίου 2019,


Τίποτα δεν έχει τελειώσει οριστικά στα Σκόπια με το θέμα της ονομασίας, την στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των Σκοπιανών δεν το αποδέχεται και προβαίνει σε κινήσεις αποδοκιμασίας, όπως το σβήσιμο της λέξης «Βόρεια» σε πινακίδες κά.   



Ουσιαστικά, η Συμφωνία των Πρεσπών επιβλήθηκε τόσο από τα Σκόπια, όσο και από την Αθήνα, ενώ οι αρχικοί όροι για την εφαρμογή της συνθήκης δεν τηρήθηκαν από την πλευρά των Σλάβων. Παρόλα αυτά η Συμφωνία προχώρησε και έβαλε τη σπίθα για μια νέα εποχή αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια.

Ο Πρόεδρος της χώρας Γκ. Ιβανόφ αρνείται και ο ίδιος πεισματικά να εκτελέσει την απόφαση του κοινοβουλίου για το νέο όνομα του κράτους, δίνοντας το έναυσμα στους εθνικιστές του VMRO να βαράνε τα νταούλια της εξέγερσης.

Η διεθνής κοινότητα έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας σε όλα τα επίσημη ιδρύματα και ο Ιβάνοφ αρνείται πεισματικά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, γνωστοποιεί ο τοπικός αλβανικός τύπος.

Σύμφωνα με την συνθήκη, κάθε δημόσιο ίδρυμα και κάθε νομική οντότητα που έχει συσταθεί από το σκοπιανό κράτος πρέπει να αλλάξει το όνομά της χώρας στην πινακίδα του.




Όλα τα υπουργεία και τα θεσμικά όργανα έχουν σεβαστεί αυτή την υποχρέωση και έχουν αλλάξει τους ιστοτόπους τους, αλλά όχι ο ιστότοπος του Σκοπιανού προέδρου.

Ο ιστότοπος του προέδρου εξακολουθεί να έχει το όνομα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το όνομα του προφίλ του στο Facebook δεν έχει αλλάξει και δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην προεδρική βίλα του Vodno.



Όσον αφορά την ερώτηση προς την κυβέρνηση εάν υπάρχουν κυρώσεις για μη συμμόρφωση του Ιβανοφ με τις υποχρεώσεις, λένε:

«Κάθε θεσμός και κάθε πολίτης πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι απαραίτητο για όλα τα θεσμικά όργανα να προβούν σε αλλαγές στις αντίστοιχες προθεσμίες, σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα», σημειώνει η Κυβέρνηση.

Η μετονομασία των πινακίδων στα συνοριακά σημεία με τη Δημοκρατία της Ελλάδος είναι το πρώτο βήμα που έκαναν τα Σκόπια προς την πλήρη αλλαγή του συνταγματικού ονόματος.

Σύμφωνα με την σκοπιανή ομάδα διακυβέρνησης που είναι επιφορτισμένη με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της συμφωνίας Πρεσπών μεταξύ «Β.Μκαεδονίας» και Ελλάδας, οι προθεσμίες για πλήρη αλλαγή ξεκινούν από 3 ημέρες έως σε 5 χρόνια από την έναρξη του σχετικού κεφαλαίου της ΕΕ.

Η ουσία αφορά την δράση των σκληρών Σκοπιανών εθνικιστών του VMRO, οι οποίοι συνεπικουρούμενοι από Ρώσους συμβούλους από τους εκατοντάδες που δρουν στην χώρα (στην Σερβία είναι 3000) ετοιμάζονται για καταιγιστικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αποδοχή του νέου ονόματος και της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν έχει την έγκριση της πλειοψηφίας του σκοπιανού λαού και αυτό θα αποτυπωθεί σύντομα εντός της χώρας.

Εάν σε αυτό προσθέσουμε και την ανεργία, την μεγάλη εγκληματικότητα και την μεροληπτική στάση των Αλβανών που θέλουν να εκλέξουν και πρόεδρο στις επικείμενες εκλογές, βάζοντας μπουρλότο στο κρατίδιο αυτό με σκοπό να προσκολληθούν αργότερα στην Μεγάλη Αλβανία, τότε πρέπει να αναμένουμε πολύ άσχημες εξελίξεις στην περιοχή σύντομα. Pentapostagma

Αποκάλυψη Der Spiegel …Εκπαίδευση Τζιχαντιστών σε Αλβανικό Στρατόπεδο

SManalysis

 21 Φεβρουαρίου 2019




Στρατόπεδο στην Αλβανία μεγέθους ίσο με 50 γήπεδα ποδοσφαίρου στο οποίο περίπου 2.000 τζιχαντιστές από το Ιράν εκπαιδεύονται καθημερινά στη χρήση όπλων, τις πολεμικές τέχνες και τον ανορθόδοξο πόλεμο με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού, το ιδιαίτερο αυτό στρατόπεδο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 35 λεπτών με αυτοκίνητο από τα Τίρανα, και οι άνδρες και οι γυναίκες που ζουν μέσα σε αυτό μοιάζουν σαν να βρίσκονται σε άλλη εποχή. «Δεν επιτρέπεται να κατέχουν κινητά τηλέφωνα ή ρολόγια και απαγορεύεται ακόμα και να κρατούν ημερολόγιο» αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό.

Το εν λόγω στρατόπεδο «φιλοξενεί» τα μέλη της οργάνωσης «Οι Μουτζαχεντίν του λαού», μια ένοπλη ομάδα που πρόσκειται στην ιρανική αντιπολίτευση και η οποία μέχρι το 2012 χαρακτηριζόταν ως «τρομοκρατική οργάνωση» από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

«Τον τελευταίο καιρό ωστόσο, πολλά μέλη της κυβέρνησης του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν την ομάδα, γνωστή με τη συντομογραφία MEK. Τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και η ΜΕΚ θέλουν να δουν το τέλος του καθεστώτος στο Ιράν και τώρα που η οργάνωση έχει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, πιστεύει ότι έφθασε τελικά το πλήρωμα του χρόνου».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Spiegel, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε στο περιοδικό ο πατέρας μια γυναίκας που ζει στο στρατόπεδο, οι 2.000 άνθρωποι εκπαιδεύονται περίπου τρεις φορές την εβδομάδα σε τεχνικές αποκεφαλισμών και πρόκλησης τραυμάτων.

«Για περίπου 30 χρόνια μέλη αυτής της οργάνωσης ζούσαν ως εξόριστοι στο Ιράκ, ωστόσο το 2013 πολλοί εξ αυτών βρέθηκαν στην Αλβανία και από το 2017 ζουν στο συγκεκριμένο στρατόπεδο».

Όλα αυτά γίνονται στο όνομα του Μασούντ Ρατζαβί, ενός «φαντάσματος» για τον οποίο κανείς δεν γνωρίζει τίποτε για τη ζωή του μετά το 2003. «Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει αν είναι ζωντανός. Φωτογραφίες του από τη δεκαετία του 1990 δείχνουν έναν άνδρα με χακί στολή και μουστάκι».


be taken as a clear signal of aggression by the Iranian government, which monitors the MEK’s fate closely. Tehran knows that should the U.S. government unleash the MEK’s military forces the drive for regime change in Iran will be underway.

Οι 2000 άνθρωποι που ζουν στο στρατόπεδο αποτελούν ένα μόνο μέρος του κινήματος που καθοδηγείται από την Μυριάμ Ρατζαβί,λ τη σύζυγο του εξαφανισμένου ηγέτη του κινήματος.

«Η 65χρονυη κινείται ανάμεσα στο γραφείο της στο Παρίσι και την Αλβανία, από όπου καθοδηγεί τον πολιτικό βραχίωνα του κινήματος , το «Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν» το οποίο δραστηριοποιείται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ.

Αυτός ο πολιτικός βραχίωνας είναι έτσι δομημένος, ως ένα είδος προσωρινής κυβέρνησης, έτοιμη να αναλάβει την εξουσία στην Τεχεράνη μόλις το ισχύον καθεστώς ανατραπεί». Σύμφωνα με τον Spiegel διαθέτει πολλά γραφεία ανά τον κόσμο, όπως στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο. Veteranos

Πανηγυρίζουν οι Αλβανοί στα Τίρανα …Αλβανός στη Βουλή των Ελλήνων

SManalysis

 21 Φεβρουαρίου 2019

Στο σύνολο του ο σημερινός αλβανικός τύπος και ηλεκτρονικές εφημερίδες εκθειάζουν τον Fatos Malaj, ο οποίος προορίζεται να γίνει, εφόσον ψηφισθεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση στην χώρα μας, ο πρώτος Αλβανικής καταγωγής βουλευτής στο ελληνικό κοινοβούλιο. Είναι υπεύθυνος στον τομέα μετανάστευσης του κόμματος ΚΙΝΑΛ.

Ο συγκεκριμένος είναι ένα πολύ γνωστό όνομα στην αλβανική κοινότητα στην χώρα μας, ιδιαίτερα στην Αθήνα, και θα ριχθεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Bota Sot, η οποία μάλιστα θεωρεί σχεδόν σίγουρη την εκλογή του στο ελληνικό κοινοβούλιο στις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν το 2019.

Ο Φάτος Μαλάι με τα «Χρώματα” του Κινήματος για την Αλλαγή – ΚΙΝΑΛ (πρώην ΠΑΣΟΚ) κατεβαίνει στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Αθήνας (Α ‘Αθηνών).

Η υποψηφιότητα ήταν το κλειδί στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς όλα τα ονόματα των υποψηφίων έχουν δημοσιευθεί.

Ο τύπος της Αλβανίας θεωρεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που οι πιθανότητες είναι τόσο ευνοϊκές για την αλβανική κοινότητα να εκλέξει ένα βουλευτή ως εκπρόσωπο στο κοινοβούλιο, αναφέροντας επί λέξη «ένας Αλβανός ανάμεσα στους 300 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

Το ίδιο το άρθρο τονίζει ότι η ηγεσία του κόμματος εκτιμά το γεγονός ότι ο Μαλάι θα λάβει πολλούς ψήφους από τους Αλβανούς πολίτες που έχουν λάβει τον τελευταίο καιρό την ελληνική ιθαγένεια (και μαζί με αυτήν το δικαίωμα ψήφου), αλλά και μετανάστες από άλλες χώρες που έχουν επίσης την ιθαγένεια.

Να θυμίσουμε οτι το πρώτο νομοσχέδιο που υπέγραψε  η Κυβέρνηση του  ΓΑΠ ήταν του Ραγκούση για να ψηφίσουν οι Αλβανοί  στις Εκλογές  για την Αυτοδιοίκηση. Veteranos

Wednesday, February 20, 2019

Η κατάσταση στην Αλβανία θυμίζει το 1997

SManalysis

Image result for vlora 1997
KanalienaRadio
Οι δηλώσεις του δημοσιογράφου Σταύρου Μάρκου

Ετικέτες:Αλβανία., Θοδωρης Ασβεστόπουλος

Σε νέες κινητοποιήσεις καλεί αύριο Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου στα Τίρανα η αλβανική αντιπολίτευση με σύνθημα την πάταξη της διαφθοράς. Στο στόχαστρο των αντιπολιτευομένων η κυβέρνηση του Έντι Ράμα, τον οποίο κατηγορούν ακόμα και για προσωπικές διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Η πολιτική κατάσταση στο γειτονικό κράτος είναι έκρυθμη,  μετά και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έγιναν το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, όπου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια κατά την  απόπειρα κατάληψης του πρωθυπουργικού μεγάρου με δεκάδες τραυματίες και συλλήψεις.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης παραιτήθηκαν από τις έδρες τους στο αλβανικό κοινοβούλιο, αφήνοντας μόνο του στην νομοθετική εξουσία το κυβερνόν Σοσιαλιστικό Κόμμα.

«Η Αλβανία δεν είναι σταθερό κράτος. Η κατάσταση θυμίζει το 1997 όταν η χώρα είχε εμφύλιο», δήλωσε στο Κανάλι Ένα και τον Θοδωρή Ασβεστόπουλο ο δημοσιογράφος από τα Τίρανα Σταύρος Μάρκος.

«Για να επανέλθει η ομαλότητα πρέπει να παρέμβει η δύση, όπως έκανε και σε άλλες περιπτώσεις κατά το παρελθόν», πρόσθεσε, ενώ δεν απέκλεισε ακόμα και το σενάριο αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια.


EU, US call on Albania opposition to avoid violence in rally

SManalysis

File Photo-Leader of the Democratic Party of Albania Lulzim Basha (C) attends an unauthorized demonstration in Tirana, Albania

File Photo-Leader of the Democratic Party of Albania Lulzim Basha (C) attends an unauthorized demonstration in Tirana, Albania© Getty images File Photo-Leader of the Democratic Party of Albania Lulzim Basha (C) attends an unauthorized demonstration in Tirana, Albania  TIRANA, Albania — The European Union and the United States have warned Albania's opposition against violence and its lawmakers not to boycott parliament over the government's alleged corruption.

Albania's opposition lawmakers, led by the center-right Democratic Party of Lulzim Basha, have said they plan to resign from parliament to protest the Socialist government.

The Socialists hold 74 seats in the 140-seat parliament.

EU Ambassador to Albania Luigi Soreca on Wednesday met with Basha telling him they expect no violence at a protest Thursday.

A day earlier the U.S. embassy in Tirana issued a statement urging opposition lawmakers not to abandon their mandates which would "undermine the basic principles of democracy and subvert the important progress Albania has achieved on rule of law and responsible governance."

“Oτιδήποτε τεθεί προς αλλαγή στα Βαλκάνια να είναι μέσα και ο Ελληνισμός της Β. Ηπείρου”

SManalysis

Θοδωρης Ασβεστόπουλος

Παρουσία εκατοντάδων Βορειοηπειρωτών πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου οι κεντρικές εκδηλώσεις για την 105η επέτειο της ανακήρυξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου (17 Φεβρουαρίου 1914).

Το πρωί, μετά την Θεία Λειτουργία, έγινε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε το ιστορικό στέλεχος της βορειοηπειρωτικής οργάνωσης «Ομόνοια» Κώστας Κυριακού, ένας εκ των  καταδικασθέντων για την πολιτική του δράση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς Μπερίσα στην «Δίκη των Πέντε» στα Τίρανα το 1994.

Ο κ. Κυριακού περιέγραψε τις συνθήκες που οδήγησαν τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου να ξεσηκωθούν τον Φεβρουάριο του 1914 κατά της απόφασης των Μεγάλων Δυνάμεων, με την οποία η ιδιαίτερη πατρίδα τους αποδόθηκε στο νεοσύστατο τότε αλβανικό κράτος, παρά το γεγονός ότι είχε απελευθερωθεί ένα χρόνο πριν από τον Ελληνικό Στρατό κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων.

Σε κατάσταση τρόμου ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός
Επίσης μίλησε συνοπτικά για την κατάσταση τρόμου που βιώνει έως και σήμερα ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός από τις αλβανικές αρχές με αποκορύφωμα την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

«Τον Μάρτιο του 1916 στην Ελλάδα εκδόθηκε Βασιλικό Διάταγμα με το οποίο προσαρτούσε την Βόρειο Ήπειρο, μία απόφαση η οποία δεν έχει ανακληθεί και πάνω σε αυτήν μπορούμε και πρέπει να βασιστούμε», τόνισε ο κ. Κυριακού.

Στην συνέχεια διαβάστηκε ένα ποίημα – θρήνος αφιερωμένο στον Εθνομάρτυρα Κωνσταντίνο Κατσίφα από τον συγγραφέα Γεώργιο Καραμαδούκη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Χαράλαμπος Καραθάνος, του αρχαιότερου βορειοηπειρωτικού σωματείου (έτος ίδρυσης 1920), το οποίο διοργανώνει κάθε χρόνο τις κεντρικές επετειακές εκδηλώσεις για τον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Αλβανία με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της γείτονος Έντι Ράμα περί συζήτησης για αλλαγή συνόρων.

Η Β. Ήπειρος είναι το τελευταίο έδαφος με γηγενή ελληνικό πληθυσμό
«Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως οτιδήποτε τεθεί προς αλλαγή στα Βαλκάνια, να ξέρουν και οι Αλβανοί και οι Σκοπιανοί και οποιοιδήποτε ενδιαφέρονται, σε αυτή την αλλαγή θα είναι μέσα και ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου. Να ξέρει ο κύριος Ράμα, και ο κάθε Ράμα που θα προκύψει, ότι αν θέλει να ενώσει στην Αλβανία το Κοσσυφοπέδιο και το Τέτοβο και όποια άλλη περιοχή, τότε θα χάσει το κομμάτι της Βορείου Ηπείρου. Η Βόρειος Ήπειρος είναι το τελευταίο έδαφος με γηγενή ελληνικό πληθυσμό μετά τα σύνορα μας, που ακόμα αντέχει, αγωνίζεται, παλεύει και θα νικήσει», είπε ο κ. Καραθάνος.

«Ο Μακεδονικός Αγώνας ξεκίνησε το 1904, λίγα χρόνια μετά την μεγάλη ήττα του 1897, όταν ένας Παύλος Μελάς θυσιάστηκε και αυτή η θυσία του έγινε κύμα, έγινε φωτιά που απελευθέρωσε τη Μακεδονία. Η θυσία του Κωνσταντίνου Κατσίφα μπορεί να γίνει φλόγα, όπως έχει ξεκινήσει να γίνεται. Αλλά πρέπει εμείς να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να μείνουμε ενωμένοι, αποφασισμένοι, δυνατοί και αισιόδοξοι», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, κάνοντας ιστορικούς παραλληλισμούς ανάμεσα στο Μακεδονικό και το Βορειοηπειρωτικό.

«Εμείς είμαστε αυτοί που εκφράζουν πραγματικά το πνεύμα των Ελλήνων και όχι κάποιοι που κάθονται σε καρέκλες και περιμένουν να πάρουν Νόμπελ προδίδοντας τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Το αίμα, ο ιδρώτας, οι κακουχίες, οι φυλακίσεις, οι δολοφονίες και οι θυσίες των Βορειοηπειρωτών από το 1914 μέχρι σήμερα, δεν θα μείνουν ανεκπλήρωτες. Η λύση και ο τελικός σκοπός αυτού του αγώνα είναι ένας, η Ένωση!», τόνισε κλείνοντας ο κ. Καραθάνος.

Ακολούθησε πορεία μέσω της οδού Σταδίου, με προπορευόμενη την φιλαρμονική του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών και μέλη του Συλλόγου Διβριωτών Β. Ηπείρου με παραδοσιακές ηπειρώτικες ενδυμασίες, προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου έγιναν καταθέσεις στεφάνων. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Monday, February 18, 2019

ΕΚΤΑΚΤΟ – Πολιτική κρίση στην Αλβανία – Οι ΗΠΑ «ρίχνουν» τον Ράμα – Παραιτείται σύσσωμη η Κ.Ο του Δημοκρατικού Κόμματος

SManalysis

Δημοσίευση: 18 Φεβρουαρίου 2019, Pentapostagma


Mεγάλη κρίση ξεσπάει στην Αλβανία, καθώς μετά τη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου, η αντιπολίτευση υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε σήμερα ριζοσπαστική κλιμάκωση της πολιτικής ρήξης προκειμένου ανοίξει τις διαδικασίες για λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου και νέες πρόωρες εκλογές.



Συγκεκριμένα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΚ (συμπεριλαμβάνει και αρχηγούς άλλων συμμαχικών κομμάτων όπως και το ΚΕΑΔ καθώς συμπεριλήφθηκαν την τελευταία στιγμή στη λίστα τον Μάιο 2017, επειδή έληξαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες εγγραφής λόγω παρατεταμένης τότε αποχής) ενέκρινε σήμερα την από χθες δημοσίως διατυπωθείσα πρόταση του Προέδρου του κ. Λιουλζίμ Μπάσα, ώστε όλοι οι βουλευτές τα παραιτηθούν ώστε να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την κυβέρνηση Ράμα, αναφέρει ο tachydromos.org.

Όπως πρώτο ανέφερε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για άλλη μια φορά, η αλβανική αντιπολίτευση κατέβασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στα Τίρανα το Σάββατο σε μια διαμαρτυρία άνευ προηγουμένου, με κύριο αίτημα την άμεση παραίτηση του Έντι Ράμα, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «Μονάρχης» και «φασίστας» από τους διαδηλωτές.

Οι χιλιάδες Αλβανοί σύμφωνα με πληροφορίες του τύπου αποσκοπούν με δυναμικό τρόπο στην εκδίωξη του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και στη δημιουργία μιας προσωρινής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες εκλογές.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους Αλβανούς πολίτες να διαμαρτυρηθούν στην πρωτεύουσα για την ανατροπή του πρωθυπουργού Έντι Ράμα , για να ανοίξει ο δρόμος σύμφωνα με τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.




ΚΙΝΗΣΗ-ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Τόσο η συμμετοχή των πολιτών στη διαδήλωση του Σαββάτου, κυρίως όμως η αδράνεια που επιδεικνύει ο Ράμα και μάλιστα ο από πλευράς του χλευασμός των αντιδράσεων, οδηγεί πλέον τα πράγματα στην ακραία ρήξη και ριζοσπαστικοποίηση της στάσης της αντιπολίτευσης. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει προειδοποιήσει ανάλογη μεγάλη πολιτική διαδήλωση και για την Πέμπτη μπροστά στο κτίριο συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής, ωστόσο όμως η σημερινή απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προσδίδει άλλο εκτόπισμα στους σχεδιασμούς των κινητοποιήσεων για την πτώση της Κυβέρνησης Ράμα.

Οι πολίτες αντιδρούν κυρίως για την αδιέξοδη οικονομική κατάσταση στη χώρα της οποίας όμως προστίθενται ζητήματα που άπτονται της παραβίασης των κανόνων ελάχιστης καλής εμπιστοσύνης του πολιτικού παιχνιδιού, δυστοκία στη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού και κυρίως μονοπώληση των θεσμών από πλευράς της ομάδας του Πρωθυπουργού Ράμα.

Τα προβλήματα χρόνιζαν αλλά οι πρόσφατες αποκαλύψεις απ’ τη Φωνή της Αμερικής, που εκλαμβάνονται απ’ την κοινωνία ως διαρροές απ’ το Στέητ Ντιπάρτμεντ, περί της εξαγοράς ψήφων στις πρόσφατες εκλογές και δεδομένου ότι υπό το κλίμα αυτό η αντιπολίτευση δεν διαθέτει τις ανάλογες εγγυήσεις να εισέλθει στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση προγραμματισμένες για τέλη Ιουνίου, οδηγούν πλέον τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Με λίγα λόγια οι ΗΠΑ μπαίνουν στο παιχνίδι και ρίχνουν τον Ε. Ράμα, καθώς οι διαρροές αυτές ήρθαν τυχαία στο φως της δημοσιότητας.

Όπως έχει γράψει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, Το «Δικαστικό Παρατηρητήριο/‘Judicial Watch», αποκάλυψε πριν λίγους μήνες την σχέση του με διαδοχικά σκάνδαλα που λαμβάνουν χώρα στην Αλβανία και τις σκοτεινές διασυνδέσεις του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του επιχειρηματία προπαγανδιστή Τζόρτζ Σόρος.

Η αμερικανική οργάνωση «Δικαστικό Παρατηρητήριο», προχώρησε σε βάθος έρευνα για τις σχέσεις με την οργάνωση της «Ανοικτής Κοινωνίας» του Τζορτζ Σόρος με τον πρώην πρέσβη στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου και τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, όσον αφορά τη δικαστική μεταρρύθμιση, ως ένα από τα παγκόσμια σκάνδαλα στα οποία αναφέρεται.

Τότε αποκαλύφθηκε πως ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αλβανία, Ντόναλντ Λου, από τη διοίκηση του Ομπάμα, συνδέθηκε στενά με τον Σόρος και τη σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Αλβανία.

Τον Μάιο του 2017, ο Λου βοήθησε να υπονομευθούν τα σχέδια της αλβανικής αντιπολίτευσης να διαμαρτυρηθεί στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα αναγνώριζαν τα εκλογικά αποτελέσματα ακόμη και αν αυτά τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνούνταν να συμμετάσχουν (στην εκλογική διαδικασία).

Σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Φ. Μάρσαλ, επικεφαλής του «Judicial Watch»:

«Ο οργανισμός του Σόρος, μέσω της βοήθειας της κοινωνίας των πολιτών, ανέλαβε τον έλεγχο της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης. Έγινε δημόσια γνωστό ότι απομακρύνθηκαν διεφθαρμένοι δικαστές, αλλά στην πραγματικότητα απέλυσαν όποιον ήθελαν και έβαλαν στη θέση τους ανθρώπους με αριστερές πολιτικές τάσεις που υποστήριζαν τη κυβέρνηση του Ράμα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, είναι απόγονος κομμουνιστών, ο πατέρας του ήταν στο Πολιτικό Γραφείο, ήταν ανώτερος υπάλληλος στο κόμμα –κράτος.

Ο Έντι Ράμα είναι τώρα σοσιαλιστής, αλλά εφαρμόζει την ίδια στρατηγική και μεθόδους των κομμουνιστών.

Το επίπεδο της διαφθοράς έχει χτυπήσει κορυφή. Υπό το καθεστώς του Έντι Ράμα, που είναι στενός φίλος του Τζορτζ Σόρος, η Αλβανία κατέστη η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή κάνναβης στην Ευρώπη.

Αν κοιτάξετε το επίπεδο της διαφθοράς, θα καταλάβετε, σύμφωνα με τους δείκτες διαφάνειας, ότι έχει χτυπήσει στην κορυφή της διαφθοράς υπό τη διακυβέρνηση του Ράμα. Είναι γνωστό ότι ο Έντι Ράμα εκπροσωπεί τον Τζόρτζ Σόρος στην Αλβανία…», έγραψε ο Γουίλιαμ Φ. Μάρσαλ.

Οντως σύμφωνα με στοιχεία τις κυβέρνησης Ν.Τραμπ, μια έκθεση 32 σελίδων απεικόνιζε την δράση του Τ.Σόρος στα Βαλκάνια. Σε κάποιο σημείο αναφέρονται τα ποσά με τα οποία χρηματοδότησε η κυβέρνηση Μ.Ομπάμα την καμπάνια του Τ.Σόρος στην Αλβανία.

Αυτόματα ξέσπασε και νέο αμερικανικό «σκάνδαλο» με το ερώτημα «αν είναι νόμιμο ο Τ.Σόρος να λαμβάνει χρήματα αμερικανών φορολογουμένων για να συνεχίζει τις δράσεις του σε εσωτερικό και εξωτερικό» ανέφερε ο Tom Fitton.

Με άλλα λόγια, η έρευνα προχώρησε εις βάθος για τις διασυνδέσεις Ε.Ράμα και Τ.Σόρος και αποδείχτηκε πως ο νυν πρωθυπουργός της Αλβανίας ήταν ήδη μέλος του ιδρύματος «Open Society» πολύ πριν καταλάβει την εξουσία στην Αλβανία.

Η έρευνα έγινε από ομάδα Ρεπουμπλικανών Γερουσιαστών που πρόσκεινται στον σκληρό πυρήνα του Ν.Τραμπ. Μάλιστα ο τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, είχε λάβει εντολή να ερευνήσει εις βάθος όλα τα παρακλάδια του Σόρος στα Βαλκάνια.

Aποκάλυψη-«μεγατόνων»: «Δεξί χέρι» του Σόρος η υποψήφια πρόεδρος των Σκοπίων – Μοιράζει χρήματα & θέσεις για να εδραιωθούν οι «Πρέσπες»

SManalysis

Δημοσίευση: 17 Φεβρουαρίου 2019, Pentapostagma


Τίποτα δεν γίνεται τυχαία το τελευταίο διάστημα. Ο Τ. Σόρος, που εμπλέκεται για τα καλά στην πολιτική ζωή των Σκοπίων, μοιράζει την τράπουλα και υποστηρίζει όλες τις πλευρές στο κρατίδιο, για να εξασφαλίσει με σιγουριά ότι οι Πρέσπες θα εφαρμόζονται, είτε στην εξουσία είναι οι σοσιαλιστές, είτε το VMRO.



Έτσι κάνουν οι μεγαλοκαρχαρίες, στηρίζουν τους πάντες και μοιράζουν χρήματα για να εδραιώσουν την εξουσία τους.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Σήμερα στην Οχρίδα η υποψήφια για την προεδρία της χώρας , Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που υποστηρίζεται από το VMRO-DPMNE πήγε μια βόλτα έχοντας μαζί της, άτομα του Ιδρύματος που ήταν μέλος, καθώς τον σημερινό πρόεδρο του κράτους, Γκιόργκε Ιβάνοφ, και τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Από το Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας που είναι μέλος, υπήρχε ένα μικρός αριθμός συναδέλφων της. Δεν έγιναν συναντήσεις με τους πολίτες. Ωστόσο, η εμφάνιση του Ιβάνοφ ήταν μια έκπληξη, διότι εξακολουθεί να είναι ο σημερινός πρόεδρος όλων των πολιτών και στην περίπτωση αυτή επιβεβαιώνεται ότι ακολουθεί την πολιτική του κόμματος που τον εξέλεξε, αναφέρει ο echedoros.




Ο Σόρος πάλι στην υπόθεση

Ωστόσο, η υποστήριξη του Ιβάνοφ για την Σιλιάνοφσκα δεν είναι καθήκον του προέδρου μέχρι την τελευταία στιγμή της εντολής του για τα συμφέροντα μόνο του VMRO-DPMNE. Αφού, εργάζεται επίσης για την Σιλιάνοφσκα η οποία είναι πρώην συνάδελφος του στο διοικητικό συμβούλιο της «Ανοικτής Κοινωνία» του Τζορτζ Σόρος.

(Σημείωση: Τα ονόματα της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και του Γκιόργκι Ιβάνοφ είναι στο διοικητικό συμβούλιο του Σόρος στα Σκόπια, αναφέρονται στα κυριλλικά ως ‘Ѓорге ИВАНОВ’ και Гордана СИЛЈАНОВСКА, εδώ)

Η Σιλιάνοφσκα ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει υποστήριξη από ΜΚΟ για τις οποίες το VMRO-DPMNE τόνισε ότι είναι συνδεδεμένες με τον Σόρος.

Αυτό σημαίνει ότι μελλοντικά θα πρέπει να περιμένουμε και από άλλους εκπροσώπους του Ιδρύματος της Ανοικτής Κοινωνίας του Τζορτζ Σόρος να στηρίξουν την πρώην συνάδελφό τους, γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα.

Πλέον όλα είναι ξεκάθαρα. Το σχέδιο κατά της Μακεδονίας μας

O George Soros επανέφερε το σχέδιο ΣΟΝΕΝΦΕΛΝΤ κατά της Μακεδονίας για να αποσπάσει προσεχώς την Ελληνική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη από την Ελληνική επικράτεια για να σφετερισθεί την Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Το σχέδιο πήρε σάρκα και οστά από τον ΑμερικανοΕβραίο Χένρι Κίσσιγκερ, τέως αρχηγό του State Department.

Συντάχθηκε στο τέλος της δεκαετίας του ’60 από τον Εβραίο καθηγητή Σόνενφέλντ , βοηθό του Κίσσιγκερ, και πήρε το όνομα του.

Πρόκειται για ένα τρομερό σχέδιο κατά της Ελλάδος οι καταβολές του οποίου χάνονται εδώ και 110 χρόνια , όταν «σκοτεινά» άτομα το σχεδίασαν και προσπαθούν από τότε να το υλοποιήσουν με κάθε τρόπο , μέθοδο κά.

Το Μακεδονικό πρόβλημα είναι πολύ παλαιό και αποτελεί μέρος του Ανατολικού Ζητήματος, εκδηλώνεται δε κατά καιρούς σαν προσπάθεια εξόδου των Σλάβων στο Αιγαίο. Όμως σήμερα τούτο παίρνει καινούργιο χαρακτήρα.

Eπιδιώκουν:

α. την δημιουργία ενός κράτους-χωροφύλακα και προβοκάτορα στην καρδιά των Βαλκανίων για να ελέγχει , την Ν. Α. Ευρώπη, την Ε. Ε. και τους αγωγούς πετρελαίου που καταλήγουν στην περιοχή

β. για να μετατρέψει το κρατίδιο σε μια εκτεταμένη στρατιωτική και κατασκοπευτική βάση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ (CIA, NSA κλπ)

γ. για να επεκτείνει την πολιτιστική δράση του κρατιδίου και έξω από τα σύνορα του, στο χώρο που έδρασε ο Μ. Αλέξανδρος, δεδομένου ότι συμπίπτει με την σημερινή στρατηγική προώθηση των ΗΠΑ προς Ανατολάς (Μέση Ανατολή-Περσία-Πακιστάν-Αφγανιστάν),

δ. για να δημιουργήσει ένα κράτος-γέφυρα για το Ισραήλ-με έδρα την Θεσσαλονίκη-που θα αποτελεί συνέχεια του υπό διαμόρφωση άξονος Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη-Σκόπια- Ευρώπη,

ε. για να αποσπάσει προσεχώς την Ελληνική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη από την Ελληνική επικράτεια για να σφετερισθεί την Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Ο Soros θεωρεί τα εθνικά σύνορα μια μουντζούρα στον χάρτη ενώ αυτό που ευαγγελίζεται είναι να δημιουργήσει ένα είδος παγκοσμιοποιημένου εφιάλτη ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα τελευταία χρόνια, ο Soros έχει στρέψει την προσοχή του πίσω στην Ευρώπη.

Είναι άραγε τυχαίο ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε οικονομική και κοινωνική κρίση;

Vucic on Kosovo deal: It'll be worse-than-hell difficult

SManalysis
(Tanjug/Presidential Press Service)
Two decades into Europe’s biggest unresolved dispute, Serbian President Aleksandar Vucic says it’s time for a deal on Kosovo, writes Bloomberg.

SOURCE: TANJUG MONDAY, FEBRUARY 18, 2019 | 09:20


VVucic poke for the US agency during the Munich Security Conference, to say that task will be harder than the Greece-Macedonia deal, and will first have to see cancellation of Pristina's taxes on Serbian goods increased by 100 percent, and a free flow of people and goods.

"It’s going to be worse-than-hell difficult," the president said.

According to the agency, "that would allow both sides to join the EU and, at least in Kosovo's case, NATO."

"We both know what we want. It’s not as far as it looks," said Vucic, and that "both leaders will have to explain to voters that neither side will get everything it wants."

"While Serbia’s vista is the potential economic boost of joining EU, Kosovo is looking to cement its independence and Europe wants to increase stability in the Balkans," Bloomberg writes, and adds:

"Thaci and Vucic had appeared close to a deal last summer, but the prospect that it might include a land swap in the Balkans, the scene of Europe’s worst fighting since World War II, prompted pushback. German Chancellor Angela Merkel said it would open a Pandora’s box, though the US. has been more receptive.!

"Russia and China, who'd support whatever stance Belgrade takes. Even so, Russia is wary of supporting any deal that could speed Serbia’s EU membership and further reduce its dwindling regional footprint." Bloomberg said.

The obstacles came into focus when Vucic and Thaci sat down in Munich on Saturday for a rare public debate. "At times, the conversation descended into recriminations about past killings and rapes during the two sides' conflict. At least they were 'absolutely ope'” with each other, Vucic said," Bloomberg writes.

Sunday, February 17, 2019

The National Herald: Greece, Albania Talking Sea Borders, Not Land!

SManalysis



FILE - Albanian Prime Minister Edi Rama Greek Premier and Radical Left SYRIZA leader Alexis Tsipras, in Sofia, Bulgary, May 17, 2018. (Photo by Eurokinissi/Oleg Popov)

"Apparently, the Prime Minister of Albania, do not believe in Athens, for his statements to Greece that is being discussed for "Correction Border" and not just that sea. But at least there have been some statements, beginning with EU Commissioner Hahnn, Prime Minister of Greece Tsipras, and Foreign Minister Kotzias, who acknowledge that the border between Albania and Greece has been questioned. 

On the side of Albania, there is a decision by the Parliament of Albania of 2013, which abolished the existence of the Border Pyramids with Greece" ..SManalysis

Jul 13, 2018, Τσίπρας για Αλβανία: Πέραν της ΑΟΖ, απομένει το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων...

By TNH Staff February 17, 2019

ATHENS – Greece and Albania will reopen talks to set maritime borders in the Ionian Sea off both coasts but said there will not be any negotiations about the land borders, citing a 1996 agreement that stipulated the boundaries.

“The two countries are not discussing their borders, as those have been determined by international agreements and no negotiation is taking place over them,” sources that weren’t identified told the state-run Athens-Macedonian News Agency (ANA-MPA).



Speaking during an interview with Albania’s Vizion Plus TV, Prime Minister Edi Rama appeared to suggest that Athens and Tirana were in talks over potential border changes.

“What is it that we are discussing with Greece today? The border. What did Kosovo and Montenegro discuss and achieve? The border. Why is it that the border between Kosovo and Serbia should not be discussed? It will surely be discussed [whether] you like it or not. A (border) demarcation process will take place in this case too,” he was quoted as saying.
Meanwhile, Foreign Minister Giorgos Katrougalos said Greece was ready to extend its territorial waters in the Ionian Sea in the summer after his predecessor, Nikos Kotzias, said it would be doubled for six to 12 miles.

“This will help negotiations with Italy and Albania to demarcate our (Exclusive) Economic Zone (EEZ),” said Katrougalos.

Κοσσυφοπέδιο: Πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της ανεξαρτησίας

SManalysis



Φεβρουάριος 17, 2019. Echedoros

Πρίστινα.

Παρέλαση των στρατιωτών της Δύναμης Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου πραγματοποιήθηκε στην Πρίστινα καθώς και πανηγυρική συνεδρίαση της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου σηματοδοτώντας την 11η επέτειο της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.



Πριν από την παρέλαση, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, συνεχάρη τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου για την 11η επέτειο, δηλώνοντας ότι οι στρατιώτες της Δύναμης Ασφαλείας είναι το καμάρι του Κοσόβου και η καλύτερη απόδειξη της επιτυχία και της προόδου της χώρας.




Σημείωσε ότι η απόφαση  να σχηματισθεί ο στρατός είναι δίκαιο και νόμιμο ιστορικό δικαίωμα.
Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι ο δρόμος για την οικοδόμηση κράτους απαιτούσε σοφία και υπομονή, καθώς και γνώση πότε να ληφθούν στρατηγικές αποφάσεις και πότε να κάνει συμβιβασμούς.


Την στρατιωτική παρέλαση καθώς και την επίσημη συνέλευση του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου παρακολούθησαν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Γουόκερ, καθώς και πρέσβεις άλλων φιλικών χωρών στην Πρίστινα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ του Κοσόβου.