Saturday, November 2, 2019

"If the borders within former Yugoslavia change, it will be a disaster"

SManalysis
EPA-EFE/ Georgi Licovski
North Macedonia's President Stevo Pendarovski believes that Belgrade and Pristina cannot make an agreement without the intervention of international community

SOURCE: TANJUG FRIDAY, NOVEMBER 1, 2019

He reiterates his view that he is against changing borders as one of potential solutions, stressing that he is taking care of his country and it is most important that state remains within its borders.

He states that his earlier statement on the matter encountered negative reactions from the Serbian Government, which he says, is legitimate.

"I have no problem with that. I take care of my country. The most important thing is that the state remains within its borders," Pendarovski said in an interview with RTS.

He said his position was that there is no agreement without the international community, although good will of Belgrade and Pristina is essential.

"I do not think that the Kosovo issue should be allowed to close at the expanse of opening two or three others in the region and that the domino effect should not occur", Pendarovski said.

Even if borders do change, Pendarovski says, the international community must guarantee that the Belgrade-Pristina solution will only apply to them.

"However, I think it will be a disaster if borders begin to change throughout the former Yugoslavia or Southeast Europe", Pendarovski said, adding that it represents an "anachronistic solution."

He expects international guarantees that, if a solution involving a change of borders is reached, it will not affect North Macedonia and its territorial integrity.

Commenting on his proposal for a Western Balkans-EU summit with the aim of rejecting alternatives to European integration, Pendarovski says that "we do not see ourselves as EU neighbors", but that these are Eastern Partnership countries, such as Moldova and Central Asian countries, as well as North Africans.

"We are negotiating to become EU members. At one of its meetings in Brussels, our delegation was told unofficially that higher European circles were considering an alternative to membership called the European Economic Area. It is a form of a wider European market, without becoming a member of political institution”, Pendarovski emphasized.

He points out that his idea of the Western Balkans and EU summit is to make it clear that we do not find this proposal satisfying.

"I think that every state affected by this should sign the declaration, that after so many years we've spent waiting for EU accession, we will not settle with membership in the European Economic Area (EEA)", Pendarovski concluded.

He announced his official visit to Serbia, as he will visit Belgrade on November 22 at the official invitation of Serbian President Aleksandar Vucic.

He added that he was honored by the fact that the President of Serbia attended his inauguration.

Friday, November 1, 2019

Το Global Fire Power έθεσε την Ελλάδα πρώτη στα Βαλκάνια και 10η στο ΝΑΤΟ – Σε αποσύνθεση οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις;

SManalysis


Δημοσίευση: 1 Νοεμβρίου 2019, Pentapostagma



Η Ελλάδα διαθέτει το ικανότερο πολεμικό ναυτικό, στρατό ξηράς, καθώς και την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αεροπορική δύναμη στα Βαλκάνια για το 2019 ανακοίνωσε το γνωστό ινστιτούτο Global Fire Power.



Κάθε χρόνο πραγματοποιείται όπως συνηθίζεται η ανακοίνωση των ισχυρότερων ενόπλων δυνάμεων του κόσμου αλλά και ανά περιοχή, όπως τα Βαλκάνια, για το 2019.

Επίσης στην πρώτη δεκάδα των χωρών του ΝΑΤΟ από άποψη πολεμικής ισχύς, ευρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητήσει η σημερινή Τουρκία με τις πολυδιαφημισμένες από το καθεστώς Ερντογάν,  τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα σε Συρία και ΝΑ Τουρκία από τους Κούρδους, ενώ οι συλλήψεις στο τουρκικό στράτευμα συνεχίζονται.


Η Ελλάδα διαθέτει το ικανότερο πολεμικό ναυτικό, στρατό ξηράς, καθώς και την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αεροπορική δύναμη στα Βαλκάνια για το 2019,  σύμφωνα με το  γνωστό ινστιτούτο Global Fire Power.

Η ισχύς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων την ίδια στιγμή  αμφισβητείται, από αμυντικούς ειδικούς, λόγω του εσωτερικού σκηνικού και των αθρόων συλλήψεων έμπειρων στελεχών των τουρκικών δυνάμεων, και την εισχώρηση μιας ακραίας ισλαμικής πολιτικής ιδεολογίας στις τάξεις των Τούρκων στελεχών.



Υπενθυμίζουμε ότι μόνο χθες  διατάχθηκε η σύλληψη 223 Τούρκων στρατιωτικών ως γκιουλενιστών, κάτι που έχει καταρρακώσει το ήδη πεσμένο ηθικό των ΤΕΔ , ενώ γνωρίζουν όλοι οι ειδικοί, τι ακριβώς σημαίνει  αυτό  σε πιθανή εμπλοκή των Τούρκων σε κανονικές  πολεμικές επιχειρήσεις.

Αυτό ουσιαστικά αναφέρουν πολλά διεθνή ινστιτούτα, συνυπολογίζοντας τους νεκρούς, τους τραυματίες και το χαμηλό ηθικό που επικρατεί στις ΤΕΔ, λόγω Κούρδων του ΡΚΚ και της υπόθεσης FETO, που έχει οδηγήσει στις φυλακές χιλιάδες Τούρκους στρατιωτικούς.         

Τα οπλικά συστήματα τα χειρίζονται άνθρωποι , οι οποίοι… για να επιτύχουν το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα,  πρέπει να  έχουν ηθικό, κατάρτιση, πίστη στην πατρίδα και το καθήκον τους, σε ελεύθερες συνθήκες,  χωρίς βέβαια άκαιρες ιδεοληψίες και επικίνδυνους δογματισμούς που εμπεριέχονται σε πολιτικές ιδεολογίες κομμάτων όπως το τουρκικό ΑΚΡ, που επιθυμεί την επιστροφή στο Οθωμανικό παρελθόν .

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί ευρίσκονται σήμερα μέσα σε ένα νέο-οθωμανικό «γκούλαγκ», το οποίο τους ετοίμασε ο Ερντογάν, στα πρότυπα άλλων στυγνών δικτατόρων του παρελθόντος, με την πορεία τους να είναι προδιαγεγραμμένη πλέον όσο δεν γίνεται, μετά τις απειλές του Τούρκου ηγέτη και των πρωτοπαλίκαρων του  σε Α.Μεσόγειο και Αιγαίο κατά Ελλάδος και Κύπρου που θα φέρουν την Τουρκία αντιμέτωπη εκτός όλων των άλλων με την διεθνή νομιμότητα.

Αυτό έχει δείξει και η ιστορία άλλωστε από αρχαιότατους χρόνους για τους δικτάτορες και τα στυγνά καθεστώτα τους  όπως το τουρκικό, το οποίο συνεχίζει να χώνει κόσμο στις φυλακές, ενώ οι Τούρκοι πολίτες βιώνουν ισχυρή οικονομική κρίση.

Κάθε χρόνο πραγματοποιείται όπως συνηθίζεται η ανακοίνωση των ισχυρότερων ενόπλων δυνάμεων του κόσμου ανά περιοχή, και συνασπισμό όπως είναι η Βορειοατλαντική συμμαχία .

Το ινστιτούτο Global Fire Power καταρτίζει μία λίστα με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις του κόσμου, με βάση 50 διαφορετικούς παράγοντες που λαμβάνονται υπόψιν, και οι οποίοι κυμαίνονται από την γεωγραφική θέση, το εργατικό δυναμικό μέχρι την αξιοπιστία των οπλικών συστημάτων.

Η ίδια λίστα περιλαμβάνει σε αυτή και την εκτίμηση της δύναμης πυρηνικών όπλων διαφόρων χωρών του πλανήτη, ενώ λαμβάνει υπόψη δείκτες όπως ο αριθμός των οχημάτων εναέριας μάχης, πυραύλους, πεζικό, ναυτικό, αποθέματα πετρελαίου, ανθρώπινο δυναμικό, κλπ.

Thursday, October 31, 2019

Η Συμφωνία των Πρεσπών και το Νόμπελ βλακείας των Ελλήνων εμπνευστών της

SManalysis


"Τον Φεβρουάριο του 2017, οι ηγέτες των Τίρανα συγκλονίστηκαν από το αίτημα του Έλληνα Υπουργού κ. Κοτζιά: «Είναι ηλίθιος ή συγκινημένος;» Ξέρετε τι μας είπε, ούτε μας ενδιαφέρει η Χιμάρα, ούτε η Μειονότητα και η περιουσία. φινίρισμα, 12 Ναυτικά Μίλια Συμφωνίας ...... ψάχνουμε" SManalysis.

Του Σάκη Μουμτζή

Είναι ευρέως γνωστό πως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία έβαλαν βέτο στην έναρξη της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων και της Αλβανίας στην ΕΕ. Και είναι επίσης γνωστή η χθεσινή δήλωση του Ζ. Ζάεφ πως ένα μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα το εφαρμόσει, καθώς η εφαρμογή του είναι άμεση συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

Από τα δύο αυτά γεγονότα προκύπτει πως ο Ζ. Ζάεφ δεν παραβιάζει καμιά συμφωνία. Συνεπώς, δεν μπορούμε να τον κατηγορήσουμε πως δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα. Εκμεταλλεύεται -και καλώς πράττει για το εκλογικό του συμφέρον- αυτή την δυνατότητα που του παρέχει η συγκεκριμένη συμφωνία.

Εμείς μεμφόμαστε και κατηγορούμε το τραγικό δίδυμο Τσίπρα-Κοτζιά που υπέγραψαν μια συμφωνία που παραχώρησε τα πάντα, εδώ και τώρα, στην γειτονική χώρα. Ενώ οι όποιες «θετικές» πτυχές της συμφωνίας για την πατρίδα μας θα εκπληρωνόταν στο μέλλον και υπό προϋποθέσεις που εμείς δεν θα μπορούσαμε να ελέγξουμε.

Και αυτό ακριβώς συνέβη.

Σήμερα ο αρχιτέκτονας αυτής της κατάπτυστης συμφωνίας, Ν. Κοτζιάς, έκπληκτος δηλώνει πως δεν προέβλεψε αυτήν την στάση κάποιων εταίρων μας.
Μα η δουλειά η δική του -για τον Τσίπρα δεν συζητούμε, πιθανόν ακόμα να μην κατάλαβε τι υπέγραψε- ήταν να διασφαλίσει πλήρως την εφαρμογή της συμφωνίας. Να κατοχυρώσει 100% τα δικαιώματα της πατρίδος του.

Και φυσικά, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, δεν το έπραξε. Βιάστηκε να «κλείσει τη δουλειά», αδιαφορώντας για τη συνέχεια.
Εννοείται πως δεν υπεισέρχομαι στους ίδιους τους όρους της συμφωνίας, καθώς το θέμα θεωρείται εξαντλημένο πολιτικά.

Στη Συμφωνία των Πρεσπών στάθηκε απέναντι το 70-80% των πολιτών.
Το γελοίον της ιστορίας είναι πως εξακολουθούν και υπάρχουν στην πατρίδα μας Πρεσπολάγνοι. Το ακόμα γελοιωδέστερον είναι πως κάποιοι πίστεψαν και επιθυμούσαν, ο Τσίπρας να τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης γι' αυτή την κατάπτυστη συμφωνία.

Τελικά, μετά και από τις πρόσφατες εξελίξεις καταφαίνεται πως οι Γερμανοί και οι Αμερικάνοι, βρήκαν δύο «χρήσιμους ηλίθιους» που τους έβαλαν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Να κάνουν δηλαδή αυτό που όλες οι προηγούμενες Ελληνικές κυβερνήσεις δεν δέχθηκαν να κάνουν.
Το ίδιο έπραξαν και με την άλλη πλευρά. Προώθησαν τον Ζάεφ στην εξουσία, στον οποίο έδωσαν και το δέλεαρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Στον Τσίπρα τι ανταλλάγματα έδωσαν; Ή μήπως δεν έδωσαν τίποτα; Μήπως απλώς τους «έπιασαν κορόιδα;»

Τελικά ο Τσίπρας με τον Κοτζιά, τι ήταν;

Μωροφιλόδοξοι; Ανόητοι και αφελείς; Ή μήπως ήταν σκέτα κουτοπόνηροι, που πίστεψαν πως έτσι θα διασπάσουν την Νέα Δημοκρατία; Διαλέξτε και πάρτε!
Σήμερα η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μιαν αδιέξοδη κατάσταση. Τα Σκόπια πάγωσαν μονομερώς κάποιους όρους της συμφωνίας, χωρίς όμως να την παραβιάζουν. Τι περιθώρια αντιδράσεων έχει η ελληνική κυβέρνηση;
Πώς θα πρέπει να ενεργήσει ώστε να ανταποκριθεί στην εύλογη αγανάκτηση που υπάρχει στην Ελληνική κοινωνία;

Το να κατηγορούμε τους γνωστούς «χρήσιμους ηλίθιους» δεν είναι πλέον αρκετό. Αυτοί καταδικάστηκαν πολιτικά και στιγματίστηκαν ηθικά.
Κάτι θα πρέπει να κάνουμε για να θεραπεύσουμε αυτήν την κακή συμφωνία.
Τελικά, ευτυχώς που δεν απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης στον Τσίπρα. Τώρα θα ζητούσαν την επιστροφή του.
Πηγή: Λίμπεραλ

In case of EU accession failure, Serbia has a "plan B"

SManalysis
Foto: EPA-EFE / KOCA SULEJMANOVIC
As news emerges from the EU that partnership could be offered to the Western Balkan countries instead of a full-fledged membership, plan B is designed

SOURCE: TANJUG THURSDAY, OCTOBER 31, 2019 | 07:32

According to Tanjug, as Belgrade media report, the plan on enhanced regional co-operation was designed on the insistence of Serbian President Aleksandar Vucic.

According to an unnamed source from diplomatic circles, this would be a model of an economic union of the countries within the region, which would cooperate with the EU until full membership is reached by each country individually.

"The Western Balkans need to better connect. It would be a model of an economic union in which all countries cooperate, strengthen their markets economically and, when the time to join EU comes, enter the EU as economically strong countries", daily Kurir's source explains.

According to this daily, Montenegrin President Milo Djukanovic supported Vucic's idea of establishing close regional cooperation.

Wednesday, October 30, 2019

Συζήτηση στην αλβανική τηλεόραση: Ο Κατσίφας εκτελέστηκε κατόπιν αιτήματος της ελληνικής αστυνομίας

SManalysis


«Ο Ντρίταν Χίλα αποκαλύπτει τηλεφωνική κλήση: Ο Κατσίφας σκοτώθηκε κατόπιν αιτήματος της ελληνικής αστυνομίας», έχει τίτλο το αλβανικό δημοσίευμα

Οκτώβριος 30, 2019. Echedoros


Ο δημοσιογράφος και πρώην διπλωμάτης Ντρίταν  Χίλα, προέβη σε 'θορυβώδη' δήλωση σήμερα (χθες) στην εκπομπή ‘360 μοίρες’/ «360 Gradë»του αλβανικού καναλιού «Ora News», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.



Ο πρώην διπλωμάτης δήλωσε ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας εκτελέστηκε από την αλβανική αστυνομία κατόπιν αιτήματος της ελληνικής αστυνομίας.




Όπως είπε, ο διευθυντής της ελληνικής αστυνομίας κάλεσε τον Αλβανό ομόλογό του και ζήτησε την εκτέλεση του Αλβανού πολίτη, ελληνικής ιθαγένειας.


«…Ο Κατσίφας σκοτώθηκε μετά από αίτημα της ελληνικής αστυνομίας γιατί δεν ήθελε να περάσει στην επικράτειά τους, γι’ αυτό δεν διαμαρτύρεται. Πήρε τον αστυνομικό μας διευθυντή και του είπε, παρακαλώ εκτελέστε τον, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», δήλωσε ο Ντρίταν Χίλα, όπως σημειώνει η αλβανική “Kohajone”.


Tuesday, October 29, 2019

Στοπ στα παιχνίδια του Ράμα βάζει η Αθήνα

SManalysis
Στοπ στα παιχνίδια του Ράμα βάζει η Αθήνα
Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019, 00:02

Liberal
Του Νίκου Μελέτη

Ευκαιρία για να σταλεί απευθείας συγκεκριμένο και ξεκάθαρο μήνυμα στα Τίρανα για τους όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν προκειμένου να υπάρξει απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αλλά και ουσιαστική βελτίωση των διμερών σχέσεων, προσφέρει η συνάντηση που έχουν στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλβανό ομόλογο του Εντι Ράμα στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Συνάντησης.

Βεβαίως η τελευταία εξέλιξη ,με το βέτο του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν που παραπέμπει το νωρίτερα την Άνοιξη την απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία ,λειτουργεί ως αντικίνητρο κυρίως για την κυβέρνηση Ράμα που θεωρεί ότι πλέον μπορεί να ροκανίσει τον χρόνο και τελικά να αποφύγει τις υποχρεώσεις που έχει για σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι «με την Αλβανία επιζητούμε καλές σχέσεις γειτονίας. Προϋπόθεση, όμως, για την κοινή πρόοδο, για να ανοίξει κάποια στιγμή ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας είναι ο σεβασμός της ελληνικής μειονότητας και των δικαιωμάτων της».

Με δεδομένη την εμπειρία των τελευταίων (και όχι μονο) ετών η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στην αλβανική πλευρά να αφήσει τον χρόνο να κυλήσει και με πρόσχημα την αβεβαιότητα που δημιούργησε το βέτο Μακρόν ,να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς για υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών στην Βόρειο Ήπειρο, να παρεμποδίσει την δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού στην προγραμματισμένη Απογραφή πληθυσμού και να αποφύγει οριστικά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει τα Τίρανα για οριοθέτηση των Θαλάσσιων Ζωνών με την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά θα διαμηνύσει στον κ.Ράμα ότι θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις, ένα road map ,με ψήφιση των σχετικών νόμων που θα διασφαλίζουν τα περιουσιακά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και θα ξεκινήσει η διαδικασία της «πρώτης εγγραφής» που αφορούν το περιουσιακό και συγχρόνως θα υιοθετηθεί η νομοθεσία που θα κατοχυρώνει τον αυτοπροσδιορισμό με τις προϋποθέσεις που τίθενται από τις διεθνείς συμβάσεις και τους διεθνείς οργανισμούς.

Και όλα αυτά θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί πριν από την στιγμή που θα έρθει προς έγκριση η απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε.

Πάνω σε αυτό το χρονοδιάγραμμα θα διαμορφωθεί και η ελληνική θέση όχι μόνο για την απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αλλά και για το άνοιγμα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης με ομόφωνη απόφαση της οποίας αρχίζουν να ανοίγουν τα ενταξιακά Κεφάλαια.

Όμως η Αθήνα οφείλει να κινηθεί και σε διμερές επίπεδο προκειμένου να ασκηθεί πίεση στον κ. Ράμα στα ζητήματα της μειονότητας αλλά και στο σοβαρό θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παράκαμψης των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Αλβανία με την προσχηματική επίκληση της καθυστέρησης στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων λόγω του γαλλικού βέτο.

Η Αλβανική πλευρά θα πρέπει να αποδεχθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για συνομιλίες προκειμένου να επικαιροποιηθεί η Συμφωνία οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών που έχουν υπογράψει οι δυο χώρες και μετά από προσφυγή του Εντυ Ραμα, ηγέτη τότε της Αντιπολίτευσης ,ακυρώθηκε από το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Διαφορετικά θα πρέπει να τεθεί μαζί με τα θέματα της Ελληνικής μειονότητας και η υποχρέωση επίλυσης της διαφοράς για την Συμφωνία οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών που ακυρώθηκε μονομερώς από την Αλβανία στις προϋποθέσεις που θα θέσει η Αθήνα για τις σχέσεις της Αλβανίας όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με την Ε.Ε.

Και με συνέπεια σε πάγιες ελληνικές θέσεις, θα πρέπει να συνδεθεί η περαιτέρω ομαλοποίηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων και η συναίνεση στο άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την αποδοχή εκ μέρους των Τιράνων ,ως τελευταία λύση η προσφυγή από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, βάσει των αρχών της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας ,τις οποίες αμφισβήτησε το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο ακολουθώντας την γραμμή της Άγκυρας.

Και εάν ο κ. Ράμα αντιδρά, ίσως θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να του θυμίσει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος τον οποίο είχε ανοίξει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν έθεσε τους «έξι όρους» στην Αλβανία το 1993.