Thursday, August 30, 2018

ΑΛΛΑΓΉ (ΡΥΘΜΙΣΗ) ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΙ Η ΚΩΦΑΛΑΛΗ ΣΙΩΠΉ ΜΑΣ

SManalysis


Παναγιώτης Μπάρκας

Εδώ φθάσαμε!!!...Τελευταία, το θέμα αλλαγής των συνόρων…. στη Βαλκανική δεν αποτελεί πλέον είδηση. Θεωρείται κάτι δεδομένο ακόμα και στα ΜΜΕ. Και το επιβεβαιώνουν είτε με τη σιωπή τους, είτε με τις «αντιδράσεις τους» οι άμεσα και έμμεσα ενδιαφερόμενες χώρες και κράτη. Είδηση αποτελεί περισσότερο….. ο τρόπος πώς θα συμβεί και που….!!! Διαφαίνεται ότι καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες να δημιουργηθεί η εικόνα ότι πρόκειται για μια αλλαγή συνόρων περιορισμένης εμβέλειας, (δλδ μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου) με ειρηνικό τρόπο (!!!) και με την αυτοδιάθεση των άμεσα ενδιαφερομένων (του Βελιγραδίου, της Πρίστινας και των Τιράνων!)

 Ο «κώδωνος» που σημαίνει ότι η αλλαγή συνόρων είναι συνώνυμο τραγικών εξελίξεων (πολέμου), περισσότερο απ΄ότι θέλει να θυμίσει στο κοινό ότι η ιστορία έχει επιβεβαιώσει πώς κάθε αλλαγή συνόρων απαιτεί αίμα, μοιάζει σαν να λέει ότι για να μη επαναληφθεί η ιστορία και συμπεριληφθούν σε νέα αιματοχυσία πολλοί λαοί, ας αφήσουμε να συμβεί την «περιορισμένη» και «ειρηνική» σερβο-αλβανική αλλαγή ή ρύθμιση συνόρων ! Δλδ των δύο αιώνιων εχθρών (!!!). Ωστόσο, οι ίδιοι παράγοντες του στενού κύκλου της ιδέας της Μεγάλης Αλβανίας, τα ταξίδια των οποίων προηγήθηκαν της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας το 1999, κάνουν και τώρα παρόμοια ταξίδια….προς ίδια κέντρα!

Δλδ, για πρώτη φορά φαίνεται ότι μια ειρηνική τρομπέτα ετοιμάζει μια πολλαπλή και ανεξέλεγκτη σύρραξη, μάλιστα και γι΄ αυτούς που την ετοιμάζουν!
Ένδειξη γι΄αυτό ή σε τέτοιες καταστάσεις, μαρτυρία, αποτελεί και το γεγονός την πρόσφατη ιδέα για την ρύθμιση εκ΄ νέου των συνόρων την ψέλνουν κατ’ επανάληψη δυτικοί παράγοντες, εμπλέκοντας μάλιστα και την Ελλάδα. (τη μία φορά ότι η Αθήνα έχει βάλει στη ατζέντα των συνομιλιών με τα Τίρανα το «Τσάμικο», την άλλη ότι η συμφωνία ΑΟΖ με τα Τίρανα εμπεριέχει και θέμα «ρυθμίσεων συνόρων» !!! (προσέχουμε, με τον όρο «ρύθμιση» συνόρων, επιδιώκεται να εμπεδωθεί πειστικότητα στον όρο «ειρηνική» αλλαγή συνόρων)! Γιατί όχι και η σε εξέλιξη κόντρα ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ε. Ενωση, Ρωσία, Τουρκία….
Ωστόσο, σε όλες αυτές τις εξελίξεις, ο οποίες στιγματίζουν ένα κοσμογονικό πλαίσιο, επισύρει την προσοχή η κωφάλαλη στάση των δικών μας «αυθεντικών» πολιτικών. Δεν ξέρουμε για λογαριασμό τίνος το πράττουν, των Τιράνων, της Αθήνας… τρίτων… Πάντως δε βοηθούν την Ελλάδα και η στάση κωφάλαλου που τηρούν είναι κατά κόρων σε βάρος της εθνικής υπόστασης και εθνικής οντότητας του Ελληνισμού της Αλβανίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. Διότι, σε περίπτωση που ο Ελληνισμός της Αλβανίας αξιοποιήσει στις διεκδικήσεις του κάθε ιστορικό κεκτημένο που τον θέτουν στην κορυφή των διαχρονικών άλυτων εθνικών θεμάτων, άρα και στην κορυφή των υποτιθέμενων αλλαγών του παρόντος, τότε, οι κρατώντες στα χέρια των ασκών του Αιόλου, που ακούει στο όνομα Πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων, θα το σκεφτούν καλύτερα, αν πράγματι τους συμφέρει η αλλαγή του πρόσφατου και εύθραυστου στατουσκβό.

Κατά περίεργο τρόπο οι δικοί μας ούτε αυτή τη φορά αρθρώνουν λόγο, ούτε μιλούν για τα ιστορικά κεκτημένα, ούτε διατυπώνουν τη βούληση των Ελλήνων, ούτε θέλουν να εντάξουν το εθνικό θέμα μας στην εθνική και πολιτική σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής.
Αν προσέξουμε όμως καλά θα δούμε ότι ο ξένος παράγοντας, μάλιστα αυτοί που αποφασίζουν για τις τύχες του κόσμου, μέχρι το σημείο που θεωρείται πεπρωμένο, μας έχουν θυμηθεί, θέλησαν να στηρίξουν σε μας σημαντικές εξελίξεις στην Αλβανία και στην ευρύτερη περιοχή, ή να μας εντάξουν ως ρυθμιστικό παράγοντα στις εξελίξεις που διαμόρφωναν στη δική μας περιοχή.
Η ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ όμως, δεν είναι απλώς κωφάλαλη, είναι ανεκδοτική και εθνικά μειοδοτική.
ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ: (όχι βέβαια τα ιστορικά κεκτημένα από το 1914 μέχρι το 1945, αλλά την περίοδο της μεταπολίτευσης.)
1990, Οι δυτικοί παράγοντες θέλησαν να στηριχτούν στη δική μας κοινότητα, στα εθνικά μας δίκαια για να επιβάλλουν τις αλλαγές στην Αλβανία. (θυμούμαστε αδέρφια Πράσο, επίσκεψη Σαμαρά στη Δερβιτσάνη, οι δολοφονίες δικών μας στα σύνορα, τα επεισόδια στη Βόδριστα, με αποκορύφωμα τα παιδιά του Αλύκου κλπ.)
1991: ο Πρόεδρος Αλία, στις έντονες διαμαρτυρίες μας για το εκπαιδευτικό (τότε που αποχτήσαμε το δικαίωμα για πραγματική παιδεία στη μητρική γλώσσα), νομίζοντας ότι μιλούσε στους δικούς του που τους ετοίμαζε να εφορμήσουν για να καταλάβουν την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, μας είπε ανοιχτά δύο φορές, ότι το θέμα της Ελληνικής Μειονότητας θα αποτελεί έναν ανοιχτό τάφο για την αλβανική πολιτική αν εκείνη δεν καταφέρει να τον κλείσει μια για πάντα. (!!!!)
1991: Ο Επιτετραμμένος της ενωμένης πλέον Γερμανίας στα Τίρανα (η ένωσή της, κατά τις αποφάσεις της Συνδιάσκεψης των Παρισίων, άνοιγε το πράσινο φως για τη ρύθμιση του Βορειοηπειρωτικού) μας ζητάει να αρθρώσουμε τις εθνικές μας θέσεις. Εμείς ζητήσαμε χρόνο. Όμως, η προσπάθειά μας να έχουμε άποψη από το εθνικό κέντρο έπεσαν στο κενό….
1991: Αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου μας ρώτησε ανοιχτά και άμεσα για την άποψή μας σχετικά με μια ενδεχόμενη ένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία. Η απάντησή μας ότι, μια τέτοια εξέλιξη μας ανοίγει δρόμο για παρόμοιες εξελίξεις, εξόργισε τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, οι οποίοι μας απείλησαν ανοιχτά και ευθέως.
1992: (αρχές). Στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, βρέθηκε εντελώς τυχαία εκπρόσωπος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Αφέθηκε στο χώρο αναμονής για συνάντηση με παράγοντες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που δεν έγινε ποτέ, μέχρι τότε που εκείνος πρόσεξε έναν «ξεχασμένο» χάρτη των Βαλκανίων με τη Βόρειο Ήπειρο ενταγμένη στην Ελλάδα.

Δε θέλω να μιλήσω για τα γεγονότα του 1993 και 1994-5, τα οποία από την μία δείχνουν ότι υποκινήθηκαν από εξωτερικούς ισχυρούς παράγοντες για να δουν πόσο αντέχουν αντίστοιχα σε θρησκευτικό και εθνικό επίπεδο οι σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών, και από την άλλη τη βαθιά προδοσία δικών μας οι οποίοι για τα συμφέροντά τους ταυτισμένα με συμφέροντα άλλων, ήταν έτοιμοι να οδηγήσουν τους Έλληνες σε αιματοκύλισμα.
(Εξέχει εδώ το ενδιαφέρον της Δύσης την περίοδο για τα εκπαιδευτικά μας ζητήματα)
Το ίδιο και τα γεγονότα του 1997.
1998: Από τη μνήμη του κάθε Έλληνα δεν μπορεί σβηστούν οι δηλώσεις Κλίντον που συνδέουν το Κοσσυφοπέδιο με την Εθνική Ελληνική Μειονότητα και το Βορειοηπειρωτικό. Οι αντιδράσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, όμως….. το λιγότερο απαράδεχτες….
1999: Από θέση Πολιτικού Γραμματέα υπαγόρευσα στο Ντούλε (τότε πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ) να εκδώσουμε ψήφισμα το οποίο μέσα από εποικοδομητικές και δημοκρατικές αρχές, να διεκδικούσε θέση και ρόλο στις εξελίξεις που είχαν δρομολογηθεί στην περιοχή. Ο Ντούλες συμφώνησε, αλλά τη στιγμή που αναμενότανε η ψήφιση έλαβε ένα τηλεφώνημα και τα πάντα ματαιώθηκαν.
ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ έξω από το χώρο σύσκεψης του Γ. Συμβουλίου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, οι Τσάμιδες προέλαυναν σε ισχυρή διαδήλωση διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και προβάλλοντας τους ισχυρισμούς τους προς Ελλάδα!!

Λίγες μέρες μετά οι μυστικές υπηρεσίες είχαν στιγματίσει τους αντιπάλους του Ντούλε ως άτομα για οργανωμένη αντισυνταγματική δράση!!!!

1999. Λίγες βδομάδες μετά τη λήξη του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, η δεύτερη σε θέση της Αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα κάλεσε σε συνάντηση παράγοντες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Ασφαλώς για να σφυγμομετρήσει τις αντιδράσεις μας μετά τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο Ντούλες κάλεσε στη συνάντηση κάποιους άσχετους και κακοφορεμένους. Ούτε καν τους ενημέρωσε περί τίνος πρόκειται. Αντί να βρει για τη συνάντηση έναν πολυτελή χώρο σε ένα από τα μεγάλα αστικά κέντρα, πήγε σε μια καλύβα στο Μεσοπόταμο. Και αντί να ηγηθεί των συνομιλιών, ανέλαβε ρόλο μεταφραστή της κυρίας από την Αμερική, μάλιστα μερικές φορές τρώγοντας στη μετάφραση τις αιχμηρές τοποθετήσεις των Ελλήνων.
Μετά ακολούθησαν χρόνια σιωπής… χρόνια που το θέμα της εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία βγήκε από την ατζέντα των εκθέσεων της Δύσης…!!!

Αλλά το 2016-17 με τις εξελίξεις στη Χιμάρα επιβεβαίωσε ότι τα ιστορικά κεκτημένα παίζουν ακόμα σημαντικό ρόλο στη φροντίδα του δυτικού παράγοντα στο εθνικό μας θέμα ….

Όπως όμως είναι επίκαιρη και σε ανοδική ισχύ η διαπίστωση ότι η κάθε υποδομή στο χώρο μας, τα καινούργια, αναπαλαιωμένα και αναστηλωμένα σπίτια μας, έχουν μπει σε ατζέντα συμφερόντων τρίτων.

ΑΚΡΙΒΩΣ, ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΙΣΧΥΡΗ ΜΑΣ ΦΩΝΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ, ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΜΑΣ, Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ, ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΛΑΟ…..

Η υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών στην Βόρειο Ήπειρο και το χρέος της κυβέρνησης

SManalysis

 AUGUST 28, 2018 Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ 

Συνεχίζεται στην Βόρειο Ήπειρο ο Γολγοθάς των Ελλήνων μειονοτικών να σώσουν τις ελληνικές περιουσίες, απέναντι σε συντονισμένες  προσπάθειες που περιλαμβάνουν και τον επηρεασμό των δικαστικών αποφάσεων, προκειμένου να προχωρήσει  ο αφελληνισμός της περιοχής και να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας με τις πατρογονικές εστίες της.

Εκτος του οργίου υφαρπαγής περιουσιών επι των οποίων ηδη κτίζονται πολυτελή τουριστικά συγκροτήματα στις  Δρυμαδες και κυρίως στην Χειμάρα υπαρχουν και περιπτώσεις όπως εκείνης του χωριού Κώσταρι, που οι κάτοικοι προσπαθούν να διασώσουν τις κοινοτικές αγροτικές περιουσίες από την υφαρπαγή και την απόδοση τους με βαση πλαστούς τίτλους σε καταπατητές.

Ο κοινοτάρχης Κωσταρίου Ηλιας Θάνος δίνει  ακούραστα και παρά τις απειλές που δέχεται ακομη και σημερα έναν πολύχρονο δικαστικό αγώνα για να διασωθούν οι περιουσίες του Κωσταρίου, καθως οι ευθύνες δεν βαρύνουν μονο την αλβανική διοίκηση και το αλβανικό παρακράτος που συνδέεται πολύ συχνά με το αλβανικό πολιτικό  σύστημα, αλλα και με τους τοπικούς άρχοντες αρκετοί από τους οποίους μαλιστα αν και προέρχονται από την Ελληνικη μειονότητα αμέλησαν  για την υποθεση αυτή .

Τον περασμένο Γενάρη το  Δικαστήριο των Αγίων Σαράντα απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Φοινικεων και του προεδρείου του χωριού Κώσταρι για ακύρωση της αναγνώρισης ιδιοκτησίας σε δυο καταπατητές που ειχαν διεκδικήσει κοινοτική περιουσία με πλαστογραφημένο έγγραφο, που υποτίθεται προέρχεται από το 1937 και αφορά δικαιώματα επι 800 στρεμμάτων. Η καταφανώς αυθαίρετη απόφαση του Δικαστηρίου ήταν ένα από τα θεματα που έθιξαν οι κάτοικοι στην πρόσφατη επισκεψη του πρωθυπουργού Εντι Ράμα στην περιοχή, οπου δεσμεύθηκε προς τον Ηλία Θάνο να εξετασθεί η υποθεση…

Εχει ενδιαφέρον όμως το ιστορικό το οποίο δινει για την υπόθεση των περιουσιών ο κ. Θάνος, καθως από το 1946 εως το 1991 οι ιδιωτικές περιουσίες, η γεωργική γη, τα κτήματα οι  δασικές και λιβανικές εκτάσεις είχαν περάσει στην κατοχή του κράτους.  Τον Ιούλιο του 1991  η βουλή ψήφισε τον νόμο 7501 «Περί γεωργικής γης» με τον οποίο αποδόθηκαν κατά κεφαλήν 3 στρέμματα γεωργικής γης και μια μικρή έκταση από ελαιώνες και από τα οπωροφόρα. Όμως το 1993 ψηφίστηκε ο νομός 7689 «Περί επιστροφής  και Συμψηφισμού των περιουσιών των πρώην  ιδιοκτητών» με τον οποίο κλιμακώθηκε το σχέδιο υφαρπαγής των ελληνικων και κοινοτικών περιουσιών.

Η επίθεση αυτή εναντίον των ελληνικων περιουσιών συνεχίσθηκε το 1998 όπου με νόμο μεταφέρεται η αρμοδιότητα αναγνώρισης περιουσιών, στην Υπηρεσία Επιστροφής και Συμψηφισμού Περιουσιών της κάθε περιφέρειας, οπου πλεον οι Τοπικές Αρχές δεν εχουν λόγο και μάλιστα δεν διαθέτουν ουτε δικαίωμα ενστάσεων, κατι που μετέτρεπε αυτομάτως τις αποφασεις, σε τελεσίδικες.

Μια  χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η αναγνώριση ως ιδιοκτητών στο Λυκουρσι, της Παγκόσμιας Επιτροπής Μπεκτασίδων, στα Εξαμιλια που κτίσθηκε ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά, στην Λιβαδειά, στο Βελιάχοβο, στους Κρογγους, στον Μεσοποταμο Φοινίκης,  Κουλουριτσα, Φαναρι, Καρόκι, Καινούριο, Καλύβια του Σούσι, Περδικαρι, Λυβενα και πολλες ακομη περιοχές. Ο αγώνας που διεξάγουν με δική τους πρωτοβουλία, υπό καθεστως απειλών και με πολλες δυσκολίες μέλη της μειονοτητας, όπως ο κοινοτάρχης Κωσταρίου Ηλιας Θάνος, φαίνεται να είναι άνισος.

Το θεμα των περιουσιών θα πρέπει να είναι από τα πρώτα στην κορυφή της ατζέντας  των συνομιλιών της Αθήνας με τα Τιρανα, καθως η περιουσία αποτελεί τον ισχυρότερο δεσμό της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας με τον τόπο της. Εξάλλου αυτός ειναι και ο στόχος της υφαρπαγής των ελληνικων περιουσιών, ο πλήρης αφελληνισμός της Βορείου Ηπείρου. Επίσης η Αθήνα εχει υποχρέωση να συμβάλλει και να συνδράμει τις προσπάθειες των Ελληνων μειονοτικών για δικαστική διεκδίκηση των περιουσιών τους αλλά ακόμη και την ενίσχυση τους με κάθε τρόπο ώστε να προσφύγουν εάν χρειασθεί και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για να προστατεύσουν το δικαίωμα να επιβιώσουν στον τόπο τους.

 Είναι  το ελάχιστο το οποίο οφείλει η Αθηνα έναντι των Βορειοηπειρωτών… Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας. Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: Από τις κορυφαίες πνευματικές μορφές τα χρόνια του τουρκικού ζυγού

Πηγή: Η υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών στην Βόρειο Ήπειρο και το χρέος της κυβέρνησης https://hellasjournal.com/2018/08/i-yfarpagi-ton-ellinikon-perioysion-stin-voreio-ipeiro-kai-to-chreos-tis-kyvernisis/

Monday, August 27, 2018

"Albanians from Medvedja don't want to join Kosovo"

(Getty Images, file, illustration purposes)SManalysis

The Mayor of Medvedja, Nebojsa Arsic said he hadn't heard from the Albanian representatives there or anywhere else that they wanted to join Kosovo.

SOURCE: VECERNJE NOVOSTI MONDAY, AUGUST 27, 2018 | 11:11

Medvedja is not a part of Presevo valley. The majority of municipality's population are Serbs.

"There is no ethnic animosity here. There are no exclusively "Serbian" or "Albanian" restaurants, people spend time together, congratulate religious holidays to each other.... It is an example of a functioning multi-ethnic place," Arsic said for Vecernje Nnovosti daily .

Arsic said that delineation was the subject for the highest state authorities to discuss and that state bodies were the place for discussion about rights of Albanians from this part of Serbia.

According to the last census conducted in 2011, Medvedja has a population of 7,742 inhabitants of which there are a bit over 500 Albanians. There are also small minorities of Montenegrin and Roma people.

Sunday, August 26, 2018

Tirana Vows to Tell Serbia to Respect Albanian Rights

SManalysis

Albania's Foreign Minister told Albanians from southern Serbia that Tirana will continue to demand that Belgrade fully respects the human rights of its Albanian minority.

Maja Zivanovic BIRN Belgrade

Meeting between representatives of the Presevo Valley and Albanian FM. Photo: Albanian Foreign Ministry

Albanian Foreign Minister Ditmir Bushati said in a meeting in Tirana with representatives of the Albanian community in Serbia that his country will demand that Serbia respects their rights.

“It is a direct obligation of the Serbian authorities to ensure the full and equal enjoyment of the rights of the Albanian population in Serbia in compliance with their commitments stemming from the negotiation process with the European Union ...

"What we demand from Serbia is to provide you with the same rights that Serbs enjoy in Kosovo,” Bushati said, according to the government website.

During his meeting with representatives from the Presevo Valley, a southern Serbian region with a majority ethnic Albanian population, Bushati underlined that Albania will continue to push for their involvement in the integration processes of Serbia.

“Minister Bushati [noted that their] main concern was their socio-economic, cultural and educational progress and the lack of primary services and standards that are leading to the loss of prospects for young people and their movement from the Valley,” the press release said.

It added that Bushati highlighted the importance of continuing the EU-led Kosovo-Serbia dialogue.

“The process of dialogue must be concluded by a mutual recognition agreement between the two countries, which would bring not only the full normalisation of relations between them, but would also be a strong guarantee for democratic stability of the whole region,” Bushati said.

Kosovo declared independence from Serbia in 2008, which Belgrade has refused to recognise. EU-mediated talks on normalisation of relations were launched in Brussels in 2011. Since June, both sides have stated that the talks are entering the final stage.

Talk of an exchange of territories - swapping Albanian-majority areas in southern Serbia for Serb-majority ones in northern Kosovo - has again arisen among some Serbian and Kosovo politicians, although it has never been an official topic of discission during the official dialogue in Brussels.

This is not the first meeting of representatives of Albania and the Presevo Valley. On July 25, Albanian parliament speaker Gramoz Ruci met the leader of the Democratic Party of the Presevo Valley, Ragmi Mustafa.

According to a report published on the Independent Balkan News Agency, IBNA, Ruci and Mustafa discussed "the situation in the three communes of the Valley inhabited by Albanians and ... cooperation in order to achieve more prosperity and to integrate Albanians in central government institutions".

In February 2018, Albania's Prime Minister, Edi Rama, suggested that Albania and Kosovo could one day share the same joint president during a speech to Kosovo MPs.

However, this idea was described as impractical by analysts in Pristina and was condemned by officials in Belgrade.

Although well known for advocating Albanian rights throughout the Balkans, Rama has so far stayed silent on the proposal for a territorial exchange between Serbia and Kosovo.

Το Βελιγράδι προ ιστορικών αποφάσεων – Οι Σέρβοι του Μαυροβουνίου κάνουν έκκληση για βοήθεια στον Α. Βούτσιτς – «Πρόλογος» γεωπολιτικών εξελίξεων

SManalysis


Δημοσίευση: 26 Αυγούστου 2018, Pentapostagma


Εξελίξεις καταιγιστικού χαρακτήρα έχουμε στα Βαλκάνια. Σκόπια, Κόσοβο, Βόσνία Σερβία και τώρα Μαυροβούνιο εμπλέκονται σε μία περίπλοκη κατάσταση, όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά, μέχρι και η σύγκρουση μέχρις εσχάτων.



Ρητορική με πολεμικές δηλώσεις επικρατεί τις τελευταίες, από ηγέτες των Βαλκανικών χωρών, όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένως στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ. Συζητήσεις για ανταλλαγές εδαφών, ΄΄διορθώσεις συνόρων΄΄ και συχνές αναφορές σε επικείμενο πόλεμο με αφορμή τα παραπάνω, αποτελούν τα βασικά θέματα που απασχολούν τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα λοιπόν με Σερβικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου του Μαυροβουνίου, Μομσίλκο Βουτσάνοβιτς, καλεί τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να υποστηρίξει την άσκηση των δικαιωμάτων των Σέρβων στη χώρα.

Ο Βουτσάνοβιτς υποστηρίζει ότι η αλλαγή ταυτότητας είναι ο μόνος τρόπος για τους Σέρβους στο Μαυροβούνιο να επιβιώσουν χωρίς υποστήριξη από τη Σερβία.

Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο Τανγιούγκ, ο Βουτσάνοβιτς σε επιστολή του προς τον Σέρβο Πρόεδρο αναφέρει ότι οι Σέρβοι του Μαυροβουνίου βρίσκονται σε πολύ ‘περίπλοκη’ θέση.




Πρόσφατα, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, ‘Στάνιε Στβάρι’ ο πατριάρχης της Σερβίας, Ειρηναίος, κατά την επίσκεψή του στο Μαυροβούνιο, δήλωσε ότι η θέση του σερβικού λαού στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία είναι ίδια όπως ήταν την εποχή των Τούρκων, όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Οι δηλώσεις προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από τις αρχές του Μαυροβουνίου, μάλιστα ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς είχε απαιτήσει την απολογία του πατριάρχη.

Οι αναλύσεις γεωπολιτικών ινστιτούτων της Δύσης, της Σερβίας αλλά και της Μόσχας, αναφέρουν το τελευταίο διάστημα πως τα Βαλκάνια τους επόμενους μήνες είναι μία πυριδαταποθήκη έτοιμη να εκραγεί.

Μάλιστα πριν λίγες ημέρες, η σερβική εφημερίδα ‘Danas’ σε ανάλυσή της, αναφέρεται στην ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και τις συνέπειες που θα υπάρξουν για τα Σκόπια αλλά και για όλα τα Βαλκάνια.

”Η πΓΔΜ η οποία επιδιώκει να ξεφύγει από μια εκτεταμένη διαδικασία στασιμότητας τόσο με την ΕΕ όσο και με το ΝΑΤΟ με την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα, έλαβε πρόσκληση να συμμετάσχει στη ευρω-ατλαντική συμμαχία, τώρα με το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών θα μπορούσε εκ νέου να τεθεί σε κατάσταση ομηρίας από το Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Στην περίπτωση της ανταλλαγής εδαφών του βόρειου Κοσσυφοπεδίου με τη λεγόμενη Κοιλάδα του Πρέσεβο, το Κοσσυφοπέδιο θα βγει από το Διάδρομο 10 και θα κοπεί άμεσα η σύνδεση Βράνιε- Κουμάνοβο- Θεσσαλονίκη.

Η περιοχή θα καταστεί μια ομογενοποιημένη περιφέρεια από Αλβανούς, που δεν έχουν δείξει εδώ και πολύ καιρό διάθεση για ‘διευθέτηση της κατάστασης’ στην περιοχή της οροσειράς Σκόπτσκα Τσέρνα Γκόρα.

Επιπλέον, θα ενισχύσει περαιτέρω τις ριζοσπαστικές δομές του πολιτικού φάσματος των αλβανικών κομμάτων στην πΓΔΜ, που στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσαν να μειωθούν οι ψηφοφόροι, στους οποίους προτείνεται να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία με την Ελλάδα ως μια νέα ‘σελίδα’ για τη χώρα.

Στη Ρωσία, ταυτόχρονα, υπάρχει μια έκδηλη ανησυχία με την απόφαση του ΝΑΤΟ να δημιουργήσει στρατιωτική αεροπορική βάση στην κεντρική Αλβανία. Πριν από λίγες ημέρες, ορισμένοι αναλυτές στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν ανοιχτά την ανησυχία τους για την κίνηση αυτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Σύμφωνα και με τους Ρώσους, το σχέδιο του ΝΑΤΟ για την ίδρυση στρατιωτικής βάσης στην Κουσόβα, είναι ένα βήμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την υλοποίηση του σχεδίου της Μεγάλης Αλβανίας.

«Η επέκταση των υποδομών του ΝΑΤΟ στην Αλβανία δεν αποτελεί έκπληξη αφού είναι μέρος της μεγαλύτερης εκστρατείας των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για την προώθηση μιας ‘Μεγάλης Αλβανίας’ που συνεπάγεται την προώθηση των εθνοθρησκευτικών συγκρούσεων στα βαλκανικά κράτη με αλβανικούς πληθυσμούς όπως το Μαυροβούνιο και η πΓΔΜ, που μπορεί να χρησιμεύσουν ως ορμητήριο των Ατλαντιστών, εναντίον της Σερβίας, από την καρδιά των Βαλκανίων».

Η ρωσική ηλεκτρονική πύλη «Fort-Russ» γράφει ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην Αλβανία θα κλιμακώσει τις συγκρούσεις στην περιοχή και θα προκαλέσει αιματοχυσία.

«Οι αναλυτές της ‘FRN’ προβλέπουν ότι τα Βαλκάνια θα γίνουν πεδίο γεωπολιτικών μαχών στις εκστρατείες αποσταθεροποίησης των Ατλαντιστών , μέσω του σχεδίου για τη Μεγάλη Αλβανία.

Oι Σέρβοι μάλιστα δεν ξεχνάνε τους πραγματικούς συμμάχους και πριν λίγες ημέρες είχαν στείλει μήνυμα προς την Ελλάδα.

Ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, καλεί σε πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ επιθυμεί να μοιραστεί η Αλβανία με την Ελλάδα.

Ο Σέσελι στη σελίδα του στο Twitter έγραψε ότι η Σερβία πρέπει να είναι έτοιμη να ελευθερώσει το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια με πόλεμο, όταν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ αποσυρθούν από την περιοχή.

«Για να ελευθερώσουμε το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια χρειαζόμαστε ισχυρές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις για να απωθήσουμε όλους τους Αλβανούς που δεν αναγνωρίζουν το σερβικό κράτος. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε ενόσω το ΝΑΤΟ είναι εκεί. Περιμένουμε να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ την περιοχή και να επιτεθούμε ώστε να βρεθεί κάθε τμήμα του Κοσσυφοπεδίου υπό σερβικό έλεγχο», έγραψε ο Σέσελι.

Στη συνέχεια, έγραψε ένα άλλο μήνυμα σχετικά με τα σύνορα στο Κοσσυφοπέδιο που λέει ότι αυτό δεν χρειάζεται να γίνει:

«Δεν θέλουμε σύνορα με τους Αλβανούς. Εμείς οι Σέρβοι πρέπει να οριοθετήσουμε την Αλβανία με τους Έλληνες, κάπου στη ζώνη του Δυρραχίου. Η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία δημιούργησε την Αλβανία, ως ένα τεχνητό κράτος για να εμποδίσει τη Σερβία να έχει επαφή με τη θάλασσα. Στη βόρεια Αλβανία είναι η κληρονομιά μας. Εκεί όλα είναι σερβικά, γη και πέτρες»

Τα Βαλκάνια λοιπόν μπαίνουν σε μία νέα φάση εξελίξεων.

Σερβία - Αλβανία και Κόσοβο «μοιράζουν» τα Βαλκάνια - H Ελλάδα θα μιλήσει για την Βόρεια Ήπειρο;

Σερβία - Αλβανία και Κόσοβο «μοιράζουν» τα Βαλκάνια - H Ελλάδα θα μιλήσει για την Βόρεια Ήπειρο;SManalysis

Γράφει: Αρης Δημητρακόπουλος
Pro News


Ανακοινώθηκε πως οι πρόεδροι Σερβίας - Κοσόβου και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας συμφώνησαν σε τριμερή συνάντηση κατά την οποία θα γίνει το πρώτο μυστικό παζάρι για την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Η συμμετοχή του Έντι Ράμα στη συνάντηση δίνει ξεκάθαρο μήνυμα για το μέλλον του Κοσόβου. Πριν λίγους μήνες Κόσοβο και Αλβανία συμφώνησαν σε τελωνειακή ένωση, καταργώντας ουσιαστικά τα οικονομικά σύνορα.

Η ένωση Αλβανίας και Κοσόβου είναι αναπόφευκτο ότι σιγά σιγά να έρθει.


Η ανταλλαγή αυτή θα γίνει με τις ευλογίες των ΗΠΑ οι οποίες δήλωσαν πως «δεν θα εναντιωθούν σε μία ενδεχόμενη συμφωνία για ανταλλαγή εδαφών». Όπως και στο Μακεδονικό φαίνεται να είναι υπέρ ενός ξεκαθαρίσματος στα Βαλκάνια που θα τους επιτρέψει να εντάξουν τις εναπομένουσες χώρες στο ΝΑΤΟ για να αποκόψουν την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.

Και το ερώτημα που δημιουργείται από όλα αυτά είναι το εξής. Η Ελλάδα που είναι;

Την ώρα που συντελείται μία από τις πιο σημαντικές διαπραγματεύσεις στα Βαλκάνια, η Ελλάδα είναι απούσα, τη στιγμή που έχει ανοιχτά εδαφικά ζητήματα με την Αλβανία.

Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να ανοίξει το θέμα της Βορείου Ηπείρου από τη στιγμή που υπάρχει αναγνωρισμένη Ελληνική μειονότητα που αποτελεί πλειοψηφία στην περιοχή.

Είναι εγκληματικό τη στιγμή που μπαίνουμε σε διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και και οι Αλβανοί βάζουν ζητήματα Τσαμουριάς η Ελλάδα να μην χρησιμοποιεί το δυνατότερο χαρτί που έχει.

Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της ανοησίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ο Νίκος Κοτζιάς δηλώνει πως δεν θα ανοίξει το θέμα της Β.Ηπείρου για να μην ανοίξουν οι Αλβανοί το θέμα Τσαμουριάς. Η διαφορά είναι ότι στην Β.Ήπειρο υπάρχει αναγνωρισμένη ελληνική μειονότητα χιλιάδων ενώ στην «ελληνική Τσαμουριά» δεν υπάρχει αλβανικός πληθυσμός.

Δηλαδή η Ελλάδα συμφωνεί να εξισώσει ένα υπαρκτό ζήτημα με ένα ανύπαρκτο.

Πάντως το ορθότερο θα ήταν να ενταχθεί το ζήτημα της Β.Ηπέιρου σε ένα πλαίσιο γενικότερου Βαλκανικού ξεκαθαρίσματος.

Δηλαδή η Ελλάδα πρέπει να πείσει τη Δύση ότι το ζήτημα ένωσης Αλβανίας με Κοσόβου συνδέεται άρρηκτα με τη Β.Ήπειρο, διότι σε μία ενδεχόμενη ένωση Κοσόβου κι Αλβανίας τελειώνει η επιχειρηματολογία ότι η Αλβανία είναι πολύ μικρή για να σταθεί χωρίς τη Βόρεια Ήπειρο.

Related:

CIA: «Η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, Χιμάρα, Βόρειος Ήπειρος, δυνατότητα για πρόβλημα 




https://www.echedoros-a.gr/2018/06/cia.html



Σκόπια: Το δημοψήφισμα έγινε αφορμή για ύβρεις κατά των Αλβανών

SManalysis


Αύγουστος 26, 2018. Echedoros

Το δημοψήφισμα που έχει προγραμματισθεί στις 30 Σεπτεμβρίου για την αποδοχή ή όχι της συμφωνίας με την Ελλάδα για το όνομα του κράτους, ως Βόρεια Μακεδονία, έχει αφορμή για να γίνουν στόχοι των επιθέσεων των αντίπαλων μερών,  οι Αλβανοί των Σκοπίων.

Κατηγορούνται  από την πλευρά των αντίθετων προς το δημοψήφισμα ως ‘καταστροφικό στοιχείο’ της χώρας, γιατί υποστηρίζουν την κατάρρευση της ταυτότητας, της γλώσσας και του πολιτισμού της «Μακεδονίας».


Ένας εκ των ηγετών που προηγούνται κατά του δημοψηφίσματος είναι ο Γιάνκο Μπάτσεφ, του φιλορωσικού κόμματος της «Ενωμένης Μακεδονίας» που δηλώνει ότι το δημοψήφισμα θα αποτύχει και επειδή είναι γνωστό αυτό, η Αλβανία και ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια, άρχισαν να εκφοβίζουν το λαό ότι υποτίθεται θα γίνει πόλεμος, εάν αποτύχει το δημοψήφισμα.


Ο Μπάτσεφ θεωρεί υπαίτιους για όλες αυτές τις αλλαγές του Αλβανούς των Σκοπίων, κατά των οποίων απευθύνεται με προσβλητικές λέξεις.


«Όλοι γνωρίζουν  ότι το δημοψήφισμα δεν θα πετύχει και τώρα ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζαέφ, ζητάει άλλοθι για το δημοψήφισμα και φοβίζει τους ανθρώπους και όπως μπορείτε να δείτε, το ίδιο πράττει και ο Αμερικανός πρέσβης (Τζες)Μπέιλι, επίσης, τα αλβανικά κόμματα (τα οποία αναφέρει ως ‘αλβανοειδή κόμματα’) έχουν αρχίσει να μιλούν ανοιχτά ότι θα υπάρξει πόλεμος σε περίπτωση αποτυχίας του δημοψηφίσματος. Έτσι, ο λαός φοβάται, όπως και η κυβέρνηση ότι το δημοψήφισμα δεν θα πετύχει», είπε ο Μπάτσεφ.


Η δήλωση αυτή προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Η εισαγγελική αρχή δήλωσε ότι ενημερώθηκε για την υπόθεση και αν διαπιστώσει ότι υπάρχει προσβλητικό περιεχόμενο θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα. Η κυβέρνηση με τη σειρά της αντέδρασε καταδικάζοντας τις δηλώσεις αυτές και απαίτησε να μην επαναληφθούν παρόμοιες πρακτικές.


«Στη δημοκρατική ιστορία της «Μακεδονίας», κανένας πολιτικός, ανοιχτά, μέσω της τηλεόρασης, δεν χρησιμοποίησε  ομιλία μίσους εναντίον μιας συγκεκριμένης εθνικής κοινότητας  και αυτό δεν θα ξανασυμβεί. Οι ηγέτες τέτοιων κομμάτων όχι μόνοι διευρύνουν την ξενοφοβία αλλά επιδιώκουν να μποϊκοτάρουν το μέλλον της ‘Μακεδονίας’, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιάκοφσκι.


Ως αποκορύφωμα της ρητορικής μίσους  των Σλάβων κατά των Αλβανών ήταν η περίπτωση των γεγονότων  της 2ας Αυγούστου, την Ημέρα του Ίλιντεν, όταν οι οπαδοί του VMRO-DPMNE φώναζαν  συνθήματα όπως:  «θάλαμοι αερίων για τους Αλβανούς» και «Καλός Αλβανός ο νεκρός Αλβανός».


Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, η Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει τις διαμαρτυρίες των διαδηλωτών, αλλά η έρευνα δεν προχώρησε.


Τέτοιες προκλήσεις θεωρούνται φλεγμονώδεις και ρατσιστικές και εκφράζονται πάντοτε σε περιόδους εκλογικών αναμετρήσεων ή πολιτικών και διεθνοτικών κρίσεων, οι οποίες είναι πολυάριθμες από την ανεξαρτησία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπως σημειώνεται.


 (kosova.info, evropaelire.org, botasot.info, zhurnal.mk κλπ)