Saturday, June 23, 2018

Αποκάλυψη - βόμβα: Εξισώνουν Βόρεια Ήπειρο με Τσαμουριά

SManalysis

 Επικαιρότητα   Reporter   Σάββατο 23 Ιουνίου 2018, Ta Nea

Μια δέσμευση Ελλάδας - Αλβανίας για την αποφυγή αναφορών και γεωγραφικών προσδιορισμών οι οποίοι «μπορούν δυνητικά να διεγείρουν τα πάθη μεταξύ των δύο λαών», είναι το ένα από τα τρία, σοβαρότερα στοιχεία που θα συμπεριλαμβάνει η επικείμενη συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας, αναφέρουν έγκυρες διπλωματικές πηγές στα Τίρανα. Και προσδιορίζουν ότι πίσω από αυτή την αναφορά, θα βρίσκεται η εγκατάλειψη, και επισήμως, από την Ελλάδα της «Βόρειας Ηπείρου», αλλά και αντιστοίχως από πλευράς Αλβανίας της «Τσιμερία», της λεγόμενης Τσαμουριάς!

Με τον τρόπο αυτό θα επιδιωχθεί να κλείσουν οι λυτρωτικές διεκδικήσεις που από τη δική μας πλευρά, υποτίθεται ότι υποκρύπτουν οι αναφορές στη Βόρεια Ηπειρο, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε ελληνική κυβέρνηση είχε διανοηθεί να παραγνωρίσει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914 που καθόριζε την αυτονομία ως κρατικής οντότητας της Βόρειας Ηπείρου.

Και από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ελληνική κυβέρνηση θέτει σε ίδια μοίρα με την Βόρεια Ηπειρο τις ανιστόρητες διεκδικήσεις διαφόρων αλβανικών κυβερνήσεων σε μία περιοχή της Ηπείρου, στη Θεσπρωτία κυρίως, την οποία προσδιορίζουν ως «Τσαμουριά».

Στο πλαίσιο της εξάλειψης των αλυτρωτικών αναφορών και διεκδικήσεων, η συμφωνία θα προβλέπει τη δημιουργία μεικτών επιστημονικών επιτροπών για την ανασύνταξη των εκπαιδευτικών βιβλίων κ.λπ.

Κατά τις ίδιες πηγές το δεύτερο σοβαρό σημείο της κυοφορούμενης συμφωνίας, είναι εκείνο της δέσμευσης της Ελλάδας να αποδώσει, ως μεσεγγυούχος, τις περιουσίες αλβανών πολιτών οι οποίες δημεύθηκαν με την κήρυξη του εμπολέμου με την Αλβανία το 1940-41. Οι περιουσίες αυτές, που τοποθετούνται κυρίως στα Γιάννινα, τη Θεσσαλονίκη και σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, έχουν περιέλθει στην κατοχή ελλήνων, και με τη συμφωνία πρέπει να επιστραφούν.

Η ΑΟΖ και η Τουρκία

Και το τρίτο σημείο, το οποίο δημιουργεί την αίσθηση ότι δύσκολα αυτή η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί είναι εκείνο που αφορά τον καθορισμό των ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Μετά την κατάργηση της (πολύ θετικής για την Ελλάδα) συμφωνίας του 2009, οι Αλβανοί εμφανίζονται σήμερα ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, και δείχνουν να αρνούνται να δεχθούν την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, διότι όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την αντίδραση της Τουρκίας, καθώς θα δημιουργούσε προηγούμενο για το Αιγαίο.

Με αυτά τα δεδομένα προκαλεί ερωτηματικά η σπουδή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά «να λυθεί και το Αλβανικό μέσα στον Ιούλιο», αφού φαίνεται να μην αντανακλά την πραγματικότητα. Αντιθέτως, όπως εκτιμάται, κινδυνεύει να υπονομεύσει μια σοβαρή προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη από ετών, και στόχο έχει να οδηγήσει Ελλάδα και Αλβανία σε μια σταθερή, στο χρόνο, συμφωνία.

Πληροφορίες από άλλες διπλωματικές πηγές στα Τίρανα αναφέρουν ότι η ηγεσία του αλβανικού υπουργείου των Εξωτερικών αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την πίεση που ασκεί ο Νίκος Κοτζιάς για την επίλυση του Αλβανικού «σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα». Αν και οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, η αλβανική πλευρά κρίνει ότι πρώτον υπάρχουν ακόμη σοβαρά επιμέρους ζητήματα για την επίλυση των διμερών προβλημάτων και δεύτερον ότι η όποια συμφωνία μπορεί να δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις στην Ελλάδα, αφού θα έρθει σε μια στιγμή που η συμφωνία με τα Σκόπια προκαλεί αναταράξεις στην Ελλάδα, τόσο στην κοινωνία όσο και στο πολιτικό μας σύστημα.

Το παράδοξο

Ετσι δημιουργείται το πολιτικό παράδοξο, η ελληνική κυβέρνηση να δείχνει ότι βιάζεται να κλείσει μια συμφωνία με τους Αλβανούς, ενώ η αλβανική κυβέρνηση να εμφανίζεται προσγειωμένη και επιφυλακτική.

«Η συμφωνία με την Ελλάδα θα μπορούσε να κλείσει σε μερικούς μήνες, στο τέλος του χρόνου ή τις αρχές του επόμενου» ανέφερε στα «ΝΕΑ» διπλωμάτης που γνωρίζει άριστα την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή, μετά την συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία». «Αλλά όχι τώρα, και πάντως όχι σε μερικές ημέρες. Μια εσπευσμένη διαδικασία μπορεί να τινάξει στον αέρα ό,τι χτίσαμε με κόπο τόσο καιρό».

Ο ρόλος του Μπουσάτι

Το μόνο θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι και οι δυο χώρες συνεχίζουν εντατικά τον διάλογο, και ότι του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών προΐσταται ο Ντιτμίρ Μπουσάτι, ένας σοβαρός πολιτικός, ο οποίος έχει διατελέσει (το 2000) υπότροφος ερευνητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνεργάτης του Ιδρύματος Δημ. Τσάτσου, θεωρείται δε άριστος γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας.

Από την άλλη πλευρά, η πίεση που ασκεί ο Νίκος Κοτζιάς να κλείσει και το Αλβανικό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργεί την αίσθηση ότι αυτό συνδέεται άμεσα με τους πολιτικούς σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προφανώς επείγεται για κάποιον λόγο να έχουν τελειώσει αυτού του είδους οι εκκρεμότητες πριν από το φθινόπωρο...

Εφημερίδα «Τα Νέα» 23/06/2018
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Ομοσπονδία Βαρντάρσκα χωρισμένη σε 4 καντόνια: Ελληνικό, Μουσουλμανικό, Σερβικό και Βουλγαρικό

SManalysis


Ιούνιος 23, 2018. Echedoros

Στην ελληνική εθνική τηλεόραση προβλήθηκε ένας χάρτης της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’, της οποίας η επικράτεια χωρίζεται  σύμφωνα με τις ιδέες της Αθήνας.


Το δημοσίευμα συνοδεύθηκε με το συμπέρασμα ότι «Μοναδική λύση για τα Σκόπια είναι η Ομοσπονδία της Βαρντάρσκας  (Βαρδαρίου) χωρισμένη σε τέσσερα καντόνια: ελληνικό, μουσουλμανικό, σερβικό και βουλγαρικό.


Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με την γνώμη των εμπειρογνωμόνων, του λαού και ενός μεγάλου μέρους του ‘μακεδονικού’ πληθυσμού, βρίσκεται σε βάρος της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’ και της εθνικής ταυτότητας.


Αν και (ο Ζάεφ) υποσχέθηκε ότι δεν θα επιτρέψει την αλλαγή του Συντάγματος, δηλαδή του συνταγματικού ονόματος,  όπως υποστήριζε εδώ και χρόνια, κατέληξε σε συμφωνία που ικανοποιεί μόνο τις ελληνικές ‘κόκκινες γραμμές’.


Σύμφωνα με όλες τις αποφάσεις, αυτή η στάση του Ζάεφ  για τη δική του χώρα και το λαό,  αφήνουν ενεργές τις  προκλητικές σκέψεις της  Αθήνας  ότι η Μακεδονία δηλαδή το υπόλοιπο τμήμα της, η σημερινή ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ πρέπει να χωρισθεί σε καντόνια.


Παραμένει ασαφές μόνο το σημείο στο οποίο, πού οι συντάκτες αυτού του χάρτη βρίσκουν τις μειονότητες, που θα κυριαρχούν σε αυτά τα καντόνια.


Στα μέσα Ιουλίου, η ‘Μακεδονία’ ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Μπόικο Μπορίσοφ καθώς και του προέδρου της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς.



 Αυτή η τριμερής συνάντηση στη Θεσσαλονίκη αφιερώθηκε για τη Μακεδονία και διεξήχθη υπό την αιγίδα των Βρυξελλών που το επιβεβαίωσε η παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιουγκέρ.


«Θα μοιρασθούν τα Σκόπια;»

«Η τριμερής συνάντηση της Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη», ήταν ο τίτλος της ελληνικής εφημερίδας Προνιούζ και συνέχεια  γράφει ότι ο σκοπός  της συνάντησης στη Θεσσαλονίκη είναι «να εξουδετερωθούν οι πηγές αστάθειας που εμφανίσθηκαν στη ‘Μακεδονία’ (Σκόπια).

Η εφημερίδα αναφέρει το σενάριο, το οποίο είναι στην ουσία μια επανάληψη της πρότασης από το παρελθόν της διαίρεσης της ‘Μακεδονίας’ ανάμεσα στη Ελλάδα και τη Σερβία.

Η μόνη διαφορά είναι ότι στη συνάντηση τώρα συμμετείχε και η Βουλγαρία, η οποία  ανησυχεί για τους ισχυρισμούς των Σκοπίων περί αλυτρωτισμού στην περιοχή του Πιρίν.

Στη συνέχεια ανακοινώθηκαν τα πρακτικά από τις συναντήσεις Τσίπρα- Μπορίσοφ και Βούτσιτς ότι είχαν ‘ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον’ και ότι οι γειτονικές αντιπαραθέσεις προήλθαν από τα Σκόπια.

(Στοιχεία από netpress.com.mk)

Σαλί Μπερίσα: Τα παζαρέματα μεταξύ Ράμα και Αθήνας μπορεί να οδηγήσουν σε Βαλκανικό Πόλεμο

SManalysis

Ιούνιος 19, 2018. Echedoros

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, προβλέπει δραματικά γεγονότα στην περιοχή εάν ο  νυν πρωθυπουργός Έντι Ράμα υπογράψει συμφωνία με την Ελλάδα για νέα σύνορα.



Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ‘Klan’ των Τιράνων, ο Μπερίσα είπε ότι εάν ο Ράμα υπογράψει τη συμφωνία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν Βαλκανικό Πόλεμο.


«Αυτό που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός Ράμα είναι μια νέα κατανομή των αλβανικών περιοχών,  στις οποίες μπορεί να προκληθούν συγκρούσεις», δήλωσε ο Μπερίσα, προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι επιζήμια για την Αλβανία και σημαίνει απώλεια  των νέων χωρών από το 1913.


«Έχουμε πληροφορίες ότι η συμφωνία είναι καταστροφική για την Αλβανία. Το κείμενο έχει προετοιμασθεί από την Ελλάδα, η οποία ανέφερε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί», δήλωσε ο Μπερίσα.


Η αντιπολίτευση της Αλβανίας ανακοινώνει ότι αντιτίθεται στη συμφωνία, επειδή, λέει, ότι είναι εις βάρος των Τιράνων, σημειώνει το δημοσίευμα.

Friday, June 22, 2018

Αλβανοτσάμηδες: Απαράδεκτη η επέκταση των ελληνικών μειονοτικών περιοχών στην Αλβανία

SManalysis


Ιούνιος 22, 2018. Echedoros

Τίρανα.

Η πρώτη αντίδραση για τις συμφωνίες με την Ελλάδα και η παράλειψη της αναφοράς στο ‘ζήτημα της τσαμουριάς’ ήρθε από τον πρόεδρο του Κόμματος των Αλβανοτσάμηδων- PDIU, Σφετίμ Ιντρίζι.


«Η Αλβανία έχει προβεί σε παραχωρήσεις»

Μιλώντας στην εκπομπή «45 λεπτά» της ‘Report TV’ ο Ιντρίζι δήλωσε στον δημοσιογράφο Ντενίς Μίνγκα, ότι η κατάργηση του στρατιωτικού νόμου (της εμπόλεμης κατάστασης) δεν ευνοεί τους Αλβανοτσάμηδες και ότι  η Αλβανία έχει προβεί σε παραχωρήσεις, ήδη,  στην Ελλάδα:
 1. Την κατάργηση του στρατιωτικού νόμου.
2. Την επέκταση των μειονοτικών περιοχών
 και
 3. Το ζήτημα  της δημιουργίας Κοιμητηρίων των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν μαχόμενοι στην Αλβανία. «Το μόνο που κερδίσαμε ήταν η σφραγίδα ‘Αποστίλ’, είπε χαρακτηριστικά.


Δεν υπάρχει διαφάνεια στην ενημέρωση- παράλογος ο νόμος περί μειονοτήτων


Ο πρόεδρος του Κόμματος της Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας- PDIU,  δήλωσε ότι η υπάρχει μηδενική διαφάνεια για τη συμφωνία με την Ελλάδα και «ότι μαθαίνουμε τα μαθαίνουμε από τον Κοτζιά ή τον Τσίπρα».


«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι υπάρχει μηδενική διαφάνεια από την Αλβανία, αλλά και ο ενθουσιασμός του υπουργού Εξωτερικών μας. Οι απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς πληρούνται. Δεν υπάρχει πουθενά συμφωνία στον κόσμο που αναγκάζει τους Αλβανούς που γεννήθηκαν στην Ελλάδα να αλλάξουν τη χώρα καταγωγής τους, αλλάζοντας έτσι τα ονόματα. (αναφέρεται σε αυτούς που γεννήθηκαν στον νομό Θεσπρωτίας που την αποκαλούν ‘τσαμουριά’).


Δεύτερον, θεωρώ ότι ο νόμος για τις μειονότητες είναι παράλογος. Με αυτήν τη συμφωνία η Αλβανία έχει καταλήξει να αναγνωρίσει εννέα (9) εθνοτικές μειονότητες. Η πρώτη επίσημη ανησυχία είναι ότι έχουμε 9 μειονότητες και όσον αφορά για την ελληνική είναι ότι γίνεται επέκταση των μειονοτικών περιοχών.


Σήμερα, δεν υπάρχει πλέον μια έννοια, αυτή των μειονοτικών περιοχών, οι Έλληνες μπορούν να πάνε να ζήσουν όπου θέλουν. Αν η αλβανική πλευρά είχε υπογράψει αμοιβαιότητα αυτό δεν θα συνέβαινε.


Αρνητική εξέλιξη τα Ελληνικά Στρατιωτικά Κοιμητήρια



Εξάλλου, μία σοβαρή αρνητική εξέλιξη είναι και η δημιουργία Κοιμητηρίων των Ελλήνων Στρατιωτών εδώ. Αυτοί οι στρατιώτες ήρθαν ως κατακτητές, προσπάθησαν να παραμείνουν στα σύνορα της Βόρειας Ηπείρου.
 Από την ανθρώπινη άποψη πρέπει να υπάρχουν κοιμητήρια αλλά από ιστορική άποψη μπορούμε να πούμε ότι αυτή η ενέργεια είναι λανθασμένη. Έπρεπε να ενταχθεί αυτή σε μια διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόκειται για μια τεράστια παράλειψη, αλλά έπρεπε να γίνει στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και σε αντάλλαγμα για νεκροταφεία Αλβανών που σκοτώθηκαν στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής, αυτά έχουν ήδη γίνει.

Αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να αισθάνεται την ευθύνη της επίλυσης αυτών των συμφωνιών. Εμείς λάβαμε μόνο την σφραγίδα ‘αποστίλ’. Απομένει με την Ελλάδα η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα.


Το ζήτημα των χερσαίων συνόρων είναι πολύ σημαντικό


Τα αιτήματα της αλβανικής πλευράς είναι μόνο υποσχέσεις. Είναι συμφέρον μας να κλείσει το θέμα με τα χερσαία σύνορα. Το κλείσιμο των χερσαίων και των θαλάσσιων συνόρων είναι το τελικό κλείσιμο αυτών των συμφωνιών.


Το κλείσιμο της συμφωνίας των χερσαίων συνόρων είναι πολύ σημαντικό για εμάς.
Το ζήτημα της τσαμουριάς δεν βρίσκεται στο πρόγραμμα της αλβανικής πλευράς. Χρησιμοποιείται μόνο για ρητορική και για προώθηση θερμοκρασιών με την Ελλάδα. Το θέμα των τσάμηδων είναι ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ελληνική πλευρά δεν το δέχεται. Δεν το βλέπουμε ως εδαφικό αίτημα, και για  αυτό το θέμα πρέπει να ασκηθεί πίεση. Υπάρχουν λύσεις, αλλά είναι, απλά θέμα θέλησης.


«Η αλβανική πλευρά  πρέπει να είναι προετοιμασμένη να διαθέσει όλες τις αναγκαίες νομικές αρμοδιότητες για να το φέρει στο δικαστήριο του Στρασβούργου», δήλωσε ο Ιντρίζι.

Dutch vote to veto opening EU accession talks with Albania

(Getty Images, file, illustration purposes)SManalysis

The Dutch parliament blocked on Thursday the opening of EU accession negotiations with Albania, Beta agency is reporting, citing EURACTIVE.com.

SOURCE: BETA FRIDAY, JUNE 22, 2018 | 11:48

The Netherlands made the move ahead of an EU summit on June 28-29 June that should decide on opening negotiations with Skopje and Tirana.

But opening negotiations with Albania is "unlikely" after a large majority in the Dutch parliament voted against, including MPs from Dutch PM's party, over "serious concerns about combating corruption," the report said.

MP Martijn Van Helvert is quoted as saying that the Netherlands "recognizes the increasing influence of Russia and China on the Western Balkans - but that this is is not a reason for compromising over the criteria of accession."

CIA: «Η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, Χιμάρα, Βόρειος Ήπειρος, δυνατότητα για πρόβλημα …»


SManalysis

Αρχικά, η έκθεση της CIA έχει εκτιμήσει ότι η ελληνική κοινότητα στην Αλβανία φαίνεται σχετικά αθόρυβη, αλλά εμπεριέχει μεγάλες δυνατότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αναστάτωση και αστάθεια στην Αλβανία.

Ιούνιος 22, 2018. Echedoros

Οι σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας έχουν επιδεινωθεί αισθητά μετά από τη βίαια επέμβαση στα σύνορα τον Απρίλιο, το τελευταίο περιστατικό στα τρία χρόνια τεταμένων διμερών σχέσεων.

Η Ελλάδα έχει εντείνει τις κατηγορίες για την αλβανική καταπίεση στην ελληνική εθνική μειονότητά της, ενώ τα Τίρανα φοβούνται ότι η Αθήνα έχει σχέδιο για τους Έλληνες.


Οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι τα Τίρανα παραβιάζουν συστηματικά τα δικαιώματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας με στόχο την εκδίωξή τους από την Αλβανία.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, οι Έλληνες που ζουν στην Αλβανία είναι από 300 έως 500 χιλιάδες, ενώ σύμφωνα με την αλβανική κυβέρνηση, ο αριθμός τους κυμαίνεται από 60 έως 80 χιλιάδες.


Η αμερικανική  Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών ( CIA) δημοσίευσε για πρώτη φορά μυστικά έγγραφα για την κατάσταση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία το 1994.


Αρχικά, η έκθεση της CIA έχει εκτιμήσει ότι η ελληνική κοινότητα στην Αλβανία φαίνεται σχετικά αθόρυβη, αλλά εμπεριέχει μεγάλες δυνατότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αναστάτωση και αστάθεια στην Αλβανία.



 Στην έκθεση αναφέρεται η τιμωρία 5 μελών της «Ομόνοιας» (Ελληνική Πολιτική Οργάνωση), και στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να τους απελευθερώσει ως αποτέλεσμα της παρέμβασης της αμερικανικής κυβέρνησης.

Την μαζική επιστροφή των εκατοντάδων χιλιάδων Αλβανών προσφύγων από την Ελλάδα, απέκλεισε η ελληνική κυβέρνηση, όταν ο πρώην πρόεδρος Μπερίσα συνεργάσθηκε με την μυστική υπηρεσία  πληροφοριών και εξέφρασε αντιρρήσεις στην τιμωρία των Ελλήνων ηγετών της μειονότητας, μια πράξη που θα έδειχνε την κακή κατάσταση των Ελλήνων που ζουν στην Αλβανία.


Η έκθεση αναφέρει ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική καθώς οι περιουσίες της ελληνικής κοινότητας, ακόμη και η Ορθόδοξη Εκκλησία  εξακολουθούν να ελέγχονται από την αλβανική κυβέρνηση, ενώ εναντίον του Ορθόδοξου Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο αλβανικό εθνικιστικό μέτωπο.


Η έκθεση παρουσιάζει ένα ειδικό κεφάλαιο για τη Βόρειο Ήπειρο και τις ελληνικές εδαφικές διεκδικήσεις, οι οποίες βασίζονται σε ορισμένες διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες η Αλβανία δεν έχει επικυρώσει..


(Στοιχεία από:
https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/DOC_0005657435.pdf
https://www.cia.gov/library/readingroom/document/0005657435
https://smarkos.blogspot.com/2018/06/smanalysis-declasified-intelligence.html)

CIA: ALBANIA'S GREEK MINORITY, HIMARA, NORTHERN EPIRUS, POTENTIAL FOR TROUBLE..


SManalysis
Image result for cia albania greek minority

Declasified Intelligence Memorandum CIA

https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/DOC_0005657435.pdf

Relations between Albania and Greece have deteriorated sharply
following a violent border attack in April, the latest incident in three years of strained bilateral ties. Greece has stepped up accusations of Albanian "repression"of its ethnic-Greek minority, while Tirana fears Athens has designs on the Greek. Greek allegations that Tirana is systematically violating the rights of the ethnic-Greek minority with the aim of driving it out of Albania appear to lack

According to the Greek Government, they are from 300-500 thousand Greeks living in Albania, while according to the Albanian government, their number ranges from 60-80 thousand.

CIA has published for the first time secret documents, for the situation of the Greek minority in Albania, in 1994. From the beginning, the report made by the experts of the CIA, has estimated that the Greek community in Albania, initially, seem silent, but great potential, which could create upheaval and instability in Albania.

In the report are reflected punishment 5 members of "Omonia" (the Greek Politic Organization), the High Court was decided to release them as a result of the intervention of the US government, the massive return of hundreds of thousands of Albanian refugees from Greece, expelled the Greek government since former president Berisha collaboration with the secret service NIS, had objection to punish  the Greek Minority Leaders, as a series of evidence about the bad condition of the Greeks living in Albania.

The report states that the situation is alarming and properties as Greek community and even the Orthodox Church, were still held by the Albanian government,while against the Archbishop orthodox Anastas, was created an large Albanian nationalist front.

The report gives us a special chapter for the Northern Epirus and Greek territorial claims, which are based on certain international conventions that Albania, there has never ratified.