Tuesday, April 16, 2024

Greece names a convicted politician from Albania’s ethnic Greek minority as candidate in EU election

SManalysis



Greece’s governing conservative party has added a convicted politician from Albania’s ethnic Greek minority to its list of candidates for the upcoming European Parliament election, adding to the already existing tension between the two countries

April 16, 2024, 3:20 PM


ATHENS, Greece -- Greece’s governing conservative party added a convicted politician from Albania’s ethnic Greek minority to its list of candidates for the upcoming European Parliament election, adding to the already existing tension between the two countries.

Fredi Beleris was elected mayor of the town of Himare in southern Albania last year but was arrested on vote-buying charges and not sworn in. He was then handed a two-year suspended sentence in March.

The politician had denied the charges against him, and Greece’s government called his pre-trial detention unfair, threatening to block Albania's attempt at joining the European Union.

The ruling New Democracy party made the surprise announcement late Monday, allowing Beleris to contest in the election which will take place between June 6-9 across the 27 member states. Greeks are expected to vote on June 9.

“The battle I am fighting is not personal. It is a battle for the rule of law and democracy,” Beleris posted on Facebook Tuesday after attending a ceremony announcing the candidate list in Athens, held by the conservative party and led by Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis.

“It is a battle for the values espoused by the West and Europe and which must be respected by those who want to join the great European family,” Beleris wrote.

Six countries in the western Balkan region – Albania, Bosnia, Kosovo, Montenegro, North Macedonia and Serbia – are at different stages in their applications for EU membership. Croatia was the last EU member country to be accepted in 2013.

Western concerns over regional stability triggered by the Russian invasion of Ukraine have added urgency to the accession process.

Greece and Albania, a former communist country and a current NATO member, have a historically tense relationship.

Athens has accused Tirana of acting too slowly in restoring rights to more than 100,000 of its ethnic Greek citizens following the fall of communist rule in the early 1990s. Many members of the minority have worked in Greece and have dual citizenship.

Έντι Ράμα: Με την Ελλάδα δεν θέλουμε βαλκανικό «σόου με εθνικιστικές ατάκες»

SManalysis




Απρίλιος 16, 2024. Ελλάδα.

Τίρανα.

Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα είπε ότι δεν θέλουν συγκρούσεις ή βαλκανικά σόου με εθνικιστικές προσβολές στην περιοχή, γράφει σήμερα η Gazeta Dita.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα είναι ένας από τους στρατηγικούς εταίρους της Αλβανίας, καθώς η ιστορία, η γειτονιά και το μέλλον, μας συνδέουν μαζί της.


Έτσι, ο Ράμα τόνισε στη συνέντευξη για τη «Real Story» ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε να μας φέρονται ασέβεια, αφού όλα είναι αμοιβαία.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη:

Μιλήσατε για την κλιματική αλλαγή στην ομάδα των χωρών που είναι σκεπτικιστές για την Αλβανία, όπου η Ολλανδία κατέχει αναμφίβολα την πρώτη θέση, η Γαλλία τη δεύτερη, αλλά αναμφίβολα άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Σήμερα, οι σχέσεις της Αλβανίας, της κυβέρνησής σας, με χώρες της ΕΕ είναι άριστες, εκτός από την Ελλάδα. 

Έντι Ράμα:

Είναι μια στιγμή, είναι μια στιγμή που θα περάσει. Η Αλβανία είναι σήμερα μια χώρα, με προφίλ, πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να την εδραιώσουμε στο μέλλον. Θέλουμε φιλία με όλους τους φίλους, θέλουμε οπωσδήποτε όχι μόνο φιλία αλλά θέλουμε στρατηγική εταιρική σχέση με την Ελλάδα με την Ιταλία, με την Τουρκία.

Δεν θέλουμε συγκρούσεις, δεν θέλουμε τσακωμούς, δεν θέλουμε ένα βαλκανικό σόου με εθνικιστικές ατάκες στην περιοχή, θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες προϋποθέσεις για να προωθήσουμε την ειρήνη, τη συνεργασία κ.λπ., κ.λπ.


 Ένα πράγμα που δεν μπορούμε και δεν θα δεχθούμε είναι να μας φέρονται με ασέβεια. Εφόσον μας φέρονται με σεβασμό, εφόσον μας φέρονται με τον ίδιο σεβασμό που δίνουμε, είμαστε καλά.


Δηλαδή λέτε ότι η Ελλάδα απέτυχε να μας σεβαστεί;

Έντι Ράμα:

Όχι, όχι, όχι… Στην περίπτωση της Ελλάδας, το έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή.

Η Ελλάδα είναι ένας από τους στρατηγικούς εταίρους της Αλβανίας, η ιστορία μας συνδέει με την Ελλάδα, η γειτονιά μας μας συνδέει και το μέλλον μας.


Έχω πει ξανά και ξανά κάτι που ουσιαστικά δεν χρειάζεται καν να επαναληφθεί και που θα το λάβουν υπόψη όλοι, δεν διαλέγεις τον διπλανό σου, έχεις τον διπλανό σου.

Συγγνώμη, η γιαγιά μου έλεγε, ενοχλείται ο γείτονας που το σπίτι μας είναι ακατάστατο. Έτσι, αν η γειτονιά γεννά θυμό και ανία, δεν είναι καλό. Η Ελλάδα έχει πάρει μια συγκεκριμένη θέση σε αυτό το χρονικό διάστημα, δεν έχουμε αντιδράσει εκτός από το ότι έχουμε υπογραμμίσει το γεγονός ότι δεν κινούμαστε, δεν κινούμαστε από τη θέση μας για τον απλούστατο λόγο ότι δεν πήραμε αυτή τη θέση σε σχέση με Ελλάδα, δεν έχουμε πάρει εμείς σε σχέση με ένα άτομο, έχουμε πάρει αυτή τη θέση σε σχέση με τον εαυτό μας και με το μέλλον, που είναι η θέση ότι η Αλβανία πρέπει να έχει ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα.

 Και αν δεν μετακινηθούμε από αυτή τη θέση για πολλές περιπτώσεις που σχετίζονται με πολίτες της Δημοκρατίας της Αλβανίας με αλβανική υπηκοότητα, δεν χρειάζεται να κινηθούμε για πολίτης της Δημοκρατίας της Αλβανίας με ελληνική ή γαλλική υπηκοότητα, είναι η το ίδιο πράγμα.


Είπατε ότι αυτή είναι μια κατάσταση που θα λύσετε, πώς θα τη λύσετε; Δηλώσατε ότι θα περιμένετε το τέλος της δίκης. Έχουμε ήδη έναν δήμαρχο που ευτυχώς πήρε τις ψήφους που χρειαζόταν η Χιμάρα, ακόμα και από τις άλλες πτέρυγες. Φαινόταν σαν σιωπηλός προβληματισμός από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός από το μειοψηφικό, αλλά είπατε ότι δεν θα γίνουν εκλογές. Ο νομάρχης  ο κ. Τάβο, με άριστες σχέσεις με την Αθήνα, είναι αυτή η αρχή της λύσης της κατάστασης στη Χιμάρα.

Έντι Ράμα:

Το πρόβλημα από μόνο του, που σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο όνομα, είναι πρόβλημα δικαιοσύνης και μόνο η δικαιοσύνη θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα μέχρι το τέλος. Σε αυτό το σημείο δεν αλλάζει η θέση μας και σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει τίποτα, τίποτα, πολιτική προσέγγιση, πίεση.Αν και η απόφαση που πήρατε είναι κάπως αμφιλεγόμενη από νομική άποψη, λέτε ότι δεν θα υπάρχει επιλογή.

Έντι Ράμα: Όχι, θα σου εξηγήσω. Από αυτή την άποψη, τίποτα δεν αλλάζει και βρισκόμαστε εδώ που ήμασταν από το πρώτο δευτερόλεπτο και λυπούμαστε πολύ που οι Έλληνες γείτονες και φίλοι μας δεν το κατάλαβαν σωστά, ή το εκτίμησαν σωστά, πιστεύεται ότι με πίεση μπορούμε να απομακρυνθούμε αυτή τη θέση γιατί αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.


 Στο μεταξύ έχουμε συνεχείς σχέσεις και επικοινωνίες και δεν τίθεται θέμα καύσης του σώματος για ψύλλο, αποκλείεται.

 Έχουμε μόνο θετικότητα και μόνο θετική επιθυμία οι σχέσεις με την Ελλάδα να φτάσουν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο εταιρικής σχέσης, φιλίας, γειτονίας κ.ο.κ.

Δήμας - Μπελέρης, τεστ για ενωθούν Βορειοηπειρώτες

SManalysis





Σταύρη Μάρκο
Δημοσιογράφος


Αυτό που αναμενόταν, έγινε συγκεκριμένο. Ο Φρέντι Μπελέρης, πολιτικά κρατούμενος στην Αλβανία, ως νικητής του Δήμου Χιμάρας, εντάσσεται στη λίστα της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωβουλευτικές εκλογές. Ενθουσιασμός στην Αθήνα, που όμως πηγάζει από την αδικία στα Τίρανα, η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα μιας αυξανόμενης έντασης, πρώτα από τη Χιμάρα και μετά τα Τίρανα και την Αθήνα.

Και φυσικά στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνεται και ο Ολυμπιονίκης, Πύρρος Δήμας, δύο σημαντικοί βετεράνοι, για τους οποίους, εδώ και ένα χρόνο, η κοινή γνώμη στην Αλβανία βιώνει καθημερινά , μεθοδεύσεις, εντάσεις, συλλήψεις και πάνω απ' όλα. επιστροφή στην ιστορική αναδρομή της τραγικής μοίρας της Ελληνικής Μειονότητας και ιδιαίτερα του ζητήματος της Χιμάρας.

Ενθουσιασμός στην Ελλάδα

Η ελληνική διπλωματία είναι προσεκτική όταν ασχολείται με θέματα της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Αυτή τη φορά, ο παράγοντας της ψήφου, ξεπέρασε την παράδοση, έδειξε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα να ψηφίσουμε όχι μόνο για οικονομικά προγράμματα όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά είναι επίσης απαραίτητο να ψηφίσουμε εθνικιστές, όπως οι δημοσκοπήσεις στην Ευρώπη δείχνουν αυτό το νέο τάση.

Και προφανώς, η απόφαση έχει ληφθεί. Ο Μπελέρι, πολιτικά φυλακισμένος στην Αλβανία, θα προσπαθήσει να ενταχθεί στη λίστα με τους νικητές της Νέας Δημοκρατίας για τους ευρωβουλευτές. Και θα το αντέξουν. Γιατί τίθεται το ερώτημα; Διότι οι δημοσκοπήσεις, ως μεμονωμένος υποψήφιος, τον βάζουν στους πιο πολυψηφισμένους σε όλο το φάσμα των δεξιών και εθνικιστικών ψήφων, μαζί με τον Πύρο Δήμα. Και όχι μόνο αυτό.

Για πρώτη φορά υπάρχει μια ιστορική κινητοποίηση, ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία, οι ψήφοι 280 χιλιάδων Βοριοηπειρωτών θα ενωθούν σε έναν ενιαίο στόχο, μια αξιοπρεπή εκπροσώπηση, για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Χιμάρας και της μελλοντικής επιβίωσης της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Πριν λίγες μέρες έγραψα ότι ο Βοριοηπειριώτης θα ενταχθεί σε ένα νέο φόρουμ στην Αλβανία, κοντά σε ένα σχήμα που τον ενώνει με το κόμμα του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, και για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι η κατάλληλη στιγμή και τόπος. "Εγώ πάιρνω αποφάσεις".


Αντιδράσεις στην Αλβανία

Έντι Ράμα: «Προχωρούσαμε προς μια ειρηνική λύση, αλλά καταλήξαμε σε εθνικισμούς»
Lubonja: «Η Ελλάδα, έχη  δυναντότητα, να μας χρεοκοπί..".

Στην Αλβανία, τα ΜΜΕ (αλβανοί ολιγάρχες της Χιμάρας που ελέγχουν τον Τύπο) ξέσπασαν σε εντάσεις, προσβολές και μη ρεαλιστικές προβλέψεις για το ζήτημα Μπελέρι και Χιμάρα, θέλοντας να επαναφέρουν τις εθνικιστικές συζητήσεις στη σκηνή ως αποτέλεσμα των συνεχών απαιτήσεων της Ελλάδας για τη Βόρεια Ήπειρο. . Το ιδιαίτερο όμως ήταν η αντίδραση του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ABC τόνισε ότι «Με αυτή την εξέλιξη είμαστε απογοητευμένοι που η αλβανική δικαιοσύνη ενεργεί και ότι περπατούσαμε σε κλίμα μείωσης της έντασης με την Ελλάδα. , όταν, δυστυχώς, καταλήξαμε στην ανάπτυξη του εθνικισμού». Δεν είναι γνωστό αν ο Έντι Ράμα, για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, θα πάει ή όχι στην αναμενόμενη επίσκεψη στην Αθήνα.

Για την επιδείνωση της κατάστασης με την Ελλάδα, ο πολιτικός αναλυτής Fatos Lubonja, έχει δηλώσει ότι «Το ζήτημα Μπελέρι» λόγω μιας άδικης δικαστικής εξέλιξης απέναντί ​​του, θα φέρει συνέπειες στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ακόμη και νομίζω ότι «η Ελλάδα, έχη  δυναντότητα, να μας χρεοκοπί.."




Παρέλαση στη Νέα Υόρκη

Όπως είχαμε προβλέψει, ο Φρέντι Μπελέρι θα ηγηθεί της παρέλασης της Νέας Υόρκης, την περασμένη Κυριακή, για να εκφράσει την αγανάκτηση για την πολιτική φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρης. Όχι μόνο αυτό, αλλά το μήνυμα ήταν για την αμερικανική κυβέρνηση και αυτή της Αλβανίας, να θυμούνται ότι οι ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα της Χιμάρας και της Ελληνικής Μειονότητας βρίσκονται σε υποβάθμιση, ενθυμούμενοι ότι η Αλβανία έχει διεθνείς υποχρεώσεις να φροντίζει τους Έλληνες της Αλβανίας. Φυσικά, για την αμερικανική κυβέρνηση δεν υπάρχει διπλωματική δικαίωση, πόσο καιρό η Ελλάδα βοήθησε και βοηθάει την ένταξη των Βαλκανίων και ιδιαίτερα του Κοσσυφοπεδίου στην ευρωπαϊκή πορεία.

Αυτή η γεωπολιτική αποζημίωση για την Ελλάδα στα Βαλκάνια έχει συναισθηματική υποστήριξη στην Ουάσιγκτον, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες εξελίξεις, όπου δύο Βοριο-Ηπειρώτες από τη Χιμάρα, αποτελούν τον πυρήνα της λίστας για τον ευρωβουλευτή από την Ελλάδα, θα φέρουν μια ποιοτική αλλαγή σε αυτό που λέμε αυξημένη γεωπολιτική εκπροσώπηση των Βοριοηπειρωτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοαλβανικές εντάσεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες από την αμερικανική κυβέρνηση για να σταματήσει η μαζική λεηλασία της περιουσίας της ελληνικής κοινότητας στη Χιμάρα και για το λόγο αυτό, ορισμένα αμερικανικά όργανα ασφαλείας ενεργούν σύμφωνα με οι ελληνικές πρωτοβουλίες και οι ευρωπαϊκές, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στην Αλβανία, μέσω της στήριξης του Spak, αλλά αυτά δεν αρκούν.

Έχει διαπιστωθεί κλιμάκωση εγκληματικών ομάδων στις ακτές του Ιονίου της Αλβανίας, αλλά ότι η αλβανική δικαιοσύνη δεν ενεργεί ή συνδέεται με τις ομάδες συμφερόντων των ολιγαρχικών, δείχνοντας επί τόπου αύξηση της ανασφάλειας προς την ελληνική κοινότητα και τους ακίνητα στο Νότο στην Αλβανία και ιδιαίτερα στη Χιμάρα.