Thursday, October 10, 2019

1997 - 2019, Με τα… καλάσνικοφ, οι «εγγραφές» περιουσιών στο Κτηματολόγιο Αυλώνα

SManalysis

Ει
ρήνη Γεωργίου

Τι αναφέρουν τα αλβανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης

Ένα από τα κύρια θέματα της ημερήσιας ατζέντας των αλβανικών ΜΜΕ αποτελεί το περιουσιακό ζήτημα που ταλανίζει ολόκληρη την επικράτεια. Παρά ταύτα, τα όσα συμβαίνουν στο Κτηματολόγιο Αυλώνα, καθώς εκεί υπάγονται παραθαλάσσιες περιοχές απαράμιλλης ομορφιάς και υψηλού επενδυτικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, είναι μοναδικά.

Παρά το γεγονός ότι δημοσιογράφοι, σύσσωμο το αντιπολιτευτικό τόξο, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, επιχειρηματίες εγγράφουν τις περιουσίες που τους ενδιαφέρουν ή που τις έχουν ήδη σφετεριστεί (και που ανήκουν στην πλειοψηφία σε Έλληνες μειονοτικούς) με τη δύναμη της πυγμής, ενίοτε των όπλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρηματίας από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, έχει εισβάλει τρεις φορές συνοδεία ενόπλων, στα γραφεία του Κτηματολογίου της Αυλώνα, προκειμένου να εκβιάσει τους αρμόδιους για την εγγραφή επιφάνειας γης, όπου έχει ήδη κατασκευάσει και λειτουργεί τουριστική επιχείρηση. Η γη αυτή ανήκει σε οικογένεια της ελληνικής μειονότητας, η οποία το έχει αποδείξει στα δικαστήρια και έχει μιλήσει σχετικά στα ΜΜΕ. Συμμορίες με μαφιόζικες μεθόδους λυμαίνονται τη γη της περιοχής, καθώς είναι υψηλής επενδυτικής αξίας, και δεδομένου ότι ελέγχουν τους μηχανισμούς εκδόσεως αδειών οικοδομήσεως, «εγγράφουν» τις περιουσίες στο όνομά τους υπό το κράτος απειλών και εκφοβισμών.

Στο Κτηματολόγιο Αυλώνα, σύμφωνα με το tachydromos.org, μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες έχουν αλλάξει τρεις διευθυντές, ενώ μόλις χθες παραιτήθηκε η τρίτη. Παράλληλα, έχουν παραιτηθεί νομικοί σύμβουλοι και τοπογράφοι της υπηρεσίας υπό καθεστώς τρομοκρατίας, δίχως να τολμούν να επικαλεστούν τον παραμικρό λόγο.
Όλα τα παραπάνω διαδραματίζονται, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι τα ανθρώπινα και περιουσιακά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας αποτελούν ένα από τα βασικά κριτήρια τα οποία πρέπει να πληροί η χώρα προκειμένου να λάβει το πράσινο φως για έναρξη προενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά και οι θεσμοί και οι υπηρεσίες της Ε.Ε., ώστε να γίνει ορθή και αποτελεσματική απορρόφηση κονδυλίου ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ που έχει εγκριθεί για τον εκσυγχρονισμό της Κρατικής Αρχής Κτηματολογίου της Αλβανίας.

Το θέμα ενδιαφέρει ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά, καθώς στο νομό Αυλώνα υπάγονται περιοχές που διαβιούν κατά πλειονότητα μέλη της ελληνικής μειονότητας, -όπως η ευρύτερη περιοχή της Χειμάρρας-, και των οποίων οι πατρικές περιουσίες έχουν γίνει στόχος για ξενόφερτους «επενδυτές».

Το αμερικανικό σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια

SManalysis


Οκτώβριος 10, 2019. Echedoros

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζουν ένα πακέτο μέσω του οποίου σκοπεύουν να επιλύσουν το ζήτημα των Βαλκανίων, χρησιμοποιώντας «το καρότο και το μαστίγιο», σύμφωνα με την παλαιά αμερικανική παράδοση, γράφει η σερβική ‘Τέλεγκραφ’.



Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία, Κάμερον Μάντερ (Cameron Munter) αποκάλυψε τη στρατηγική της Ουάσιγκτον, λόγω του ότι αυτά που ο ίδιος συζήτησε με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς συμπίπτουν με αυτά που ακούγονται στους διπλωματικούς κύκλους.




Το σερβικό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Μάντερ έκανε ένα περίγραμμα του αμερικανικού σχεδιασμού για τα Δυτικά Βαλκάνια, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε ουσιαστικά με το διορισμό του Μάθιου Πάλμερ ως ειδικού απεσταλμένου για τα Δυτικά Βαλκάνια.


«Το πακέτο έχει περισσότερα κοινά με τη θέση της Ουάσιγκτον για την επίλυση της κρίσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Μπορεί να ειπωθεί ότι είναι απολύτως σαφές ότι η ίδια υπογραφή βρίσκεται πίσω από όλα αυτά», δήλωσε μια πηγή που θεωρείται ότι είναι ένας από τους καλύτερες γνώστες των σημερινών αναλυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Το έγγραφο αναφέρει ότι το ‘σχέδιο Δυτικά Βαλκάνια’ , περιλαμβάνει την ανταλλαγή εδαφών στο Κοσσυφοπέδιο, και την ουσιαστική διαγραφή των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, μια οικονομική ένωση, μεγαλύτερη αυτονομία για τους Αλβανούς στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και την επιβίωση ολόκληρης της Βοσνίας με σημαντικές παραχωρήσεις για τους Σέρβους της Ρεπούμπλικα Σέρσπκα.




Σύμφωνα με την εφημερίδα υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος,  ότι δεν θα γίνουν παραχωρήσεις σε κανέναν που δεν θα δεχθεί το σχέδιο αυτό.


«Στην Ουάσιγκτον, περιμένουν, επίσης, από τη Ρωσία και τον πρόεδρο της Βλαντίμιρ Πούτιν να αποδεχθεί το σχέδιο  τους για τα Δυτικά Βαλκάνια», προσθέτει η εφημερίδα.



 Τι περιλαμβάνει


Το πρώτο είναι η διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου, οριοθετώντας τα σύνορα έτσι ώστε το βόρειο τμήμα να παραμείνει εντός της Σερβίας και με ένα ειδικό καθεστώς στη Μιτρόβιτσα. Ιδιαίτερο καθεστώς, επίσης,  θα δοθούν στα Μετόχια, ο ιερός τόπος των Σέρβων που θα παραμείνει εκτός της σερβικής επικράτειας.


Το δεύτερο σημείο αφορά την ακεραιότητα της Βοσνίας με τη δημιουργία της Οικονομικής Ένωσης και των Τελωνείων και την πραγματική διαγραφή των συνόρων για τη διακίνηση των ανθρώπων μεταξύ της Σερβίας και της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, αλλά χωρίς τη δυνατότητα απόσχισης από τη Βοσνία.


Το τρίτο σημείο αφορά τα δικαιώματα των Αλβανών στη Βόρεια Μακεδονία. Για να αντισταθμιστεί η απώλεια εκείνου του τμήματος του εδάφους στο Κοσσυφοπέδιο που θεωρούνται δικό τους, οι Αλβανοί στη Βόρεια Μακεδονία θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία και τα σύνορα μεταξύ αυτού του κράτους και του Κοσσυφοπεδίου θα καταργηθούν ουσιαστικά, όπως και μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας.




Το τέταρτο σημείο αφορά την οικονομική δέσμη και παρόμοιο με το σχέδιο επίλυσης της διαμάχης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, σημειώνει το δημοσίευμα.

Προκειμένου, εξάλλου, να επιταχυνθεί η ένταξη στην ΕΕ των χωρών που περιλαμβάνονται στη δέσμη μέτρων της Ουάσιγκτον, θα γίνει ειδική διεθνής διάσκεψη για τη συγκέντρωση επενδυτών για επενδύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια.


Το έγγραφο αναφέρει ότι ανεπίσημα οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες θα δαπανήσουν περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ για αυτούς τους στόχους.


Το πέμπτο σημείο αφορά την τελωνειακή ένωση, όπου η Ουάσιγκτον θα επιμείνει στη δημιουργία μιας τύπου Βαλκανικής Ένωσης, στην οποία τα σύνορα θα είναι πλήρως ανοικτά για τη διακίνηση εμπορευμάτων και ανθρώπων, ενώ οι εμπορικές και διοικητικές διατυπώσεις θα ελαχιστοποιηθούν σοβαρά.



telegraf.rs, faxweb.al

Wednesday, October 9, 2019

Αλμπίν Κούρτι: Το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία πρέπει να ενωθούν τώρα, όχι στην ΕΕ…

SManalysis



Οκτώβριος 9, 2019. Echedoros


Ο Αλμπίν Κούρτι, ο πιθανός νέος πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι η ένωση του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας μπορεί να μην συμβεί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι δύο χώρες να γίνουν τώρα μια συνομοσπονδία, όπως αναφέρει το σερβικό πρακτορείο beta.



Το Κίνημα της Αυτοδιάθεσης του Αλμπίν Κούρτι, κέρδισε τις πρόωρες εκλογές την Κυριακή. Ο Κούρτι αναμένεται να αναλάβει την εξουσία. Ζητά τώρα την ενοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας με τη μορφή ομοσπονδίας, όπως η Γερμανία, με αποκεντρωμένα θεσμικά όργανα.



«Δεν μπορώ να πω ότι η εθνική ενοποίηση θα συμβεί στην ΕΕ.

 Συνεργαζόμαστε με τους Δανούς, τους Αυστριακούς και τους Ισπανούς εκεί, η ένωσή μας πρέπει να συμβεί εδώ. Θα χρησιμοποιούσα την έκφραση τυ Άρμπεν Τζαφέρι για το «ιστορικό ενδιαφέρον των Αλβανών για ένωση» ανέφερε ο Κούρτι.




Ο πρόεδρος της «Αυτοδιάθεσης» δήλωσε ότι εάν γίνει πρωθυπουργός, θα σεβαστεί τα σύμβολα του Κοσσυφοπεδίου, παρά τα σχόλια του.


Νωρίτερα, ζήτησε την αναθεώρηση όλων των συμφωνιών Πρίστινα- Βελιγραδίου που υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια του διαλόγου για την ομαλοποίηση των σχέσεων τους.

news.bg

Turkey Begins Military Offensive in Northern Syria

SManalysis


By Nick Kampouris -Oct 9, 2019



Turkey officially began its new military operations in Northern Syria, it was made public on Wednesday afternoon.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan announced himself that his country began the long-planned operation, following the recent controversial decision of United States President Donald Trump to withdraw the American presence from the region.

Trump’s decision has sparked wide reactions, both in the US and around the world, as analysts and leaders fear Turkey’s handling of the situation, especially against the Kurds, who had helped the West eliminate the threat posed by ISIS fighters.

Turkey claims that it aims to create a ”buffer zone” to secure its border and transfer its millions of refugees there, but it is still unclear whether or not it will refrain from other, provocative actions against Syria’s sovereignty.

Greece is closely monitoring the situation, as there are fears that Turkey’s decision could create a massive new wave of refugees and migrants, who will try to reach European shores in an effort to avoid the war zone.

Εθνικό Σκάνδαλο. Η Ελλάδα αλλάζει στάση έναντι της Αλβανίας για την ΕΕ

SManalysis



Απογοήτευση για τους βορείους ηπειρώτες από την Αθήνα


Εθνοκάθαρση στη Χιμάρα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας απαντά με την ΟΚ Αλβανία στην ΕΕ.

Ανεύθυνη δήλωση του Υφυπουργού Εξωτερικών για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία χωρίς όρους. Της Βόρειας Ηπείρου και της Χειμάρας, υποφέρουν από κάθε άποψη από εθνοκάθαρση, κυρίως διώξεις από την ιστορική τους επικράτεια.


Οκτώβριος 9, 2019. Echedoros


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.



Τις τελευταίες ημέρες τόσο ο Μ. Βαρβιτσιώτης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχαν εκφράσει  επιφυλάξεις για την Αλβανία, προτάσσοντας τα διακαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.



Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σήμερα δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία να διαχωριστούν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων’.


«Λόγω της παρουσίας του ενιαίου (διάσπαρτου) αλβανικού στοιχείου στην περιοχή, ο διαχωρισμός και η έναρξη των διαπραγματεύσεων με μία μόνο υποψήφια χώρα, μπορεί  αντί να εμβαθύνει τη σταθερότητα, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για αποσταθεροποίηση στα βόρεια σύνορά μας», ανέφερε ο Βαρβιτσιώτης την Τετάρτη μιλώντας σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής  Επιτροπής  Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας.


Σύμφωνα με τις θέσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών- συνεχίζει το αλβανικό δημοσίευμα- η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ταυτόχρονης έναρξης των διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.


Πρόσθεσε, ότι η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε την ευρωπαϊκή πολιτική διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια.


Tuesday, October 8, 2019

With EU incapacitated and US discredited, idea on unification with Albania disturbing

SManalysis
Foto: EPA-EFE/Kushtrim Ternava
Austrian analyst Paul Lendvai warns that what seems to be disturbing after the Kosovo election is Albin Kurti's political agenda for reunification with Albania

SOURCE: TANJUG TUESDAY, OCTOBER 8, 2019 | 10:52

The facts that the EU is incapacitated by the drama surrounding Brexit, and that the discredited US administration no longer acts as an anchor of stability in the Balkans, make the victory of Albanian nationalists in Pristina even more explosive and meaningful, Lendvai said.

In a comment published in the Vienna daily "Standard", Lendvai indicated that the reason for concern for the stability of the so-called Kosovo, and even the region on the whole, is not the political activity of Albin Kurti on the "internal agenda", but his consistent nationalist course for unification with Albania.

Despite the ethnic and linguistic diversity of Albanians living in four Balkan countries, as well as about 1.5 million in the diaspora, the dream of Greater Albania remains an often unnoticed political and emotional factor, he says.

In addition, occasional pan-Albanian statements given by Albanian Prime Minister Edi Rama should not be disregarded, Lendvai concluded.
SManalysis
Αλμπίν Κούρτι: Θέλουμε να αλλάξουμε τη σημαία μας με αυτήν της Αλβανίας


Οκτώβριος 7, 2019. 14:59

Αμέσως μετά τα αποτελέσματα που έδειξαν την πρωτοπορία του ‘Κινήματος της Αυτοδιάθεσης’, η γερμανική εφημερίδα ‘FAZ’ πήρε συνέντευξη από τον αρχηγό του κόμματος, Αλμπίν Κούρτι.



Ο επικεφαλής της Αυτοδιάθεσης χαρακτήρισε το κόμμα όχι ως ‘εθνικιστικό αριστερό’ αλλά ως 'σοσιαλδημοκρατικό'.


«Είμαστε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Όσον αφορά για τον πατριωτισμό, θα μπορούσε κανείς να μιλήσει καλύτερα για τον αντι-αποικιακό πατριωτισμό. Αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον εθνικισμό, που συναντάμε συχνά στην ΕΕ σήμερα. Επιδιώκουμε την ισότητα», είπε.


Όσον αφορά τις παλαιότερες δηλώσεις του για αλλαγή της σημαίας του Κοσσυφοπεδίου με αυτήν της Αλβανίας ο Αλμπίν Κούρτι δήλωσε:


«Είμαστε υπέρ της άποψης να μην γίνουν αυτές οι αλλαγές χωρίς δημοψήφισμα. Ωστόσο, δέχθηκα τη σημαία του Κοσσυφοπεδίου ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο Κοινοβούλιο.

Αλλά, το Κίνημά μας επιδιώκει να έχουμε την εθνική σημαία της Αλβανίας.


Μια μέρα θα έπρεπε ίσως να αρχίσουμε μια συζήτηση για την αλλαγή της σημαίας- ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν είναι δική μου προτεραιότητα. Πρέπει πρώτα να απελευθερώσουμε το κατακτημένο κράτος μας», τόνισε.



Η Ένωση με την Αλβανία και ο φόβος για νέο πόλεμο…


«Λατρεύω το κράτος του Κοσσυφοπεδίου, όμως η γλώσσα, ο πολιτισμός και η ιστορία μας είναι αλβανική, πράγμα που σημαίνει ότι είμαστε (με την Αλβανία) ένα έθνος σε δύο κράτη».


Όταν ρωτήθηκε για τις ιδέες του περί ένωσης με την Αλβανία, διευκρίνισε:


«Το Σύνταγμά μας απαγορεύει την ένωση με οποιαδήποτε άλλο κράτος. Αυτό είναι αντίθετο για το σύνταγμα ενός κυρίαρχου κράτους. Θα θέλαμε με χαρά να έχουμε το δικαίωμα σε ένα δημοψήφισμα, αλλά δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να ξεκινήσουμε έναν νέο βαλκανικό πόλεμο εξαιτίας αυτού.

 Θέλουμε να το επιτύχουμε με ειρηνικά, δημοκρατικά και συνταγματικά μέσα», είπε ο Αλμπίν Κούρτι.


kosova-sot.info

Monday, October 7, 2019

Τραμπ: Αν η Τουρκία κάνει κάτι εκτός ορίων, θα «σβήσω» την τουρκική οικονομία

SManalysis

Τραμπ: Αν η Τουρκία κάνει κάτι εκτός ορίων, θα «σβήσω» την τουρκική οικονομία

Newsroom , CNN Greece
 19:10 Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 - Ανανεώθηκε 21:17

Τραμπ: Αν η Τουρκία κάνει κάτι εκτός ορίων, θα «σβήσω» την τουρκική οικονομία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως αν η Τουρκία κάνει κάτι που η Ουάσινγκτον θεωρήσει ότι η Άγκυρα κινείται "εκτός ορίων", τότε οι ΗΠΑ θα "καταστρέψουν ολοσχερώς και θα εξαφανίσουν την οικονομία της Τουρκίας".


Απεργία: Κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια του προαστιακού Τρίτη και Τετάρτη
Κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια του προαστιακού Τρίτη και Τετάρτη
«Όπως έχω δηλώσει στο παρελθόν με απερίφραστο τρόπο, και απλά επαναλαμβάνω, αν η Τουρκία κάνει κάτι που εγώ, με τη σπουδαία και ανυπέρβλητη σοφία μου, θεωρήσω ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω ολοσχερώς και θα εξολοθρεύσω την Οικονομία της Τουρκίας (Το 'χω ξανακάνει!)» είπε ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος με tweet του.

Η απόσυρση των στρατευμάτων, που ανακοινώθηκε αργά χθες από τον Λευκό Οίκο, έχει επικριθεί έντονα και από Δημοκρατικούς και από Ρεπουμπλικανούς βουλευτές , καθώς εγείρει ανησυχίες ότι ανοίγει τον δρόμο για μια τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία και επίθεση ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις, συμμάχους της Ουάσινγκτον.



As I have stated strongly before, and just to reiterate, if Turkey does anything that I, in my great and unmatched wisdom, consider to be off limits, I will totally destroy and obliterate the Economy of Turkey (I’ve done before!). They must, with Europe and others, watch over...

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 7, 2019

Παρά τις έντονες αντιδράσεις, ο ένοικος του Λευκού Οίκου επέμεινε στην απόφαση του, δηλώνοντας:

«Εκλέχθηκα για να ξεφεύγουμε από αυτούς τους γελοία ατελείωτους πολέμους, όπου ο σπουδαίος Στρατός μας λειτουργεί σαν σε μια αστυνομική επιχείρηση προς όφελος ανθρώπων που δεν συμπαθούν καν τις ΗΠΑ. Οι δυο πιο δυσαρεστημένες χώρες σε αυτήν την κίνηση είναι η Ρωσία και η Κίνα, επειδή τους αρέσει να μας βλέπουν να εγκλωβιζόμαστε, να μας παρακολουθούν να είμαστε σε ένα τέλμα και να ξοδεύουμε πολλά χρήματα για να το κάνουμε αυτό», έγραψε ο Τραμπ σε άλλη ανάρτησή του λίγο νωρίτερα.

«Θα εστιάσουμε στη μεγάλη εικόνα, γνωρίζοντας ότι μπορούμε πάντα να επιστρέψουμε και ΝΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΟΥΜΕ!», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης
Ηχηρό μήνυμα Δένδια: Η Κύπρος δεν είναι μόνη απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις
Τραμπ για Συρία: Υπεραμύνεται της απόσυρσης των στρατευμάτων, κατακεραυνώνει την Ευρώπη
Αυτοί είναι οι βασικοί σταθμοί της αμερικάνικης εμπλοκής στον πόλεμο στη Συρία

Αλμπίν Κούρτι: Θέλουμε να αλλάξουμε τη σημαία μας με αυτήν της Αλβανίας

SManalysis



Οκτώβριος 7, 2019. Echedoros

Αμέσως μετά τα αποτελέσματα που έδειξαν την πρωτοπορία του ‘Κινήματος της Αυτοδιάθεσης’, η γερμανική εφημερίδα ‘FAZ’ πήρε συνέντευξη από τον αρχηγό του κόμματος, Αλμπίν Κούρτι.



Ο επικεφαλής της Αυτοδιάθεσης χαρακτήρισε το κόμμα όχι ως ‘εθνικιστικό αριστερό’ αλλά ως 'σοσιαλδημοκρατικό'.


«Είμαστε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Όσον αφορά για τον πατριωτισμό, θα μπορούσε κανείς να μιλήσει καλύτερα για τον αντι-αποικιακό πατριωτισμό. Αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον εθνικισμό, που συναντάμε συχνά στην ΕΕ σήμερα. Επιδιώκουμε την ισότητα», είπε.


Όσον αφορά τις παλαιότερες δηλώσεις του για αλλαγή της σημαίας του Κοσσυφοπεδίου με αυτήν της Αλβανίας ο Αλμπίν Κούρτι δήλωσε:


«Είμαστε υπέρ της άποψης να μην γίνουν αυτές οι αλλαγές χωρίς δημοψήφισμα. Ωστόσο, δέχθηκα τη σημαία του Κοσσυφοπεδίου ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο Κοινοβούλιο.

Αλλά, το Κίνημά μας επιδιώκει να έχουμε την εθνική σημαία της Αλβανίας.


Μια μέρα θα έπρεπε ίσως να αρχίσουμε μια συζήτηση για την αλλαγή της σημαίας- ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν είναι δική μου προτεραιότητα. Πρέπει πρώτα να απελευθερώσουμε το κατακτημένο κράτος μας», τόνισε.



Η Ένωση με την Αλβανία και ο φόβος για νέο πόλεμο…


«Λατρεύω το κράτος του Κοσσυφοπεδίου, όμως η γλώσσα, ο πολιτισμός και η ιστορία μας είναι αλβανική, πράγμα που σημαίνει ότι είμαστε (με την Αλβανία) ένα έθνος σε δύο κράτη».


Όταν ρωτήθηκε για τις ιδέες του περί ένωσης με την Αλβανία, διευκρίνισε:


«Το Σύνταγμά μας απαγορεύει την ένωση με οποιαδήποτε άλλο κράτος. Αυτό είναι αντίθετο για το σύνταγμα ενός κυρίαρχου κράτους. Θα θέλαμε με χαρά να έχουμε το δικαίωμα σε ένα δημοψήφισμα, αλλά δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να ξεκινήσουμε έναν νέο βαλκανικό πόλεμο εξαιτίας αυτού.

 Θέλουμε να το επιτύχουμε με ειρηνικά, δημοκρατικά και συνταγματικά μέσα», είπε ο Αλμπίν Κούρτι.


kosova-sot.info