Thursday, May 26, 2022

Αλβανικός Τύπος: Η Ελλάδα ελπίζει ατελείωτα σε συμφωνία με την Αθήνα για την ΑΟΖ




Τύπος: Ο Ράμα λέει ψέματα στους Έλληνες, αλλά υπάρχει και εθνική ευθύνη στο αλβανικό κοινό, που λέει ότι, «σύντομα θα εκλέξουμε πρόεδρο, ο οποίος θα πάει τη Ναυτική Συμφωνία με την Ελλάδα στη Χάγη

Κανένας Αλβανός πρόεδρος δεν θα έχει το θάρρος να μεταφέρει τη Ναυτική Συμφωνία AOZ στη Χάγη. Αυτό στα Τίρανα το πιστεύουν όλοι και είναι περίεργο που αυτό το ψέμα το αποδέχονται οι διπλωμάτες στην Αθήνα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας «αποκάλυψε» σε συνέντευξή του στον ελληνικό Τύπο τι κρατήθηκε μυστικό από το αλβανικό κοινό μετά την επίσκεψή του στα Τίρανα. Πραγματοποίησε μια πολύ δυνατή συνέντευξη με συναδέλφους του Radio Skay όπου μίλησε και για τη θαλάσσια συμφωνία που θα έπρεπε να φαινόταν εκτός ατζέντας της ημέρας. Υποστήριξε ότι βρισκόταν σε γεύμα με τον πρωθυπουργό Ράμα, από τον οποίο τον διαβεβαίωσαν ότι όλα θα πάνε καλά.

Τι είπε όμως ο Αλβανός πρωθυπουργός στον Έλληνα ΥΠΕΞ; Ο Δένδιας το επιβεβαίωσε με τα δικά του λόγια: «Αυτός (σημείωμα Ράμα στο Lapsi.al) συμφώνησε μαζί μας να πάμε στη Χάγη σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη καθώς ο πρόεδρος δεν δίνει τις σχετικές εξουσίες στον πρωθυπουργό. Ο Πρόεδρος θα εκλεγεί αναμφίβολα άλλος Πρόεδρος στην Αλβανία τους επόμενους δύο-τρεις μήνες. Άρα, όλα αυτά είναι εφικτά τότε», είπε ο Δένδιας στο Skay Radio.

Σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο, οι μυστικές συμφωνίες δεν είναι φυσιολογικές για διπλωματικές σχέσεις μεταξύ κρατών. Το πρώτο είναι ότι ο Ράμα κατήγγειλε στους Έλληνες ότι ο Ιλίρι Μέτα, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που ορίζει το Σύνταγμα, δεν του δίνει την εντολή να προχωρήσει στη διευθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα. Όμως, ακόμη κι αν διοριστεί ο νέος Πρόεδρος της Αλβανίας, δεν θα έχει εθνική αρμοδιότητα, να ηγηθεί της Ναυτιλιακής Συμφωνίας στη Χάγη, τονίζουν τα ΜΜΕ.

Ωστόσο, ο Δένδιας λέει με βεβαιότητα ότι ο επόμενος πρόεδρος δεν θα είναι πλέον εμπόδιο. Περιέργως, η Αθήνα δεν έχει μόνο περίπου 6 χρόνια, μέσω του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, και τώρα του Νίκου Δένδια, που φέρνουν στις πρωταρχικές σχέσεις των δύο χωρών τη Ναυτιλιακή Συμφωνία AOZ, ενώ την Ελλάδα, εδώ και 15 χρόνια, δεν έχει επισκεφτεί κανέναν Αλβανό πρωθυπουργό. 

Όχι μόνο τα Τίρανα, αλλά και η Πρίστινα έχουν ανεβάσει έντονους τόνους προς την Ελλάδα. Πριν από λίγες μέρες, στη Βουλή του Κοσσυφοπεδίου, ο Πρωθυπουργός Albin Kurti κάλεσε την Ελλάδα να αναγνωρίσει άνευ όρων το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος, αίτημα που συνάδει με το άλλο αίτημα των Τιράνων, για τις περιουσίες της Τσαμουριά προς την Ελλάδα, κατέληξε η κοινή πιέσεις Τίρανα - Πρίστινα, κατά της Αθήνας, με την απειλή ότι η Μεγάλη Αλβανία είναι Έτοιμη.

Οι διπλωματικές προτιμήσεις με την Αλβανία, δίνουν ως προτεραιότητα για 20 χρόνια την προσπάθεια επίτευξης της Ναυτιλιακής Συμφωνίας AOZ, αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας αντιτάχθηκε στην απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση Μπερίσα και στα Τίρανα, περιέργως όλοι γνωρίζουν ότι καμία αλβανική κυβέρνηση, όχι μπορεί να περάσει τη Ναυτιλιακή Συμφωνία με την Ελλάδα, όπως αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο

Tuesday, May 24, 2022

Πρόκληση κατά του Δένδια στα Τίρανα ή αγνοούνται τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα από τους Αλβανούς?

SManalysis









Στην Αθήνα ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι οι Αλβανοί πολιτικοί είναι «ανεύθυνοι» και μπορούν να περιμένουν τα πάντα



Η ξαφνική δήλωση της υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Olta Xhacka, για τις περιουσίες των Τσάμηδων αλλά και για το Δίκαιο του Πολέμου με την Αλβανία, ξάφνιασε την ελληνική διπλωματία, καθώς η Αθήνα ήλπιζε ότι με την Αλβανία όλα κυλούν ήρεμα, έστω και κάποια βελτίωση. αναμένεται για το θέμα AOZ, στη Haga. Αν και ο ελληνικός Τύπος δικαιώθηκε με μια σύντομη αντεπίδραση στη στιγμή του Διπλωμάτη Νίκο Δένδια, φαίνεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν εξετάζει καν τις αλβανικές προκλήσεις, δημόσια, αλλά επί της ουσίας η κατάσταση παραμένει τιμητική με, Τίρανα και Αθήνα.

Πρόκειται για σοβαρή πρόκληση, όχι γιατί η Αλβανία χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά με την Ελλάδα, με άλλες μορφές και μαζικές διαμαρτυρίες, τόσο που το 2005 ο Πρόεδρος της Ελλάδας, Παπούλιας, εκδιώχθηκε από τις τσαμίδες από την Αγία Σαράντα. . Το 2016 επαναλαμβάνονται ξανά στο μέσο των Τιράνων εναντίον του Νίκου Κοτζιά και ακόμη πιο κοντά στον Νίκο Δένδια κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Οκτώβριο του 2020. Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια τις σχέσεις που την κύρια ευθύνη έχει η πολιτική κατασκευαστή στην Αθήνα, ο οποίος εντάχθηκε στην Αλβανία στο ΝΑΤΟ το 2009, χωρίς καμία αξίωση έναντι της Αλβανίας εκτός από τις Συμφωνίες για τα Θαλάσσια Σύνορα AOZ που έχει δημιουργήσει ένα 20ετές συγκρουσιακό σύνδρομο με την Ελληνική Κοινότητα Βορείου Ηπείρου και την ίδια την Ελλάδα.

Να θυμίσουμε ότι το μόνο ενδιαφέρον για το βαλκανικό σύνδρομο, που είχε εθνική προτεραιότητα την Ελλάδα, από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν η Βόρειος Ήπειρος, καθώς πούλησε πλέον το όνομα Μακεδονία, χωρίς να ζητήσει αποζημίωση από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει εδώ και δεκαετίες μια εθνικιστική άποψη για να απεικονίσει την Τουρκία ως τη μεγαλύτερη απειλή για το ελληνικό έθνος, ειδικά μετά την απελευθέρωση του δικαιώματος των 12 ναυτικών μιλίων της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης AOZ, είναι αδιαμφισβήτητο σε κάθε τραπέζι, οι δυτικές δυνάμεις, συγχωρώντας όμως την Αλβανία για λόγους που θεωρεί ασήμαντους, το ενδιαφέρον της των Ελλήνων για τη Βόρεια Ήπειρο.

Αλλά ακόμα κι αν για μια στιγμή, τουλάχιστον μερικά χρόνια με ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, και τώρα με ΝΔ, σταθεί μια σκονισμένη διπλωματία με την Αλβανία, οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών Αλβανία - Ελλάδα, κατάφεραν να βρουν κοινή γλώσσα, να εξομαλύνουν τις ιστορικές συμφωνίες. μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ή με χυδαία γλώσσα, «Βάλατε τέλος στο θέμα της Τσαμέριας και στη Βόρειο Ήπειρο», και για να προχωρήσουμε προς την ΕΕ, χορεύει ξανά όπως έγινε στη συνάντηση του Δένδια, με την Τζάκα στα Τίρανα. 

Πώς θα εξελιχθούν όμως τα γεγονότα; Καθώς η Αθήνα καλεί τα Βαλκάνια να ενταχθούν στην ΕΕ, για την οποία η Αλβανία είναι πιθανός διεκδικητής σύμφωνα με την Ελλάδα από την άλλη, οι ελευθερίες και τα δικαιώματα της βορειοηπειρωτικής κοινότητας έχουν υποβαθμιστεί στο μέγιστο, χάνοντας λόγω των αντιανθρώπινων νόμων περί ιδιοκτησίας. και η μαφία Αλβανοί, εδάφη που κατοικούνται από Έλληνες όπως η Περιφέρεια της Χιμάρας και η Αγία Σαράντα, που γεμίζουν με μουσουλμάνους και καθολικούς Αλβανούς?

Και εδώ, ερχόμαστε στις πραγματικές δυτικές αξίες, ισχυρές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία ή η ΕΕ, η Γερμανία, που ανέχονται την Αλβανία, προβαίνουν σε πράξεις εθνοκάθαρσης όπως η περίπτωση της Χιμάρας, δικαιολογώντας τους εαυτούς τους ως στρατηγικές επενδύσεις στον τουρισμό, αλλά ότι όλα τα κατηγορούν. Η Ελλάδα που ούτε απαιτεί από την Αλβανία ό,τι της ανήκει ιστορικά, ούτε διαμαρτύρεται για τη σοβαρή κατάσταση της ομογένειας στην Αλβανία. 

Ας περιμένουμε λοιπόν ακόμα πιο μακριά από την Αλβανία, ανεύθυνους πολιτικούς, που οδήγησαν τη χώρα τους στον εμφύλιο πόλεμο το 1997, και ότι η Ελλάδα δεν μπόρεσε να πάρει τη θέση που της αρμόζει, τη Βόρεια Ήπειρο, και φυσικά θα περιμένουν από τα Τίρανα, ακόμη μεγαλύτερη, εκπλήξεις, με διαμαρτυρίες για την Τσαμερία, ή αιτήματα για δημοψήφισμα, για δημιουργία Μεγάλης Αλβανίας, ενώ στην Αθήνα κάποιος πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις, με την Αλβανία.