Saturday, October 26, 2019

Σε κλίμα τρομοκρατίας το μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα

SManalysis




Nikos

Σε κλίμα τρομοκρατίας τελείται το ετήσιο μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, ο οποίος έχασε τη ζωή του από τα πυρά Αλβανών αστυνομικών, πριν από έναν χρόνο στους Βουλιαράτες.


Η οικογένεια του 35χρονου βρέθηκε από νωρίς στον Ιερό Ναό, όπως και πλήθος κόσμου, που δεν επηρεάστηκε από το κλίμα φόβου που έχει αρχίσει να καλλιεργείται εδώ και μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, τουλάχιστον 13 άνθρωποι, που θέλησαν να παρευρεθούν στο μνημόσυνο, δεν μπόρεσαν να περάσουν στη χώρα, καθώς εμποδίστηκαν από Αλβανούς στα σύνορα.

Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του Κεντρικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Μπάμπης Καραθάνος, στον οποίο δεν επετράπη να εισέλθει στην Αλβανία από την Κακαβιά, καθώς τον θεωρούν ανεπιθύμητο.

Ο κ. Καραθάνος ήταν συνοδεία του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μπογδάνου, τη στιγμή που προσπάθησε να περάσει στο αλβανικό έδαφος, έχοντας ελληνικό διαβατήριο.Ωστόσο, ο κ. Μπογδάνος βρίσκεται ήδη στη χώρα.

Η Μονάδα Εξουδετέρωσης Ενόπλων Στοιχείων, γνωστή ως RENEA και οι Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης (FNSH) βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή.

Friday, October 25, 2019

Κωνσταντίνος Κατσίφας: Χωρίς πόρισμα έναν χρόνο μετά την εκτέλεση του ομογενή

SManalysis

katsifas_ar
Proto Thema

Παναγιώτης Σαββίδης
25/10/2019,

Δεν τους βγαίνει ο «εξτρεμιστής» Κατσίφας και θέλουν να τον παρουσιάσουν ως «αυτόχειρα» - Το πόρισμα που «τρώει» τους εισαγγελείς - Αύριο στις 09:00 το ετήσιο μνημόσυνο
Ένας χρόνος πέρασε από την εκτέλεση του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα, από τους επίλεκτους της αλβανικής αστυνομίας, και τα Τίρανα όχι μόνο κωλυσιεργούν επιδεικτικά στην ολοκλήρωση και έκδοση του πορίσματος, αλλά μεθοδεύουν να παρουσιάσουν ως... αυτόχειρα τον 35χρονο ομογενή.

Από την επομένη της δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τους επίλεκτους της RENEA, ανήμερα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, οι αλβανικές Αρχές προσπαθούν να καταλήξουν σε πόρισμα που θα συνάδει απόλυτα με το «αφήγημα» του πρωθυπουργού Ράμα, σύμφωνα με τ’ οποίο οι επίλεκτοι της αλβανικής αστυνομίας σκότωσαν τον 35χρονο ομογενή, επειδή ήταν «εξτρεμιστής» που απείλησε ζωές αστυνομικών και πολιτών. Όλο αυτό το διάστημα η εισαγγελική έρευνα προσπαθεί ν’ αποδείξει πως όχι μόνο ο Κατσίφας ήταν «Ekstremist Grek» (Έλληνας εξτρεμιστής) αλλά και πως είχε… συνεργούς, ανασύροντας από το αρχείο παλιές υποθέσεις που όμως έχουν κριθεί από τη δικαιοσύνη.

Δεν τους βγαίνει ο «εξτρεμιστής» Κατσίφας και θέλουν να τον παρουσιάσουν ως «αυτόχειρα»

Η αδυναμία των αλβανικών Αρχών, να τεκμηριώσουν σοβαρά όσα προκλητικά από την πρώτη στιγμή υποστήριξαν ο πρωθυπουργός Ράμα και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ για την εκτέλεση Κατσίφα, έχει ως αποτέλεσμα να μεθοδεύεται η έκδοση ενός σαθρού και κατευθυνόμενου πορίσματος, σύμφωνα με το οποίο το θύμα θα παρουσιάζεται ως… αυτόχειρας. Πως δηλαδή ο Κατσίφας, αυτοκτόνησε προκειμένου να μην πέσει ζωντανός στα χέρια των ανδρών της RENEA.

Οι αλβανικές μεθοδεύσεις έχουν εξοργίσει την οικογένεια του 35χρονου ομογενή, που ένα χρόνο μετά μετά την δολοφονία τους προσφιλούς προσώπου τους, ακόμη περιμένουν την ολοκλήρωση έκδοσης του πορίσματος, προκειμένου να δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις τους που φτάνουν έως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους της οικογένειας Κατσίφα, αυτού του είδους οι μεθοδεύσεις στερούνται κάθε σοβαρότητας και θα εκπέσουν ακόμη και από τα ίδια τα στοιχεία που έως σήμερα οι αλβανικές Αρχές έχουν επιτρέψει να έρθουν στο φως.

Από τη σύντομη μακροσκοπική εξέταση στη σoρό του 35χρονου ομογενή, που οι αλβανικές Αρχές επέτρεψαν να πραγματοποιήσει τον περασμένο Νοέμβριο ο Έλληνας ιατροδικαστής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, διαπιστώθηκαν δύο διαμπερή τραύματα στο θώρακα, τα οποία δεν ήταν εξ’ επαφής αλλά προκλήθηκαν από βολές που ρίφθησαν από απόσταση 25 μέτρων. Άρα πέφτει στο κενό πιθανή μεθόδευση να εμφανιστεί το συμβάν ως αυτοκτονία, αφού εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον ο Κατσίφας να αυτοπυροβολήθηκε δύο φορές και μάλιστα από τόσο μεγάλη απόσταση.

Το πόρισμα που «τρώει» τους εισαγγελείς

Σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία η έκδοση του πορίσματος θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες από το περιστατικό. Ωστόσο «παραθυράκια» του νόμου, δίνουν δικαίωμα παράτασης έως και δύο χρόνια. Τον περασμένο Μάρτιο, και μετά από την παραίτηση του πρώτου εισαγγελέα που είχε αναλάβει αρχικά την υπόθεση, ο αντικαταστάτης του Νιάζι Σεφέρι είχε ζητήσει και έλαβε, τρίμηνη παράταση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ωστόσο πρόσφατα και ο δεύτερος εισαγγελέας παραιτήθηκε, επικαλούμενος λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να έχει παγώσει η διαδικασία. «Η παραίτηση του 2ου εισαγγελέα μπορεί να έχει σχέσεις με τις μεθοδεύσεις που επιδιώκονται περί αυτοκτονίας. Ίσως να δέχτηκε πιέσεις και να οδηγήθηκε σε παραίτηση» δήλωσε στο protothema.gr ο δικηγόρος της οικογένειας Κατσίφα κ.Γεώργιος Ναυρίδης.

Να σημειωθεί πως έως σήμερα οι αλβανικές Αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει το ιατροδικαστικό πόρισμα και τη βαλλιστική έκθεση, ούτε εμφάνισαν σοβαρά τεκμήρια της υπόθεσης, όπως το τυφέκιο που φέρεται να είχε ο Κατσίφας. Επίσης δεν υπάρχει καμία απολύτως πληροφορία για το οπτικοακουστικό υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες των επίλεκτων της RENEA, αν και επίσημα η αλβανική αστυνομία υποστηρίζει πως δεν υπάρχει video από την επιχείρηση κατά του Κατσίφα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έχει δηλώσει ξεκάθαρα προς την κυβέρνηση Ράμα πως παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση Κατσίφα, ζητώντας ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας και έκδοση ενός «εμπεριστατωμένου» πορίσματος, που θα ρίχνει άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ιωάννης και Βασιλεία Κατσίφα, είχαν στείλει επιστολή στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του να συμβάλλει στην πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών της δολοφονίας του παιδιού τους και ταυτόχρονα να στρέψει το ενδιαφέρον του στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Οι γονείς του Κατσίφα, δεν έλαβαν καμία απάντηση από τον κ.Τσίπρα, που σε άλλες περιπτώσεις είχε επιδείξει ευαισθησίες, νιώθοντας πίκρα και απογοήτευση. Πληροφορίες αναφέρουν πως αναλόγως των εξελίξεων στο θέμα του πορίσματος, οι γονείς του άτυχου ομογενή, θα απευθυνθούν εκ νέου στον σημερινό πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτακη ζητώντας απόδοση δικαιοσύνης για τον άδικο χαμό του γιού τους.

Την ίδια ώρα που οι αλβανικές Αρχές προσπαθούν να παρουσιάσουν ως... αυτοχειρία τη δολοφονία Κατσίφα, συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους γονείς του άτυχου ομογενή, που θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του παιδιού τους με την κατασκευή ενός μικρού ναού στο σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή. Η αλβανική αστυνομία, με πρόσχημα την απουσία πολεοδομικής άδειας, σταμάτησε τις εργασίες, ενώ άγνωστοι κατέστρεψαν και σκόρπισαν τα οικοδομικά υλικά, δημιουργώντας πίκρα και απογοήτευση στην οικογένεια του θύματος.

Αύριο στις 09:00 το μνημόσυνο

To ετήσιο μνημόσυνο θα τελεστεί αύριο (Σάββατο 26/10/2019) στις 09:00 το πρωί στο νεκροταφείο του χωριού Βουλιαράτες, Ερωτηματικό παραμένει εάν οι αλβανικές Αρχές επιτρέψουν Ελλαδίτες να παραβρεθούν στο μνημόσυνο ή αν θα καταφύγουν στην προσφιλή τακτική, να τους απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα, χαρακτηρίζοντάς τους «ανεπιθύμητους». Περισσότεροι από 200 Ελλαδίτες έως σήμερα, έχουν χαρακτηριστεί αυθαίρετα και καταχρηστικά «ανεπιθύμητοι» στην Αλβανία, ενώ μεγάλη είναι και η λίστα ομογενών στους οποίους ασκείται bulling κάθε φορά που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα.

Όπως έγινε γνωστό, την ώρα του μνημοσύνου Αλβανοί εθνικιστές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Τσερτσίζ Τόπουλι του Αργυροκάστρου, για την παρουσία Ελλαδιτών στους Βουλιαράτες. Αρχικά η συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί για την Κακαβιά, αλλά η αλβανική αστυνομία το απαγόρευσε. Η συγκέντρωση είχε αναγγελθεί στα κοινωνικά δίκτυα, όπου Αλβανοί εθνικιστές καλούσαν τους συμπατριώτες τους ν’ αντιδράσουν στην είσοδο Ελλήνων «εξτρεμιστών» στην Αλβανία για το μνημόσυνο του Κατσίφα, που δολοφονήθηκε πριν από ένα χρόνο από τους επίλεκτους της αλβανικής αστυνομίας (RENEA). «Οι Έλληνες εξτρεμιστές επισκέπτονται την Αλβανία στις 26 Οκτωβρίου για να τιμήσουν την επέτειο του Έλληνα εξτρεμιστή Κατσίφα. Σας προσκαλούμε και σας ενημερώνουμε όποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί αυτήν την ημέρα για να μπλοκάρουμε τα σύνορα στην Κακαβιά και θέλουν να έρθουν μαζί μας στις 26 Οκτωβρίου. Θα διαμαρτυρηθούμε και προσκαλούμε κάθε πατριώτη. Να εμποδίσουμε τους Έλληνες εξτρεμιστές να εισέλθουν στην Αλβανία», έγραψε χαρακτηριστικά η εθνικιστική σελίδα «Πατριωτικές Αλβανικές Ειδήσεις» στο Facebook, με δεκάδες κοινοποιήσεις στα προσωπικά προφίλ Αλβανών χρηστών.

«Εkstremisti Grek» (Έλληνα εξτρεμιστή) είχε αποκαλέσει τον 35χρονο ομογενή, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την εκτέλεση του από τους επίλεκτους της αλβανικής αστυνομίας, ανήμερά της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 2018. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως, πως λόγω της παρουσίας του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα, στις 29 και 30 για την «4η Ευρω-Αραβική Συνόδος», τα Τίρανα επιδιώκουν να μη διαταραχθεί το ήδη εύθραυστο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, με νέα ένταση στο ετήσιο μνημόσυνο του Κατσίφα.

Thursday, October 24, 2019

CIA SEES INSTABILITY IN THE BALKANS – GREEK MINORITY MEMBER MURDERED BY ALBANIAN SPECIAL FORCES – THIS IS HOW THE PLAN FOR GREATER ALBANIA UNFOLDS

SManalysis



CIA sees instability in the Balkans – Greek minority member murdered by Albanian Special Forces – This is how the plan for Greater Albania unfolds

The South Front

Isa Boletini statue. Mitrovica, 2010. He was a Kosovo Albanian nationalist figure and guerrilla fighter in the Ottoman Kosovo Vilayet. His figure plays an important role in the modern nationalist propaganda in Kosovo.  IMAGE: FitimSelimi/Wikimedia

This analysis is made by Evangelos Kokkinos – Pentapostagma Enimerosis and translated exclusively for SouthFront

During the “Anniversary of the No”, a day that is celebrated throughout Greece, Cyprus and the Greek communities around the world on 28 October each year, Constantine Katsifas was killed by the Albanian special force RENEA.

No Day commemorates the rejection by Greek Prime Minister Ioannis Metaxas of the ultimatum made by Italian dictator Benito Mussolini on 28 October 1940, the Hellenic counterattack against the invading Italian forces at the mountains of Pindus during the Greco-Italian War, and the Greek Resistance during the Axis occupation.

Katsifas was killed by Albanian fire, defending the Greek cemetery in Vouliarates, a village in Northern Epirus (the Albanians claim the region as southern Albania).

The murder, coupled with the climate in the Balkans and the strong relations between Albania and Kosovo, clear the air, for a larger plan that leads the Balkans step by step in serious crisis.

A declassified CIA report warns of the chances of a very high instability in the Balkans, which may be caused by the mistreatment of the Greek minority in Albania.

The report stresses that this instability may be detrimental to US interests.

The June 1994 report was designed and executed during a period of intense tensions between the two countries following a violent border intervention in April of the same year.

Two Albanian soldiers were killed by a little-known Greek nationalist organization, the Northwest Liberation Front (MABH).

The report then highlighted the US’s concern to support post-communist Albania, which was seen as its closest ally to the Balkans.

Although, the current crisis that occurred after the assassination of Constantine Katsifa in 28th October (Α national day for Greece) is different. The document highlights the American thought of a possible Greek-Albanian conflict now and/or  in the future.

In 1994, Greece strongly criticized the Albanian behavior against the Greek minority, while Tirana expressed fears that Athens had plans to occupy the Greek minority region in southern Albania.

The CIA report said that a crisis on the issue of the minority would lead to retaliation in Greece, which “could destabilize the pro-American government of Tirana for the benefit of the former Communists.”

“Continuing tensions with Greece would also have a negative internal impact on Albania,” said in a statement to policy makers in Washington on strategic relations with the former communist country.

He adds that the Greek population of Albania “could become the focus of a serious and destabilizing crisis between the two countries.”

Although CIA analysts have not found evidence that Albania is pursuing a policy of systematic intimidation of the Greek minority or attempting to expel Greeks, they underlined that “some Greeks’s complaints against Tirana are legitimate.”

The report acknowledged that the Greeks are being harassed by the Albanian authorities in matters relating to education and under-representation in police and military.

Greek minorities have been excluded from funded education in “minority areas” in the south of Albania (Northern Epirus), where the majority of Greeks live, according to the report.

There was only one “Greek presence in the Albanian police and army” and virtually no Greek was in positions of power.

The Greeks also complained about the refusal of the Albanian government to return large areas of land previously belonging to the Orthodox Church.

If tensions remain the Greek minority in Albania, it will become a target of forced “ethnic cleansing”, while Athens will be subject to intense public pressure for more extreme action, including military action, “the US report warns.

On the other hand, the report says that Tirana’s concerns about perceived Greek irresponsibility would push the Albanian authorities to curb Greek minority political activities, which would probably be controlled by Athens.

The report also warned Greece that, in the long run, mutual hostility would undermine its ambitions to take political and economic leadership in the region.

“Greek intransigence in the Balkans will further remove Greeks from their European and American partners.”

The CIA report pointed out that while there were no reliable statistics, the Greeks were the largest minority in Albania and probably account for between 3 and 5% of the population, with about 100,000-150,000 people.

Half of Albania’s Greek minority is in Greece.

The size of the Greek minority in Albania remains a matter of conflict between Tirana and Athens. Albanian authorities claim there are about 60,000-80,000 Greek expatriates in Albania, while Athens says there are between 300,000 and 500,000.

It is an appreciation that Albanians will in any case not continue to provoke after the Albanian Special Forces RENEA executed Constantine Katsifas, because they are exposed to international public opinion.

Besides all that, Kosovo creates an illegal tactical army, with the warm support of Albania, which stimulates events and looks to take advantage of every opportunity, with the sole aim of creating the “Greater Albania”.

A major issue has come after the information on proclaiming the establishment of regular Kosovo armed forces in violation of UN article 1244, drawing the justified wrath of Moscow and Belgrade.

Since early October, the US has suddenly changed its position, and the US Embassy in Pristina has given the “green light” to the Kosovo government to build an army and set up a Ministry of Defense.

Over the next three years, Kosovo authorities will buy weapons worth 300 million euros for their army.

According to Serbian media, Albanians will buy 100 M1A1, 300 Jeep and Toma M113 A2 as anti-tank systems from US stocks.

The plans for the purchase of heavy weapons were announced shortly after the adoption of the law establishing the army of Kosovo, consisting of 5,000 soldiers and a “multinational” on paper, as the Albanians will dominate while the Serbs have a mandate not to participate.

Kosovo’s parliament decided with a majority vote (101 out of 120 deputies) to change its Security Force (KSF) into a regular army, in violation of UN article 1244.

Serbia speaks clearly about the beginning of the plan to create “Greater Albania”, which will seriously destabilize the Balkan region.

The confirmation of this extremely dangerous scenario for Greece, as well as for other countries in the Balkans, is indirectly confirmed by the current Albanian Diaspora Minister, Pantelis Maiko, who speaks about dealing with security issues jointly by the Albanian and Kosovar army.

Pantelis Maiko welcomed the first approval of the three laws to transform the Kosovo Security Force into a regular army and stressed that the national security of Albania and Kosovo is inseparable.

Former Prime Minister and current Minister of Diaspora in the Albanian government, in a recent interview, said Kosovo’s army would also make Albania stronger.

“It is a form of legal issues that will have to be definitively closed in Kosovo, which has the right to procure heavy weapons, as all nations buy, because Kosovo is a country that builds its security policy with my country.

What is important to say is that the national security of Albania and Kosovo is inseparable. If Kosovo cools or coughs, and vice versa, it also concerns us, “said Maiko.

With the pressure on the Greek minority in Albania and North Epirus to escalate after the murder of the Greek, Constantine Katsifas, as well as the apparent support of the Albanian state in Kosovo, Albania’s Balkan aspirations are clear.

The one and only goal for Albanian nationalists is the composition of the “Greater Albania”.

Greater Albania is an irredentist concept of lands that are considered to form the national homeland by many Albanians, based on claims on the present-day or historical presence of Albanian populations in those areas.

According to the Albanians, in addition to the existing Republic of Albania, the term incorporates claims to regions in the neighboring states, the areas include Kosovo and the Preševo Valley of Serbia, territories in southern Montenegro, northwestern Greece (the Greek regional units of Thesprotia and Preveza, referred by Albanians as Chameria, and other territories that were part of the Vilayet of Yanina during the Ottoman Empire), and a part of western Republic of Macedonia.

A Balkan border change the West should welcome

SManalysis

Politico
Despite the risks, a land swap between Kosovo and Serbia could benefit both countries and the EU.

By MARKO PRELEC 8/23/18, 4:00 AM CET Updated 4/19/19, 1:43 AM CET

A pedestrian walks past a wall painted in the colors of the Serbian national flag with a map of Kosovo in the middle, in Belgrade on February 12, 2018 | Andrej Isakovic/AFP via Getty Images


Europe has an intense and understandable fear of changing national boundaries. But discussions about a land swap between Kosovo and Serbia, which have been in a simmering conflict for two decades, deserve careful support.

This means upending years of conventional thinking in Western foreign policy circles. But the tension between Serbia and Kosovo is a major headache for the Continent that needs to be tackled. It feeds instability on the European Union's southeastern flank and presents a major obstacle to integrating the Western Balkans into the bloc.

Serbia doesn’t recognize Kosovo's 2008 independence declaration and officially regards the territory — whose population is mainly ethnic Albanian — as a rebel province. Five EU member countries don't recognize Kosovo either. Most of them, like Spain, have separatist fears of their own. Russia and China keep Kosovo out of the U.N. and in international limbo.

While the impasse continues, neither country has a realistic hope of joining the EU. Brussels has made clear to Belgrade that it must settle its dispute with Kosovo before it can become an EU member.

There is no solution to the Kosovo conundrum without an agreement both sides genuinely support, and a land swap is the key to such a deal. Kosovo would trade its Serb-majority northern municipalities for Albanian-majority parts of Serbia’s southwest. Serbia would recognize Kosovo and lift its opposition to U.N. membership; Kosovo would commit to retaining protections for medieval Serbian monasteries and its remaining Serb population.

The main objection is that changing a border anywhere threatens borders everywhere in the region.

Why would Serbia agree to a deal like this? Because it represents an acknowledgement that American and European policy toward them has failed. Kosovo broke away under international supervision and on the assumption Serbia would eventually have to recognize its independence and territorial integrity. A land swap lets Serbia say: "You tried to do this without us and it didn’t work." Admissions like that are potent, especially when countries grapple with emotionally charged issues like history, identity, and territory.

For its part, Kosovo gets to be a full member of the international community and has a clearer path to EU membership. It could immediately join the Council of Europe, bringing its people the protections of the European Court of Human Rights.


Επίλεκτες δυνάμεις της Αλβανίας σε επιφυλακή για το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα

SManalysis


Οκτώβριος 24, 2019. Echedoros


Η Μονάδα Εξουδετέρωσης Ενόπλων Στοιχείων, γνωστή ως RENEA και οι Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης (FNSH) έχουν σημάνει συναγερμό.



Δύο ημέρες πριν το μνημόσυνο του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα, το αλβανικό δίκτυο ABC πληροφορήθηκε ότι στην Κακαβιά εφαρμόζεται, ήδη,  σχέδιο ισχυρής ασφάλειας, όπως αποκαλείται.




Από την Πέμπτη, στους συνοριακούς σταθμούς με την Ελλάδα, υπάρχει ενισχυμένη υπαλληλική παρουσία για την αποτροπή της εισόδου Ελλήνων ‘εξτρεμιστών’ (όπως αναφέρεται) καθώς και ατόμων που έχουν κριθεί ανεπιθύμητα.


Σημειώνεται,  ότι τόσο η αλβανικές όσο και οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους Έλληνες πολίτες που σκοπεύουν να εισέλθουν στην αλβανική επικράτεια για το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- καταλήγει το δημοσίευμα- Ειδικές  και Αντιτρομοκρατικές Δυνάμεις έφθασαν στο Αργυρόκαστρο προκειμένου να αποτραπούν περιστατικά ή προκλητικές συμπεριφορές (Ελλήνων) εξτρεμιστών…

The Russians delivered S-400 missile defense system and Pantsir S

SManalysis
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
Joint Tactical Military Exercise of the Army of Serbia and Russia begins. Russians brought anti-aircraft missile system "S-400" and "Pantsir S"

SOURCE: TANJUG, SPUTNIK THURSDAY, OCTOBER 24, 2019 | 10:46



The joint exercise is held under the name "Slovenian Shield 2019", and it started with missile firing by Anti-Aircraft Defense Units of the Serbian Armed Forces and the Russian Air Force.

The exercise will take place in the area of Colonel-Pilot Milenko Pavlovic Airport in Batajnica and at the "Pasuljanske livade" range, with the involvement of other units in the Air Force and Air Defense of the Serbian Armed Forces, the Serbian Ministry of Defense stated.

The Russian Defense Ministry has announced that the S-400 division and the Pantsir S battery have been transferred to Serbia, where they will participate for the first time in training abroad, Sputnik reported.

The aim of the exercise is to educate and use the joint air defense group of the Serbian Armed Forces and the Russian Federation Air Force in the air defense of the territory and the forces of the army against reconnaissance and airborne enemy actions, as well as training and practicing commands and units for the preparation and execution of the air defense operations.

The exercise commander is the Commander of the 250th Air Defense Missile Brigade, Brigadier General Tiosav Jankovic.

In addition to the air defense missile systems that are part of the Serbian Armed Forces, the exercise will also use air defense missile systems from the Air Force of the Russian Federation.

Russia's TV Star has released a snapshot of the arrival of the S-400 and Pantsir-S systems in Serbia, where it will participate in the "Slovenian Shield 2019" military exercise.

Greek-American Congressmen Introduce Resolution to Recognize “Oxi Day”

SManalysis

Greek Reporter 
By Tasos Kokkinidis -Oct 24, 2019

Greek-American Congressmen and Hellenic Caucus members Chris Pappas, John Sarbanes and Gus Bilirakis introduced a resolution earlier this week calling for October 28 to be recognized as “Oxi Day” in the United States, in commemoration of Greece’s entry into World War II in 1940 after refusing to surrender to Axis forces.

An important national holiday in Greece, “Oxi” or “No” Day commemorates Prime Minister Ioannis Metaxas’ defiant response to an Italian ultimatum demanding that Axis forces be allowed to occupy strategic locations in the country.

“On October 28, 1940 our Greek allies demonstrated unprecedented spirit and courage, changing the trajectory of history,” Pappas said in a press release announcing the October 22 introduction of the resolution.

“Decades later we continue to celebrate Greece’s spirited refusal to bow to the Axis powers and the fascist values they espoused. As a member of the Hellenic Caucus, I am proud to lead this resolution that allows us to stand with our Greek allies and celebrate our shared democratic values,” added Congressman Pappas.

“I’m proud to join my colleagues in the Hellenic Caucus today as we pay tribute to the heroism of the Greek people, who – with a defiant ‘Oxi!’ – rose up against bigotry, hate, and oppression 77 years ago and fiercely resisted the Axis invasion,” said Sarbanes.

“The example they set, then and now, serves as a beacon of hope for freedom and democracy across the entire world,” the Maryland congressman added.

“As a proud Greek American, I am honored to help commemorate the importance of Ochi Day and Greece’s significant role in the defeat of Nazi Germany. This historic day celebrates the internal fortitude and relentless spirit of Hellenes, as well as our principled commitment to stand up against injustice and tyranny, regardless of the circumstances,” Bilirakis stated in the same press release.

“We must never let future generations forget our rich cultural heritage which defines who we are as a people and helps guide our path forward,” the longtime congressman from Florida concluded.

Appointment of Richard Grenell: A signal of support for border change?

SManalysis

By EWB -

Ambassador Richard Grenell; Photo: Wikimedia Commons

WASHINGTON / BELGRADE – According to some interpretations, the appointment of Richard Grenell as United States Special Envoy for Belgrade-Pristina dialogue is a good news for the supporters of the idea of border change. Matthew Palmer will continue to be responsible for “bringing the region closer to the West”, announced the State Department.

In a statement for N1, foreign affairs commentator of the Politika daily Boško Jakšić pointed at the closeness between Grenell and, until recently, Donald Trump’s National Security Adviser John Bolton.

“Ambassador Grenell is known for close ties to John Bolton, who was one of the first to support to the idea of demarcation, land swap, border change, however you want to define it, and this is an idea that is close to President Vučić’s heart, so, at this moment, both Vučić and Thaçi can be satisfied with the appointment of Grenell”, assessed Jakšić.

US media reported last week that Richard Grenell was appointed to the position of US President’s Special Envoy for Belgrade-Pristina negotiations, receiving a mandate for peace negotiations.

According to the Washington Times, Grenell, US Ambassador to Berlin, will keep that position and simultaneously help in decreasing tensions between Serbia and Kosovo.

In August, State Department named Matthew Palmer as United States Special Representative for the Western Balkans. He singled out a re-launch of Belgrade-Pristina dialogue as one of his priorities.

State Department announced for Radio Free Europe that the United States recognizes the historical possibility for Kosovo and Serbia to achieve an agreement on normalisation of their relations.

“The decision of the President to appoint the Envoy for peace negotiations underlines the commitment of the United States to peace, stability and prosperity for the people of Serbia and Kosovo”, the announcement reads.

It also stressed that Matthew Palmer will continue to work on getting the region closer to the West, cooperating with the governments on the improvement of reforms, helping them to overcome the problems preventing their European and Euro-Atlantic integrations.


Matthew Palmer; Photo: Tanjug / Rade Prelić
Deutsche Welle reports that Grenell, US Ambassador to Berlin, is seen as Trump’s confidant, a blunt diplomat without reservations when it comes to interfering in German politics.

Journalist of DW Nemanja Rujević assessed for N1 that this political profile is what qualified Grenell for the position of Special Envoy.

“He is probably a man that will put his foot down, where Matthew Palmer perhaps will not. However, it is completely unclear why there was a need for appointing Grenell, when Palmer was already appointed by the State Department. My guess was that those were two competing steps and not, as Washington claims, that they will be working together”, thinks Rujević.

Voice of America also reported that Grenell’s mandate in Berlin was controversial from day one. He caused criticism of the German government by demanding that German companies should cease doing business with Iran, and that Germany should by American instead of Russian gas.

His appointment also caused significant attention in the Western Balkans.

President of Kosovo Hashim Thaçi tweeted that he is looking forward to cooperating with Grenell so that the lasting peace in the Balkans can be achieved. He assessed that this move implies that the United States are strongly supporting Kosovo.

On the other hand, President of Serbia Aleksandar Vučić announced a meeting with Grenell, while some media report that the discussion already took place. The details remain unknown to the public.

Finally, European Union sees Grenell’s appointement as a welcome assistance but emphasises that it is not unfamiliar who is facilitating the dialogue.

“United States and the European Union share the common interest when it comes to stability and progress of the Western Balkans. This is why we hope that the close cooperation with the United States will continue”, said EU Spokesperson Maja Kocijančič for Tanjug.

America has influence, America has priority - the problem of Serbia and Kosovo

SManalysis
Screenshot/TV Prva
One of top US priorities with a significant impact on the entire region and transatlantic security is normalization of Belgrade-Pristina relations, Palmer says

SOURCE: TANJUG THURSDAY, OCTOBER 24, 2019 | 08:48

US Deputy Assistant Secretary of State and US Special Representative for the Western Balkans, Matthew Palmer, said in a testimony before the US Senate Foreign Affairs and Subcommittee on Europe and Co-operation on Regional Security that while the negotiations are blocked, the two sides are at risk of missing the best chance.

He added that by reaching an agreement, the two sides can unleash economic potential through peace and integration.

Palmer also said that the US expects the new government in Pristina to abolish taxes on Serbian goods, and that Belgrade suspends its campaign in the world for Kosovo's derecognition.

"We expect the new Kosovo government to demonstrate its commitment to these common goals by suspending fees imposed on goods from Serbia and Bosnia-Herzegovina that have harmed Kosovo's international position. The next government should also make clear to the citizens of Kosovo the importance of returning to dialogue and negotiations", US official stated.

Palmer added that "Serbia, for its part, must cease its campaign to delegitimize Kosovo in the international community."

"Through a campaign to encourage countries to withdraw recognition of Kosovo and by blocking its membership in international organizations such as Interpol, Belgrade has harmed international police co-operation and disrupted the atmosphere of compromise", Palmer said.

He added that this impedes progress towards an agreement that Serbia needs in order to achieve its strategic goal - EU integration.

"We are convinced that President Aleksandar Vucic is ready to negotiate such an agreement. Once Serbia and Kosovo have taken such steps, we are ready to explore with him all the options that will help him gain support of the people of Serbia to normalize relations with Kosovo", Palmer concluded.

Palmer added that because of the strategic importance of the issue and the historic and limited space for Serbia and Kosovo to reach a comprehensive agreement, President (Donald) Trump also appointed US Ambassador to Germany Richard Grenell as Special Presidential Envoy for Belgrade-Pristina negotiations.

"Together, Ambassador Grenell and I will work to help the two parties reach a comprehensive normalization agreement. With increased political engagement, as well as through business and trade incentives, we will seek to help the parties find a locally sustainable agreement that is lasting, enforceable, contributing further to regional stability”, Palmer concluded.

Wednesday, October 23, 2019

"Alert Balkans": Πρόβες τζενεράλε αρμάτων μάχης για την στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκη

SManalysis

Δημοσίευση: 23 Οκτωβρίου 2019, Pentapostagma



Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.



Σήμερα, Τετάρτη, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανίων πραγματοποιείται η δοκιμαστική μηχανοκίνητη στρατιωτική παρέλαση.

Συγκεκριμένα, παίρνουν μέρος τα οχήματα όλων των Σωμάτων Ασφαλείας που θα παρελάσουν και τη Δευτέρα στη Λεωφόρο Νίκης μπροστά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους επισήμους και τον κόσμο.

Δείτε τις εικόνες που κατέγραψε το Life-Events.gr από τη δοκιμαστική παρέλαση….
















Tuesday, October 22, 2019

Σκόπια: Άλλες τέσσερις χώρες απομένουν να επικυρώσουν το πρωτόκολλο για ένταξη στο ΝΑΤΟ

SManalysis


Οκτώβριος  22, 2019. Echedoros

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε το Πρωτόκολλο για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ της Βόρειας Μακεδονίας, με 91 ναι και 2 κατά των γερουσιαστών, γράφει η εφημερίδα Βέτσερ των Σκοπίων.
 Νωρίτερα, η Γερουσία ψήφισε το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ να εγκριθεί με ταχεία διαδικασία.



Τον προηγούμενη ημέρα το πρωτόκολλο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Βόρειας Μακεδονίας επικυρώθηκε από την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Γαλλία ενέκρινε την πρώτη ανάγνωση.




Για ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία και να καταστεί πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να κυρώσουν το πρωτόκολλο ακόμη τέσσερις χώρες, όπως σημειώνεται.

Αλβανία: Ο Ράμα ιδρύει Οργανισμό για να αρπάξει τις ιδιωτικές περιουσίες της μειονότητας

SManalysis





Αν και η Αθήνα "υποστηρίζει σθεναρά" την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρώπη, αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στα Τίρανα. Οι Αλβανοί πιστεύουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από τη Γαλλία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, και ως εκ τούτου η αλβανική κυβέρνηση το Ράμα, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, ξεκίνησε δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν μπλοκαριστεί από απειλή του πρώην πρωθυπουργού Άλεξ Τσίπρα. , την περασμένη άνοιξη.


Παρόλο που η κυβέρνηση Μιτσωτάκη προειδοποίησε την κυβέρνηση Ράμα για «επιδείνωση των συνθηκών της ελληνικής εθνοτικής μειονότητας, ιδιαίτερα στην περιοχή της Χειμάρρας», αποδεικνύει ότι δεν επιθυμεί να υιοθετήσει ένα σχέδιο μέτρων για να αναγκάσει την Αλβανία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους Έλληνες. στη Βόρεια Ήπειρο.


Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση των Τιράνων αναμένεται να νομιμοποιήσει την αγορά ιδιωτικής ιδιοκτησίας με βρώμικα χρήματα εντός ενός έτους. εξαφανίζεται η Χιμάρα... SManalysis

Οκτώβριος 22, 2019. Echedoros


Η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο για τη διαδικασία απόκτησης περιουσίας από ιδιώτες- πολίτες και επιχειρήσεις- για δημόσιους σκοπούς με στόχο να διευρύνει την έκταση των απαλλοτριώσεων στην ιδιωτική περιουσία.



Μέσω του υπουργείου Υποδομών η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει μια σειρά προτάσεων για την τροποποίηση του νόμου περί δημόσιων απαλλοτριώσεων. Για το σκοπό αυτό ιδρύει τον Οργανισμό Απαλλοτρίωσης.


Σύμφωνα με την αλβανική ‘exit’,η δημιουργία ενός τέτοιου οργάνου παραβιάζει το πνεύμα του νόμου και δημιουργεί περιθώρια για κατάχρηση, ιδίως για την επέκταση των σκοπών για τους οποίους μπορεί να απαλλοτριωθεί η ιδιοκτησία.


Μέχρι σήμερα, η αξιολόγηση των νομικών κριτηρίων και όρων απαλλοτρίωσης ενός ακινήτου γίνεται από το αρμόδιο υπουργείο. Προτείνει ένα σχέδιο και απαιτεί απαλλοτρίωση και είναι υποχρεωμένο να χρησιμοποιεί ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες:


«Τα μέλη των επιτροπών πρέπει να είναι ανεξάρτητοι υπάλληλοι ή εμπειρογνώμονες, με ειδική πείρα και νομικά προσόντα στον οικονομικό και μηχανολογικό τομέα, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να έχουν συγγενική ή ιδιοκτησιακή σχέση ή οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα με τις υπό απαλλοτρίωση εκτάσεις  καθώς και κάθε είδους σχέσεις με τους ενδιαφερόμενους  των απαλλοτριώσεων».



Η κυβέρνηση προβλέπει μέσω των τροπολογιών, παράβλεψη του μέχρι τώρα καθεστώτος και επιδιώκει να προβαίνει σε ανεξάρτητες αξιολογήσεις  και εστιάζοντας τα πάντα σε ένα ενιαίο ίδρυμα, όπως αυτό.


Αυτές οι τροποποιήσεις που δεν λαμβάνει υπόψη τις ενστάσεις των ιδιοκτητών, δίνει τη δυνατότητα αμφισβήτησης των αποφάσεων της κυβέρνησης για απαλλοτρίωση μόνο στο Δικαστήριο του Στρασβούργου.


Η επιδίωξη της κυβέρνησης του Έντι Ράμα, είναι να πλήξει ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων περιοχών στο νότο, κυρίως της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

The Strategic Analyst Nikos Lygeros, visit Himara last summer 2019.

SManalysis

Nikos Lygeros, one of the world's strategic professionals, well known in the Balkans Region, visited Himara in August 2019. Lygeros, known in the USA, France and Greece, for his NATO and National Strategic Analyzes of Greece, is one of the leaders of the newly created USA team in the USA, the Northern Epirus Federation, a specific composition of thousands of immigrant families arriving in the USA before and after 1991 from North Epirus, today Southern Albania.



Monday, October 21, 2019

Τα «γραμμάτια» από τις γκρίζες ζώνες των Πρεσπών

SManalysis
Τα «γραμμάτια» από τις γκρίζες ζώνες των Πρεσπών
Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, Liberal

Τα «γραμμάτια» από τις γκρίζες ζώνες των Πρεσπών
Του Νίκου Μελέτη

Αντιμέτωπη με τα μπαλώματα και τις γκρίζες ζώνες της Συμφωνίας των Πρεσπών θα βρεθεί σύντoμα η ελληνική κυβέρνηση λόγω των εξελίξεων που πυροδοτεί η πολιτική κρίση που προκαλεί στα Σκόπια το γαλλικό βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Και πολύ σύντομα θα αποδειχθεί πόσο λανθασμένος ήταν ο χειρισμός και η διαπραγμάτευση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που θεωρήθηκε ότι γίνεται μεταξύ «αγγέλων» και ότι πάντοτε στην άλλη πλευρά θα βρίσκονταν το χαριτωμένο, συμπαθές και πιθανόν καλών προθέσεων πρόσωπο του κ.Ζαεφ.

Η Συμφωνία των Πρεσπών που επεδίωξε να ρυθμίσει ένα χρονίζον και σοβαρό πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής, όφειλε να έχει κλείσει όλα τα ζητήματα και να μην αφήνει τίποτα για το μέλλον. Η υιοθέτηση και εφαρμογή της νέας ονομασίας θα έπρεπε να είχε εφαρμοσθεί πριν από την θέση σε ισχύ της Συμφωνίας, το erga omnes να ήταν πραγματικό και πλήρες χωρίς εξαιρέσεις και όλα θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί πριν από την θέση σε ισχύ της Συμφωνίας και να μην επαφίονται πλέον στον …πατριωτισμό και την καλή διάθεση των Βορειομακεδόνων και του VMRO.

Η Αθήνα δεν μπορεί να μείνει αδρανής μπροστά στον σοβαρό πλέον κίνδυνο, σημαντικές προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών που αφορούν υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της βορειομακεδονικής πλευράς για πλήρη εφαρμογή της νέας ονομασίας, να μπουν στο ράφι όσο διαρκεί η πολιτική κρίση στην γειτονική χώρα και στο μέλλον εφόσον νικητής στις 12 Απριλίου αναδειχθεί το VMRO.

Και φυσικά ή αδράνεια δεν αφορά την κριτική που ασκήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα και αφορά πρωτίστως την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν φρόντισε (αφού θεωρεί ότι εξαρτιόταν από την Ελλάδα), να κερδίσει την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, τότε που ήταν «φρέσκος» ο ενθουσιασμός από την θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τα σοβαρά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Αθήνα αφορούν τόσο το πολιτικό κλίμα στα Σκόπια όσο και την διαδικασία εφαρμογής της Συμφωνίας.

Η κριτική που ασκήθηκε στην Συμφωνία των Πρεσπών αφορούσε ακριβώς στο γεγονός ότι στην επιδίωξη να προσφερθούν ανταλλάγματα και κίνητρα στην άλλη πλευρά προκειμένου να αποδεχθεί την αλλαγή της ονομασίας  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ δέχθηκε να περάσει στην συζήτηση των θεμάτων ταυτότητας, που αποτελούσαν όμως τον πυρήνα της διαφοράς με το όνομα.

Και σαν να μην έφθαναν όσα δέχθηκαν:

-το άρθρο 7 που επιτρέπει στην άλλη πλευρά την ευρύτατη χρήση των όρων «Μακεδονίας» και «Μακεδονικός»,
-το άρθρο 1(3γ) που ορίζει την ιθαγένεια ως «Μακεδονική /πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας»,
-το άρθρο 1(3γ) που ορίζει την γλώσσα ως «Μακεδονική»,
-το άρθρο 19(3θ)που παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες το θέμα των εμπορικών χρήσεων
-το άρθρο 1(3ζ) που επιτρέπει την χρήση του «Μακεδονικός» σε οντότητες που δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος αλλά και για «δραστηριότητες»,

υπήρξε και η ευνοϊκή για τα Σκόπια πρόβλεψη του άρθρου 1(10β)με την «πολιτική μεταβατική περίοδο» για την ισχύ του (έστω και νοθευμένου) erga omnes.

Η σοβαρή επιπλοκή που συνδέεται με την αναβολή έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων αφορά καταρχήν το 1(παρ.10β) και την λεγόμενη «πολιτική μεταβατική περίοδο» όπου η αλλαγή όλων των εγγράφων και υλικού που είναι για εσωτερική χρήση, ώστε να υιοθετηθεί η νέα ονομασία θα γίνεται σταδιακά καθώς θα «ξεκινά στο άνοιγμα του κάθε διαπραγματευτικού κεφαλαίου της Ε.Ε. στο συναφές πεδίο και θα ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών από τότε».

Όσο δεν ξεκινούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τα εσωτερικά έγγραφα και το υλικό και των επισήμων φορέων θα συνεχίζει να αναγράφει την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ενώ δηλαδή η Συμφωνία έχει υπογραφεί από τον Ιούνιο του 2018 και έχει τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2019, εάν όλα πάνε καλά και αλλάξει γνώμη ο κ. Μακρόν το 2020 και αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις (που θα διαρκέσουν το λιγότερο 5 χρόνια ) στην καλύτερή περίπτωση η εφαρμογή της συμφωνία στα εσωτερικά έγγραφα δεν θα γίνει πριν το 2030..

Μια πρακτική που θα εμπεδώνεται καθημερινά ως μορφή διπλής ονομασίας.

Σε μια μακρά προεκλογική περίοδο και μια τρίμηνη περίοδο υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα έχει στον κορμό της βασικά στελέχη του VMRO αλλά και κατόπιν η συνήθως μακρά διαπραγμάτευση για τον σχηματισμό κυβέρνησης, οδηγούν σε ένα καταρχήν εξάμηνο ουσιαστικού παγώματος ή πάντως επιβράδυνσης της υλοποίησης της Συμφωνίας. Διάστημα το οποίο φυσικά θα επιμηκυνθεί εάν η νεα κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν σχηματισθεί από το VMRO.

Κυρίως θα έχει απέναντι της μια κυβέρνηση η οποία θα θέλει και για λόγους ιδεολογικούς και εσωτερικών ισορροπιών να εκμεταλλευθεί πλήρως όλα τα παράθυρα που άφησε ανοικτά η Συμφωνία των Πρεσπών και υπονομεύουν το erga omnes, εξυπηρετώντας τις επιδιώξεις για καθιέρωση μορφής διπλής ονομασίας.

Η Αθήνα μάλιστα θα βρίσκεται διαρκώς υπό την πίεση της βορειομακεδονικής πλευράς, καθώς έχει ήδη δεσμευθεί για στήριξη της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς να έχει επισημάνει μέχρι στιγμής ότι αυτή η επιλογή επιβάλλεται μεν από την Συμφωνία των Πρεσπών, συνδέεται όμως ευθέως με την ομαλή εφαρμογή της Συμφωνίας και από την άλλη πλευρά.

Η κυβέρνηση θα πρέπει εγκαίρως να επισημάνει και να γνωστοποιήσει και στην Ε.Ε. τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πρέπει να απαιτήσει από την άλλη πλευρά άμεση επίλυση του προβλήματος με τα αγάλματα, όπου η Συμφωνία φυσικά δεν αναφέρεται σε «ταμπέλες» και τέτοιες γελοιότητες (οι ταμπέλες καταστράφηκαν από την πρώτη ημέρα τοποθέτησης τους) αλλά προβλέπει «επανεξέταση του καθεστώτος» των μνημείων κλπ ώστε να «προβεί στις κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες..».

Και επίσης θα πρέπει να ζητηθεί η άμεση απόσυρση των σχολικών βιβλίων που ακόμη προβάλουν ελληνικά εδάφη ως «Μακεδονικά» και διατηρούν τον αλυτρωτισμό της «επανένωσης» της «ακρωτηριασμένης Μακεδονίας».

Οι ελληνικές θέσεις που θα πρέπει να συμπεριλάβουν όλα αυτά τα ζητήματα και συγχρόνως να βάζουν το περιοριστικό πλαίσιο της ερμηνείας του άρθρου 7, θα πρέπει τώρα να κοινοποιηθούν επίσημα στα Σκόπια, στην Ε.Ε. και στον ΟΗΕ που είναι ο θεματοφύλακας της Συμφωνίας.

Διαφορετικά μετά τον Απρίλιο θα τρέχουμε πίσω από τον κ. Μίτσκοσκι όταν πανηγυρίζει ως «Μακεδόνας» την νίκη του αφιερωμένη στην «Μακεδονία»..

Αντόνιο Μιλόσοσκι: Υπάρχει τρόπος να επανέλθει το παλιό συνταγματικό όνομα ‘Μακεδονία’

SManalysis


"Όπως και τα Τίρανα, υπέγραψαν τη Ναυτική Συμφωνία με την Αθήνα και στη συνέχεια επέστρεψαν, η Ελλάδα υποτιμήθηκε λόγω γεωπολιτικής συγκέντρωσης με την Τουρκία, τα Τίρανα και τα Σκόπια, τα οποία είναι δύο εθνικιστικά κέντρα, το ένα χρησιμοποιώντας το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας και το άλλο, κατέλαβαν τα εδάφη των Ελλήνων στη Β. Ήπειρο, μπροστά στο αδιάφορο μάτι της Ελλάδας". SManalysis

Οκτώβριος 21, 2019. Echedoros

Σκόπια.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Die Frankfurter Allgemeine Zeitung» ο πρώην υπουργός επί κυβέρνησης Νίκολα Γκρούεφσκι,  Αντόνιο Μιλόσοσκι,  τόνισε ότι η διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «κλινικά νεκρή» και οι ελπίδες της χώρας για ένταξη στην ΕΕ έχουν αποδυναμωθεί. Τόνισε, επίσης ότι υπάρχει τρόπος να επανέλθει το παλιό όνομα «Μακεδονία» στη χώρα.



«Η υπογραφή μιας σημαντικής συμφωνίας χωρίς να δίνεται προσοχή σε ισχυρές εγγυήσεις είναι σαν να δεχόμαστε ακρωτηριασμό του ποδιού χωρίς πρώτα να έχουμε μια δεύτερη και τρίτη γνώμη από άλλους γιατρούς. Εάν κάνετε αυτό το λάθος, το πόδι σας χάνεται, ανεξάρτητα το πόσο καιρό θα ουρλιάζετε μετά.


Δυστυχώς η κυβέρνηση έκανε αυτό το λάθος.

Υπέγραψε μια συμφωνία με την Ελλάδα με την οποία η ‘Μακεδονία’ έκανε πρωτοφανείς παραχωρήσεις.

 Οι πολίτες της χώρας μας χειραγωγήθηκαν: πείστηκαν ότι μια τέτοια συμφωνία θα εγγυόνταν την ένταξή μας στην ΕΕ.



 Αυτή ήταν η προπαγάνδα πριν από το δημοψήφισμα της αλλαγής του ονόματος. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Γαλλία και ορισμένες άλλες χώρες δεν θεωρούν τη διεύρυνση ως προτεραιότητα, αλλά ως επιβάρυνση.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η πλήρης ένταξη στην ΕΕ αποκλείεται κατά την επόμενη δεκαετία- ίσως και περισσότερο.


Στην ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας, εάν η αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE, η οποία χρησιμοποιεί μόνο την ονομασία «Μακεδονία» για τη χώρα, κερδίσει τις εκλογές θα προσπαθήσει να αλλάξει το όνομα με το παλιό συνταγματικό, ο Μιλόσοσκι είπε:


Υπάρχουν τρόποι για να επιστρέψει το παλιό συνταγματικό όνομα της χώρας μας. Ωστόσο, όλα αυτά είναι περίπλοκα. Μια πιθανότητα είναι το Συνταγματικό μας Δικαστήριο να κηρύξει τη συμφωνία με την Ελλάδα άκυρη. Αυτό μπορεί να γίνει με βάση το δημοψήφισμα που περασμένου έτους, το οποίο δεν είχε την απαιτούμενη συμμετοχή  για να αφαιρεθεί το παλιό όνομα.


Στη συνέχεια τα μέλη του Κοινοβουλίου μας ψήφισαν για να αλλάξει το όνομα υπό πίεση, απειλές, εκβιασμούς, ενάντια στην ελεύθερη βούληση τους.

Απειλήθηκαν με φυλάκιση από την Ειδική Εισαγγελία και τους δικαστές της κυβέρνησης εάν δεν υποστήριζαν την αλλαγή του ονόματος.


Εάν βρουν το θάρρος και το μαρτυρήσουν δημόσια και να απευθυνθούν στην Εισαγγελία μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, θα δώσουν το δικαίωμα στο Κοινοβούλιο  με  πλειοψηφία των δύο τρίτων να επαναφέρει την παλιά ονομασία στο Σύνταγμα.


«Καλά, όλα αυτά που λέτε, αλλά είναι απίθανο σενάριο»


Ναι, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι οι πολίτες μας αποκαλούν τη χώρα ‘Μακεδονία’ και θα συνεχίσουν να την αποκαλούν έτσι, το έχουν συνηθίσει ιστορικά και σύμφωνα με το δικαίωμά τους στην έκφραση, δεν μπορούν να τους εμποδίσουν. Οι όποιες επιβαλλόμενες αποφάσεις δεν θα περάσουν στη βούληση των πολιτών.

Οι αποτυχίες της ελληνικής εθνικής πολιτικής, ..

Image result for Πάγκαλο, Μπακογιάννη και Κοτζιά
SManalysis




Τον Μάρτιο του 1997, η Ουάσιγκτον χορήγησε στον Κώστα Σημίτη το δικαίωμα να παρέμβει στρατιωτικά στη Βόρειο Ήπειρο για να εξασφαλίσει τους Έλληνες μετά την εμφάνιση του εμφυλίου πολέμου στην Αλβανία (για τον ίδιο λόγο σήμερα η Τουρκία εισήλθε στη Συρία για να προστατεύσει Τουρκική μειονότητα από απειλή Κούρδων)

Η απάντηση ήταν ΟΧΙ

Τον Νοέμβριο του 2008, ο Κώστας Καραμανλής, ο ΒΕΤΟ για την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Μετά από 10 χρόνια η ΠΓΔΜ χορηγείται από την Ελλάδα, με το ίδιο όνομα "Μακεδονία". Τίποτα δεν έχει αλλάξει, οι ΗΠΑ πάντα θέλουν το έδαφος των Σκοπίων να είναι στο ΝΑΤΟ.

Τον Ιανουάριο του 2009, το μεγαλύτερο λάθος για τα εθνικά θέματα, η Ελλάδα δίνει στην Αλβανία ένταξη στο ΝΑΤΟ, χωρίς γεωπολιτική κατάσταση, να αναζητήσει τη Βόρειο Ήπειρο, αλλά με διαφορετικό τρόπο, επιδίωξε να κάνει τη συμφωνία των 12 μιλίων. Ακόμα και σήμερα, δεν έχει συναφθεί Συμφωνία Ναυτιλιακών Συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, όπως την έχει ακυρώσει η Αλβανία.

Image result for Μπακογιάννη  albania

Εν τω μεταξύ, η Αλβανία διεξάγει "Ethnic Cleansing" στη Χιμάρα.

το 2016, η Ελλάδα επανενεργοποιεί την πίεση στην Αλβανία, χρησιμοποιώντας εξεγέρσεις στην ιδιοκτησία και την επικράτεια της Χιμάρα για να τερματίσει τη συμφωνία περί θαλάσσιων συνόρων, αλλά σήμερα, στα τέλη του 2019, τίποτα δεν έχει γίνει.

Το 2017, τα Τίρανα ψηφίζουν την Εθνική Διακήρυξη για την Ιθαγένεια, αλλά η Ελλάδα ενδιαφέρεται για 12 μίλια.

Τον Οκτώβριο του 2019, τα Τίρανα ψηφίζουν στο Κοινοβούλιο τον εταιρικό νόμο, ο οποίος ασκεί άνευ όρων την επικράτεια και την περιουσία των Ελλήνων που ζουν στη Χιμάρα. Η Ελλάδα είναι συμπαθητική στην «έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία», αν και η Γαλλία έχει θέσει ένα VETO.

Image result for Πάγκαλο, Μπακογιάννη και ΚοτζιάΑπό την άλλη πλευρά, η Αλβανία έχει καταλάβει ολόκληρη την ακτή του Ιονίου από την ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2009 για δέκα χρόνια, αλλάζοντας τον ελληνικό πληθυσμό με αυτόν του Αλβανού μουσουλμάνου. Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα εξακολουθεί να ελπίζει ότι τα Τίρανα θα υπογράψουν τη Ναυτιλιακή Συμφωνία, ένα παράδοξο και μια αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, που ορίστηκε από τον Πάγκαλο, Μπακογιάννη και Κοτζιά..

Παραδόξως, η Ελλάδα έχει διατηρήσει, από το 1999, στρατιωτικό τάγμα στο Κοσσυφοπέδιο, λόγω του ΝΑΤΟ, ενώ σήμερα δεν μπορεί να ζητήσει από τα Τίρανα οποιαδήποτε βελτίωση των συνθηκών αυτοδιάθεσης των Ελλήνων, καθώς ζουν με τρόμο, όπως συνέβη πέρυσι, με Κωνσταντίνος Κατσιφάς

Sunday, October 20, 2019

Vucic: Two infections hit Albanians

SManalysis
Screenshot/TV Prva
I am worried about the potential escalation of conflict in the region, but we are working to prevent it from happening, said Serbian President Aleksandar Vucic

SOURCE: B92, TANJUG SUNDAY, OCTOBER 20, 2019 | 11:40

Serbian President Aleksandar Vucic said today that he is concerned about the possible destabilization and escalation of conflicts in the region and that Serbia is doing everything to prevent it, as well as that our country must arm itself, as all the countries around us do.

"I am always concerned and we are doing everything we can to prevent destabilization in the region. This Novi Sad initiative with Albania and Northern Macedonia is very important to us as it is also a peace and political initiative, but also economically important for us", said Vucic visiting Prva TV.

He says Bulgaria, Romania, Hungary, Croatia and other smaller countries are arming themselves in accordance with their capabilities.

"We see who is also arming Albanians in Kosovo and what helicopters are being marketed by Montenegro and we are closely monitoring all that", the Serbian President said.

"You have to think about radar - electronic warfare and interference, everything is working on a different level now. Why is everyone arming themselves in the world - there is no longer one police officer in the world, and there are many players", Vucic said.

"Everyone cares about themselves and knows that there is no more unity, as it was when 19 countries invaded Serbia and everyone is looking at how to protect themselves. Will this be a source of conflict in the future ... We must not be weak because someone will always find the 'Leibniz principle of sufficient reason' if we present an easy prey", Vucic concluded.

"Kurti is an open threat, but no one will endanger Serbs in Kosovo"

Serbian President Aleksandar Vucic said he understood Albin Kurti's statement that he would solve Pristina's biggest problem - Serbia's presence in the north, as an open threat, but said no one, not even Kurti, would be able to threaten Serbs.

"I do not want to respond with offensive vocabulary. I can only say that it will not endanger the Serbs," Vucic said while visiting Prva TV.

He says Albanians are terribly nervous because they see that things are not going as planned.

President of Serbia also said that "two infections hit Albanians".

"It was an infection caused by the votes obtained by the Serb List, which seemed so infectious that they had to do it, and the other that they made calculations as to whether and how to include Pacolli's party into the government. That's why they made a scandal", he explained.

According to him, there is neither poison nor any infectious reaction, that everything is nonsense that shows the level of nervousness and what everyone is prepared for.

"It shows that they are very dangerous, and that's why I said that something like 2004 when the DOS regime allowed pogrom of the Serbs, as well as the operation "Storm" will never happen again, he said.

"For Maja Kocijancic, I always had another question concerning the rights of Serbs in Slovenia. I made a joke because the whole world saw the story of poisoning, the pro-Albanian media wrote about poisoning from Serbia, now they are dead silent", he explained.

He said that people in Serbia are not ready to hear the truth, because they have gentle ears, and they prefer to listen to fairy tales.

"I will not lie to the people," he said regarding his statements on the real situation in Kosovo and Metohija.

Tα κακομαθημένα «παιδιά» των Βαλκανίων, το βέτο Μακρόν και η επόμενη μέρα

SManalysis
Tα κακομαθημένα «παιδιά» των Βαλκανίων, το βέτο Μακρόν και η επόμενη μέρα
Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, Liberal


Του Νίκου Μελέτη

Τίρανα και Σκόπια έκαναν ένα μεγάλο λάθος. Πίστεψαν ότι αρκεί η επίκληση της απειλής της ρωσικής, τουρκικής η κινεζικής διείσδυσης, ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Ζάεφ και Ράμα για να πεισθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αποδεχθούν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που σε δυο, τρία η τέσσερα χρόνια θα προσέδιδαν στους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας ισότιμη ψήφο και δικαίωμα απόφασης για το μέλλον της Ευρώπης με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και των άλλων χωρών της Ε..Ε.

Και ο κ. Ζάεφ ακόμη χειρότερα πιστεύει ότι αρκούσε η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών για να ανοίξει ο δρόμος της Ευρώπης για την χώρα του. Αυτή η σιγουριά των κυβερνήσεων στα Σκόπια και στα Τίρανα υπονόμευσε τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες των δυο χωρών, καθώς παραμερίσθηκε και υποβαθμίστηκε πλήρως η υποχρέωση εκπλήρωσης των Κριτηρίων της Κοπεγχάγης αλλά και υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται προκειμένου μια χώρα να περάσει το κατώφλι της Ε.Ε...

Η αντίληψη ότι το γενικό και εντελώς αφηρημένο γεωστρατηγικό αφήγημα, θα αποκρύψει και θα συγκαλύψει τα σοβαρά προβλήματα της δημοκρατικής διακυβέρνησης, του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων, της διαφθοράς, της σχέσης του οργανωμένου εγκλήματος με την πολιτική εξουσία, είναι που έχει υπονομεύσει τελικά την ευρωπαϊκή πορεία των δυο χωρών και όχι η «λόξα» του Μακρόν.

Γιατί ο Γάλλος πρόεδρος απλώς ζητά το αυτονόητο. Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με μια χώρα να μην είναι το «έπαθλο» για κάποιο γενικό γεωπολιτικό αντάλλαγμα (π.χ. η Συμφωνία των Πρεσπών από τα Σκόπια), αλλά να είναι αποτέλεσμα τω προσπαθειών που έχει κάνει η συγκεκριμένη χώρα προκειμένου να κάνει δικό της κτήμα το κοινοτικό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές.

Η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς να έχουν εκπληρωθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται, δεν οδηγούν σε σταθεροποίηση των χωρών, όπως λανθασμένα υποστηρίζεται, αλλά στην διάσωση κυβερνήσεων που κυρίως ευθύνονται για την μη εκπλήρωση των όρων αυτών.

Ο κ. Ζάεφ θεώρησε ότι αρκούσε η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών για να πάρει λευκή επιταγή για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του. Τα σκάνδαλα τα οποία συνεχίζονται επί της δικής του πρωθυπουργίας , η απουσία αξιόπιστου δικαστικού συστήματος στην χώρα, η προβληματική λειτουργία των θεσμών, θεωρήθηκε ότι θα ξεχασθούν κάτω από τους διθυράμβους για την επίλυσή της διαφοράς με την Ελλάδα.

Ίσως ο κ. Ζάεφ θεώρησε ότι αρκούσε η υλοποίηση της εντολής της κ. Μέρκελ για σφράγισμα των συνόρων με την Ελλάδα -στο οποίο οφείλεται σε έναν βαθμό και η ασφυξία της χώρας μας από τις μεταναστευτικές ροές- για να εξασφαλισθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Όμως όλα αυτά δεν είναι αρκετά.

Ο κ. Ράμα στα Τίρανα είναι αυτός που ενοχλήθηκε λιγότερο γιατί απλώς παίρνει ακόμη μια παράταση ώστε να συνεχίσει να κυβερνά χωρίς ενοχλήσεις από τις Βρυξέλλες, σε μια χώρα που η αντιπολίτευση απέχει από τις εργασίες της Βουλής, το ναρκεμπόριο ανθεί, το οργανωμένο έγκλημα συνυπάρχει με την πολιτική εξουσία, το δικαστικό σύστημα είναι πλήρως υποταγμένο στην εκτελεστική εξουσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι «δεν ίδρωσε το αυτί» του κ. Ράμα ο οποίος μάλλον συνεχίζει να είναι ευτυχής χωρίς την πίεση της Ε.Ε., ενώ η αντιπολίτευση απέχει από τις εργασίες της Βουλής, η δικαιοσύνη συνεχίσει να χειραγωγείται από τον ίδιο και φυσικά συνεχίζεται η υλοποίηση του σχεδίου υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών στο παραθαλάσσιο μέτωπο.

Στα Σκόπια ο κ. Ζάεφ επέλεξε να παίξει τα ρέστα του ,αναγγέλλοντας πρόωρες εκλογές. Ελπίζει ότι με το δίλημμα «μαζί μου για την Ευρώπη ή περιπέτειες με το VMRO» θα μπορέσει να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην Βόρεια Μακεδονία αλλά και το κλίμα απογοήτευσης από την μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Ζάεφ στήριξε εδώ και δυο χρόνια την πολιτική πορεία του στο επιχείρημα ότι η επίλυση του ονοματολογικού αρκεί για το άνοιγμα της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας του. Έτσι κατόρθωσε αν και το κόμμα του ήταν δεύτερο στις εκλογές να συνεργασθεί με τα αλβανικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης ,να κερδίσει την πλειοψηφία ώστε να διαπραγματευθεί την Συμφωνία των Πρεσπών και να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές και έστω και με προβληματικό τρόπο να επιτύχει την έγκριση της Συμφωνίας στο δημοψήφισμα.

Ο κ. Ζάεφ τώρα βρίσκεται στην δύσκολη θέση να πρέπει να εξηγήσει σε μια καχύποπτη και δύσπιστη κοινή γνώμη, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν η πανάκεια για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, όπως υποστήριζε μέχρι τώρα.

Παρά το γεγονός ότι και η αντιπολίτευση στα Σκόπια, το VMRO -DPMNE δεν έχει υποσχεθεί ,παρά τις εθνικιστικές κραυγές, την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ,ενδεχομένη ήττα του Ζάεφ στις εκλογές, θα οδηγήσει σε μια εξαιρετικά ιδιόρρυθμη κατάσταση, όπου σε Αθήνα και Σκόπια θα υπάρχουν δυο κυβερνήσεις που πολέμησαν την Συμφωνία των Πρεσπών και θα καλούνται να την υλοποιήσουν…

Και καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και η υλοποίηση της το κριτήριο για την αλλαγή στάσης του Εμ. Μακρόν η ενδεχόμενη νίκη της αντιπολίτευσης στις πρόωρες εκλογές θα θέσει σημαντικές προκλήσεις για την Ελλάδα λόγω της απροθυμίας του VMRO να εφαρμόσει πλήρως την Συμφωνία.

Και ενώ σήμερα η Ελλάδα δηλώνει την στήριξη της στην Βόρεια Μακεδονία, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγει μια σύγκρουση και με τα Σκόπια και με τους εταίρους εάν μια νέα κυβέρνηση του VMRO επιχειρήσει να παγώσει την Συμφωνία των Πρεσπών και να κερδίσει μια απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. απλώς και μόνο επειδή ο κ. Μακρόν άλλαξε στάση η επειδή έπεισε το επιχείρημα της δημιουργίας «αναχώματος» στην ρωσική διείσδυση.