Saturday, December 29, 2018

Πόσο τυχαίες να είναι οι δηλώσεις …Περί των Ελληνοτουρκικών;

SManalysis


 29 Δεκεμβρίου 2018 Veteranos

Τυχαία να άρχισαν τις δηλώσεις κάποιοι  για τα Ελληνοτουρκικά ;  Τυχαία να πλάκωσαν τους τσαμπουκάδες κάποιοι ,όταν ακόμη και όταν πήγαν να μας «βουλιάξουν Πολεμικά εντός των ΕΧΥ» το γύρισαν στο καλαματιανό ;

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή γιατί εμείς που παρακολουθούμε απο κοντά τα γεγονότα ,δεν μας πείθουν δηλώσεις του τύπου «Ντουφεκιές στον Αέρα»

Ο Πάνος Καμμένος νυν ΥΕΘΑ έχει δώσει εντολή στα Στελέχη των ΑΝΕΛ να τεθούν  σε Εκλογικό Συναγερμό αμέσως μετά τις γιορτές και συγκεκριμένα απο τις 10 Ιανουαρίου του 2010…Ενώ ο Πάνος ζήτησε από τους Ακρίτες μόλις χθες να τον εκλέξουν Βουλευτή Έβρου!!

Σε αυτόν ακριβώς τον εκλογικό  σχεδιασμό όλα  γίνονται και  σχετίζονται και μόνο τυχαία δεν είναι ….

Οι Δηλώσεις του Ναυάρχου Αποστολάκη δεν έγιναν επειδή ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ έχει κάποιες Παραπάνω πληροφορίες για απόβαση των Τούρκων Κομάντος σε Βραχονησίδες …

Να θυμίσουμε οτι όταν το ΓΕΕΘΑ όταν αναγκάστηκε να βγάλει Ανακοινώσεις ήταν σχεδόν πάντα όπως παραδέχονται κάποιοι «κατ’ εντολή»  ή και με πίεση  της Πολιτικής Ηγεσίας !

Να θυμίσουμε την Ανακοίνωση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σχετικά με την Αποστολή  του Στρατεύματος ;

Τα περί Θερμού Επεισοδίου και της Ισοπέδωση της Βραχονησίδας για τους γνωρίζοντες είναι πάγια θέση των Γενικών Ελληνικών Επιτελείων …Αλλά  να ειπωθεί σε ενημέρωση των Στρατιωτικών  Συντακτών δεν είχε κανέναν απολύτως λόγο …Πλην ασφαλώς της διαρροής στο εσωτερικό!!!

Οι Δηλώσεις του Α/ΓΕΕΘΑ δεν συνοδεύτηκαν και από Έκτακτες ασκήσεις  της Δύναμης «ΔΕΛΤΑ» στα νησιά στόχος ,που δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτό το σκοπό …Άρα;

Ούτε οι χθεσινές δηλώσεις του Αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ  Σγουρίδη οτι  ένα θερμό Επεισόδιο θα πάει πίσω την Συμφωνία των Πρεσπών ,Έγιναν τυχαία,ούτε   η αποκάλυψη του Σγουρίδη οτι παραιτήθηκε με SMS , είναι  για σοβαρό σχολιασμό !

Το τι θα κάνει η Στρατιωτική Ηγεσία που έχει και την Ευθύνη και πως θα αντιδράσει σε Κατάληψη Εθνικού Εδάφους είναι θέμα Σχεδίων και Εισηγήσεων των  Επιτελών των  επιχειρήσεων  και δεν είναι για ενημέρωση των Στρατιωτικών Συντακτών ,που έσπευσαν να το κάνουν Σημαία !!

Εμείς Στηρίζουμε την Στρατιωτική Ηγεσία, αλλά καλό θα είναι να παραμείνουν άπαντες ,πέραν και εκτός των (Πολιτικών Παιχνιδιών )…»Όσο είναι  ακόμη στην ενέργεια «

«Ούτε βέβαια να το συνδυάσουμε με τις Επερχόμενες Κρίσεις στο Στράτευμα»

Το Χρονικό μιας παρ’ ολίγον Εθνικής Τραγωδίας με την υπογραφή της Ελλάδας

SManalysis

 Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018,

Himara

2018: Η χρονιά-σταθμός για το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα.
Όταν το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ανακάλυψε πρόσφατα το βορειοηπειρωτικό ζήτημα, κανένας αρμόδιος ή μη του υπουργείου δεν μπορούσε να φανταστεί την πολυπλοκότητα του θέματος με πολλές νομικές και εθνικές προεκτάσεις. Ο φάκελος «Βορειοηπειρωτικό» παρέμεινε επί χρόνια ξεχασμένος στα υπόγεια του υπουργείου είτε από άγνοια είτε για ιδεολογικούς λόγους, και όσοι ελάχιστοι τολμούσαν να το αναφέρουν εισέπρατταν την απαξίωση και την περιφρόνηση των «αρμοδίων».

Της Αθηνάς Κρεμμύδα*

Χαρακτηριστικές και αντιπροσωπευτικές του τρόπου αντιμετώπισης των εθνικών μας θεμάτων, είναι βεβαίως και οι επιπόλαιες και ανεύθυνες δηλώσεις του πρώην υπουργού των εξωτερικών κ. Κοτζιά ο οποίος νόμιζε ότι μετά το «Μακεδονικό» θα έλυνε και το «Αλβανικό» πριν το καλοκαίρι ώστε να κάνει ξένοιαστες διακοπές.

Όλα ξεκίνησαν την άνοιξη του 2018 όταν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων, άρχισαν υπό άκρα μυστικότητα και οι συζητήσεις με την Αλβανία. Όλοι θυμούμαστε ότι οι συναντήσεις μεταξύ των ομολόγων ελάμβαναν χώρα σε διάφορα νησιά της Ελλάδας, κεκλισμένων των θυρών, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση ή διαρροή για το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Την ίδια στιγμή τα αλβανικά ΜΜΕ από τη μία πανηγύριζαν και από την άλλη ονειρεύονταν την Άρτα και τα Γιάννενα, κυριολεκτικά ή μεταφορικά!

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά στα ανοιχτά θέματα μεταξύ των δύο χωρών συγκαταλέγονται η οριοθέτηση της ΑΟΖ, η άρση του εμπολέμου με ότι αυτό συνεπάγεται και ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας χωρίς ιδιαίτερη έμφαση στο τελευταίο, αφού είχαν την λανθασμένη αντίληψη ότι η είσοδος της Αλβανίας στην ΕΕ θα έλυνε τα πάντα ως δια μαγείας.

Οι ιδεοληψίες του υπουργείου εξωτερικών της Ελλάδας, οι λανθασμένες αντιλήψεις και η αδιαφορία όχι μόνο διέλυσαν κυριολεκτικά τον Ελληνισμό της περιοχής τα τελευταία χρόνια, αλλά επέτρεψαν και στην Αλβανία να προβεί ανενόχλητη σε μία εθνοκάθαρση του πληθυσμού της περιοχής αλλάζοντας άρδην τα ιστορικά και εθνολογικά στοιχεία που κατοχυρώνουν την ύπαρξη του Ελληνισμού στη Βόρειο Ήπειρο. Το 2018 θα παιζόταν η τελευταία πράξη του δράματος που θα σήμαινε και το τέλος του βορειοηπειρωτικού ζητήματος και για της δύο χώρες. Ελάχιστοι άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα και είχαν πρόσβαση στο υπουργείο υποστήριζαν ότι επρόκειτο για το απόλυτο ξεπούλημα ή προδοσία!

Το στίγμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας το έδωσε ο αρμόδιος επίτροπος για την διεύρυνση της ΕΕ όταν στις αρχές Ιουλίου δήλωσε ότι «εάν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας Αλβανίας, πρόκειται για αναδιάρθρωση συνόρων και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες», ανασκευάζοντας και διευκρινίζοντας λίγες ώρες αργότερα ότι αναφερόταν στα θαλάσσια σύνορα.

Η αινιγματική δήλωση του επιτρόπου Χάν, ο οποίος σαφώς και δεν αναφερόταν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, όχι μόνο άφηνε περιθώρια για διάφορες ερμηνείες αλλά ήταν και μια παραδοχή για την ύπαρξη σημαντικών εκκρεμοτήτων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας η οποίες παραμένουν από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αποτελούν ισχυρό όπλο διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα η οποία δυστυχώς δεν το εκμεταλλεύτηκε ποτέ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Αλβανία επιθυμεί διακαώς την άρση του εμπολέμου.

Ήταν πλέον φανερό ότι η ελληνική πλευρά, δια χειρός Κοτζιά, ήταν έτοιμη να υπογράψει μία συνολική συμφωνία, «λύση πακέτο», κλείνοντας όλα τα ανοιχτά θέματα μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς να εξασφαλίσει τίποτα το ουσιαστικό για τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Έτσι θα πετούσαμε στον κάλαθο των αχρήστων όλα εκείνα τα διπλωματικά όπλα που διαθέταμε για την επίλυση του βορειοηπειρωτικού ζητήματος όπως το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, την «Σύμβαση Πλαίσιο για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων» την οποία έχει υπογράψει και η Αλβανία, αλλά και το γεγονός ότι το βορειοηπειρωτικό παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η προχειρότητα με την οποία χειριζόταν η ελληνική πλευρά το «Αλβανικό» θέμα ήταν αντάξια των δηλώσεων του ιδίου του υπουργού των εξωτερικών κ. Κοτζιά.

Κλείνοντας λοιπόν το «Αλβανικό» θέμα κατ’ αυτόν τον τρόπο θα είχαμε απωλέσει και τον τελευταίο μοχλό πίεσης προς την Αλβανία να σεβαστεί ότι έχει υπογράψει από το 1914 έως σήμερα για το σεβασμό των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Τα σχέδια όμως ανατράπηκαν. Το αρνητικό κλίμα που επικράτησε μετά την συμφωνία των Πρεσπών, η παραίτηση του υπουργού εξωτερικών αλλά και οι πιέσεις που δέχτηκε το Υπουργείο από ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά το βορειοηπειρωτικό ζήτημα, πάγωσαν τις διαπραγματεύσεις κυριολεκτικά στο πάρα πέντε.

Την ίδια στιγμή το θράσος των Αλβανών ξεπερνούσε κάθε όριο. Έχοντας την υποστήριξη της Δύσης στο θέμα του Κοσσόβου αλλά και την καθοδήγηση της Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την ρητορική ανιστόρητων διεκδικήσεων και ανθελληνικής προπαγάνδας. Ταυτόχρονα συνέχισε την πολιτική συρρίκνωσης απομόνωσης και τρομοκρατίας του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού με αποκορύφωμα την εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα ανήμερα της εθνικής επετείου του ΟΧΙ και 78 χρόνια μετά και την τρίτη απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου από τον Ελληνικό Στρατό.

Το 2018 ο πανταχού γης Ελληνισμός συγκινήθηκε από τη θυσία του εθνομάρτυρα Κατσίφα και ενημερώθηκε επίσης για ένα κομμάτι της ιστορίας του που τόσα χρόνια αγνοούσε. Το αίμα του Κωνσταντίνου επισφράγισε τα δίκαια και διαχρονικά αιτήματα του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου και εξέθεσε ανεπανόρθωτα την Αλβανία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Εκτεθειμένες, βεβαίως, είναι και όλες οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες που χειρίστηκαν λανθασμένα το βορειοηπειρωτικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια.

Το ηθικόν δίδαγμα της χρονιάς που φεύγει δεν είναι άλλο παρά μόνο η αναγκαιότητα ύπαρξης σταθερής Εθνικής Πολιτικής έναντι των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ελληνισμός. Οι συγκυρίες στην διεθνή πολιτική σκηνή αλλάζουν και μας καλούν όλους να είμαστε πρωταγωνιστές στις εξελίξεις που έρχονται, απαγκιστρωμένοι πια από το δόγμα «δεν διεκδικούμε τίποτα».


ΠΓΔΜ: Βέτο από τη Βουλγαρία στην ένταξή της σε ΝΑΤΟ-ΕΕ

SManalysis


Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ με τον Προκόπη Παυλόπουλο (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Την αποδοκιμασία της στη Συμφωνία των Πρεσπών και μάλιστα με ισχυρό τρόπο εξέφρασε η Βουλγαρία, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει χώρα με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». «Ως Πρόεδρος της Βουλγαρίας δεν συμφωνώ με το όνομα ‘Βόρεια Μακεδονία’. Δεν υπάρχει τέτοια χώρα. Αυτό το όνομα δεν μπορεί να ισχύσει. Και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι υπάρχει ‘μακεδονική γλώσσα’. Αυτό είναι ό,τι το χειρότερο για τα Βαλκάνια»!



Παρόμοιες δηλώσεις σε έντονο τόνο έκανε και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, ο οποίος μάλιστα απείλησε ευθέως με βέτο κατά της ένταξης της πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

«Κύριε Ζάεφ, μην καταχραστείτε το θέμα της γλώσσας της πΓΔΜ. Αυτό μπορεί να σας κοστίσει την ένταξή σας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Δεν θα επιτρέψουμε συμβιβασμούς με την ιστορία της Βουλγαρίας, γιατί τα εδάφη της πΓΔΜ ήταν βουλγαρικά», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ έγιναν με αφορμή τον ισχυρισμό του Ζόραν Ζάεφ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών του παρέχει το… αδιαμφισβήτητο δικαίωμα αναγνώρισης τη «μακεδονικής» γλώσσας. «Τέτοια γλώσσα δεν υπάρχει και κανείς δεν μπορεί να την καθιερώσει», τόνισε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας. Link

Το σενάριο για το Αιγαίο, που τρομάζει! Ο Ιωάννης Μάζης μιλά για όλα και αναλύει

SManalysis

Από Militaire News - 29/12/2018

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Μάζης αναλύει λεπτομερώς τι συμβαίνει στην “καυτή” περιοχή της Μέσης Ανατολής με επίκεντρο την ιδιαίτερα κινητική Τουρκία. Λέει πολλά και ενδιαφέροντα, κάποια απ΄ αυτά ανησυχητικά , όπως το σενάριο για το “ουδέτερο” Αιγαίο.

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφερόμενος στην αλλαγή κλίματος μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει πρόβλημα με την Τουρκία αλλά με τον Ερντογάν. Για τον οποίο όπως είπε προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες. Κι αυτό δεν μπορεί να το κάνει για πολύ καιρό ακόμη…


Για την επέμβαση των Τούρκων στη Συρία εξηγεί γιατί η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για την Άγκυρα και τον Ερντογάν. Το δύσκολο όπως λέει δεν είναι να κάνει την εισβολή. Το πολύ δύσκολο είναι να κρατήσει όσα κατακτήσει, μόνος του και με δεδομένες τις αντιρρήσεις Ισραηλινών και Γάλλων.

“Πολλούς για πάντα δεν γίνεται να τους κοροϊδεύεις”, λέει ο κ.Μάζης σχολιάζοντας την πολιτική που προσπαθεί να ασκήσει ο Ερντογάν.

Δεν είναι καθόλου βέβαιος ότι η αποχώρηση των Αμερικανών είναι δεδομένη. Δεν αρκεί όπως εξηγεί μια απόφαση προέδρου για να γίνει. Το σύστημα διοίκησης των ΗΠΑ δεν είναι τόσο απλοϊκό όσο θέλουμε να πιστεύουμε.

Αναλύει ποιο είναι το λάθος που κάνει ο πρόεδρος Τραμπ με την απόφαση που ανακοίνωσε περί απόσυρσης των στρατευμάτων του από τη Συρία. Η οποία όπως λέει δεν πιστεύει ότι τελικά θα γίνει.

Αποδίδει την απόφαση σε “επιχειρηματική μπλόφα” του Αμερικανού προέδρου γιατί ορθολογικά όπως λέει αν επιμείνει σ΄ αυτή όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σ΄ έναν ακόμη μεγάλο πόλεμο.

Ποια είναι η πραγματική σχέση Τραμπ-Πούτιν; Και τι είναι ο Ερντογάν γι΄ αυτή τη σχέση; “Μια ανορθογραφία” , λέει ο κ.Μάζης και εξηγεί το γιατί.

Για τον κ.Ερντογάν υποστηρίζει ότι όσο υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, θα έχει πρόβλημα γιατί “δεν μπορείς να ικανοποιήσεις και τη φωτιά και το νερό”. Επισημαίνει ότι η Τουρκία έχει απομονωθεί από τις ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και από το ενεργειακό παιχνίδι που παίζεται εκεί.

Υπάρχει όμως και ένα σενάριο που τον ανησυχεί ιδιαίτερα για την Ελλάδα και το Αιγαίο, η οποία μπορεί να προέλθει μετά από μια ‘θερμή ρήξη” με την Τουρκία. Το σενάριο που μετατρέπει την περιοχή από τα Δαρδανέλια μέχρι την Κύπρο σε “ουδέτερη ζώνη”.

Χαρακτηρίζει τη δήλωση του Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη περί εξαϋλωσης “πάρα πολύ χρήσιμη, για να την ακούσουν όσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ”.

Είναι καταιγιστικός για την συμφωνία των Πρεσπών και απολύτως αρνητικός για το ενδεχόμενο να “περάσει”.

Για τη βομβιστική επίθεση στο Κολωνάκι, ο κ.Μάζης έκανε λόγο για ένα νέο είδος τρομοκρατίας που πιθανόν “επωάζεται” στην Ελλάδα. Τρομοκρατίας που έχει να κάνει με τη θρησκεία. Εξηγεί στη συνέντευξή του ποια είναι τα σημάδια που τον ανησυχούν.

Friday, December 28, 2018

Κοσοβάρος ο νέος ΥΠΕΞ της Αλβανίας

SManalysis


Δεκέμβριος 28, 2018. Echedoros

Ο Γκέντι Κάκα είναι ένας από τους πολλούς οπαδούς που ακολουθούν τη στρατηγική του Έντι Ράμα, και φέρεται ως ένα από τα εξέχοντα αλβανικά ονόματα του Κοσσυφοπεδίου που αναβαθμίζονται στην  αλβανική κυβέρνησή, γράφει αλβανικό δημοσίευμα με αφορμή την αντικατάσταση του υπουργού Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι.


Ο Γκέντι Κάκα ή Γκέντι Κακάι (Genti Caka στην Αλβανία ή Gent Cakaj στο Κόσοβο -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα) είχε διορισθεί τον Ιούλιο του 2018 επικεφαλής των διαπραγματεύσεων  για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Αρχικά ήταν σύμβουλος του πρωθυπουργού για την εξωτερική πολιτική και συγκεκριμένα για τις υποθέσεις της ΕΕ.


Στο δεύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο Έντι Ράμα τον διόρισε  αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών.


Και σήμερα διορίσθηκε ως επικεφαλής σε ένα από τα σημαντικότερα υπουργεία της κυβέρνησης ‘Ράμα 3’, αντικαθιστώντας τον Ντιτμίρ Μπουσάτι, γράφει η αλβανική Syri.net.

Thursday, December 27, 2018

Γιατί ο Ράμα τραβάει το σχοινί

SManalysis

rama_arthro

Παναγιώτης Σαββίδης
26/12/2018, PROTO THEMA

Η Αθήνα έχει αντιληφθεί πλέον ότι τα Τίρανα επιθυμούν να ξεριζώσουν τον ελληνικό πληθυσμό της παραθαλάσσιας

περιοχής, αποστερώντας τον από τις περιουσίες του - Το μήνυμα του Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής και η στάση της κυβέρνησης
Πολυτελή τουριστικά συγκροτήματα και resorts δίπλα στο κύμα, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και στο βάθος... βελούδινη εθνοκάθαρση κατά της ελληνικής πλειοψηφίας της παραθαλάσσιας περιοχής που τα Τίρανα φιλοδοξούν να μετατρέψουν σe Αλβανική Ριβιέρα.

Στην παραλιακή περιοχή της Χειμάρρας, από τους Δρυμάδες έως τη Νίβιτσα νότια, οι εκτάσεις-φιλέτα (υπολογίζονται σε 13.630.000 τ.μ.) των ομογενών που περνούν αυθαίρετα στην κατοχή του υπουργείου Τουρισμού, με την πρόσφατη απόφαση του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ράμα, που τις τελευταίες μέρες έρχεται αντιμέτωπη με έντονες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις φοιτητών σε όλη τη χώρα, αποσκοπούν όχι μόνο στην αρπαγή και λεηλασία των ελληνικών περιουσιών, αλλά ουσιαστικά στην εκδίωξη των ομογενών από τις πατρογονικές εστίες τους, στην απουσία οικονομικών πόρων για τον βιοπορισμό τους και τελικά στον αποικισμό της περιοχής-φιλέτο από Αλβανούς ακόμη και από το Κόσοβο και τα Σκόπια.

Συνολικά, 13.630 στρέμματα ιδιοκτησίας ομογενών ή της ορθόδοξης Εκκλησίας περνούν στο αλβανικό υπουργείο Τουρισμού, το οποίο έχει δικαίωμα να τα εκχωρήσει προς αξιοποίηση σε μεγαλοεργολάβους ακόμη και έναντι... ενός ευρώ! Συγκεκριμένα, 2.940 στρέμματα στην περιοχή της Χειμάρρας (Δρυμάδες, Χειμάρρα, Παλέρμο) και 10.690 στρέμματα στην περιοχή του Λούκοβου. Να σημειωθεί ότι στον παραθαλάσσιο οικισμό Μπόρσι του Δήμου Χειμάρρας, ο μοναδικός που δεν κατοικείται από ομογενείς αλλά από Τούρκους, δεν κρατικοποιείται ούτε ένα τετραγωνικό γης.

Για πρώτη φορά φαίνεται ότι υπάρχει πλήρης σύμπνοια της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα απέναντι στις αλβανικές μεθοδεύσεις στην περιοχή της Χειμάρρας. Η Αθήνα έχει διαμηνύσει στα Τίρανα πως θα παγώσει όλες τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, αναστέλλοντας και τις διαδικασίες ένταξης στην Ε.Ε., ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επαναφοράς του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα) για Αλβανούς πολίτες, κάτι που θεωρείται πως θα πονέσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση Ράμα.

To «Green Coast» είναι το πρώτο τουριστικό χωριό που ξεκίνησε να χτίζεται στην περιοχή-φιλέτο των Δρυμάδων στη Χειμάρρα. Εκτείνεται σε 185.000 τ.μ. που αν και ανήκε σε ομογενείς πέρασε στα χέρια μεγαλοεργολάβων με την έγκριση της κυβέρνησης Ράμα και του ελεγχόμενου δημάρχου Γκόρου

Η Αθήνα έχει αντιληφθεί πλέον πως τα Τίρανα επιθυμούν να ξεριζώσουν τον ελληνικό πληθυσμό της παραθαλάσσιας περιοχής, αποστερώντας τον από τις περιουσίες του και δημιουργώντας δυσκολίες στον βιοπορισμό του. Ηδη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος έχει ενημερώσει με γραπτές επιστολές την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Γιοχάνες Χαν, επισημαίνοντας ότι η Αλβανία παραβιάζει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ελληνική μειονότητα σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία και ζητώντας να ληφθούν μέτρα από την Ε.Ε.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επίσης ενημέρωσε γραπτώς τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο, ενώ κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους βορειοηπειρωτικών φορέων τούς ανακοίνωσε ότι στις αρχές του νέου χρόνου θα επισκεφθεί τη Χειμάρρα προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα για τις αλβανικές μεθοδεύσεις.

Παράλληλα η Αθήνα σκοπεύει να ασχοληθεί με ομογενείς που συνεργάζονται με τις αλβανικές αρχές στα σχέδιά τους κατά της μειονότητας. Η αρχή έγινε πέρυσι με την αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας από τον δήμαρχο Χειμάρρας Γιώργο Γκόρο και δρομολογείται ανάλογη αντιμετώπιση και για στενούς του συνεργάτες ελληνικής καταγωγής.
rama_resort_mesa
Ξεφυτρώνουν resorts

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αλβανικών εφημερίδων, στην παραθαλάσσια περιοχή της Χειμάρρας και σε εκτάσεις που έχουν ήδη καταπατηθεί η Εθνική Υπηρεσία Πολεοδομίας έχει δώσει το ΟΚ για την κατασκευή δέκα μεγαλεπήβολων τουριστικών συγκροτημάτων από εταιρείες που διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση Ράμα.

Πρόκειται για τα περιβόητα «τουριστικά χωριά» έκτασης 7.000-10.000 στρεμμάτων με 300 διώροφες μεζονέτες, 140 τ.μ. η καθεμία, που στόχο δεν έχουν μόνο την καλοκαιρινή αναψυχή εύπορων γόνων των Τιράνων, αλλά ουσιαστικά την ανατροπή του δημογραφικού status quo στην περιοχή-φιλέτο. Εκτιμάται πως όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή των υπερσύγχρονων συγκροτημάτων θα μπορούν να εγκατασταθούν και μόνιμα 14.000 νέοι κάτοικοι, Αλβανοί από άλλες περιοχές της χώρας ή και το Κόσοβο, ανατρέποντας τη σημερινή πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού.

Στο χωριό Παλάσα, στη φάση ολοκλήρωσής του είναι το συγκρότημα «Green Coast» της εταιρείας ομίλου Balfin, που από το 2016 αξιολογήθηκε ως στρατηγικός επενδυτής με απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης. Το συγκρότημα εκτείνεται σε 185.000 τ.μ. Αν και από την πρώτη στιγμή υπήρξαν καταγγελίες για παράνομη υφαρπαγή της έκτασης, το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης συνεχίζει να καλύπτει τις αυθαίρετες ενέργειες της εταιρείας, η οποία ξεκίνησε ήδη να πουλάει... βίλες δίπλα στη θάλασσα με μότο «Ζήστε τη φαντασία σας με σπίτι στη Μεσόγειο». Αλλη χαρακτηριστική περίπτωση αυθαιρεσίας είναι αυτή της εταιρείας Edil Al-It Shpk, που καταπάτησε αυθαίρετα έκταση 40.000 τ.μ. στην περιοχή Περίβολος των Δρυμάδων, αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον και κατεδαφίζοντας τέσσερις κατοικίες ομογενών.

Το αυτοδιοίκητο

Η Χειμάρρα δεν αναγνώρισε την οθωμανική κατοχή και εξουσία διατηρώντας σημαντικά προνόμια που παραχώρησε στην περιοχή ο σουλτάνος Βαγιαζήτ τον 15ο αιώνα προκειμένου να έχει ήσυχο το κεφάλι του από τις συνεχείς εξεγέρσεις των ατίθασων Χειμαρριωτών: απαλλαγή από φορολογία και στράτευση, δικαίωμα αυτοδιοίκησης, απονομή δικαιοσύνης κ.ά. αναγνωρίζοντας μόνο την κυριαρχία του σουλτάνου. Αυτό το ιδιόμορφο καθεστώς η Χειμάρρα το διατήρησε έως το 1912, το τέλος της Τουρκοκρατίας και την ένταξή της στο αλβανικό κράτος, παρά την αντίθεση και τους αγώνες του ελληνικού πληθυσμού της.

Εξαιτίας της απουσίας της οθωμανικής διοίκησης στην περιοχή δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία πριν από τον 19ο αιώνα. Η πρώτη σοβαρή καταγραφή της περιουσίας των Ελλήνων στην περιοχή θα πραγματοποιηθεί την περίοδο 1946-1952 και μετά την επικράτηση του κομμουνιστικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα, στο πλαίσιο της περιβόητης Αγροτικής Μεταρρύθμισης (Reforma Agrare). Σύμφωνα με εκείνη την καταγραφή, η ιδιοκτησία των ομογενών τεκμηριώθηκε σχεδόν κατά 90% και σήμερα αποτελεί αξιόπιστο δεδομένο.

«Εκείνη η καταγραφή είναι αρχειοθετημένη στο δημαρχείο της Χειμάρρας, στην Περιφέρεια Αυλώνα και στα κεντρικά αρχεία του κράτους στα Τίρανα. Από την καταγραφή προκύπτει ότι όλοι οι τότε ιδιοκτήτες -και στα επτά χωριά της Χειμάρρας- είναι γηγενείς Ελληνες κάτοικοι. Δεν υπάρχει κανένας ξένος παλιός ιδιοκτήτης. Τα ονόματα των ιδιοκτητών που εμφανίζονται σε αυτή την καταγραφή ταυτίζονται κατά 100% με το ληξιαρχείο. Αυτοί λοιπόν είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της γης στη Χειμάρρα και οι ίδιοι ή οι απόγονοί τους είναι αποκλειστικά δικαιούχοι», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Χειμαρριωτών της Αθήνας Σπύρος Κούτουλας.

Εως το 1963 όλες οι περιουσίες των ομογενών πέρασαν στη δικαιοδοσία των συνεταιρισμών του κομμουνιστικού καθεστώτος, που το καταστατικό τους όριζε πως «σε περίπτωση διάλυσής του ο κάθε ιδιοκτήτης θα λάμβανε την έκταση που παρέδωσε». Μετά την πτώση του κομμουνισμού στην Αλβανία και με τον νόμο 7501 του 1991 «Περί γεωργικής γης», οι περιουσίες δεν αποδόθηκαν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, αλλά τους διανεμήθηκαν αγροτεμάχια γης. Οι ομογενείς αρνήθηκαν να αποδεχθούν τη ρύθμιση του νόμου, ζητώντας να τους αποδοθεί η περιουσία που τους ανήκε πριν από την επιβολή του κομμουνιστικού καθεστώτος, με το θέμα να εκκρεμεί από τότε.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία προσπάθεια επανάληψης όσων πέτυχαν τα Τίρανα νοτιότερα τα προηγούμενα χρόνια, και συγκεκριμένα στην περιοχή των Αγίων Σαράντα, όπου οι ομογενείς είναι πλέον μειοψηφία. «Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες συντελείται μια μεθοδική και όχι τόσο εμφανής εθνοκάθαρση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο εποικισμός στην παραλιακή ζώνη των Αγίων Σαράντα, απέναντι από την Κέρκυρα. όπου το κράτος φαινομενικά καταπολεμούσε την αυθαίρετη δόμηση αλλά από την άλλη διευκόλυνε τους καταπατητές», λέει από την πλευρά του ο κ. Λεωνίδας Παππάς, πρώην πρόεδρος της οργάνωσης «Ομόνοια».

Η απόφαση-πρόκληση του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, σύμφωνα με την οποία 13.630.000 τ.μ. γης που ανήκει σε ομογενείς της Χειμάρρας περνούν προς αξιοποίηση στη δικαιοδοσία του υπουργείου Τουρισμού
Τι επιδιώκει ο Ράμα

Το τι επιδιώκει ο Ράμα στην περιοχή-φιλέτο της Χειμάρρας το περιέγραψε πριν από περίπου έναν χρόνο ο διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου των Τιράνων Ρομέο Χαντζάρι με άρθρο του στην εφημερίδα «Panorama», μιλώντας ευθέως για όσα όλοι γνωρίζουμε, αλλά λίγοι τολμούν δημόσια να υποστηρίξουν σε μια χώρα που χρειάζεται πολύ δρόμο ακόμη για να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά στάνταρ. «Τι είναι η Χειμάρρα για την εξουσία και τη μαφία των οικοπέδων και των ναρκωτικών;

Γι’ αυτούς είναι ένα μεγάλο ανεκμετάλλευτο οικόπεδο που πρέπει να απαλλαχθεί από τους Χειμαρριώτες. Γι’ αυτό έχει επιστρατευθεί η εξουσία κατά των Χειμαρριωτών, οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια της Ιστορίας τους δεν χρειάστηκαν ούτε υποθηκοφυλακεία, ούτε τίτλους ιδιοκτησίας για τα αιώνια σπίτια τους. Η εξουσία έχει λαχταρήσει να αποκτήσει τα εδάφη της Χειμάρρας χαρακτηρίζοντάς τα  άγονη γη προκειμένου να εγκαταλειφθούν από τους Χειμαρριώτες».

Προγραμματίζονται διαμαρτυρίες στα Τίρανα κατά της κυβέρνησης

SManalysis


Δεκέμβριος 26, 2018. Echedoros

Με το σύνθημα «κάτω από μία σημαία», οι Αλβανοί της Διασποράς προανήγγειλαν για τις τελευταίες ημέρες του έτους,  πορεία διαμαρτυρίας στα Τίρανα κατά της κυβέρνησης, της εγκληματικότητας, της διαφθοράς και της κυβερνητικής αλαζονείας, όπως αναφέρει η οργάνωση των Τιράνων  ‘Ερυθρόμαυρη Συμμαχία»/ «Aleanca Kuqezi».


Οι πορείες διαμαρτυριών έχουν προγραμματισθεί να γίνουν στην κεντρική Λεωφόρο "των Μαρτύρων του Έθνους"/«DESHMORËT E KOMBIT», στις 29, 29, και 30 Ιανουαρίου στις 14:00.

Tuesday, December 25, 2018

Σαν Σήμερα: 1995 η Τουρκία “στήνει” την παγίδα των Ιμίων

SManalysis
Image result for ιμίων το 1996
Από Militaire News - 25/12/2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 25 Δεκεμβρίου




274…. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αυρηλιανός αφιερώνει ένα ναό στο θεό Ήλιο, την ημέρα που οι Ρωμαίοι γιορτάζουν τη χειμερινή ισημερία και την αναγέννηση του ήλιου.

336…. Γιορτάζονται για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα στη Ρώμη.

376…. Καθιερώνεται στο ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζαντινής) ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου.

390…. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μέγας Θεοδόσιος παραδέχεται την ενοχή του σε διάπραξη μαζικών φόνων στη Θεσσαλονίκη και προβαίνει σε δημόσια απολογία, ενώπιον του αρχιεπισκόπου Μεδιολάνων Αμβροσίου.

800…. Ο πάπας Λέων ΙΙΙ στέφει αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον Καρλομάγνο.

820…. Δολοφονείται ο αυτοκράτορας Λέων Ε’ εντός του Ιερού Ναού των Ανακτόρων. Στο θρόνο ανέρχεται ο Μιχαήλ Β’ Τραυλός.

876…. Ο βυζαντινός διοικητής του Υδρούντος (Otranto) αποσπά το Μπάρι από τους Φράγκους και το καθιστά προπύργιο της εξόρμησης των βυζαντινών στη νότια Ιταλία.

1000…. Ιδρύεται το Βασίλειο της Ουγγαρίας από τον Στέφανο Α’.

1059…. Ο αυτοκράτορας Ισαάκιος Α’ Κομνηνός παραιτείται από τον βυζαντινό θρόνο και τον διαδέχεται ο Κωνσταντίνος Ι’ Δούκας.

1066…. Ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας.

1100…. Ο Βαλδουίνος Α’ στέφεται στη Βασιλική της Γεννήσεως βασιλιάς της Ιερουσαλήμ.

1223…. Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης φτιάχνει την πρώτη σκηνή της Γέννησης (Φάτνη).

1261…. Ο 11χρονος βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης Δ’ Λάσκαρης καθαιρείται και τυφλώνεται με διαταγή του συναυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου.

1734…. Το Ορατόριο των Χριστουγέννων του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στον Άγιο Θωμά της Λειψίας.

1741…. Ο σουηδός αστρονόμος Άντερς Κέλσιους εισάγει την εκατονταβάθμια κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας, που έκτοτε φέρει το επώνυμό του.

1818…. Το τραγούδι του Φραντς Γιόζεφ Γκρούμπερ Silent Night (Άγια Νύχτα) παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Ναό του Αγίου Νικολάου στο Όμπερνσντορφ της Αυστρίας.

1822…. Οι υπερασπιστές του Μεσολογγίου, υπό τον Μ. Μαυροκορδάτο, αποκρούουν με επιτυχία μεγάλη επίθεση 20.000 περίπου τούρκων, υπό τον Ομέρ Βρυώνη.

1832…. Ο πρώτος προφήτης της Εκκλησίας των Μορμόνων, Τζόζεφ Σμιθ, προλέγει τον Αμερικανικό Εμφύλιο (1861).

1911…. Με ελληνικό βασιλικό διάταγμα ορίζεται ότι οι αρεοπαγίτες θα φέρουν τήβεννο, όταν βρίσκονται στην έδρα.

1926…. Ο Χιροχίτο ανεβαίνει στο «θρόνο του παγονιού». Θα παραμείνει αυτοκράτορας της Ιαπωνίας ως το θάνατό του το 1989.

1932…. Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7,6 Ρίχτερ συγκλονίζει την περιοχή Τσάνγκμα της Κίνας και προκαλεί το θάνατο 70.000 ανθρώπων.

1938…. Η Βίβιαν Λι περνάει από οντισιόν και επιλέγεται από το σκηνοθέτη Ντέιβιντ Σέλτζνικ για το ρόλο της Σκάρλετ Ο’ Χάρα στο «Όσα παίρνει ο Άνεμος».

1941…. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η βρετανική φρουρά στο Χονγκ Κονγκ παραδίδεται στους Ιάπωνες.

1947…. Ο «Δημοκρατικός Στρατός» επιτίθεται και καταλαμβάνει την Κόνιτσα.

1973…. Καταρρέει το APRANET (πρώιμο Ίντερνετ) από ιό.

1979…. Η Σοβιετική Ένωση εισβάλλει στο Αφγανιστάν για να υποστηρίξει το μαρξιστικό καθεστώς της χώρας.

…. Την ίδια μέρα η Αίγυπτος αρχίζει ευρείας κλίμακας εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της περίφημης Σφίγγας.

1989…. Ο πρώην δικτάτορας της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου και η γυναίκα του Έλενα, καταδικάζονται σε θάνατο από στρατοδικείο και εκτελούνται για γενοκτονία.

1991…. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραιτείται από πρόεδρος της ΕΣΣΔ, μετά την απόφαση 11 Δημοκρατιών να σχηματίσουν Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ).

1995…. Κρίση των Ιμίων: Το τουρκικό φορτηγό πλοίο Φιγκέν Ακάτ προσαράζει σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο πλοίαρχός του αρνείται βοήθεια από το Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές της χώρας του.

Σαν σήμερα το 4 π.Χ., σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός (το έτος 0, σύμφωνα με τον Διονύσιο τον Μικρό), το 1642 ο αγγλοεβραίος φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος, Άιζαακ Νιούτον, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Ισαάκ Νεύτων, το 1821 η ιδρύτρια του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, Κλάρα Μπάρτον, το 1870 η πολωνοαμερικανίδα επιχειρηματίας Έλενα Ρουμπινστάιν, ιδρύτρια της ομώνυμης εταιρείας καλλυντικών, το 1878 ο ελβετοαμερικανός οδηγός αγώνων ταχύτητας και ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας, Λουίς Σεβρολέτ, το 1887 ο αμερικανός μεγαλοξενοδόχος, Κόνραντ Χίλτον, που έδωσε το επώνυμό του στη γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων, το 1899 ο αμερικανός ηθοποιός, Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ, το 1918 ο στρατιωτικός πρόεδρος της Αιγύπτου Ανουάρ Ελ Σαντάτ, το 1943 η πολωνή ηθοποιός, Χάνα Σιγκούλα, το 1954 η σκοτσέζα τραγουδίστρια, Άνι Λένοξ, μέλος του συγκροτήματος «Eurythmics» και το 1955 ο συνθέτης, Σταμάτης Κραουνάκης.

Την ίδια μέρα το 1973 πέθανε ο τούρκος στρατηγός και πολιτικός, Ισμέτ Ινονού, (Μουσταφά Ισμέτ Πασά), ο οποίος το 1938 διαδέχτηκε στην προεδρία της Τουρκίας τον Κεμάλ Ατατούρκ, το 1977 ο άγγλος ηθοποιός, Τσάρλι Τσάπλιν, (Σαρλό), το 1983 ο ισπανός σουρεαλιστής ζωγράφος, Χουάν Μιρό, το 1995 ο ιταλοαμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής, Ντιν Μάρτιν, το 2006 ο αμερικανός τραγουδοποιός, Τζέιμς Μπράουν, ο επονομαζόμενος και «Νονός της Σόουλ» και το 2008 η αμερικανίδα τραγουδίστρια, χορεύτρια και ηθοποιός, Έρθα Κιτ.

Monday, December 24, 2018

Αλβανία: «Μυστικό σχέδιο» της αστυνομίας σε όλες τις εισόδους της χώρας

SManalysis


Δεκέμβριος 24, 2018. Echedoros

Τίρανα.


Αλβανοί πράκτορες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αναπτύχθηκαν σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας για τον έλεγχο των εισερχομένων που έχουν χαρακτηρισθεί ως εξτρεμιστές ή έχουν οργανωθεί σε ισλαμικές ριζοσπαστικές ομάδες, αναφέρει αλβανικό δημοσίευμα.


Πράκτορες έχουν αποσταλεί σε όλα τα σημεία διέλευσης του εδάφους, στους λιμένες και στο αεροδρόμιο Ρίνας.


Το σχέδιο αυτό εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα λόγω της επιστροφής χιλιάδων μεταναστών για τις γιορτές του τέλους της χρονιάς, αλλά, όπως σημειώνει η ‘Shqiptarja.com.' , δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης και διασποράς των πρακτόρων στα συνοριακά σημεία της χώρας.


Ωστόσο, πηγές της κρατικής αστυνομίας, αναφέρουν ότι οι πράκτορες της αντιτρομοκρατικής έχουν καταλόγους προσώπων, τόσο Αλβανών όσο και ξένων που έχουν χαρακτηρισθεί ως εξτρεμιστές και τις ημέρες αυτές λόγω της μεγάλης εισροής μεταναστών προσπαθούν να εισέλθουν στην Αλβανία.


Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κινητοποίηση των Αλβανών πρακτόρων έγινε μετά τη σύλληψη και απομάκρυνση δύο Ιρανών που δήλωσαν ότι είναι δημοσιογράφοι μετά την απέλαση του πρέσβη του Ιράν και ενός Ιρανού ακολούθου από την Αλβανία.

Sunday, December 23, 2018

‘We’ll crush them!’ Greece threatens NATO ally Turkey over Aegean islets

SManalysis
‘We’ll crush them!’ Greece threatens NATO ally Turkey over Aegean islets

Edited time: 22 Dec, 2018 12:07

‘We’ll crush them!’ Greece threatens NATO ally Turkey over Aegean islets
Greek infantrymen parade in Athens © AFP / Sakis Mitrolidis

Greece’s top military brass have fired off a set of unusually stern warnings to Turkey, threatening to crush its troops if they dare to land on any disputed islet in the Aegean Sea – but Ankara didn’t mince its words either.
Reacting to violations of Greek airspace by Turkish jets over the Aegean, Defense Minister Panos Kammenos warned that Ankara would pay a price. “If they make the slightest move, we will crush them,” Kammenos threatened. Athens wants peace and harmony, he said, but it won’t “concede a single centimeter” of its land.

Read more
© Reuters / Michalis KaragiannisCash-strapped Greece calls on citizens to fund battleships
The minister was visiting a military outpost on the small Aegean island of Leros, so the bellicose rhetoric could be explained by his desire to raise the troops’ morale. But it was also echoed by Admiral Evangelos Apostolakis, chief of the Hellenic General Staff.

“If the Turks land on a rocky islet, we will raze it to the ground. That is a red line that is espoused by the government,” Apostolakis declared. He suggested that a military confrontation with Turkey is a possibility, but said “along with the US and the European Union, we want to ensure that the Turks do not reach that point.”

It comes after Greece’s military said that a pair of Turkish F-16s made a flyover of the island of Kastelorizo in the eastern Aegean on Thursday, minutes after a helicopter carrying Greek Defense Minister Panos Kammenos traveled through the area en route to Athens.

Turkey, however, will not allow “any fait accompli in the Aegean and the Mediterranean,” according to Gen. Hulusi Akar, chief of its General Staff. There is no way that Turkey will back down “from the rights of our country and our people,” he said.

Despite formally being NATO allies, Greece and Turkey share an uneasy history. The modern-day Turkish Republic was founded after a bloody war with Greece and Western powers back in 1923.

Hostility between Athens and Ankara persisted throughout several decades, reaching its peak during the Cyprus Crisis, which almost erupted into full-scale war after Turkish troops invaded the north of the island in 1974.