Friday, January 31, 2020

Ο Τραμπ προωθεί σχέδιο για Βελιγράδι- Πρίστινα, παρόμοιο με το Ισραήλ- Παλαιστίνης

SManalysis


Ιανουάριος 31, 2020. 

 Το σχέδιο της Μέσης Ανατολής που παρουσιάστηκε πρόσφατα στον Λευκό Οίκο έχει πολλά κοινά σημεία με αυτά που σχεδιάζονται για τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, γράφει ο Μπόρισλαβ Κασάνσκι στην «Ρεπούμπλικα» του Βελιγραδίου.



Σύμφωνα με την Σερβική Τηλεόραση που επικαλείται πηγές από διπλωματικούς κύκλους, το σχέδιο για την επίλυση της διαμάχης πολλών δεκαετιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχει συνταχθεί από τους ίδιους ανθρώπους που σχεδίασαν τις κατευθύνσεις της αμερικανικής στρατηγικής για την επίλυση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, την οποία εφαρμόζει σήμερα ο  ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου, Ρίτσαρντ Γκρένελ.


Οι Αμερικανοί έχουν στείλει τον Γκρένελ για να καταργήσει την φορολόγηση των σερβικών προϊόντων και να ενώσει τη Σερβία με το βόρειο Κοσσυφοπέδιο.



Υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο συμφωνιών, τα οποία συνοψίζονται:


Ισραήλ - Παλαιστίνη


1.Επαναπροσδιορισμός των συνόρων – Οι Παλαιστίνιοι κερδίζουν την υπόσταση κράτους

2. Παλαιστινιακή πρωτεύουσα Ανατολική Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ για το  Ισραήλ

3. Το Ισραήλ διατηρεί τους οικισμούς του στη Δυτική Όχθη

4. Η τρέχουσα κατάσταση των ιερών χώρων θα παραμείνει αμετάβλητη

5. Δεν θα επιτρέπεται στους Εβραίους να αγοράζουν σπίτια των Αράβων και αντίστροφα

6. Η συμφωνία θα υποστηριχθεί οικονομικά από δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως από τις ΗΠΑ

7. Τα σύνορα μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ θα είναι ανοιχτά για την κυκλοφορία των πολιτών και των αγαθών, θα κατασκευαστεί μια σήραγγα που θα συνδέει τη Δυτική Όχθη με τη Λωρίδα της Γάζας.


Βελιγράδι - Πρίστινα


1.Νέα σύνορα - Στη Σερβία παραμένει το βόρειο Κοσσυφοπέδιο

2. Η Μιτρόβιτσα  γίνεται «ένα είδος Ιερουσαλήμ», χωρισμένη μεταξύ Αλβανών και Σέρβων, ή θα λάβει ειδικό καθεστώς


3. Η Σερβία διατηρεί δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπως και το Ισραήλ στους οικισμούς της Δυτικής Όχθης




4. Ειδική προστασία και ειδικό καθεστώς για τους ιερούς τόπους της Σερβίας που βρίσκονται εκτός του βορείου Κοσσυφοπεδίου.


5. Οι Αλβανοί δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν σέρβικα σπίτια και αντίστροφα


6. Η οικονομική δέσμη, ειδικά για το σημερινό βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, κυρίως για την κατασκευή υποδομών και εγκαταστάσεων παραγωγής. Για να συγκεντρωθούν χρήματα, θα πραγματοποιηθεί διεθνές συνέδριο, οι ΗΠΑ θα φέρουν νέους επενδυτές στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο


7. Τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας (βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου) θα είναι ανοικτά για τη μετακίνηση πολιτών και αγαθών χωρίς καθυστερήσεις, όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.



Thursday, January 30, 2020

Η Ρωσία ανατρέπει ισορροπίες στα Βαλκάνια: Εξοπλίζει τις σέρβικες ΕΔ

SManalysis


Η Μόσχα τα δίνει όλα στην Σερβία, η οποία αποτελεί την μοναδική χώρα που είναι αληθινός σύμμαχος των Ρώσων σε Βαλκάνια και ΕΕ.
Τα σχέδια του Κρεμλίνου είναι ποικίλα και αφορούν κυρίως τον εξοπλισμό των σερβικών ενόπλων δυνάμεων με στρατιωτικό υλικό αιχμής έναντι των απειλών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους. Την περασμένη εβδομάδα τα πρώτα ρωσικά συστήματα πυραυλικής άμυνας Pantsir-S1 μεταφέρθηκαν στη Σερβία και παραδόθηκαν στο σερβικό ΥΠΑΜ.

Σύμφωνα με τη ρωσο-σερβική σύμβαση, το Βελιγράδι θα παραλάβει μια πυροβολαρχία των έξι συστοιχιών. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια των ασκήσεων «Σλαβική ασπίδα -2020» ο σερβικός στρατός θα εξασκηθεί επισταμένα στην λειτουργία αυτού του νέου αντιαεροπορικού συστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Σερβία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικών όπλων στην Ευρώπη. Ωστόσο, εκτός από τις προμήθειες που προβλέπονται από τις συμβάσεις αυτές, η Ρωσία "εξοπλίζει" το Βελιγράδι και με δωρεάν υλικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βαλκάνια 20.01.2020 - 23:09198
Ηχούν ''σειρήνες'' από την Μόσχα: ''Προ των πυλών η «Μ. Αλβανία»''
Για παράδειγμα, έξι μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και δέκα τεθωρακισμένα οχήματα BRDM-2MS παραχωρήθηκαν δωρεάν στο σερβικό στρατό, ενώ στο μέλλον, προγραμματίζεται η παράδοση εκσυγχρονισμένων αρμάτων μάχης T-72. Αλλά γιατί η Ρωσία χρειάζεται να το κάνει αυτό;

Μοναδικός σύμμαχος της Μόσχας στην ΕΕ η Σερβία
Είναι γεγονός ότι, εκτός από τη Σερβία, η Ρωσία δεν έχει απολύτως κανέναν σύμμαχο στην Ευρώπη. Επομένως, η διατήρηση της ρωσικής επιρροής στη χώρα αυτή και η αποτροπή της εισόδου της στο ΝΑΤΟ, αποτελεί σημαντικό καθήκον της Μόσχας, αλλιώς τα πράγματα θα γίνουν πολύ σκούρα.

Με τη σειρά της, η προμήθεια όπλων στους "αδελφούς Σλάβους" (όπως τους ονομάζουν οι Ρώσοι), ειδικά μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας, είναι η μοναδική διέξοδος για τον σερβικό στρατό και το πρόβλημα του εκσυγχρονισμού του.

“Το Βελιγράδι είναι στην ευχάριστη θέση να συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία. Οι Σέρβοι θαυμάζουν τα όπλα μας και δεν κρύβουν το γεγονός ότι θέλουν επίσης να αποκτήσουν τα συστήματα αεράμυνας S-400 Triumph.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρίτσαρντ Γκρένελ
Βαλκάνια 25.01.2020
Σερβία: Απεσταλμένος των ΗΠΑ πρότεινε την ανταλλαγή περιοχών με το Κόσοβο

Ηχούν ''σειρήνες'' από την Μόσχα: ''Προ των πυλών η «Μ. Αλβανία»''


Τα πυραυλικά συστήματα αυτού του τύπου, είναι ακριβά και η ίδια η συμφωνία είναι ήδη περισσότερο σε πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο, η αποστολή των συστημάτων Pantsir-S1, αποτελεί προάγγελο της νέας "πολυπόθητης σύμβασης” για τους S-400. Εξάλλου, αυτά τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας (Pantsir-S1) χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των S-400 Triumphs", καταλήγει Ρώσος αμυντικός αναλυτής.

Εμείς όμως θα πάμε παραπέρα και θα αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, οι Σέρβοι θα αγοράσουν (εφόσον όλα πάνε καλά) τους S-400 και μάλιστα σε πολύ χαμηλή τιμή, για έναν και μοναδικό λόγο.

Αυτόν της αναζήτησης από την Ρωσία, μιας στρατιωτικής βάσης σε Σερβία ή στο σερβικό κομμάτι της Βοσνίας, για να στοχοποιηθούν άμεσα οι αμερικανικές δυνάμεις και οι βάσεις τους στην Ευρώπη, από ρωσικούς πυραύλους Iskander, οι οποίοι θα έχουν απροσδιόριστο βεληνεκές μάχης.

Πιθανώς, το MEGA-συμβόλαιο για την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων, να αφορά βέβαια και το κομμάτι της αντιμετώπισης του «καλπάζοντα» αλβανικού εθνικισμού, που ετοιμάζεται κάποια στιγμή, να βάλει μπουρλότο στα Βαλκάνια σε συνεργασία με την Τουρκία βέβαια. Pentapostagma

France Sends Warships in Support of Greece Against Turkish Aggression

SManalysis

By Tasos Kokkinidis -Jan 30, 2020
Greek Reporter


The Charles De Gaulle aircraft carrier will make a port call in Cyprus
France is sending warships in the eastern Mediterranean for joint drills with Greek and Cypriot vessels as President Emmanuel Macron on Wednesday condemned Turkey of exacerbating regional tensions.

Macron pledged, after holding talks in Paris with Greek PM Kyriakos Mitsotakis, that France would step up its strategic bond and announced an agreement between the French and Greek defense ministries. “We are talking about an industrial cooperation and joint exercises at sea and on land. We would also like other bordering countries to be involved.”

He condemned Turkey for signing the agreement with Libya on the delineation of maritime zones and interfering in the civil war in the country.

“France supports Greece and Cyprus in terms of respect for their sovereign rights, condemning Turkey’s challenge of these. We repeated our concerns and condemned unequivocally the Turkey-Libya agreement,” he said.

Mitsotakis welcomed a decision by France to dispatch war frigates to the eastern Mediterranean describing the vessels as “guarantors of peace”. He added that “Greece and France are pursuing a new framework of strategic defense.”

France has begun to offer palpable backing at sea in the Mediterranean, beginning with joint military manoeuvres south of the island of Crete.


French Navy helicopter carrier “Dixmude” docked at Piraeus
Also, French Navy helicopter carrier “Dixmude” has already docked at Piraeus port and is scheduled to participate in the “Alexander the Great-2020” joint drill with Greek and American warships in the Gulf of Magnesia, off the city of Volos in central Greece.

It is the first time that France sends such a huge and powerful vessel for multinational military exercises hosted by the Hellenic Navy.

French Ambassador to Cyprus Isabelle Dumont confirmed that the Charles De Gaulle aircraft carrier, the flagship of the French Navy, will make a port visit late next month to Limassol, the only port the boat will visit during its mission in the Eastern Mediterranean.

Wednesday, January 29, 2020

Οι δέκα πλέον καταζητούμενοι Αλβανοί στη Μεγάλη Βρετανία : Δολοφόνοι, λιποτάκτες, διακινητές Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

SManalysis



Ιανουάριος 29, 2020. Echedoros

Για ακόμη μια φορά το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε την ανησυχία του για τους Αλβανούς, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Η εφημερίδα Sunday Express  έχει κάνει ένα ρεπορτάζ για τους 10 πλέον καταζητούμενους Αλβανούς στο Ηνωμένο Βασίλειο.




Στον κατάλογο αυτό οι καταζητούμενοι Αλβανοί είναι δολοφόνοι, λιποτάκτες του αλβανικού στρατού και διακινητές ναρκωτικών και ‘προστάτες’ γυναικών στην πορνεία, γράφει η εφημερίδα.


Ο κατάλογος των 10 καταζητούμενων Αλβανών:


1 -  Αντμίρ Ντεκόβι -Admir Dekovi, 42 ετών καταζητείται για δολοφονία.

2 -  Κάντρι Χότζα-Kadri Hoxha καταζητούμενος για τη δολοφονία 2 ανθρώπων στην Αγγλία. Ένα από τα θύματα ήταν φρουρός που τον σταμάτησε την ώρα της κλοπής.

3- Έκτωρ Μαχμουτάι- Hektor Mahmutaj, 44 ετών.

4-  Ρενόλντ Αγιάζι -Renild Ajazi, 27 ετών στρατιώτης  που λιποτάκτησε από εκπαιδευτική αποστολή  στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2017.

5-  Κλέβις Λαμκάι - Klevis Lamkaj, 23 ετών στρατιώτης  που λιποτάκτησε από εκπαιδευτική αποστολή  στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2017.

6-  Ουλμπέρ Κότρι - Ylber Kotri στρατιώτης  που λιποτάκτησε από εκπαιδευτική αποστολή  στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2017.

7- Αλεξάντερ Σκουλάκου - Aleksander Shkulaku στρατιώτης  που λιποτάκτησε από εκπαιδευτική αποστολή  στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2017.


8- Ιλίρ Ναζμί Κουμπάρο - Ilir Nazmi Kumbaro, 66 ετών πρώην επικεφαλής της αλβανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

9- Hysni Sokolaj, 47 ετών, νταβατζής- καταζητείται για εξαναγκασμό γυναικών σε πορνεία. Έχει εξαναγκάσει δεκάδες Αλβανίδες σε  πορνεία στο Βέλγιο και την Αγγλία.

10- Έντρι Ντουράκου - Endri Duraku, 35 ετών καταδικάστηκε στην Αλβανία το 2012 σε 7 χρόνια φυλάκισης για σφαγή ενός ανθρώπου.

US analyst on the new "Balkan Great Game"

SManalysis
Ilustracija: Depositphotos/Aquir014b
US analyst and Balkan expert Janusz Bugajski believes the West must respond much more vigorously to Russia's expanding influence in the Balkans

SOURCE: TANJUG WEDNESDAY, JANUARY 29, 2020 | 09:29

Janusz Bugajski, Senior Fellow at the Center for European Policy Analysis (CEPA) in Washington DC, claims that the struggle for influence between major powers, namely Russia and Western European powers, is still ongoing in the Balkans, similar to that waged in the 19th century.

"The Great Game, a prolonged 19th century confrontation between the British and Russian empires in Central Asia, is often invoked as a prime example of the struggle for influence between major powers. But another Great Game was played out at that time in the Balkans between Russia and several European powers when the Ottoman empire began to retreat", Senior CEPA Fellow stated.

"We are now witnessing the 21st century version of the Balkan Great Game, but where Moscow relies on subversion and deception as it cannot compete militarily or economically with the West", Bugajski concluded.

He considers the terms of Putin’s Russia "simply meddle" or "have malign intentions on the Balkan peninsula" are misleading simplifications that disguise Moscow’s long-term objectives and may, thus, weaken the urgency of a concerted Western response.

In a text published on CEPA website, the author claims that the Kremlin views the Balkans as a strategic asset and pursues at least four consistent goals.

As he sees it, the first goal is to expand Russia’s geopolitical reach. He gives the example of Moscow’s influence over Balkan governments, "its military deployments (as in Serbia)", and its institutional presence.

A second goal, according to Bugajski, is to fracture Western cohesion and undermine the role of Western institutions. Namely, by fomenting conflicts, it does not only contributes to unsettling the Balkans, it also divides international responses. One most recent example was the territorial exchange gamble between Serbia and Kosova supported by Moscow and opposed by some Western states.

A third Russian objective, according to Bugajski, is "to undercut the U.S. presence". The main reason for obstructing NATO enlargement is to prevent a growing American military influence in the Balkans.

"A fourth Kremlin goal is to gain allies or supplicants. This is where the economic and energy dimensions are most pronounced in corrupting, blackmailing, bribing, or subordinating officials and politicians who can assist Moscow", Bugajski explains.

In the context of these strategic objectives, Moscow deploys a broad arsenal of tactical tools, promoting "local nationalism to stir conflicts between rival nationalist projects and enable the Kremlin to intervene diplomatically".

Among examples of such claims, Bugajski also mentions Kosovo, whose membership in the UN, he believes, has been persistently blocked by Russia.

He believes that in the Kosovo case, "the Serbian minority is courted as a repressed nationality in order to fan internal conflict".

"They will try to divide us as they try to tear down our church"

SManalysis
Ilustracija: Printskrin/Instagram/buducnostsrbijeav
They will try to divide us as they try to tear our church apart, Serbian President Aleksandar Vucic said during a visit to the Gymnasium in Mrkonjic Grad

SOURCE: B92, TANJUG WEDNESDAY, JANUARY 29, 2020 | 08:38

"We can live in different countries, but we must not forget that we belong to the same people", Vucic said.

Serbian President Aleksandar Vucic visits Drvar today, in the Federation of Bosnia-Herzegovina, and Mrkonjic Grad in Republika Srpska.

According to his office, Vucic will first attend the opening of the Komercijalna Banka branch in Drvar, then visit the Health Center, and then attend the opening of the Jumko factory.

The President of Serbia will then visit the Gymnasium and the Mechanical Engineering School in Mrkonjic Grad, and a meeting with officials and businessmen in that municipality is scheduled.

On the eve of the visit, Vucic yesterday on Instagram recalled his promise from September last year that a Serbian company would open a factory in Drvar.

"By the end of the year, a Serbian company will open a factory here. I want to see you smiling as you do today and have a future in this region. I will come again to Drvar to see how the funds given by Serbia are spent, but also to make sure that the promised projects are being realized", Vucic recalled his words on September 13, 2019, on the "buducnostsrbijeav" account on Instagram.