Saturday, August 1, 2009

Μόνο έτσι μπορεί να επιβιώσει ο Ελληνισμός της Β. Ηπείρου…

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΖΙΟΥΛΗ

Photo: Womens of Northern Epirus protesting in Vlora City in 1997

Η εγκληματική αδιαφορία των στελεχών της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ για τα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών, είχε ως αποτέλεσμα οι Βορειοηπειρώτες να γυρίσουν την πλάτη στην ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ. Η διαφθορά, οι ίντριγκες ανάμεσα στα στελέχη, ο εγκλωβισμός της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ στην παρέα των 5-6 ατόμων, είχε ως αποτέλεσμα τα τραγικά αποτελέσματα στις πρόσφατες εκλογές.

Μία σοβαρή πτυχή της κατάντιας και της αναξιοπιστίας των στελεχών της Ομόνοιας –ΚΕΑΔ είναι η μη δημόσια παρέμβαση αυτών των στελεχών για το θέμα της δημογραφικής αλλοίωσης, η αδιαφορία για την αρπαγή των λιβαδιών, η αδιαφορία για τα καθημερινά προβλήματα του απλού κόσμου, η αλαζονεία που εκπέμπουν έναντι των Βορειοηπειρωτών αλλά ταυτόχρονα και η ευκολία να… προσκυνούν το αλβανικό κράτος για μια διευθυντική θέση.Όταν ιδρύθηκε η Ομόνοια αγκαλιάστηκε από όλους τους Βορειοηπειρώτες και έγινε το σύμβολο του αγώνα για ανθρώπινα δικαιώματα στην γη που μας γέννησε.

Στην συνέχεια, η αδιαφορία της Αθήνας, τα οικονομικά συμφέροντα, η αλαζονική συμπεριφορά των στελεχών της και η απομάκρυνση τίμιων στελεχών από την Ομόνοια-ΚΕΑΔ, οδήγησαν σε αυτήν την σημερινή θλιβερή εικόναΗ Ομόνοια και το ΚΕΑΔ δεν έχασαν επειδή κάποια ʽʼστελέχηʼʼ της προτίμησαν να μπουν σε ψηφοδέλτια αλβανικών κομμάτων. Η Ομόνοια και το ΚΕΑΔ απέτυχαν και έχασαν επειδή απομακρύνθηκαν εδώ και χρόνια από την βάση. Και η βάση είναι οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες, οι ελληνόβλαχοι και γενικά οι χριστιανοί που ζουν σε Αγίους Σαράντα, Αργυρόκαστρο, Χιμάρα, Δέλβινο, Αυλώνα, Μουρσή, Τζάρα, Λούκοβο, Λουντζουριά, Κορυτσά, Πρεμετή και αλλού.

Δεν μπορεί η Ομόνοια και το ΚΕΑΔ να συνεχίζουν να λειτουργούν με αυτόν το τρόπο. Χρειάζεται σοβαρότητα και διάθεση αυτοκριτικής! Χρειάζεται εδώ και τώρα αναδιοργάνωση της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ. Χρειάζεται να ανοίξει πάλι τις πόρτες για να επιστρέψουν όλοι όσοι μπορούν και θέλουν να προσφέρουν μακριά από προσωπικές ατζέντες, συμφέροντα και εγωπάθειες, να λειτουργήσουν τα παραρτήματα ως εστίες στήριξης της Ομόνοιας-ΚΕΑΔ από τα χωριά του Βούρκου μέχρι την Κορυτσά και τα Τίρανα.

Ο Βασίλης Μπολάνος και ο Βαγγέλης Ντούλες έχουν υποχρέωση απέναντι στην ιστορία, απέναντι στις γενιές που έφυγαν και στις γενιές που θα έρθουν να σταθούν στο ύψος τους και να δουλέψουν για το καλό της ιδιαίτερής μας πατρίδας. Η λύση είναι να απεγκλωβιστούν από την παρέα των 5-6 ατόμων και να δουλέψουν για την επιβίωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού

Ο κ. Αλέξανδρος Ζιούλης είναι Πρόεδρος της Ένωσης Βορειοηπειρωτών Κύπρου “Ο ΠΥΡΡΟΣʼʼ και του Ιδρύματος Μελετών και Αρωγής Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, από τα ιδρυτικά στελέχη της «Ομόνοιας».

Tuesday, July 28, 2009

THE WALL STREET JURNAL

EU Speeds Iceland's Application

BRUSSELS -- The European Union ordered its officials to begin examining Iceland's application to join the bloc just days after it was filed, in a clear sign the island nation will get swift treatment.

The speed of the move was in marked contrast to how some other applications to join the bloc have been handled. The EU still hasn't got back to Albania, which applied four months ago. It took 10 years for Turkey to be declared "eligible" after it applied.
But Iceland is a different matter. .............

EU foreign ministers promised Monday in their statement on Iceland that they remain committed eventually to admitting the countries of the Balkans and that they will return to Albania's application once the country's election cycle is complete. On Monday, Albanian election officials said the party of incumbent Prime Minister Sali Berisha and a coalition partner had won just enough seats in June's election to form a government, following a recount.

The EU often touts the lure of enlargement as its most powerful foreign-policy tool. But the EU -- now 27 members -- has begun to suffer from "enlargement fatigue." As unemployment mounts, few EU governments are eager to tout enlargement's virtues while their own populations fear competition from cheap labor to the east.

The speed of the move was in marked contrast to how some other applications to join the bloc have been handled. The EU still hasn't got back to Albania, which applied four months ago. It took 10 years for Turkey to be declared "eligible" after it applied.

http://online.wsj.com/article/SB124873414863784813.html

Sunday, July 26, 2009

WORLD EPIROTEAN PANFEDERATION


Press Release


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΕ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΠΕΙΡΩΤΏΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Μετά από τα όχι θετικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία και τις συζητήσεις που έγιναν και γίνονται για τις μετέπειτα ενέργειες της ελληνικής μειονότητας, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού και η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής καλούν όλες τις υγιείς δυνάμεις του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού με νηφαλιότητα και εποικοδομητικό διάλογο να αναλύσουν τ΄ αποτελέσματα των εκλογών και όλοι μαζί ενωμένοι να χαράξουν από εδώ και πέρα κοινή πολιτική.

Ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου κ. Χρυσόστομος Δήμου, όπως και κατά τη διάρκεια της παρομονής του στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο, καλεί όλους τους βορειοηπειρωτικούς φορείς να συνεργαστούν μεταξύ τους και να χαράξουν ενιαία στρατηγική για το Βορειοηπειρωτικό. Σε συνεργασία δε με την Πανηπειρωτική ομοσπονδία Αμερικής καλούν σε μια συνάντηση στις 19-20 Αυγούστου στα Γιάννενα, όλα τα στελέχη των Βορειοηπειρωτικών Οργανώσεων εντός και εκτός Αλβανίας να συζητήσουν την όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές και να χαράξουν κοινή πολιτική με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού(ΠΣΗΕ)