Friday, April 10, 2020

Το νέο σχέδιο της Τουρκίας κατά της Ελλάδος στην Αλβανία

SManalysis
Το νέο σχέδιο της Τουρκίας κατά της Ελλάδος στην Αλβανία

Ιωάννης Μπαλτζώης

Είναι κάποια πράγματα, που ειλικρινά ο κοινός νους δεν αντιλαμβάνεται και αισθάνεται αδύναμος να εξηγήσει γιατί συμβαίνουν. Ιδιαίτερα δε στην πολιτική, ακόμη και αν αφορούν σοβαρά εθνικά θέματα. Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και της γενικής καραντίνας του Ελληνικού λαού, την 26 Μαρτίου 2020, μια μέρα μετά την εθνική μας επέτειο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την συγκατάθεση της Ελλάδος έδωσε το πράσινο φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Αλβανία και τα Σκόπια.

Το θέμα δεν είναι τι αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και γιατί αυτή την περίοδο να αρχίσουν οι διαδικασίες για «ένταξη» των δύο αυτών χωρών στην Ε.Ε., αλλά γιατί η Ελλάδα συναίνεσε σε αυτό, ιδιαίτερα για μια εχθρική κυβέρνηση, όχι η χώρα, αλλά ο πρωθυπουργός της, όπως είναι η κυβέρνηση του Ράμα στην Αλβανία. Μια κυβέρνηση που ο πρωθυπουργός της αποδεδειγμένα είναι συνειδητό όργανο του προέδρου της Τουρκίας, για πράξεις και ενέργειες κατά της Ελλάδος. Δεν θα εξετάσουμε το γεγονός ότι οι δύο αυτές χώρες είναι προφανές ότι δεν πληρούν τα κριτήρια. Η Αλβανία συνταράσσεται πολιτικά προ ιού, από διαδηλώσεις και από κατηγορίες κατά της κυβερνήσεως Ράμα για αυταρχισμό και συμμετοχή σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων.

Η ανθελληνική στάση

Σε ότι μας αφορά, ας δούμε τα «κατορθώματα» της ανθελληνικής κυβέρνησης Ράμα, τουλάχιστον το τελευταίο χρονικό διάστημα και ας διερωτηθούμε γιατί δέχθηκε η Ελληνική κυβέρνηση:

Έχει περάσει ένας χρόνος και πέντε μήνες από την ημέρα που δολοφονήθηκε – εκτελέσθηκε από το Αλβανικό κράτος (Αλβανική αστυνομία) ο Βορειοηπειρώτης Κωνσταντίνος Κατσίφας, με την δικαιοσύνη να μην έχει εκδώσει ακόμα πόρισμα για τις συνθήκες, Ποιο κράτος σε ολόκληρο τον κόσμο θα ανεχόταν αυτή την αθλιότητα και προσβολή, χωρίς να είχε αντιδράσει με σκληρά μέτρα στην αυθάδεια, ενός κράτους παρία για την διεθνή κοινότητα;

Τον τελευταίο χρόνο οι αλβανικές αρχές έχουν απαγορεύσει  άνευ αιτιολογίας σε εκατοντάδες Έλληνες πολίτες την είσοδο στην επικράτεια της Αλβανίας, ενώ καθυστερούν αδικαιολόγητα στις μεθοριακές διαβάσεις σε πολλούς Έλληνες Βορειοηπειρώτες, ενώ πολλούς τους οδηγούν στα γραφεία της Ασφάλειας στο Αργυρόκαστρο ή στους Άγιους Σαράντα για ανάκριση και άσκηση ψυχολογικής πίεσης.

Ακόμη διαπιστώνεται συνεχώς ότι τα προβλήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς και τον αυτοπροσδιορισμό των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, όχι μόνο δεν έχουν επιλυθεί, αλλά αντιθέτως με παράνομες νομοθετικές και αυθαίρετες ενέργειες της κυβέρνησης Ράμα αποκαλύπτεται πρόθεση αρπαγής των περιουσιών των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, καθώς και με άλλες μεθόδους, όπως τρομοκρατία, να σέρνονται στα δικαστήρια με αστείες κατηγορίες και τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, να δολοφονούνται πρόσωπα που δεν διαπραγματεύονται την ελληνική τους ταυτότητα.

Πρόσφατα την Κυριακή 5 Απριλίου, προσήχθησαν δέκα Έλληνες Χειμαριώτες στην Κεντρική Διεύθυνση της Αστυνομίας της Αλβανίας, γιατί ύψωσαν έναν μεγάλο σιδερένιο  Σταυρό στην Ιερά Μονή Παναγίας της Αειθαλιώτισσας, μία κίνηση συνήθης και αυτονόητη για την επισήμανση Ιερών τόπων.

ΧΕΙΜΑΡΡΑ

Και η Ελλάδα πως αντέδρασε σε όλα αυτά; Με την «σκληρή» δήλωση του ΑΝΥΠΕΞ κ. Βαρβιτσιώτη «Στο κείμενο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία προβλέπεται η υποχρέωση σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένης τόσο της απογραφής και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού όσο και της καταγραφής της ιδιοκτησίας. Θα παρακολουθούμε στενά την πρόοδο και τη συμμόρφωση των δύο χωρών (σ.σ. Αλβανία, Σκόπια) στην υλοποίηση των δεσμεύσεών τους», κάνοντας τον Αλβανό πρωθυπουργό να «κιτρινίσει από τον φόβο του».

Η Ελλάδα, σε σχέση με την Αλβανία είναι χώρα με ισχυρό στρατό, οικονομία, μέλος της Ε.Ε. και άλλων διεθνών οργανισμών, κάνει το ίδιο λάθος συνεχώς, παίρνοντας προφορικές διαβεβαιώσεις από την αναξιόπιστη πολιτικά Αλβανία, που ποτέ δε τηρεί και εγκρίνει τα πάντα για την χώρα αυτή, βασιζόμενη στα ευχολόγια περί «σεβασμού των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας».

Η Συμφωνία Αλβανίας -Τουρκίας

Πρόσφατα αλβανικά ΜΜΕ έφεραν στο φως μια συμφωνία του Ράμα με τον Ερντογάν. Τίρανα και Άγκυρα υπέγραψαν σχέδιο αμυντικής συνεργασίας, όπου εκεί μέσα εντάσσεται και το θέμα μετεγκατάστασης αλλοδαπών μουσουλμάνων από την Τουρκία στην Αλβανία. Μια συμφωνία τύπου Τουρκίας-Λιβύης,, που θα ολοκληρωθεί εντός του 2020, σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Σύμφωνα με αποκαλύψεις ομογενειακών ιστοσελίδων έχει συμφωνηθεί η μετεγκατάσταση τουλάχιστον 30.000 Σουνιτών Μουσουλμάνων σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου , εκεί όπου πλειοψηφεί το Ελληνικό στοιχείο και δη κοντά στα Ελληνικά σύνορα.

Ήδη έχουν αρχίσει να φθάνουν ορισμένοι, κάπου μερικές δεκάδες , οι οποίοι ήδη φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων που έχει στηθεί στην περιοχή Γκρεχότ, έξω από το Αργυρόκαστρο. Το θέμα είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2019, όταν συγκροτήθηκε με μυστικότητα ομάδα εργασίας για τη δημιουργία Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών στις περιοχές του Αργυροκάστρου, Κορυτσάς , Αγίων Σαράντα, ενώ θα δημιουργηθούν Σταθμοί Α' Βοηθειών στις συνοριακές διαβάσεις με την Ελλάδα (Κακαβιά, Ρίπεση, Μαυρομάτι, Τρεις Γέφυρες, Καπεστίτσα). Σύμφωνα με Αλβανικά δημοσιεύματα σχεδιάζεται οι πληθυσμοί αυτοί να εγκατασταθούν μόνιμα είτε σε νέες λειτουργικές δομές είτε σε κατοικίες χωριών της περιοχής! Για αυτό το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε ήδη από δήμους στο νότιο τμήμα της χώρας να υποδείξουν χώρους όπου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών.

Οι προθέσεις της Αλβανικής κυβέρνησης έχουν ήδη δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και στον πολιτικό κόσμο της χώρας. Ήδη ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα μίλησε ευθέως για «απειλή δημογραφικής αλλοίωσης» του ενεργού πληθυσμού της χώρας σε περίπτωση μαζικής έλευσης προσφύγων και μεταναστών. Το ίδιο είπε και ο προκάτοχός του Μπουγιάρ Νισάνι, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση Ράμα ότι με αυτές τις νέες κινήσεις στρέφεται και πάλι κατά της Ελλάδας και της Ε.Ε. Σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε:

«Ενώ η Αλβανία θα έπρεπε να είναι αλληλέγγυα με την Ελλάδα ώστε να εμπεδωθεί ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι εκεί που δίνεται η μάχη συγκράτησης των προσφύγων-μεταναστών, ο Ράμα σπάει το μέτωπο μετατοπίζοντας τη γραμμή στα μετόπισθεν». Ο πρώην πρόεδρο θεωρεί ότι πρόκειται για πρωτοβουλία που θα δώσει και πάλι δουλειά στη μαφία, η οποία έχει φροντίσει ήδη να προμηθευτεί ταχύπλοα σκάφη για τη μεταφορά τους δια της Αδριατικής προς την Ε.Ε.

Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

H εθνική στρατηγική της Τουρκίας είναι γνωστή και εκδηλώνεται με πολλές μορφές κατά της Ελλάδος. Αιγαίο, Θράκη, Ανατολική Μεσόγειος είναι οι σταθεροί στόχοι στην αταλάντευτη πολιτική της Τουρκίας κατά της πατρίδας. Για την επίτευξη του στόχου της, η τουρκική γεωστρατηγική χρησιμοποιεί πολλούς τρόπους και μεθοδεύσεις, όπου εκτός από την πολιτική-διπλωματική πίεση και εκβιασμό. Χρησιμοποιεί ποικίλες μορφές υβριδικού πολέμου, καθώς και ανίερες συμμαχίες και επιρροές σε αυταρχικά και ανελεύθερα καθεστώτα (π.χ. Αλβανία), ή αποτυχημένες και υπό κατάρρευση κρατικές οντότητες (όπως η Λιβυκή κυβέρνηση Σάρατζ), με τις συμφωνίες που επιβάλλει σε αυτά για τις επιδιώξεις της. Έτσι ο Ερντογάν μετά τα προκλητικά και παράνομα μνημόνια-συμφωνίες με την κυβέρνηση Σάρατζ, υπέγραψε μια νέα αμυντική συμφωνία με το υποκινούμενό του πρωθυπουργό της Αλβανίας, όπου σε λίγο θα δούμε τι ακριβώς έχει αποφασισθεί.

Εκτός της χρήσης του λιμένος της Αυλώνας από το Τουρκικό Π.Ν. η εγκατάσταση Σουνιτών μεταναστών-προσφύγων από την Τουρκία στην Βόρεια Ήπειρο, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα αποβλέπει στον στρατηγικό σχεδιασμό της Τουρκίας για περίσφιξη και πίεση της Ελλάδος από πρόθυμους αντιπροσώπους της (proxy states), με σκοπό την γεωπολιτική ασφυξία και πολιτική παραλυσία της, λαμβάνοντας υπόψη την μέχρι τώρα πολιτική κατευνασμού , που με εγκληματική συνέπεια εφάρμοσαν όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Απέτυχε στον υβριδικό πόλεμο (εισβολή) στον Έβρο, αλλά όπως φαίνεται μεθοδεύεται νέο σχέδιο στα ΒΔ της Ελλάδος. Εκεί που δεν υπάρχει ποτάμι, δεν υπάρχουν συρματοπλέγματα, δεν υπάρχουν επαρκείς στρατιωτικές δυνάμεις, το δε έδαφος είναι ορεινό με χαραδρώσεις και δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως. Τα σύνορα είναι ανοικτά και οι προσβάσεις πολλές και, κυρίως, γνωστές στην Αλβανική μαφία και τις διάφορες αλβανικές συμμορίες (λαθρεμπόρων, σωματεμπόρων, διακινητών ναρκωτικών, ληστών, κατσικοκλεφτών κλπ).

Έτσι ο τουρκικός σχεδιασμός αποβλέπει σε ότι μας αφορά:

Α. Να αλλοιώσει την φυλετική και πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής, σχεδιασμός που συμπίπτει και με τις Αλβανικές επιδιώξεις, για την «εξαφάνιση» της ενοχλητικής Ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Β. Να ασκήσει πίεση στο Δυτικό πλευρό της Ελλάδος και να υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό την «μουσουλμανική περίσχυση» της χώρας στόχου, της Ελλάδος, με το Μουσουλμανικό τόξο που οραματίζεται ο Σουλτάνος..

Γ. Να προκαλεί τριβές και εισβολές στην Ελλάδα, από τους κατευθυνόμενους «βασιβοζούκους» που θα στείλει στην Αλβανία.

Δ. Να χρησιμοποιήσει τις ελεγχόμενες ομάδες, για μεθοριακά επεισόδια, προβοκάτσιες και δολιοφθορές στα Δυτικά της Ελλάδος, όταν το κυρίως μέτωπο της είναι Ανατολικά και ιδιαίτερα τις περιόδους κρίσεων.

Επίλογος

Ερχόμαστε πάλι στο αρχικό μας ερώτημα, γιατί συναίνεσε η Ελλάδα, σε ότι αφορά την Αλβανία. Έχουν λυθεί όλα τα θέματά μας και οι σχέσεις μας είναι ρόδινες και εποικοδομητικές; Οι Βορειοηπειρώτες διαβιούν σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας και αδελφοσύνης με τους Αλβανούς και αποτελούν την γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών, Ελλήνων και Αλβανών; Το προηγούμενο κάζο που πάθαμε με την έγκρισή μας για είσοδο της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, που αντί να λογικεύσει την γειτονική χώρα την έκανε πιο αδιάλλακτη, προκλητική και εριστική δεν μας έβαλε μυαλό; Η εθνική μας πολιτική θα έπρεπε να είναι αυστηρή έως σκληρή απέναντι όχι στην Αλβανία και τους κατοίκους της, αλλά απέναντι στο «τσιράκι» του Ερντογάν, που «εκτελεί προθύμως και άνευ αντιλογίας τας διαταγάς του», ακόμη και εις βάρος του Αλβανικό λαού, όπως σωστά και με σκληρό τρόπο του επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι.

Δεν ξέρω γιατί επελέγη αυτή πολιτική από την Ελλάδα, εκτός αν οι ιθύνοντες γνωρίζουν κάτι περισσότερο για φημολογούμενες πολιτικές εξελίξεις στην λεγόμενη και «Κολομβία των Βαλκανίων». Μέχρι τότε η Ελλάδα θα πρέπει να καταγγείλει την συμφωνία αυτή, την δημιουργία των Κέντρων κοντά στα σύνορά της ως επικίνδυνη για την Ελλάδα και να προειδοποιήσει την κυβέρνηση Ράμα, ότι θα ασκήσει βέτο στην ένταξή της στην ΕΕ και την χρηματοδότησή της από αυτήν, εάν υλοποιήσει το παρόν σχέδιό της. Αντί των παραπάνω ο κ. Βαρβιτσιώτης «απείλησε» τον Έντι Ράμα με παρακολούθηση της προόδου και της συμμόρφωσης στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του. Αλλιώς τι κ, Υφυπουργέ; Θα τον μαλώσετε ή θα του βγάλετε κίτρινη κάρτα;

Η έκρηξη στους Δρυμάδες, οι Έλληνες, «αισθανόμαστε κάτω από τον τρόμο της αλβανικής μαφίας».

SManalysis

Dhunimi i Himares: Morina Palace hoteli fantazme

Η έκρηξη κατέστρεψε τα περισσότερα παράθυρα και τις πόρτες του ξενοδοχείου Morina Palace, ενώ ένα ερειπωμένο κτίριο, το οποίο εξυπηρετούσε τους υπαλλήλους, καταστράφηκε.

Σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, μια έκρηξη που συγκλόνισε ολόκληρη την περιοχή συνοδευόταν από βαριά καπνό, κοντά στην κατοικία του ξενοδοχείου Morina, κοντά στα ολιγαρχικά κέντρα.

Δεν υπήρξαν αναφορές θανάτων ή τραυματισμών, αλλά η έκρηξη ακουγόταν κοντά στα κέντρα της Χιμάρας, 20 χιλιόμετρα μακριά. .

Παρόλο που οι αστυνομικές πηγές δεν έδωσαν τους λόγους και περιείχαν έκρηξη του κυλίνδρου αερίου, αυτό δεν επιβεβαιώνεται, καθώς η δεξαμενή είναι σε τάξη, αλλά κοντά της, ένας μετασχηματιστής που δεν βρίσκεται σε κατάσταση λειτουργίας, είχε πιάσει φωτιά μετά την έκρηξη.

Ευτυχώς, κοντά στην έκρηξη, υπήρχε μια φινέτσα με 50 εργαζομένους ολιγαρχικών εταιρειών, οι οποίοι επέζησαν χωρίς αλλοιώσεις.

Παρόλο που δεν υπάρχουν αναφορές των μέσων ενημέρωσης, αυτή θεωρείται αντιπαράθεση με τους ολιγάρχες που κατέλαβαν τη Χιμάρα, αλλά οι κάτοικοι, οι οποίοι ανήκουν στην ελληνική υπηκοότητα, στα κέντρα των Δρυμάδων και Παλάσα, παρέμειναν τρομοκρατημένοι.

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ένα ξέσπασμα του ιδίου μεγέθους σημειώθηκε κοντά στις παραλίες Δρυμάδες, αλλά δεν αναφέρθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.

Ο αγώνας μεταξύ των κακοποιών των αλβανικών ολιγαρχών, των ιδιοτήτων του λαού της Χιμάρας είναι μόνο η αρχή, αν και ο Τύπος, τα ΜΜΕ και οι κρατικές πηγές πληροφοριών θέλουν να κρύψουν την αλήθεια, επειδή η Ελλάδα δεν πρέπει να μάθει τι συμβαίνει Χειμάρρα ...

Thursday, April 9, 2020

Η Αλβανία αναστέλλει την κατασκευή και παραχώρηση του αεροδρομίου Αυλώνα

SManalysis


Απρίλιος 9, 2020. Eche

Η Αλβανία αναστέλλει το διαγωνισμό για παραχώρηση, λειτουργία και συντήρηση ενός διεθνούς αεροδρομίου στην πόλη Αυλώνα.



Το δημοσίευμα που επικαλείται την ‘Property Express’  σημειώνει ότι η διαδικασία διακόπτεται για δεύτερη φορά, χωρίς ουσιαστικά να αναφερθούν οι λόγοι. Πιθανόν,  η απόφαση έχει να κάνει με την απουσία υποψηφίων για το έργο εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.




Ο διαγωνισμός είχε ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο του 2019 μετά από διαπραγματεύσεις με τον προηγούμενο πλειοδότη για τη λειτουργία του αεροδρομίου- μια κοινοπραξία μεταξύ των τουρκικών εταιρειών Cengiz, Kolin και Kalyon- που απέτυχαν λόγω διαφωνιών σχετικά με το έργο.


Φέτος, είχε δρομολογηθεί η επιλογή ενός παραχωρησιούχου για να αρχίσει η κατασκευή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα…

Oργή Σαλβίνι: ''Η Γερμανία κατέστρεψε την Ελλάδα, θέλει να κάνει το ίδιο & στην Ιταλία-Δεν θέλω τα χρήματα της Μέρκελ''

SManalysis

Ανδρέας Μουντζουρούλιας


''Βράζει'' η Ιταλία-Δείτε βίντεο.
Στα ''κάγκελα'' βρίσκονται άπαντες στη Ρώμη με την συμπεριφορά της Γερμανίας. Το Βερολίνο προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την κρίση της πανδημίας, καθώς έχει στόχο να ''πνίξει'' τις χώρες του Νότου.


Έτσι λοιπόν, στα άκρα φαίνεται να οδηγούνται οι σχέσεις Ιταλίας – Γερμανίας μετά και τη χθεσινή αποτυχία του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να προειδοποιεί για διάλυση της Ευρώπης λόγω της κρίσης του κοροναϊού. 


Καλώντας ουσιαστικά τη Γερμανία και την Ολλανδία να αλλάξουν στάση τονίζει ότι «Ευρώπη δεν σημαίνει μόνο οικονομία, στην Ευρώπη ανήκει και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Πρέπει να πάμε στη μάχη όλοι μαζί» και κορυφώνοντας την επίθεση προσθέτει «διαφορετικά θα πρέπει να ξεγράψουμε την Ευρώπη και ο καθένας θα κάνει αυτό που νομίζει σωστό».

Παρέμβαση είχαμε και από τον μελλοντικό πρωθυπουργό της Ιταλίας, λέγοντας πως δεν εμπιστεύεται την ΕΕ και ότι δεν θέλει τα δάνεια της Γερμανίας.


Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα, όπου όπως τόνισε η Γερμανία και η ΕΕ κατέστρεψε με τις πολιτικές της την χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος 31.03.2020 - 15:55390
Οι Ιταλοί ''τινάζουν'' στον αέρα Γερμανία & ευρώ - Σαλβίνι-Μελόνι προς Μέρκελ: ''Τα λεφτά μας πίσω - Μέχρι & η Βενεζουέλα μας βοήθησε!''
Κάτι αλλάζει στην Ευρώπη πλέον. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο πλέον.

Δείτε βίντεο:Salvini per la Grecia

Wednesday, April 8, 2020

Albania sells 656.4 mln leks (5.21 mln euro) of 3-mo T-bills - table

SManalysis
Albania sells 656.4 mln leks (5.21 mln euro) of 3-mo T-bills - table
AuthorDragana Petrushevska
PublishedApr 08, 2020 11:50 EEST
Albania sells 656.4 mln leks (5.21 mln euro) of 3-mo T-bills - table Bank of Albania/All Rights Reserved
TIRANA (Albania), April 8 (SeeNews) – Albania's finance ministry sold 656.4 million leks ($5.65 million/5.21 million euro) worth of three-month Treasury bills at an auction on April 7, official figures show.

The average weighted yield on the government securities fell to 1.30% from 1.94% at the previous auction of one-year T-bills held on March 31, according to auction results published by the finance ministry.

Details follow:

Auction date April 7 March 31
Amount offered (bln leks) 3 10.7
Amount sold (bln leks) 0.656 10.7
Total bids placed (bln leks) 0.656 12.32
Bid-to-cover ratio 0.22 1.15
Maximum requested yield 1.67% 2.75%
Maximum accepted yield 1.67% 2.22%
Minimum yield 1.20% 1.75%
Average weighted yield 1.30% 1.94%
(1 euro = 125.945 leks)

Tuesday, April 7, 2020

Russian Foreign Ministry calls on Kosovo to drop anti-Serbian measures

SManalysis
A view of the headquarters of Russia’s Foreign Ministry Valery Sharifulin/TASS
According to the ministry, Pristina keeps on manipulating the topic of the abandonment of 100-percent discriminative duties on goods from central Serbia that were imposed in November 2018


© Valery Sharifulin/TASS
MOSCOW, April 6. /TASS/. Russia’s Foreign Ministry has called on the Kosovo authorities to abandon discriminatory duties on Serbian-made commodities.

"We insist that the anti-Serbian measures of the Kosovo authorities be lifted totally and unconditionally," the ministry said on Monday.

READ ALSO
Unrecognized Kosovo’s army violates UNSC resolution — Serbian foreign minister
According to the ministry, Pristina keeps on manipulating the topic of the abandonment of 100-percent discriminative duties on goods from central Serbia that were imposed in November 2018 and that "have provoked a paralysis in the Kosovo settlement process."

"Yet another demagogical gesture," the ministry noted, was the lifting of the protective tariffs from April 1, which was announced by Kosovo’s Acting Prime Minister Albin Kurti who set a lot of conditions for this "as a matter of fact temporary" solution. Thus, the Kosovo administration insists on the reciprocity principle demanding Belgrade mark its products under the Pristina standards. "In other words, it insists Belgrade mention in its documents the very name of the self-proclaimed ‘Republic of Kosovo,’ which would mean implicit recognition of this quasi-state," the ministry explained.

"It means that the Kosovars have actually toughened their demands rather than mitigating their position as their Western patrons insisted. Notably, even Washington, which has been unconditionally supporting Kosovo’s ‘independence,’ was negative about Pristina’s new tricks geared to protract resumption of dialogue with Belgrade," the ministry stressed. "This said, the European Union’s bravura reaction looks strange as it is supposed to be realistic about the situation and not to play into the hands of one of the parties."

Pristina imposed 10-percent customs duties on Serbian goods in November 2018, which sparked a backlash from Belgrade. Several days later, Kosovo raised customs duties on commodities from Serbia and Bosnia-Herzegovina to 100% triggering a freeze in dialogue with Belgrade. Serbia’s losses from this move exceed one million euro a day.

Monday, April 6, 2020

Αλβανία και Σκόπια ΔΕΝ έχουν θέση ακόμα(;) στην ΕΕ και ιδού το γιατί

SManalysis


Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας και των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πήραν το πράσινο φως από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιστεύω, όμως, ότι αυτή την περίοδο η Ένωση είναι ανέτοιμη να δεχθεί νέα μέλη. Ειδικά για τις δύο υποψήφιες χώρες δεν υπάρχουν ούτε τα ελάχιστα εχέγγυα ότι σέβονται τις δημοκρατικές αξίες και ότι καταπολεμούν τη διαφθορά.

Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε περίοδο περισυλλογής και αναζητήσεως λύσεων για το μέλλον της. Η έξοδος της Βρετανίας κλόνισε τα θεμέλια του θεσμού. Τα φεντεραλιστικά όνειρα για κατάργηση των συνόρων έχουν σβήσει ιδίως μετά την έξαρση του μεταναστευτικού.

Ας βρει πρώτα η Ένωση τί πρέπει να κάνει για να επιβιώσει και ύστερα ας ψάξει για νέα μέλη. Θυμίζω ότι, σε πρόσφατη έρευνα του οργανισμού ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ, άνω του 40% των Ελλήνων προβλέπουν την αποχώρηση και άλλων χωρών από την Ένωση.



Η πανδημία του κορωνοϊού επιδείνωσε την κατάσταση. Η Γερμανία αρνείται να συνεργασθεί για την έκδοση ευρω-ομολόγου για την αντιμετώπιση των εκτάκτων καταστάσεων. Η Ιταλία διαμαρτύρεται ότι δεν βλέπει την Ευρώπη δίπλα της. Ο ρόλος των εθνικών κρατών ενισχύεται και οι υπερεθνικοί θεσμοί αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί.



Τα δύο υποψήφια μέλη είναι προφανές ότι δεν πληρούν τα κριτήρια. Η Αλβανία συνταράσσεται – προ ιού, αλλά το πρόβλημα θα επανέλθει- από διαδηλώσεις και από κατηγορίες κατά της κυβερνήσεως Ράμα για αυταρχισμό. Οι Τσάμηδες, απόγονοι των συνεργατών των Ναζί επί Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έχουν θέσεις – κλειδιά στην πολιτική και στη διοίκηση.



Η Ελληνική Εθνική Κοινότητα διαμαρτύρεται για την καταπάτηση των εθνικών, θρησκευτικών, εκπαιδευτικών και ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και ελευθεριών της. Η ΣΦΕΒΑ (Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνος) με πρόσφατη ανακοίνωσή της υπενθυμίζει τα εξής:

«Δυστυχώς η προϊστορία των παραχωρήσεων προς τη γειτονική μας χώρα, από την άρση του εμπολέμου το 1987, την είσοδο της Αλβανίας στη ΔΑΣΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς τη δεκαετία του 1990, μέχρι την είσοδο της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ το 2009, αποδεικνύουν μία πικρή αλήθεια. Ότι η Αλβανία δίνοντας κάποιες προφορικές διαβεβαιώσεις σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, έπαιρνε το μέγιστο των διεκδικήσεών της από την χώρα μας, χωρίς να τηρεί στην ουσία καμία από τις δεσμεύσεις της».



Ούτε τα Σκόπια έχουν κατορθώσει να εγκαθιδρύσουν έναν ομαλό δημοκρατικό βίο. Άλλωστε το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της χώρας είναι η εθνικιστική αφύπνιση της αλβανικής κοινότητας, δηλαδή του 25% των πολιτών. Αυτή η χώρα των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων με το εκρηκτικό πολυεθνικό μωσαϊκό της δεν έχει θέση στην ΕυρωπαϊκήΈνωση. Όσο δε για τη Συμφωνία των Πρεσπών την παραβιάζει ποικιλοτρόπως.

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 5.4.2020

Albanian anti-terror squad terrorise Greek villagers for installing a crucifix at their monastery ahead of Easter

SManalysis
Heimarra in Albania
by ALEX CONSTANTINE

Greek City Times Greece

Heimarra in Albania

Officers from the Albanian Anti-Terrorist Service stormed homes in the mainly Greek speaking town of Himara in Albania with automatic weapons, and carried out checks and interrogated several people because of the installation of a cross at the Monastery of Zoodochos Pigi, in Athali.

As the website himara.gr notes, at 7am Sunday morning several Albanian police officers from the capital of Tirana raided several homes in Himara over the placement of the crucifix at the monastery ahead of Easter.

Police searched the homes without the presence of a prosecutor or with a warrant and then took the villagers to the nearest police station for questioning.

Heimarra in Albania

More than 10 villagers are still at the police station, including George Skouras, who built and installed the cross.

Anyone who tried to visit the police station to ask for explanations was threatened with arrest for not complying with the quarantine restrictions due to the coronavirus.

The matter is still in progress.

Albania Blocked 19 Vehicles at Borders with Greece

SManalysis

By Associated Press April 6, 2020

Albania's Prime Minister Edi Rama. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

TIRANA, Albania — Albania’s prime minister has called on Albanian immigrants to only come home to check on families.

Prime Minister Edi Rama says 19 vehicles have been blocked at a border crossing point with neighboring Greece. He says the arrival of Albanians who live in other countries is unacceptable. He added the borders are closed to protect the life of the people inside and outside of Albania.

Only those coming for an emergency will be allowed to enter the country. But they must immediately shelter at a quarantine hotel after crossing the borde. Their expenses for 14 days of quarantine will be billed to their families.

Albania has 377 COVID-19 cases and 21 deaths as of Monday. Those low figures are attributed to the rigid restrictions in the country.

Albania is in a total lockdown with all its land, sea and air routes shut. Schools, shops, cafes, restaurants and gyms also closed and public gatherings prohibited.

One person per family may go shopping a day during specific hours.

Drivers or any small business violating the restriction rules are heavily fined and the vehicle is sequestered or the offender even imprisoned.

Sunday, April 5, 2020

Θέμα: Καταγγελία κρατικής παρεμβολής για καταστολή θρησκευτικής ελευθερίας.

SManalysis





Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας
ΟΜΟΝΟΙΑ


Αγ. Σαράντα, Κυριακή, 5 Απριλίου 2020


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ


Αγανάκτηση προκαλεί η σημερινή αστυνομική επιχείρηση στη Χιμάρα, κλιμακίου αξιωματικών της Κεντρικής Διεύθυνσης της Αστυνομίας του Κράτους, (Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία )όπου κατόπιν ελέγχου στις κατοικίες προσήγαγε κι ανέκρινε πλέον των 10 κατοίκων της κωμόπολης.

Πρόκειται για νέους οι οποίοι ως τάμα που εκκρεμούσε τις προηγούμενες μέρες ανύψωσαν σε παρακείμενο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Αειθαλιώτισσας, το σημείο του Τιμίου Σταυρού.

Πρόκειται για κάτι σύνηθες ως προς την επισήμανση ιερών τόπων σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο και όχι μόνο.

Αποτελεί δε κατοχυρωμένο δικαίωμα σε ότι αφορά τη δημόσια ομολογία της πίστεως και την απρόσκοπτη άσκηση των θρησκευτικών ελευθεριών, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Άλλο τόσο δε στη Χιμάρα όπου η θρησκευτική ταυτότητα της κοινωνίας ιστορικά και σήμερα είναι αποδεδειγμένη Χριστιανική Ορθόδοξη.

Ως εκ τούτου η συμπεριφορά των κρατικών φορέων αποτελεί στην ουσία προσπάθεια καταστολής των θρησκευτικών ελευθεριών, αποδεικνύει την προκατάληψη έναντι των Ορθόδοξων κοινοτήτων, παραβιάζει το πλαίσιο ανεξιθρησκίας και δεν εξυπηρετεί την διαθρησκευτική ειρηνική συνύπαρξη.

Τούτα ειδικά υπό το πρίσμα ότι οι μηχανισμοί της Αστυνομίας του Κράτους τέθηκαν σε κίνηση υπό την πίεση γνωστών πλέον κέντρων και πολιτικών κομμάτων που τους ενοχλεί ο Σταυρός και η Ορθόδοξη πίστη. Δεν μπορούν να καλυφθούν με προσχήματα: διακατέχονται από νοοτροπία του ισλαμικού ολοκληρωτισμού  και ως εκ τούτου αποτελούν ουσιαστικό κίνδυνο διαταραχής της αρμονικής συνύπαρξης.

Η πολιτεία θα πρέπει να αναλογιστεί όντως τις υποχρεώσεις της ειδικά υπό τις συνθήκες έκτακτης κατάστασης που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Σταυρός παραμένει όχι απλά ιερό σύμβολο της Εκκλησίας και Κοινότητας μας αλλά πηγή ευλογίας, ειρήνης και καταλλαγής!